Από το «Αλδεβαράν» στον «Δράκουλα των Εξαρχείων» – Έξι κλασικές ταινίες του ελληνικού ροκ [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Από το «Αλδεβαράν» στον «Δράκουλα των Εξαρχείων» – Έξι κλασικές ταινίες του ελληνικού ροκ [εικόνες & βίντεο]

Σκηνές από τα έξι έργα
Σκηνές από τα έξι έργα

Έξι ελληνικές ροκ ταινίες που θεωρούνται κλασικές. Με αναφορές στο παγκόσμιο φαινόμενο από την εποχή των τεντιμπόηδων (1956) μέχρι τους ζόρικους φρίκους στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980.

Απαθανατίζουν πρόσωπα εμβληματικά του ελληνικού ροκ, όπως τους Παύλο Σιδηρόπουλο, Τζίμη Πανούση, Δημήτρη Πουλικάκο, Νικόλα Άσιμο, Δημήτρη Πολύτιμο, Γιολάντα Αναγνωστοπούλου, αλλά και άλλους που αναμφίβολα συνδέονται με το ελληνικό ροκ (Κώστα Φέρρη, Θέκλα Τσελεπή, Μαριλή Τσοπανέλλη, Άλκη Παναγιωτίδη κ.α).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ταινίες αυτές είναι:

  1. Αλδεβαράν (1975)
    2.Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο (1979)
    3.Ο Ασυμβίβαστος (1979)
    4.Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (1979)
    5.Σουβλίστε τους (1981)
    6.Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (1983)

Το φιλμ «Αλδεβαράν» του Ανδρέα Θωμόπουλου (1976).

Το «Αλδεβαράν» είναι μια χώρα που βρίσκεται σε πτώση. Πρωτεύουσά της, το «Αλμικανταράτε».

Ο Δημήτρης Φινινής σε σκηνή του φιλμ «Αλδεβαράν»
Ο Δημήτρης Φινινής σε σκηνή του φιλμ «Αλδεβαράν»

Είναι προφανές, ότι ο Θωμόπουλος δημιουργεί μία πικρή ωδή στο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, οπότε πολλοί της λαμπερής αντιδικτατορικής νεολαίας έσπευδαν να τακτοποιηθούν σε κομματικές και κρατικές θέσεις. Πρωταγωνιστής ο Δημήτρης Φινινής, που αναφέρεται στο Αλμικανταράτε (δηλαδή στην Αθήνα της εποχής) με τους στίχους…

Χαίρε που όλα σου είναι πελώρια
Χαίρε που η τύχη σου στάζει γονόρροια
Χαίρε Αλμικανταράτε του Αλδεβαράν
Χαίρε καμπαναριό
που οι καμπάνες του
πια δεν βαράν.
Χαίρε συνάρτηση πολλών μεταβλητών
Χαίρε μιγαδικέ
Χαίρε υπερωκεάνιο 15000 τόνων
Χαίρε Τιτανικέ!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφίσα του «Αλδεβαράν»
Αφίσα του «Αλδεβαράν»

Το φιλμ απαθανατίζει και τον Δημήτρη Πουλικάκο και μέλη του ιστορικού συγκροτήματος Εξαδάκτυλος, στο τραγούδι «Σκόνη, Πέτρες, Λάσπη».

Το φιλμ «Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο» του Νίκου Ζερβού (1979)

Σε σκηνοθεσία Νίκου Ζερβού και σε σενάριο Κώστα Φέρρη και Νίκου Ζερβού, το φιλμ έχει κεντρική αναφορά στο Καλοκαίρι της Αγάπης, στα Παιδιά των Λουλουδιών αλλά και στον Μάη του 1968. Η αναφορά έχει νοσταλγική αλλά έντονα θλιμμένη ματιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μαριλή Τσοπανέλλη στο φιλμ «Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο»
Η Μαριλή Τσοπανέλλη στο φιλμ «Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο»

Πολλά στοιχεία της ταινίας σχετικά με τους ψυχεδελικούς της δεκαετίας του 60 αλλά και τους επαναστάτες του Μάη 68, είναι προσωπικά βιώματα του Κώστα Φέρρη, ο οποίος (όπως και η συμπρωταγωνίστρια Μαριλή Τσοπανέλλη) έζησε στο Παρίσι εκείνη την εποχή.

Το φιλμ «Ο Ασυμβίβαστος» του Ανδρέα Θωμόπουλου (1979)

Η ταινία είναι πολύ αγαπητή στην ελληνική ροκ νεολαία, αφού πρωταγωνιστής είναι ο Παύλος Σιδηρόπουλος (συμπρωταγωνιστούν η Μπέττυ Λιβανού, ο Σταύρος Ξενίδης και η Βέρα Κρούσκα). Ο Παύλος ονομάζεται Ασυμβίβαστος, τίτλος που θα υιοθετηθεί από τον ίδιο και θα μετατραπεί λίγο μετά σε Απροσάρμοστος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο φιλμ, ο ασυμβίβαστος Παύλος εγκαταλείπει τις σπουδές του, επιλέγει την ανέμελη ζωή του μουσικού του δρόμου, ακολουθώντας έναν περιπλανώμενο ονόματι …Φλου (Κώστας Βρεττός). Στο τέλος όμως, και έπειτα από την αυτοκτονία του Φλου, ο Παύλος συμβιβάζεται. Ερωτεύεται και παντρεύεται μια δημοσιογράφο, την Ελένη (Βέρα Κρούσκα), αποκτά οικογένεια, παίρνει το πτυχίο του και αρχίζει να εργάζεται ως γιατρός.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος στο φιλμ «Ο Ασυμβίβαστος»
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος στο φιλμ «Ο Ασυμβίβαστος»

Το φιλμ παρουσίασε για πρώτη φορά το τραγούδι «Να μ’ Αγαπάς» που τραγουδά ο Παύλος αλλά είναι γραμμένο από τον Ανδρέα Θωμόπουλο για την γυναίκα του Ηρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φιλμ «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα» του Νίκου Νικολαΐδη (1979)

Νοσταλγική και απαισιόδοξη αναφορά στην εποχή του ροκ εν ρολ και στους τεντιμπόηδες τους οποίους ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νικολαΐδης υμνεί, αλλά τους θεωρεί ηττημένους και πλέον «νεκρούς». Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα με τον Άλκη Παναγιωτίδη που αναφέρεται σε σύγκρουση του 1956, μεταξύ τεντιμπόηδων και αστυνομικών στο κλαμπ Μαξίμ.

Σκηνή από το φιλμ «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα»
Σκηνή από το φιλμ «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα»

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας του Συλλόγου Κριτικών Κινηματογράφου της Αθήνας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβρη του 1979. Παίζουν οι Κωνσταντίνος Τζούμας, Χρήστος Βαλαβανίδης, Όλια Λαζαρίδου κ.α.
Βασικά πρόσωπα του ελληνικού ροκ που εμφανίζονται στην ταινία, είναι οι Δημήτρης Πολύτιμος, Άλκης Παναγιωτίδης και η ποιήτρια Γιόλα Αναγνωστοπούλου (και όχι Γιούλα Αναγνώστου όπως λανθασμένα αναφέρεται στην Βικιπαίδεια).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φιλμ «Σουβλίστε τους» του Νίκου Ζερβού (1981)

Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Νίκου Ζερβού, η ταινία περιγράφει τον βίο και πολιτεία τριών περιθωριακών τους οποίους υποδύονται οι Δημήτρης Πουλικάκος, Θέκλα Τσελεπή και Κωνσταντίνος Χριστίδης.

Αναμφίβολα, ταινία του ελληνικού underground με αναρχική διάθεση και πολύ σαρκασμό. Στο σενάριο, συμμετοχή έχει ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Δημήτρης Πουλικάκος στο φιλμ «Σουβλίστε τους»
Δημήτρης Πουλικάκος στο φιλμ «Σουβλίστε τους»

Το φιλμ «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» του Νίκου Ζερβού (1983)

Η ταινία απαθανατίζει το θρυλικό συγκρότημα Μουσικές Ταξιαρχίες του Τζίμη Πανούση, στα πρώτα χρόνια οπότε και δημιούργησε ηθικό πανικό.
Το συγκρότημα παρουσιάζεται σαν ένα δημιούργημα του τρελού επιστήμονα Βίκτωρα Παπαδόπουλου (Κωνσταντίνος Τζούμας) ο οποίος ερχόμενος από τα Καρπάθια, έχει εγκατασταθεί στα Εξάρχεια. Λειτουργώντας σαν Δόκτορας Φρανκενστάιν και Κόμης Δράκουλας, έχει για στόχο τη δημιουργία ενός τέλειου ροκ μουσικού συγκροτήματος από νεκρούς! Το συγκρότημα που «κατασκευάζει» είναι οι Μουσικές Ταξιαρχίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σκηνή από το φιλμ «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων»
Σκηνή από το φιλμ «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων»

Στο φιλμ εμφανίζεται και ο Νικόλας Άσιμος. Το σενάριο είναι γραμμένο από τους Τζίμη Πανούση, Νίκο Ζερβό, Βαγγέλη Κοτρώνη και Λίλη Πανούση. Περίφημη και η σκηνή του Δημήτρη Πουλικάκου που εμφανίζεται σαν αστυνομικός να τραγουδά σε ροκ εκτέλεση το βαρύ λαϊκό «Υπάρχω» γνωστό από τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ