Το τελευταίο γκολ του Πελέ στη Νέα Υόρκη -Κρέμασε τα παπούτσια έχοντας σκοράρει 1.284 φορές - iefimerida.gr

Το τελευταίο γκολ του Πελέ στη Νέα Υόρκη -Κρέμασε τα παπούτσια έχοντας σκοράρει 1.284 φορές

Ο Πελέ με τη μπάλα στα πόδια στον αγώνα όπου σκόραρε το τελευταίο του γκολ
Ο Πελέ με τη μπάλα στα πόδια στον αγώνα όπου σκόραρε το τελευταίο του γκολ / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Πελέ, αποτέλεσε τον πρώτο ίσως σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Βραζιλιάνος άσος παραμένει μεταξύ των δημοφιλέστερων ποδοσφαιριστών ακόμη και σήμερα, 42 χρόνια από την ημέρα που αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Έπειτα από 19 ποδοσφαιρικές σεζόν με την βραζιλιάνικη ομάδα των Σάντος, ο Πελέ αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 1974. Ωστόσο, συνέχισε τις περιστασιακές εμφανίσεις με την ομάδα που τον ανέδειξε για δύο ακόμη ποδοσφαιρικές χρονιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πελέ από τη Σάντος στη New York Cosmos

Το 1975 φόρεσε τη φανέλα μιας αμερικανικής ποδοσφαιρικής ομάδας, των New York Cosmos, σε μια κίνηση που έκανε το άθλημα ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ, όπου δεν φημίζονται για τις επιδόσεις, αλλά και το ενδιαφέρον τους για τον βασιλιά τον σπορ. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη νέα του ομάδα στις 15 Ιουνίου του 1975 απέναντι στην Dallas Tornado, πετυχαίνοντας ένα γκολ στον αγώνα που έληξε ισόπαλος 2-2.

Ο Πελέ κρατά ένα παιδί στην αγκαλιά του και ανθοδέσμες τη βραδιά που σημείωσε το τελευταίο γκολ της καριέρας του
Ο Πελέ κρατά στην αγκαλιά του ένα παιδί του και ανθοδέσμες τη βραδιά που σημείωσε το τελευταίο γκολ της καριέρας του / Φωτογραφία: AP Photos

Ο Πελέ και το αστείρευτο ταλέντο του, οδήγησαν την New York Cosmos στην κατάκτηση του πρωταθλήματος NASL το 1977, χρονιά που υπήρξε και η τελευταία του στο χορτάρι. Την 1η Οκτώβρη του 1977, ο Βραζιλιάνος άσος της μπάλς ολοκλήρωσε τα γκολ στην αξεπέραστη καριέρα του σε ένα φιλικό αγώνα απέναντι στην παλιά του αγαπημένη, τη βραζιλιάνικη Σάντος. Η ομάδα από τη Βραζιλία έφτασε στη Νέα Υόρκη και αγωνίστηκε στο Giants Stadium, σε ένα ματς που μεταδόθηκε ζωντανά από την αμερικανική τηλεόραση του ABC, στο κατάμεστο από 75.000 θεατές γήπεδο.

Το τελευταίο σόου του Πελέ

«Ο άνδρας που ρίσκαρε τόσα πολλά για να κάνει όλους εμάς εδώ στις ΗΠΑ να εκτιμήσουμε το άθλημα που εκείνος τόσο αγάπησε» έλεγε ο παρουσιαστής πριν την έναρξη του αγώνα την 1η Οκτωβρίου του 1977, προλογίζοντας την είσοδο του Πελέ στο στάδιο που συνοδεύτηκε από ιαχές του πλήθους που φώναζε το όνομά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Πελέ αποθεώνεται από τους συμπαίκτες των δύο ομάδων με τις οποίες αγωνίστηκε στην καριέρα του
Ο Πελέ αποθεώνεται από τους συμπαίκτες των δύο ομάδων με τις οποίες αγωνίστηκε στην καριέρα του / Φωτογραφία: AP Photos

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ μαζί σας, σε αυτή την φοβερή στιγμή στη ζωή μου. Θέλω να σας ευχαριστήσω, τον καθένα σας ξεχωριστά για όσα μου προσφέρατε» δήλωνε ο Πελέ με το πλήθος να παραληρεί. «Θέλω να αδράξω την ευκαιρία να σας ζητήσω να προσέχετε περισσότερο τους άλλους. Τα παιδιά όλου του κόσμου. Θέλω να σας ζητήσω αυτό, γιατί πιστεύω πως η αγάπη είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή, όλα περνούν» συμπλήρωσε ο Πελέ και κάλεσε το κατάμεστο στάδιο να φωνάξει τρεις φορές «αγάπη, αγάπη και αγάπη».

Το φιλί στο μάγουλο του Πελέ σε έναν άλλον πρωταθλητή, τον Μοχάμεντ Άλι που βρισκόταν εκείνο το βράδυ στο γήπεδο
Το φιλί στο μάγουλο του Πελέ σε έναν άλλον πρωταθλητή, τον Μοχάμεντ Άλι που βρισκόταν εκείνο το βράδυ στο γήπεδο / Φωτογραφία: AP Photos

Ένας Πελέ, ένας αγώνας, δύο φανέλες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια βραδιά θεάματος, που κανείς δεν ενδιαφερόταν για το αποτέλεσμα, ο Πελέ έκανε το ασύλληπτο. Αγωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο με τη φανέλα της Σάντος και στο δεύτερο άλλαξε στρατόπεδο και έπαιξε με την New York Cosmos.

Τα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως προς το τέλος του αγώνα άρχισε να βρέχει, με τους δημοσιογράφους να σημειώνουν πως «ακόμη και ο ουρανός έκλαιγε» για την αποχώρηση του Πελέ.

Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα, ο Πέλε σκόραρε το τελευταίο γκολ στην ιστορία του. Το τέρμα εκείνο ανέβασε τον αριθμό γκολ του Βραζιλιάνου στα 1284 στο σύνολο της καριέρας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πελέ καταγράφεται στην ιστορία του ποδοσφαίρου στην τρίτη θέση της λίστας των ποδοσφαιριστών με τα περισσότερα γκολ, καθώς τα τέρματα σε επίσημες αναμετρήσεις με την ομάδα του ή την Εθνική Βραζιλίας υπολογίζονται σε 767.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ