Bild: Πώς η Στάζι το 1982 παρακολουθούσε τον... Τζέιμς Μποντ, Ρότζερ Μουρ και ετοιμαζόταν να τον συλλάβει - iefimerida.gr

Bild: Πώς η Στάζι το 1982 παρακολουθούσε τον... Τζέιμς Μποντ, Ρότζερ Μουρ και ετοιμαζόταν να τον συλλάβει

O αλησμόνητος Ρότζερ Μουρ ως Τζέιμς Μποντ στο Checkpoint Charlie του Βερολίνου το 1982 /
O αλησμόνητος Ρότζερ Μουρ ως Τζέιμς Μποντ στο Checkpoint Charlie του Βερολίνου το 1982 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Elke Bruhn-Hoffman

Τον... Τζέιμς Μποντ (για την ακρίβεια τον Ρότζερ Μουρ που ενσάρκωνε τον θρυλικό Βρετανό πράκτορα) είχε βάλει στο στόχαστρο η διαβόητη Stasi (Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας) της Ανατολικής Γερμανίας, κι ετοιμαζόταν μάλιστα να τον συλλάβει στα γυρίσματα της ταινίας Οctopussy!

Όπως αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα, που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Bild, η Stasi παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις του κινηματογραφικού συνεργείου της ταινίας του Τζέιμς Μποντ στο Βερολίνο στις 10 Αυγούστου του 1982. Έκθεση της ανατολικογερμανικής μυστικής αστυνομίας αναφέρει ότι το συνεργείο είχε «παραβιάσει» κατά περίπου «τέσσερα με πέντε μέτρα» τα σύνορα στο τείχος του Βερολίνου κατά τα γυρίσματα μιας σκηνής στο Checkpoint Charlie, το διασημότερο από τα συνολικά επτά μεθοριακά περάσματα προς το Ανατολικό Βερολίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επίμαχη σκηνή της κλασικής ταινίας του Τζέιμς Μποντ, ο αξέχαστος Ρότζερ Μουρ, που ενσάρκωνε τότε τον 007, έφθασε με μια μαύρη Mercedes 200 στο Checkpoint Charile για να συναντηθεί με τον «Μ», τον επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, που υποδυόταν ο Ρόμπερτ Μπράουν. Η ίδια σκηνή χρειάστηκε να ξαναγυριστεί αρκετές φορές όπως ζήτησε ο σκηνοθέτης του φιλμ, Τζον Γκλεν, με τη Mercedes να φθάνει κάθε φορά μέχρι τα σύνορα Ανατολικού-Δυτικού Βερολίνου, προτού γυρίσει πίσω. Ωστόσο, το συνεργείο δεν είχε αντιληφθεί ότι την ώρα που έστριβε το όχημα περνούσε προς στιγμήν στην Ανατολική Γερμανία.

Το είχε καταλάβει, όμως, η Stasi, ο αξιωματούχος της οποίας ανέφερε στη σχετική αναφορά του: «Το όχημα παραβίασε στρίβοντας τα σύνορα τέσσερις φορές κατά περίπου 4-5 μ.» «Αναφορά για τα γυρίσματα ταινίας Τζέιμς Μποντ στο δυτικό τμήμα του μεθοριακού περιάσματος Φρίντριχ/Τσίμερστράσσε στις 10 Αυγούστου 1982, μεταξύ 07:30 π.μ. και 13:33 μ.μ. 12 οχήματα εμφανίστηκαν στο δυτικό τμήμα του μεθοριακού περάσματος (…) τα περισσότερα στάθμευσαν στο πάρκινγκ πίσω από το σπίτι της οδού Τσίμερστρασσε 19Α».

Η Stasi δημιουργήθηκε το 1950 και μέχρι το 1989 απασχολούσε 91.000 εργαζομένους και ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών που παρακολουθούσαν τις κινήσεις συναδέλφων, φίλων, γειτόνων, ακόμη και συγγενικών προσώπων, που θεωρούνταν ύποπτοι «εχθροί του κράτους» της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Διαλύθηκε μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ