Σπάνια φωτογραφία του 1909 δείχνει τον «χαμένο» πρίγκιπα Τζον -Γιατί τον έκρυβε η βασιλική οικογένεια - iefimerida.gr

Σπάνια φωτογραφία του 1909 δείχνει τον «χαμένο» πρίγκιπα Τζον -Γιατί τον έκρυβε η βασιλική οικογένεια

O πρίγκιπας Τζον
Ο «χαμένος» πρίγκιπας Τζον / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια σπάνια φωτογραφία που δείχνει τα έξι παιδιά του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄και της Βασίλισσας Μαίρης, ανάμεσα στα οποία και ο «χαμένος πρίγκιπας» Τζον, ο οποίος αργότερα απομακρύνθηκε από τα κοινά λόγω της επιληψίας του, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φωτογραφία που χρονολογείται το 1909, υπογράφεται από τα αδέλφια, τώρα πωλείται σε δημοπρασία. Σε αυτή, βλέπουμε τον πρίγκιπα Τζον, τότε τεσσάρων, να κάθεται στο γόνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, ο οποίος έγινε ο Βασιλιάς Εδουάρδος Η΄του Ηνωμένου Βασιλείου το 1936 και βασίλευσε για μόλις 326 ημέρες πριν παραιτηθεί, για να παντρευτεί τη διαζευγμένη Αμερικανίδα socialite Γουάλις Σίμπσον.

Το 1919, σε ηλικία μόλις 13 ετών, ο πρίγκιπας Τζον πέθανε μετά από σοβαρή επιληπτική κρίση. Ενενήντα έξι χρόνια αργότερα, το 2015, αποκαλύφθηκε μια ψυχρή επιστολή που είχε γραφτεί από τον Έντουαρντ, λίγο μετά το θάνατο του αδερφού του.

Ο πρίγκιπας Τζον στην αγκαλιά του αδελφού του
Ο πρίγκιπας Τζον στην αγκαλιά του αδελφού του, Εντουαρντ / Φωτογραφία: DocumentaryList-dot-NET-Fan / YouTube

Τα σκληρά λόγια του πρίγκιπα Έντουαρντ για τον αδελφό του

Σε αυτή ανέφερε, ότι θεωρούσε τον Τζον μόνο «αδελφό εν σάρκα» και «περισσότερο ζώο». Πρόσθεσε επίσης, ότι η οικογένεια επισκεπτόταν τον Τζον μόνο «μία ή δύο φορές το χρόνο» και ότι ο θάνατός του ήταν η «μεγαλύτερη ανακούφιση» για αυτούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζον, ο οποίος επίσης πιστεύεται ότι ήταν αυτιστικός, είχε περάσει τα τελευταία δύο χρόνια χωριστά από τα αδέλφια του στο Wood Farm, στο Sandringham Estate.

Η Βασίλισσα Μαίρη είχε επιβλέψει τις διακοσμήσεις και διασφάλισε ότι το υπνοδωμάτιο του Τζον είχε ένα παράθυρο με θέα στις αγαπημένους του ατμομηχανές.

Αφού τον παράτησε το 1917, έγραψε: «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτό το μεγάλο δυνατό αγόρι, με το μυαλό ενός παιδιού έξι ετών, σε δυσαρεστεί πολύ». Τον πρίγκιπα Τζον φρόντιζε στο Wood Farm η νταντά του Charlotte "Lalla" Bill.

Ο βραβευμένος συγγραφέας και σκηνοθέτης Στίβεν Πολιακόφ, μίλησε για την ιστορία του Τζον στο δράμα του BBC «The Lost Prince», με την Τζίνα ΜακΚέι να παίζει τη Lalla και τον Ντάνιελ Ουίλιαμς να υποδύεται τον νεαρό Τζον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σκηνή από το The Lost Prince του BBC
Η ζωή του πρίγκιπα Τζον μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από το BBC / Φωτογραφία: BBC

Πιστεύεται ότι η φωτογραφία του Τζον και των αδερφών του ανήκε σε ένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας, έναν φίλο ή μια νταντά.

Τώρα, πωλείται από έναν ιδιωτικό συλλέκτη με τη International Autograph Auction και πρόκειται να φθάσει τις 3.000 λίρες. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.

Ο δημοπράτης Φρανσίσκο Πινέρο ανέφερε σχετικά: «Αυτό το αντικείμενο είναι σημαντικό επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις μια υπογεγραμμένη φωτογραφία και από τα έξι παιδιά του βασιλιά Γεωργίου Ε΄. Ο πρίγκιπας Τζον στάλθηκε στο Sandringham House και κρατήθηκε μακριά από το κοινό, επομένως το αυτόγραφο είναι πολύ σπάνιο. Η φωτογραφία δόθηκε πιθανώς σε ένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας, σε κάποιον που ήταν κοντά της ή ίσως σε μια βασιλική νταντά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σπάνια φωτογραφία με τον πρίγκιπα Τζον

Αυτός που στέκεται πίσω από τον πρίγκιπα Τζον και τον Έντουαρντ στη φωτογραφία, είναι ο Άλμπερτ, ο οποίος στέφθηκε Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄μετά την παραίτηση του αδελφού του και βασίλευσε μέχρι το θάνατό του, σε ηλικία 56 ετών, το 1952, όταν η κόρη του ανέβηκε στον θρόνο ως Βασίλισσα Ελισάβετ Β '.

Αριστερά, βρίσκεται ο πρίγκιπας Χένρι, ο οποίος ήταν Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας από το 1945 έως το 1947. Πέθανε το 1974, σε ηλικία 74 ετών.

Αυτή είναι η σπάνια φωτογραφία με τον πρίγκιπα Τζον που δημοπρατείται
Αυτή είναι η σπάνια φωτογραφία με τον πρίγκιπα Τζον που δημοπρατείται

Ο αδελφός του, πρίγκιπας Τζορτζ, που βρίσκεται στην άκρη δεξιά, πέθανε το 1942, σε ηλικία 39 ετών, σε στρατιωτική συντριβή ενώ υπηρετούσε με τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Η πριγκίπισσα Μαίρη, η οποία εκπαιδεύτηκε ως νοσοκόμα το 1918, πέθανε το 1965, σε ηλικία 67 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Wood Farm είναι το μέρος, στο οποίο ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του, αφού αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2017.

Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Τζον

Ο πρίγκιπας Τζον, ήταν ο πέμπτος γιος και το νεότερο παιδί του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της βασίλισσας Μαίρης. Έπασχε από επιληψία και, σύμφωνα με πολλούς, από αυτισμό και νοητική υστέρηση. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Σάντριγχαμ Χάουζ, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 13 ετών.

Ο πρίγκιπας Τζον γεννήθηκε στο Γιορκ Κότατζ του Σάντριγχαμ στις 12 Ιουλίου 1905. Κατά τη γέννησή του, ήταν έκτος στη γραμμή διαδοχής για το βρετανικό θρόνο, πίσω από τον πατέρα του και τους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς του. Η βάπτισή του έγινε στις 3 Αυγούστου του ίδιου έτους στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής του Σάντριγχαμ και τελέστηκε από τον κληρικό Τζον Νιλ Ντάλτον.

Σε ηλικία 4 ετών, υπέστη την πρώτη του επιληπτική κρίση και παρουσίασε σημάδια νοητικής υστέρησης και πιθανώς αυτισμού. Όταν ο πατέρας του ανήλθε στο θρόνο, μετά το θάνατο του παππού του, το 1910, απέκτησε τον τίτλο «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Ιωάννης». Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να παραβρεθεί στην τελετή ενθρόνισης των γονέων του, που έγινε στις 22 Ιουνίου 1911, καθώς αυτό θεωρήθηκε επικίνδυνο για την υγεία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο πρίγκιπας Τζον, έβλεπε σπάνια τους γονείς του, οι οποίοι απασχολούνταν με τα δημόσια καθήκοντά τους, ενώ χωρίστηκε και από τα αδέλφια του. Έτσι, απομακρύνθηκε από τη δημοσιότητα, ενώ κανένα επίσημο πορτρέτο του δεν δημοσιεύθηκε μετά το 1913.

Ο πρίγκιπας Τζον
Ο πρίγκιπας Τζον έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 13 χρονών / Φωτογραφία: Shutterstock

Το 1916, καθώς οι κρίσεις του γίνονταν όλο και πιο συχνές και σοβαρές, εστάλη στο Γουντ Φαρμ του Σάντριγχαμ, με την Μπιλ να έχει την επίβλεψή του. Η γιαγιά του βασίλισσα Αλεξάνδρα είχε φτιάξει έναν κήπο στο Σάντριγχαμ Χάουζ ειδικά για τον εγγονό της, προκειμένου να βρίσκει εκεί ενδιαφέρον. Η Αλεξάνδρα είχε γράψει ότι ο Τζον «ήταν περήφανος για το σπίτι του, ωστόσο λαχταρούσε να έχει συντροφιά».

Ο Τζον πέρασε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1918 μαζί με την οικογένειά του στο Σάντριγχαμ Χάουζ, αλλά οδηγήθηκε πίσω στο Γουντ Φαρμ τη νύχτα της ίδιας ημέρας. Στις 18 Ιανουαρίου 1919, μετά από μια σοβαρή επιληπτική κρίση, πέθανε στον ύπνο του. Η μητέρα του, βασίλισσα Μαίρη, έγραψε στο ημερολόγιό της ότι η είδηση ήταν «ένας μεγάλος κλονισμός, όμως για την ανήσυχη ψυχή του φτωχού μικρού παιδιού, ο θάνατος έφθασε ως μεγάλη ανακούφιση». Η κηδεία του έγινε στις 21 Ιανουαρίου στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής του Σάντριγχαμ και τελέστηκε από τον ιερέα που τον είχε βαπτίσει, τον Τζον Νιλ Ντάλτον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ