Σοφία Ντέρου: Η Ελληνίδα illustrator που «μάγεψε» τη Νικόλ Κίντμαν και την Κιμ Κατράλ με τα έργα της, μιλά στο iefimerida [εικόνες] - iefimerida.gr

Σοφία Ντέρου: Η Ελληνίδα illustrator που «μάγεψε» τη Νικόλ Κίντμαν και την Κιμ Κατράλ με τα έργα της, μιλά στο iefimerida [εικόνες]

Κιμ Κατραλ
Η Κιμ Κατράλ δια χειρός Σοφίας Ντέρου
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς ένα πρόσωπο χωρίς μερικά από τα βασικά του χαρακτηριστικά, βλέποντας μόνο τη φιγούρα του; Κι όμως γίνεται αν έχει αποδοθεί από κάποιον ταλαντούχο καλλιτέχνη, που ξέρει να αναδεικνύει τα δυνατά σημεία της εκάστοτε προσωπικότητας που ζωγραφίζει.

Αυτό το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία, μια νέα καλλιτέχνιδα, η Σοφία Ντέρου, η οποία με minimal τρόπο και πολύ χρώμα, δημιουργεί πρωτότυπα έργα «πιασάρικα» στο μάτι, συνδυάζοντας το κλασικό με τη μοντέρνα και pop art τέχνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Σοφία Ντέρου
Η Σοφία Ντέρου

Έλληνες και ξένοι σταρ, παλιοί και νέοι, ήρωες ελληνικών σειρών και διεθνών καρτούν, κατοικίδια ακόμα και τοπία -οτιδήποτε βασικά κεντρίσει το ενδιαφέρον της- είναι οι πρωταγωνιστές των γεμάτων ζωντάνια έργων της. Τα illustrations αυτά ή αλλιώς εικονογραφήσεις στα ελληνικά, σχεδιάζονται στον υπολογιστή και τυπώνονται σε posters σε συγκεκριμένες διαστάσεις.

Μπορεί να μην το γνωρίζατε, αλλά σίγουρα έχετε συναντήσει έργο της νεαρής illustrator στους δρόμους της Αθήνας, καθώς η αφίσα του διάσημου ελληνικού συγκροτήματος ΜΕΛΙSSES για το άλμπουμ με τα ντουέτα τους, κοσμούσε τις στάσεις λεωφορείων της πρωτεύουσας.

MEΛΙSSES DUETS
MEΛΙSSES DUETS
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως το ταλέντο της ξεπέρασε τα σύνορα και αναγνωρίστηκε από σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως η Νικόλ Κίντμαν και η Κιμ Κατράλ! Η Νικόλ Κίντμαν ενθουσιάστηκε τόσο με την προσωπογραφία που της έφτιαξε η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, που την κοινοποίησε στον λογαριασμό της, ενώ η πρωταγωνίστρια του Sex and The City, της σχολίασε στο πορτρέτο που είχε φτιάξει για αυτήν. Φυσικά δεν περίμενε κάτι τέτοιο. «Το διάβαζα ξανά και ξανά, πηγαίνοντας πάνω-κάτω στο σαλόνι», είπε μιλώντας στο iefimerida, η Σοφία Ντέρου, η οποία έχει σπουδάσει γραφιστική.

Moulin Rouge
Moulin Rouge

Δεν είναι όμως οι μόνες σταρ που έχουν κάνει repost ή έχουν σχολιάσει δημιουργίες της, καθώς και πολλοί Έλληνες celebrities (ανάμεσα τους οι Νίκος Μουτσινάς, Κωστής Μαραβέγιας, Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Αργύρης Πανταζάρας, Ρένα Μόρφη, Πάνος Μουζουράκης κ.ά) αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τη δουλειά της.

Η ίδια, με «ζωηρή» και αισιόδοξη διάθεση μίλησε για την τέχνη της στο iefimerida, για το πώς ένιωσε σχετικά με την ανταπόκριση που είχαν τα έργα της από τις σταρ του Χόλιγουντ, ενώ μας αποκάλυψε ποιο είναι το πιο αγαπημένο της έργο και γιατί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κιμ Κατράλ
Κιμ Κατράλ

Πείτε μας λίγα λόγια για το είδος τέχνης με το οποίο ασχολείστε. Τι είναι ακριβώς, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό;

Το είδος που έχω επιλέξει έχει minimal και pop art επιρροές. Τα εικαστικά απεικονίζουν πορτραίτα γνωστών χαρακτήρων του κινηματογράφου, της μουσικής, του αθλητισμού ακόμα και αγαπημένα κατοικίδια. Το ιδιαίτερο των εικαστικών αυτών, είναι ότι χρησιμοποιώντας ελάχιστα χαρακτηριστικά αλλά και έντονα χρώματα απεικονίζεται ξεκάθαρα ο χαρακτήρας. Με ένα ιδιαίτερο χτένισμα και μια ελιά στο μάγουλο, ο θεατής βλέπει ξεκάθαρα το πρόσωπο που θέλω να απεικονίσω. Σε αυτό βοηθάει σίγουρα και το ίδιο το πρόσωπο που έχω επιλέξει. Όλοι ξέρουμε ότι ένα ξανθό μαλλί, ένα κόκκινο κραγιόν και μια ελιά στο μάγουλο «φωνάζει» Μέριλιν Μονρόε! Και αυτό είναι που με έχει κάνει να «κολλήσω» τα τελευταία χρόνια. Είμαι μεγάλη φαν της φιλοσοφίας «less is more»!

Τις σας εμπνέει, τι είναι αυτό που «ψάχνετε» για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με ένα έργο;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ψυχολογία! Αν η μέρα μου δηλαδή έχει ξεκινήσει ευχάριστα και απ' το πρωί είμαι με μια playlist να παίζει και να με γεμίζει, μπορεί απ' το πουθενά να έχω βρεθεί με το λάπτοπ ανοιχτό και σχεδιάζω τον μουσικό ή το συγκρότημα που ακούω. Το ίδιο μπορεί να προκύψει και με μια σειρά ή μία ταινία… Αν από την άλλη η ψυχολογία δεν είναι και πολύ στα πάνω της, το τραγούδι θα είναι απλώς τραγούδι και η ταινία απλώς θα παίζει!

La La Land
La La Land

Πρόσφατα φτιάξατε την αφίσα για το συγκρότημα MEΛΙSSES. Θα θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Οι MEΛISSES ήρθαν την πιο περίεργη και ασταθή περίοδο για μένα (2ο lockdown) και ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί εκείνες τις μέρες! Μου προτάθηκε ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες, να σχεδιάσω το εξώφυλλο του άλμπουμ MEΛISSES DUETS, και το τηλεφώνημα αυτό έσκασε σαν κομφετί μέσα στη μαυρίλα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άλμπουμ αφορά ντουέτα του συγκροτήματος με αγαπημένους καλλιτέχνες και έχει κυκλοφορήσει σε μουσικές πλατφόρμες και διάφορες εφαρμογές και γέμισε με χρώμα και τις στάσεις των λεωφορείων για την προώθησή του. Μπορώ να πω οτι αυτή η δουλειά ήταν η πιο δημιουργική μου και η πιο άψογη συνεργασία που θα ευχόμουν σε κάθε σχεδιαστή!

Πόση ώρα σας παίρνει κάθε δημιουργία σας; Ποιες είναι οι «παγίδες» που μπορεί να πέσει κανείς κάνοντας αυτή τη μορφή τέχνης;

Δεν υπάρχει στάνταρ ώρα για κάθε πορτραίτο. Σίγουρα τα σχέδιά μου έχουν ελάχιστα έως και καθόλου χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι τόσο απλό! Αν το σαγόνι είναι πιο στρογγυλεμένο ή το μαλλί δεν είναι σχεδιασμένο σωστά και το σχήμα του προσώπου αποτυπωθεί λάθος, τότε δεν θα καταλάβει κανείς ποιον απεικονίζω και θα καταλήξει να είναι μια πατάτα με μαλλιά!

Οπότε για να αποφευχθεί αυτό, μπορεί να μου πάρει και μια μέρα ή και λίγο παραπάνω, για να πω ότι τώρα είμαστε Ok και το σχέδιο είναι ολοκληρωμένο!
Καλό το «less is more» αλλά στο «less» κρύβεται όλο το πορτραίτο!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Στον κόσμο αρέσει πολύ και μου το δείχνουν την ίδια στιγμή με σχόλια, κοινοποιήσεις και αντιδράσεις και αυτό μου δίνει boost για το επόμενο σχέδιο! Το ωραίο είναι ότι το κοινό αποτελείται και από έφηβους που θα δουν ηθοποιούς και καλλιτέχνες της γενιάς τους αλλά και από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που θα «πέσουν» πάνω σε μουσικούς της soul ή ηθοποιούς του ελληνικού και του ξένου κινηματογράφου ή ακόμα και σε αγαπημένα κλασικά παιδικά animation.

Ποια μορφή (ή αντικείμενο / τοπίο) απεικόνιζε το πρώτο έργο σας και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την απεικόνιση Ελλήνων ηθοποιών, πέρα από τους ξένους σταρ;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα σχέδια που είχα κάνει, είχαν όλα κάτι από Ελλάδα όπως πχ βουκαμβίλιες, Κυκλάδες, γεράνια, νεοκλασικά και ότι άλλο έχουμε γύρω μας!

Το σχέδιο όμως που έκανε την αρχή ήταν στους Αγώνες Νέων Σχεδιαστών το 2016, με τίτλο «Summering» όπου και βραβεύτηκε στην κατηγορία της εικονογράφησης. Εκεί κατάλαβα οτι κάτι ξεκινάει σιγά σιγά να συμβαίνει!

Δεν άργησαν λοιπόν να 'ρθουν και τα σχέδια με Έλληνες ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και να απεικονίζονται με μια πιο pop μορφή με έντονα και ζωηρά χρώματα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπότε ξαφνικά άρχισα να κοινοποιώ στο Instagram πορτραίτα μιας μίνιμαλ Τζένης, μιας ποπ Αλίκης και ενός μοντέρνου Χορν με τίτλο Minimal Greek Cinema. Με αυτόν τον τρόπο είδα ότι το προφίλ μου τράβηξε όλες τις ηλικίες και έτσι μπόρεσα σιγά σιγά να προσεγγίσω τον νεότερο αλλά και να ενθουσιάσω τον μεγαλύτερο!

Η απήχηση αυτού που κάνετε, έχει ξεπεράσει τα σύνορα και έχει φτάσει μέχρι το Χόλιγουντ. Η Νικόλ Κίντμαν κοινοποίησε την προσωπογραφία που είχατε φτιάξει για εκείνη. Πώς νιώσατε; Το περιμένατε;

Μόνο αυτό δεν περίμενα! Νομίζω αυτό ήταν δυνατό highlight για μένα. Η ιστορία του post ξεκινάει με μένα να αναρωτιέμαι γιατί δεν είχα ακόμα σχεδιάσει το Moulin Rouge, που είναι και απ' τις αγαπημένες μου ταινίες! Και αποφασίζω να κάνω μια μίνι έρευνα να βρω σκηνή της ταινίας, να ξαναχαζέψω τους χαρακτήρες και να μπω και στο προφίλ της Νικόλ Κίντμαν να δω μήπως βρω κάποιο στοιχείο. Και το βρήκα… Η ταινία έκλεινε την επόμενη μέρα τα 20χρόνια και μάλλον η πρωταγωνίστρια είχε νοσταλγήσει τον ρόλο της Satine και ανέβασε ένα ποστ αναφορικά με την ταινία! Αυτό ήταν και το «σπρώξιμο» για να βρεθώ μπροστά από το λάπτοπ και να αρχίσω να σχεδιάζω τους χαρακτήρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το repost της Νικόλ Κίντμαν
Το repost της Νικόλ Κίντμαν

Οπότε ολοκληρώνω το εικαστικό, ανεβάζω το post στο προφίλ μου και κάνω ταγκ την ηθοποιό. Έκλεισα τα πάντα και πήγα για ύπνο! Το σοκ το έπαθα το επόμενο πρωί όπου είδα ότι η Νικόλ Κίντμαν είχε δει τα stories μου, της είχε αρέσει το σχέδιό και το κοινοποίησε στο story της. Και κάπως έτσι, πήρα μια μικρή γεύση από Hollywood και η μέρα μου ξεκίνησε πάρα πολύ όμορφα…!

Το like της Νικόλ Κίντμαν
Το like της Νικόλ Κίντμαν

Σας έχει κάνει σχόλιο και η Κιμ Κατράλ, μία εκ των πρωταγωνιστριών του Sex and The City. Μιλήστε μας γι' αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση της Κιμ Κατράλ ήταν το 1ο σημαντικό highlight στα πορτραίτα που κάνω και η πρώτη φορά που υπήρξε αντίδραση απ' το εξωτερικό! Το σχέδιο ήταν από μια σκηνή της ταινίας Sex & the City 1, με την ίδια να φοράει ένα εκπληκτικό καπέλο στο μπαλκόνι της και να χαζεύει κρυφά τον απέναντι γείτονα.

Το σχόλιο της Κιμ Κατράλ
Το σχόλιο της Κιμ Κατράλ

Επειδή εκείνη τη στιγμή εγώ χάζευα το καπέλο, σκέφτηκα ότι θα έβγαινε ωραίο σε σχέδιο οπότε ξεκίνησα το πορτραίτο. Τελειώνει το σχέδιο και ανεβάζω το post κάνοντας ταγκ την Κιμ Κατράλ. Λογικά βράδυ πρέπει να το ανέβασα και αυτό γιατί θυμάμαι την επόμενη μέρα να βλέπω σχόλιό της από κάτω: that FANTASTIC hat!! και να το διαβάζω δυνατά ξανά και ξανά και να πηγαίνω πάνω κάτω στο σαλόνι…

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα έργα σας για κάποιον λόγο;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πολλούς και συναισθηματικούς λόγους, είναι το σχέδιο με την αεροσυνοδό, την εποχή των 60s, με την εξαιρετική στολή από Pierre Cardin για την Olympic Airways. Και απ' ότι βλέπω, είναι το αγαπημένο πολλών!

Η πανδημία επηρέασε τη δουλειά σας; Αν ναι, με ποιον τρόπο;

Η πανδημία σίγουρα βοήθησε να εκμεταλευτώ δημιουργικά το χρόνο αλλά ωραία θα ήταν να μην έπρεπε κάτω από τέτοιες περίεργες συνθήκες! Κατάφερα όμως να ασχοληθώ αρκετά με τα εικαστικά και να με βάλω σε παραγωγικό ρυθμό μέσα στο lockdown οπότε βγήκε αρκετά πιο ευχάριστα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού μπορεί κανείς να βρει τα έργα σας;

Προς το παρόν μόνο στο Instagram, στο derosa88! Αλλά σίγουρα θα ακολουθήσει και κάποιο site μέσα στο χρόνο!

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας; Σκοπεύετε να κάνετε κάποια έκθεση;

Ναι θα το ήθελα μόλις μπορέσουμε όλοι να βρεθούμε σε κάποιο χώρο με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς. Μέχρι τότε θα κάνω υπομονή και θα γεμίζω όσο μπορώ με νέα σχέδια τη συλλογή!!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ