Η σκοτεινή ιστορία της αγαπημένης θρησκείας του Χόλιγουντ –Από βάναυσους εξορκισμούς μέχρι κατανάλωση δηλητηρίου - iefimerida.gr

Η σκοτεινή ιστορία της αγαπημένης θρησκείας του Χόλιγουντ –Από βάναυσους εξορκισμούς μέχρι κατανάλωση δηλητηρίου

Η αδερφή Έιμι της Πεντηκοστιανής εκκλησίας
Η αδερφή Έιμι της Πεντηκοστιανής εκκλησίας/Φωτογραφία: Getty Images
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Bάναυσοι εξορκισμοί ανθρώπων που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, είναι μόνο ένα μέρος των απίστευτων ιστοριών της Πεντηκοστιανής εκκλησίας.

Οι ιστορίες αυτές αποκαλύπτονται σε ένα νέο βιβλίο, το «Beyond Belief» της Ελ Χάρντι Χαρστ προσφέρει μια συναρπαστική ματιά της ταχύτερα αναπτυσσόμενης θρησκείας στη γη, περιγράφοντας λεπτομερώς πως μια θρησκεία που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, έγινε ένα χριστιανικό κίνημα με γνώσεις τεχνολογίας που αγαπήθηκε από διασημότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Χάρντι είναι δημοσιογράφος και ξένος ανταποκριτής με έδρα τις ΗΠΑ που έχει περάσει χρόνια ερευνώντας τη θρησκεία, περιοδεύοντας σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και έξι αμερικανικών πολιτειών για να επισκεφθεί εκκλησίες και ομάδες προσευχής. Το κίνημα είναι μια μορφή Χριστιανισμού που εστιάζει στο Άγιο Πνεύμα και στον πιστό που επιτυγχάνει μια «τρίτη ευλογία» - άμεση εμπειρία της παρουσίας του Θεού – και πολλά υποτμήματα του κινήματος είναι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές. Προβλέπεται ότι έως το 2050 περίπου ένα στα δέκα άτομα θα είναι μέρος του κινήματος, το οποίο εκτιμάται ότι συγκεντρώνει 35.000 νέους οπαδούς κάθε μέρα.

Λειτουργία του Πεντηκοστιανισμού με κήρυγμα της Έιμι ΜακΦέρσον
Λειτουργία του Πεντηκοστιανισμού με κήρυγμα της Έιμι ΜακΦέρσον

Αναλύοντας λεπτομερώς την παγκόσμια περιοδεία της για τον Πεντηκοστιανισμό, η Χάρντι περιγράφει πιο πρόσφατες ιστορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσημης ευαγγελικής τραγουδίστριας που υιοθέτησε περισσότερα από 50 αγόρια με τον νεαρό άνδρα για τον οποίο κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε.

Σε άλλα σημεία, αφηγείται την ιστορία των ιδρυτών του κινήματος, δύο εκ των οποίων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλο, από μια συνωμοσία απαγωγής έως την συγκάλυψη μιας ύποπτης υπόθεσης – έως κατηγορίες για δαιμονική κατοχή που προκάλεσε ταραχές στην εκκλησία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ιδρυτής-πατέρας του κινήματος: Συνελήφθη για ομοφυλοφιλική σχέση και πρόκληση θανάτων από εξορκισμό

Γεννημένος στην Αϊόβα το 1873, ο Τσαρλς Φοξ Πάρχαμ μεγάλωσε ως μέλος της Μεθοδιστικής Εκκλησίας και στα εφηβικά του χρόνια κήρυττε ήδη τον λόγο της Βίβλου. Μέχρι τα 22 του, ωστόσο, είχε απογοητευτεί από την ιεραρχία των Μεθοδιστών και αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του, ταξιδεύοντας από μέρος σε μέρος με μια «ικανότητα να λέει 250 λέξεις το λεπτό».

O Τσαρλς Φοξ Πάρχαμ
O Τσαρλς Φοξ Πάρχαμ

Ο Πάρχαμ και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στην Τοπέκα του Κάνσας το 1901, όταν ο γιος του – σύμφωνα με τον ίδιο – σώθηκε από μια σοβαρή ασθένεια χάρη σε θεϊκή παρέμβαση και άνοιξε μια σχολή μελέτης Βίβλου σε μια έπαυλη των προαστίων.

Εκεί ήταν που μια 30χρονη λάτρης ονόματι Άγκνες Όζμαν, έγινε το πρώτο άτομο που μίλησε σε άλλες γλώσσες, και συγκεκριμένα, άρχισε να μιλά και να γράφει στα «κινέζικα» προτού επιστρέψει ξανά στην μητρική της, τα αγγλικά, μετά από 3 ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 1905, ο Πάρχαμ είχε γίνει φίλος με τον Γουίλιαμ Τζέι Σέιμουρ, τον γιο χειραφετημένων σκλάβων που αργότερα ηγήθηκε της «Azusa Street Revival».

Δύο χρόνια αργότερα, ο Πάρχαμ συνελήφθη στο Σαν Αντόνιο αφότου κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλική σχέση με έναν νεαρό άνδρα και παρά το γεγονός ότι η υπόθεση καταρρίφθηκε, η φήμη του διαλύθηκε σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ήταν παράνομες.

Ο ιεροκήρυκας συνέχισε να επιμένει πως ήταν αθώος, λέγοντας πως ήταν μια πλεκτάνη την οποία είχε στήσει ο αντίπαλος ευαγγελιστής Γουλίμπουρ Γκλεν Βολίβα. Το τελευταίο καρφί στη φήμη του Πάρχαμ ήταν ένα περιστατικό σε ένα κέντρο μελέτης της Βίβλου στο Ιλινόις, στο οποίο οι οπαδοί του «τρελάθηκαν» πιστεύοντας πως πλησίαζε το τέλος του κόσμου.

Οι κατηγορίες για δαιμονική κατοχή μεταξύ των μελών της εκκλησίας οδήγησαν σε ταραχές που με την σειρά τους έφεραν ένα κύμα βάναυσων εξορκισμών με τρία άτομα να βασανίζονται μέχρι θανάτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αδερφή Έιμι: Η κήρυκας που κατηγορήθηκε πως υποκρίθηκε την απαγωγή της

Την ώρα που η φήμη του Πάρχαμ κατέρρεε, το κίνημα είχε επεκταθεί πολύ σε ολόκληρη την Αμερική και η Έιμι Σέμπλ ΜακΦέρσον μετέφερε τη θρησκεία στις μάζες. Η τελευταία από την ιδρυτική τριάδα του Πεντηκοστιανισμού, η Έιμι «διαμόρφωσε τη σύγχρονη αντίληψη ενός Πεντηκοστιανού κήρυκα» δημιουργώντας ένα ταξιδιωτικό roadshow που υποσχόταν θαύματα, υπερφυσική θεραπεία και προφητείες.

 Η Έιμι Σεμπλ ΜακΦέρσον
Η Έιμι Σεμπλ ΜακΦέρσον

Έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές που λειτούργησαν ως πρόδρομος του σημερινού τηλεευαγγελισμού και έχτισε την πρώτη «μεγα- εκκλησία», το «Τετράγωνο Ευαγγέλιο. Παρά το πλήθος των πιστών οπαδών της, η αδερφή Έιμι, όπως έγινε γνωστή στους οπαδούς της, πάλεψε με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και λέγεται ότι είχε πολλές ερωτικές σχέσεις.

Ενεπλάκη σε σκάνδαλο τον Μάιο του 1926, όταν εξαφανίστηκε από μια παραλία του Λος Άντζελες, με την εξαφάνισή της να γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλη τη χώρα, προτού εμφανιστεί σε μια έρημο του Μεξικού πέντε εβδομάδες αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύντομα άρχισαν οι φήμες πως η Έιμι είχε φύγει με τον παντρεμένο εραστή της και όταν επέστρεψε δικάστηκε για συνωμοσία και παρακώλυση της δικαιοσύνης – ωστόσο η υπόθεση χρησίμευσε μόνο για τη συγκέντρωση σημαντικών κεφαλαίων και δημοσιότητας για το κίνημα.

H Έιμι ΜακΦέρσον με την οικογένειά της, μετά την εμφάνισή της σε έρημο του Μεξικού
H Έιμι ΜακΦέρσον με την οικογένειά της, μετά την εμφάνισή της σε έρημο του Μεξικού

Ενώ το σεξουαλικό σκάνδαλο του Τσαρλς Πάρχαμ είχε τερματίσει τη δημόσια καριέρα του, η υποτιθέμενη απαγωγή – την οποία τα δικαστήρια έκριναν αδύνατο να αποδειχθεί – ενίσχυσε την αδερφή Έιμι και συνέχισε τη ζωή της κηρύττοντας στην Καλιφόρνια.

Παρά το δικό της σκάνδαλο, η αδερφή Έιμι έγινε γνωστή για τον φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας της κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και στα τελευταία χρόνια της ζωής της ασχολήθηκε ακόμη και με την πολιτική – υποστηρίζοντας για λίγο τον Χέρμπερτ Χούβερ και αργότερα τον Φράνκλιν Ρούσβελτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με μια φαινομενικά ατελείωτη ικανότητα να μαζεύει χρήματα και το ταλέντο για αυτοπροβολή, η Έιμι Σεμπλ ΜακΦέρσον έγραψε το σενάριο για τον δημόσιο ευαγγελισμό που μπορεί να δει κανείς στους πολλούς κληρονόμους της σήμερα» γράφει στο βιβλίο της η Χάρντι.

Εγκληματίας που έγινε Πεντηκοσταλιστής αποπειράθηκε να δολοφονήσει τη γυναίκα του με 17 δηλητηριώδη φίδια

Σε αυτό που η Χάρντι αποκαλεί το πιο «κυριολεκτικό τέλος του φάσματος της Πεντηκοστής» είναι αυτό που το κίνημα αποκαλεί εκκλησίες με «ταμπέλες» όπου οι παραβρισκόμενοι χρησιμοποιούν δηλητηριώδη φίδια και πίνουν δηλητήριο για να αποδείξουν την πίστη τους στον Θεό.

Λειτουργία της Πεντηκοστιανής εκκλησίας
Λειτουργία της Πεντηκοστιανής εκκλησίας

Η ιδέα προέρχεται από έναν στίχο της Βίβλου που λέει: «Στο όνομά μου θα εκδιώξουν τους διαβόλους. Θα μιλήσουν με νέες γλώσσες. Θα πιάσουν φίδια. Και αν πιουν κάτι θανατηφόρο, δεν θα τους βλάψει. Θα βάλουν τα χέρια τους σε αρρώστους και θα τους θεραπεύσουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί Πεντηκοστιανοί πιστεύουν ότι αυτό είναι μια μεταφορά, αλλά είναι πολλοί που παίρνουν τη γραφή κατά γράμμα και πιστεύουν πως ο χειρισμός των φιδιών, μια δαιμονική παρουσία, είναι σημάδι της δύναμης του Θεού πάνω στον Σατανά και το να πίνουν το δηλητήριό τους, είναι σημάδι πίστης.

Η συγγραφέας επισκέφθηκε την εκκλησία Rock House Holiness στην Αλαμπάμα, μια από τις λίγες εκκλησίες «χειρισμού φιδιών» στη χώρα που εξακολουθεί να υπάρχει, όπου συνάντησε έναν παρευρισκόμενο που ονομάζεται Σάιλους Κρόφορντ Σάιλους.

Της αποκάλυψε ότι τον είχαν δαγκώσει «πολύ άσχημα» στο πόδι, το στήθος και το χέρι λόγω της πίστης του και είπε ότι δεν του αρέσει να λαμβάνει ιατρική βοήθεια επειδή «δεν έχεις καθόλου λόγο, εκείνοι έχουν τον πλήρη έλεγχο».

Αυτοί οι τύποι εκκλησιών βρέθηκαν στο επίκεντρο το 1991, όταν ο πάστορας Γκλεν Σάμερφορντ, ξάδερφος του επικεφαλής πάστορα του Rock House, προσπάθησε να δολοφονήσει τη σύζυγό του, Ντάρλιν. Επάνω σε έναν καβγά ενώ ήταν μεθυσμένος, κόλλησε ένα όπλο στο κεφάλι της προτού την σύρει από τα μαλλιά στο υπόστεγο όπου φυλούσε τα 17 δηλητηριώδη φίδια του σε ένα κλουβί. Αφού χτύπησε το κλουβί για να αγριέψει τα φίδια, είπε στη γυναίκα του να βάλει το χέρι της και πως εάν αρνιόταν θα έσπρωχνε με το ζόρι το κεφάλι της στο κλουβί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν συνήλθε από τα απειλητικά για τη ζωή της δαγκώματα, η Ντάρλιν κατέθεσε πως ο σύζυγός της είχε προσπαθήσει να την σκοτώσει επειδή ήθελε να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα και καταδικάστηκε σε 129 χρόνια φυλάκισης.

Πώς ο Πεντηκοστιανισμός έχει γίνει η αγαπημένη θρησκεία του Χόλιγουντ

Το αναγνωρίσιμο πρόσωπο του δυτικού Πεντηκοστιανισμού στη σύγχρονη εποχή έρχεται με τη μορφή του Hillsong – μιας παγκόσμιας αλυσίδας εκκλησιών όπου παραβρίσκονται άτομα όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ και οι Καρντάσιαν. Άλλες διασημότητες που έχουν εντοπιστεί να παρευρίσκονται στην εκκλησία αυτή, σύμφωνα με δημοσιεύματα περιλαμβάνουν τους Χέιλι Μπάλντουιν, Κρις Πρατ, Σελένα Γκόμεζ, Βανέσα Χάτζενς και Νικ Τζόνας.

Από τότε που ιδρύθηκε το Hillson το 1983, με 45 άτομα συγκεντρωμένα σε μια σχολική αίθουσα στο Δυτικό Σίδνεϊ, το κίνημα έχει 150,000 εβδομαδιαίους πιστούς και τοποθεσίες σε τριάντα χώρες σε έξι ηπείρους.

Ιδρύθηκε από τον Μπράιαν Χιούστον, έναν Αυστραλό πάστορα και ευαγγελιστή, με τη σύζυγό του Μπόμπι και αρχικά ήταν γνωστό ως Κέντρο Χριστιανικής Ζωής Χιλς. Ο Χιούστον και άλλοι πάστορες της εκκλησίας είναι κυριολεκτικοί αναγνώστες της Βίβλου, ωστόσο προσπαθούν να διαδώσουν το μήνυμά τους με τρόπο που φαίνεται να είναι καλοπροαίρετος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αντί να εκφωνήσει ένα βροντερό κήρυγμα κατά του γάμου ομοφυλόφιλων, ένας ιεροκήρυκας του Hillsong είναι πιο πιθανό να σου πει ότι πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου και μετά να βρεις αγάπη» εξηγεί η Χάρντι.

Μέσα σε τρία χρόνια το Hillsong φιλοξένησε το πρώτο του συνέδριο λατρευτικής μουσικής και το 1988 το ομώνυμο συγκρότημα της εκκλησίας κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ, Spirit and Truth.

Σήμερα, το Hillsong έχει γίνει ένα από τα πιο πετυχημένα brand μουσικής στον κόσμο, με περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να τραγουδούν τα τραγούδια τους κάθε εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα σε τρία χρόνια το Hillsong φιλοξένησε το πρώτο του συνέδριο λατρευτικής μουσικής και το 1988 το ομώνυμο συγκρότημα της εκκλησίας κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ, Spirit and Truth.

Η εκκλησία έχει εξελιχθεί σε μια «βιομηχανία μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων» με κηρύγματα στο YouTube και την πώληση θαυματουργικών ελαίων, αυτοεκπαίδευσης και την «ικανότητα του Αγίου Πνεύματος να φανερώνει τα πάντα, από ιδιωτικά τζετ μέχρι την θεραπεία για τον κορωνοϊό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εκκλησία θρησκεία εξορκισμός οπαδός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ