Από την κουζίνα ως τον ουρανό: Το ταξίδι του αεροπορικού γεύματος -Ένα μικρό καθημερινό θαύμα συγχρονισμού - iefimerida.gr

Από την κουζίνα ως τον ουρανό: Το ταξίδι του αεροπορικού γεύματος -Ένα μικρό καθημερινό θαύμα συγχρονισμού

Το ταξίδι του αεροπορικού γεύματος είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φανταζόμαστε / SHUTTERSTOCK
Το ταξίδι του αεροπορικού γεύματος είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φανταζόμαστε / SHUTTERSTOCK

Από τον σχεδιασμό του μενού μέχρι το πακετάρισμα, τη μεταφορά, τη θέρμανση και τελικά την απόλαυση σε μια καμπίνα υπό πίεση, το ταξίδι του αεροπορικού γεύματος είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φανταζόμαστε.

Για τους περισσότερους ταξιδιώτες, το γεύμα στο αεροπλάνο είναι μια στιγμή ανάπαυλας ανάμεσα σε ελέγχους ασφαλείας, αναχωρήσεις και αλλαγές ώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχεται με έναν μεταλλικό ήχο από τα καροτσάκια που κυλούν στον διάδρομο και μια ανακουφιστική ανακοίνωση ότι «θα σερβιριστεί σύντομα ζεστό γεύμα».

Πιο περίπλοκο απ’ όσο φανταζόμαστε

Πίσω από αυτή τη σύντομη, συχνά υποτιμημένη εμπειρία, κρύβεται μια ολόκληρη αλυσίδα λειτουργιών που μοιάζει περισσότερο με συνδυασμό βιομηχανικής παραγωγής και υψηλής γαστρονομίας, παρά με την απλή προετοιμασία ενός φαγητού. Από τον σχεδιασμό του μενού μέχρι το πακετάρισμα, τη μεταφορά, τη θέρμανση και τελικά την απόλαυση σε μια καμπίνα υπό πίεση, το ταξίδι του αεροπορικού γεύματος είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φανταζόμαστε.

Εξετάζονται μέχρι και 175 πιθανά πιάτα!

Η διαδικασία ξεκινά πολύ πριν το φαγητό βρεθεί στους ουρανούς. Στα επιτελεία των αεροπορικών εταιρειών, ειδικά τμήματα σχεδιάζουν μενού με λογική που θυμίζει πολυτελή εστιατόρια. Η Alaska Airlines, για παράδειγμα, διατηρεί παραδοσιακά μια ιδιαίτερη προσέγγιση: σχεδιάζει τα γεύματά της εποχικά, ανανεώνοντας το μενού της τέσσερις φορές τον χρόνο, αντί για μία ή δύο όπως πολλές άλλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε συζήτηση εξετάζονται μέχρι και 175 πιθανά πιάτα – από μικρά σνακ μέχρι πλήρη γεύματα για Πρώτη Θέση και Main Cabin. Τα κριτήρια δεν είναι μόνο γευστικά: ένα φαγητό πρέπει να είναι όμορφο στο πιάτο, να έχει υλικά που μπορούν να προμηθευτούν σταθερά οι caterers, και κυρίως, να μπορεί να σερβιριστεί γρήγορα μέσα σε ένα αεροσκάφος, όπου ο χρόνος και ο χώρος είναι πολύτιμοι. Επιπλέον, οι δοκιμές γίνονται και στον αέρα· καφές, κρασί και φαγητά δοκιμάζονται εν πτήσει γιατί η ξηρή ατμόσφαιρα και η πίεση αλλάζουν αισθητά τη γεύση.

Δεν υπάρχει χώρος για αυθορμητισμούς

Αφού το μενού εγκριθεί, ξεκινά η πραγματική μαγειρική μάχη στο έδαφος. Σε τεράστιες εγκαταστάσεις όπως εκείνη της Cathay Dining στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, εκατοντάδες εργαζόμενοι κινούνται με ακρίβεια χειρουργείου. Η είσοδος στο χώρο απαιτεί προστατευτικές στολές από την κορυφή μέχρι τα νύχια: μάσκες, καλύμματα για τα παπούτσια, φόρμες.

Πίσω από αυτή τη σύντομη, συχνά υποτιμημένη εμπειρία, κρύβεται μια ολόκληρη αλυσίδα λειτουργιών που μοιάζει περισσότερο με συνδυασμό βιομηχανικής παραγωγής και υψηλής γαστρονομίας / GETTY
Πίσω από αυτή τη σύντομη, συχνά υποτιμημένη εμπειρία, κρύβεται μια ολόκληρη αλυσίδα λειτουργιών που μοιάζει περισσότερο με συνδυασμό βιομηχανικής παραγωγής και υψηλής γαστρονομίας / GETTY

Εκεί δεν υπάρχει χώρος για αυθορμητισμούς. Οι οδηγίες κάθε αεροπορικής εταιρείας είναι απόρρητες και αναρτημένες παντού. Το παραμικρό λάθος μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις σε πτήσεις που εξαρτώνται απόλυτα από τη συγχρονισμένη λειτουργία αυτής της «αόρατης κουζίνας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύκλος ζωής του γεύματος ξεκινά με την αφαίρεση των καροτσιών από το αεροσκάφος που μόλις έφτασε. Τα υπολείμματα από διεθνείς πτήσεις θερμαίνονται για να εξουδετερωθούν πιθανά παθογόνα, ενώ τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και τα σκεύη πλένονται σε βιομηχανικά πλυντήρια.

Ακριβώς δίπλα, δωμάτια γεμάτα ψημένα ψωμιά, ζουμερά φρούτα και αχνιστές παρασκευές παίρνουν μορφή πριν συσκευαστούν σε δίσκους. Στο τμήμα της κοπής φρούτων, εργάτες τεμαχίζουν καρπούζια με ταχύτητα και ακρίβεια, ενώ ολόκληρη η αίθουσα μοσχοβολά καλοκαίρι.

Ο κύκλος ζωής του γεύματος

Σε άλλο σημείο, αρτοποιοί ετοιμάζουν ψωμάκια και γλυκά για πολλαπλές εταιρείες, ενώ σε μια μεγάλη κυκλική μηχανή ψήνονται 6.000 ομελέτες την ημέρα: φρέσκες, ομοιόμορφες, και μαγειρεμένες κατά 75% ώστε να μην «στεγνώσουν» στο τελικό ζέσταμα μέσα στο αεροπλάνο.

Από τον σχεδιασμό του μενού μέχρι το πακετάρισμα, τη μεταφορά, τη θέρμανση και τελικά την απόλαυση σε μια καμπίνα υπό πίεση, το ταξίδι του αεροπορικού γεύματος είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φανταζόμαστε / WIKIPEDIA
Από τον σχεδιασμό του μενού μέχρι το πακετάρισμα, τη μεταφορά, τη θέρμανση και τελικά την απόλαυση σε μια καμπίνα υπό πίεση, το ταξίδι του αεροπορικού γεύματος είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φανταζόμαστε / WIKIPEDIA
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δίσκοι στη συνέχεια περνούν από κυλιόμενες ταινίες. Κάθε εργαζόμενος έχει έναν ρόλο: κάποιος προσθέτει ψωμάκι, άλλος μαχαιροπίρουνα, άλλος γλυκό. Στο τέλος της γραμμής, ο δίσκος τοποθετείται στο καροτσάκι που θα φορτωθεί στο αεροσκάφος.

Σε ένα άλλο σημείο του εργοστασίου, τεράστιες κατσαρόλες γεμάτες με noodles, φαγητά stir-fry ή μπριζόλες ψήνονται στην εντέλεια από chefs που χειρίζονται τις πένσες σαν προέκταση του χεριού τους. Η Cathay Pacific, μάλιστα, συνεργάζεται σήμερα με εστιατόρια Michelin του Χονγκ Κονγκ για τα γεύματα της Πρώτης και Business Θέσης, ανεβάζοντας την ποιότητα στα επίπεδα ενός πολυτελούς δείπνου.

Όταν όλα είναι έτοιμα, τα καροτσάκια φορτώνονται σε έναν αυτοματοποιημένο σύστημα ανύψωσης που τα μεταφέρει ψυχόμενα μέχρι τα φορτηγά. Κάθε ώρα μπορούν να διακινηθούν πάνω από 12.000 γεύματα. Από εκεί, το φορτηγό-γερανός, αυτό το χαρακτηριστικό όχημα με την καμπίνα που υψώνεται στο ύψος της πόρτας του αεροσκάφους, παραδίδει το πολύτιμο φορτίο στο πλήρωμα καμπίνας.

Μόλις η πόρτα κλείσει και το αεροπλάνο τροχιοδρομήσει, η κουζίνα αλλάζει χέρια. Οι αεροσυνοδοί δουλεύουν μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, ανάμεσα σε καρότσια, φούρνους και κομμάτια εξοπλισμού που πρέπει να ταιριάζουν σαν παζλ. Τα φαγητά ζεσταίνονται σε ειδικούς φούρνους ατμού-συμβατικής θερμότητας, σχεδιασμένους για ομοιόμορφη θέρμανση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι αεροσυνοδοί δουλεύουν μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, ανάμεσα σε καρότσια, φούρνους και κομμάτια εξοπλισμού που πρέπει να ταιριάζουν σαν παζλ / WIKIPEDIA
Οι αεροσυνοδοί δουλεύουν μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, ανάμεσα σε καρότσια, φούρνους και κομμάτια εξοπλισμού που πρέπει να ταιριάζουν σαν παζλ / WIKIPEDIA

Το περίφημο burger της Cathay

Στην Πρώτη Θέση των αεροπορικών εταιρειών όπως η Cathay, ακόμα και τοστ, αυγά ή ρύζι μπορούν να παρασκευαστούν επιτόπου. Πολλές εταιρείες προσφέρουν επίσης on-demand γεύματα· το περίφημο burger της Cathay έχει τόση φήμη ώστε επιβάτες το προτιμούν έναντι του επίσημου κύριου πιάτου.

Παράλληλα, κάθε πτήση έχει τις δικές της ανάγκες: διαφορετικά σκεύη, ειδικά γεύματα (halal, kosher, vegetarian), περιορισμοί χώρου και χρόνου. Αν ένα πρωινό περιλαμβάνει φλιτζάνι καφέ που επαναχρησιμοποιείται, το αντίστοιχο σετ της επιστροφής πρέπει να περιέχει το ίδιο φλιτζάνι, αλλιώς η αλυσίδα μπλοκάρει. Είναι μια πολύπλοκη μαθηματική άσκηση όπου το λάθος σε έναν δίσκο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα ολόκληρης εβδομάδας.

Κι όμως, παρά τη βιομηχανική ακρίβεια, κάτι μαγικό εξακολουθεί να υπάρχει σε αυτή τη διαδικασία. Το γεγονός ότι, ενώ ο επιβάτης επιλέγει θέση, κάνει check-in και ετοιμάζει τις αποσκευές του, κάπου αλλού μια στρατιά από μάγειρες, τεχνικούς, φορτωτές και αεροσυνοδούς συνεργάζεται για να φτάσει ένα ζεστό γεύμα επτά μίλια πάνω από τη Γη, είναι μια μικρή απόδειξη ανθρώπινης εφευρετικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αεροπορικό φαγητό, όσο κι αν αποτελεί αντικείμενο αστείων, παραμένει ένα μικρό καθημερινό θαύμα: ένας συνδυασμός μηχανικής ακρίβειας και οικείας απόλαυσης, που ενώνει τον επιβάτη με τον κόσμο που άφησε κάτω – μια γεύση πολιτισμού μέσα σε έναν μεταλλικό σωλήνα που διασχίζει τον ουρανό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κουζίνα γεύμα αεροπλάνο αεροπορικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ