Αν Ράις: Η τραγωδία που χτύπησε την εκκεντρική συγγραφέα και την έκανε να γράψει τη «Συνέντευξη Με Έναν Βρικόλακα» - iefimerida.gr

Αν Ράις: Η τραγωδία που χτύπησε την εκκεντρική συγγραφέα και την έκανε να γράψει τη «Συνέντευξη Με Έναν Βρικόλακα»

Η συγγραφέας Αν Ράις ντυμένη με μαύρο νυφικό σε παρουσίαση βιβλίου της
Η συγγραφέας Αν Ράις ντυμένη με μαύρο νυφικό σε παρουσίαση βιβλίου της / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συγγραφέας του βιβλίου «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα», Αν Ράις, πέθανε πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 80 ετών.

Κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα αφότου έχασε την πεντάχρονη κόρη της από καρκίνο. Η ζωή της Ράις, η οποία εξέδωσε περισσότερα από 40 βιβλία, δεν θα μπορούσε να μην ήταν εκκεντρική, όπως εξάλλου υπήρξε και η ίδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να συνήθιζε να οργανώνει εκδηλώσεις για να υπογράφει τα βιβλία της σε μακάβριο περιβάλλον, αλλά αυτή επέμενε ότι δεν ήταν «άγρια ή τρελή». Συγκεκριμένα, της άρεσε να πηγαίνει σε αυτές τις εκδηλώσεις σε μια νεκροφόρα που την έσερναν άλογα, ενώ η ίδια σηκωνόταν από ένα γυάλινο φέρετρο για να χαιρετήσει τους αναγνώστες της.

Η Αν Ράις, η οποία πέθανε σε ηλικία 80 ετών από επιπλοκές ενός εγκεφαλικού, είναι περισσότερο γνωστή για την εξαιρετικά δημοφιλή σειρά Vampire Chronicles, η οποία περιλαμβάνει τη «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα» - που αργότερα μετατράπηκε στην επιτυχημένη ταινία του 1994 με πρωταγωνιστές τον Τομ Κρουζ και τον Μπραντ Πιτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία σε 42 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ερωτικής σειράς «Ωραία Κοιμωμένη» και μιας δίτομης αφήγησης της ζωής του Ιησού. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο, Blood Communion: A Tale of Prince Lestat, εκδόθηκε το 2018.

Ανακοινώνοντας τον θάνατό της στο Facebook, ο γιος της Κρίστοφερ Ράις, επίσης συγγραφέας, έγραψε: «Η θλίψη της οικογένειάς μας είναι απέραντη. Ως μητέρα μου, η υποστήριξή της για μένα ήταν άνευ όρων – με έμαθε να αγκαλιάζω τα όνειρά μου, να απορρίπτω τη συμμόρφωση και να αμφισβητώ τις σκοτεινές φωνές του φόβου και της αυτοαμφισβήτησης. Ως συγγραφέας, με έμαθε να αψηφώ τα όρια του είδους και να παραδίνομαι στα εμμονικά πάθη μου…».

Η Αν Ράις τον Οκτώβριο του 1980
Η Αν Ράις τον Οκτώβριο του 1980 / Φωτογραφία: ΑΡ

«Νωρίτερα απόψε, η Αν πέθανε λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από εγκεφαλικό. Μας άφησε σχεδόν δεκαεννέα χρόνια από την ημέρα που πέθανε ο πατέρας μου, ο σύζυγός της Σταν. Τις τελευταίες ώρες της, κάθισα δίπλα στο κρεβάτι της στο νοσοκομείο με δέος για τα επιτεύγματά της και το θάρρος της, γεμάτος αναμνήσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς είπε το τελευταίο αντίο στην Αν, η μικρότερη αδερφή της, Κάρεν, είπε: «“Τι βόλτα μας πήγες, μικρή”. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Ας παρηγορηθούμε με την κοινή ελπίδα ότι η Άν βιώνει τώρα από πρώτο χέρι τις ένδοξες απαντήσεις σε πολλά μεγάλα πνευματικά και κοσμικά ερωτήματα, η αναζήτηση των οποίων καθόρισε τη ζωή και την καριέρα της».

Ποια ήταν η συγγραφέας Αν Ράις

Γεννήθηκε ως Χάουαρντ Αλλεν Φράνσις Ο'Μπράιεν στη Νέα Ορλεάνη το 1941 και ήταν μία από τις πέντε κόρες του εργαζόμενου σε ταχυδρομείο Χάουαρντ Ο'Μπράιεν και της συζύγου του, Κάθριν.

Η Αν πήρε το όνομά της (Χάουαρντ) από τον πατέρα της επειδή η μητέρα της πίστευε ότι θα τη βοηθούσε «να προχωρήσει στη ζωή», σύμφωνα με τους Times, αλλά βάφτισε ξανά τον εαυτό της Αν την πρώτη της μέρα στο σχολείο και αργότερα το άλλαξε νομικά.

Η Αν Ράις στο LA Times Festival of Books το 2012, στο Λος Άντζελες
Η Αν Ράις στο LA Times Festival of Books το 2012, στο Λος Άντζελες./ Φωτογραφία: AP /Katy Winn
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήμασταν μια ιρλανδική καθολική οικογένεια, που μεγαλώσαμε στη Νέα Ορλεάνη, και δεδομένου ότι τόσο οι Ιρλανδοί όσο και οι άνθρωποι στο Νότο τείνουν να δραματοποιούν τις καταστάσεις, όλα ήταν μια ιστορία», είπε η Αν σε μια συνέντευξη του 2016 στο Event Magazine.

Η Κάθριν υπερασπίστηκε το ταλέντο των κορών της και τις ενθάρρυνε να «κάνουν κάτι ουσιαστικό» στη ζωή τους. Αλλά όταν η Άννα ήταν 14 ετών, η Κάθριν πέθανε από επιπλοκές λόγω αλκοολισμού.

«Ήταν άρρωστη για πολύ καιρό», είπε η Ράις, «και παρόλο που δεν το ήξερα όταν ήμουν πολύ μικρή, αργότερα έγινε φανερό ότι έπινε. Κατά κάποιο τρόπο, χάρηκα όταν τελείωσε γιατί δεν υπέφερε πια, αν και είναι απαίσιο να χάνεις έναν από τους γονείς σου όταν είσαι πολύ μικρός.

«Ήταν μια ζωντανή, λαμπρή γυναίκα, γεμάτη όνειρα για εμάς, και θα ήθελα ακόμα να είχε ζήσει αρκετά ώστε να μπορούσα να έχω βγάλει αρκετά χρήματα για να λύσω τα προβλήματά της και να της παρέχω τη βοήθεια και τη φροντίδα που χρειαζόταν. Έζησα όλη μου τη ζωή με την ευχή να μπορούσα να την είχα σώσει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εκκεντρική συγγραφέας Αν Ράις
Η εκκεντρική συγγραφέας Αν Ράις / Φωτογραφία: Getty Images

Η οικογένεια μετακόμισε στο Τέξας. Ήταν στο λύκειο Ρίτσαρντσον που η Αν, τότε 17, γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, τον 16χρονο Σταν Ράις. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, παντρεύτηκαν.

Το 1972 το ζευγάρι χτυπήθηκε από τραγωδία όταν η κόρη τους Μισέλ πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία πέντε ετών. Η Άννα και ο Σταν μπήκαν στο σκοτάδι.

Η απώλεια ενός παιδιού, είπε αργότερα η συγγραφέας, «είναι σχεδόν πολύ φρικτή για να τη συνειδητοποιήσει κανείς. Δεν θα ευχόμουν αυτή την τραγωδία σε κανέναν άνθρωπο, και θα την ξεπερνάς γιατί είτε εγκαταλείπεις τη ζωή είτε συνεχίζεις να ζεις». Παραδέχτηκε επίσης ότι σκέφτηκε να «τα παρατήσει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήπια πολύ και απερίσκεπτα και θα μπορούσα να είχα πεθάνει ανά πάσα στιγμή. Αλλά ο άντρας μου και εγώ ήμασταν αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε. Δεν το καταλάβαμε τότε, αλλά τα πιο δυνατά όπλα που είχαμε για να καταπολεμήσουμε αυτήν την απόγνωση ήταν η ποίησή μας και η πεζογραφία μας. Πιστέψαμε σε κάτι που ελπίζαμε ότι δεν θα πέθαινε ποτέ, που ήταν η τέχνη μας.

Η Αν Ράις με τον γιο της Κρίστοφερ Ράις
Η Αν Ράις με τον γιο της, Κρίστοφερ Ράις / Φωτογραφία Lars Niki/Corbis μέσω Getty Images)

«Και τότε γεννήθηκε ο γιος μας, ο Κρίστοφερ [το 1978] και κάποια στιγμή μετά, ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε να μην πιούμε ποτέ ξανά και κρατήσαμε αυτή την υπόσχεση. Αυτή ήταν η επιστροφή μας στη ζωή».

«Δεν είμαι σίγουρη ότι η τέχνη μας θα μας είχε γλιτώσει εντελώς από το ποτό, αλλά ο γιος μας σίγουρα το έκανε», έχει δηλώσει κατά το παρελθόν η Ράις. «Ήταν ο λόγος για να ζήσουμε. Ήταν καιρός να σταματήσουμε το πένθος, να σταματήσουμε να πνιγόμαστε στο ποτό και να προσέξουμε τι χρειαζόταν το παιδί μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία πίσω από τη «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα»

Ήταν το 1976, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της κόρης τους, που η Αν δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, το πασίγνωστο πλέον, «Interview With The Vampire».

Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του Λεστάτ, του συντρόφου του Λούις, και της Κλόντια, του παιδιού βαμπίρ στο οποίο είναι αφοσιωμένοι αλλά που δεν μπορεί ποτέ να γεράσει.

Τομ Κρουζ και Μπραντ Πιτ στην ταινία Συνέντευξη με έναν βρικόλακα
Τομ Κρουζ και Μπραντ Πιτ στην ταινία «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα» / Φωτογραφία: Interview with the Vampire / Facebook

«Κοιτάζοντας πίσω, συνειδητοποιώ, φυσικά, ότι η ιστορία αφορούσε την κόρη μας», είπε η Ράις στο Event Magazine. Αλλά όταν το έγραφα, δεν είχα ιδέα. Θυμάμαι ένα βράδυ, ο Σταν και εγώ ήμασταν σε ένα μπαρ και συζητούσαμε για το βιβλίο και είπα ότι ήθελα να κάνω την Κλόντια πέντε ετών, και μου είπε, "Όχι, είναι πολύ μικρή"».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είχαμε ιδέα ότι μιλούσαμε για τη δική μας κόρη. Αλλά ο Λεστάτ ήταν ο Σταν, εγώ ήμουν ο Λούις και η Κλόντια ήταν η Μισέλ. Για μένα ένα μυθιστόρημα μπορεί να πάει πιο βαθιά από μία αυτοβιογραφία, μπορεί να πάει στις πιο βαθιές ανησυχίες της ψυχής. Ήταν ένα βιβλίο που ένιωσα υποχρεωμένη να γράψω».

Η Ράις, η οποία είχε παγκόσμιες πωλήσεις βιβλίων άνω των 100 εκατομμυρίων, «επεκτάθηκε» σε μάγισσες (σειρά Mayfair Witches) και λυκάνθρωπους (The Wolf Gift Chronicles) όλα αυτά τα χρόνια και έκλινε στο υπερφυσικό όταν προωθούσε τα βιβλία της, υπογράφοντας ακόμη και με «αίμα». Διατηρούσε επίσης κούκλες σε φυσικό μέγεθος σε ένα από τα ακίνητά της.

Η εκκεντρική Αν Ράις ντυμένη νύφη
Η εκκεντρική Αν Ράις / Φωτογραφία: Getty Images

Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν επένδυσε ποτέ στην εικόνα που απεικόνιζε. «Η ίδια δεν ασχολήθηκα με το lifestyle. Πάντα ζούσα μια αρκετά συντηρητική ζωή. Ποτέ δεν υπήρξα ιδιαίτερα άγρια ή τρελή», έχει πει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2002, μετά από 41 χρόνια γάμου, ο Σταν πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο. «Το μόνο καλό πράγμα που μπορεί να πει κανείς για αυτό ήταν ότι πέθανε μέσα σε πέντε μήνες, ήταν γρήγορο», είπε η Ράις το 2016. «Είναι ο μόνος άντρας που αγάπησα ποτέ και είχα ποτέ οικειότητα μαζί του. Ήταν ο έρωτας της ζωής μου και εξακολουθεί να είναι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ