Είναι αυτή η «βασίλισσα» της «ρωσικής χαμένης Ατλαντίδας»; Βρέθηκε σκελετός 2.100 ετών με... «iPhone» [εικόνες] - iefimerida.gr

Είναι αυτή η «βασίλισσα» της «ρωσικής χαμένης Ατλαντίδας»; Βρέθηκε σκελετός 2.100 ετών με... «iPhone» [εικόνες]

Η «βασίλισσα» της Ρωσικής Ατλαντίδας με την αγκράφα της ζώνης της
Η «βασίλισσα» της Ρωσικής Ατλαντίδας με την αγκράφα της ζώνης της / Φωτογραφίες: IHMC RAS/Pavel Leus
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άφωνοι έμειναν οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στη λεγόμενη «ρωσική Ατλαντίδα» στην ορεινή περιοχή της Δημοκρατίας της Τιβά ή Τουβά στη νότια Σιβηρία κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία, όταν στον τάφο μιας γυναίκας, ανακάλυψαν μαζί με τον ηλικίας άνω των 2.000 ετών σκελετών της κι ένα “iPhone”.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου η περιοχή αυτή βρίσκεται κάτω απ’ το νερό και αναδύεται μόνον τον Μάιο και τον Ιούνιο, δίνοντας σ’ εκείνο το διάστημα στους ερευνητές να συνεχίσουν τις μελέτες τους στον αρχαιολογικό χώρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο τάφος της «Νατάσας», όπως βάφτισαν οι αρχαιολόγοι τον σκελετό της γυναίκας, βρίσκεται στη ρωσική Δημοκρατία της Τούβα κοντά στα σύνορα με την Μογγολία / Φωτογραφία: ΙΗΜC Ras / Dr PAVEL REUS
Ο τάφος της «Νατάσας», όπως βάφτισαν οι αρχαιολόγοι τον σκελετό της γυναίκας, βρίσκεται στη ρωσική Δημοκρατία της Τούβα κοντά στα σύνορα με την Μογγολία / Φωτογραφία: ΙΗΜC Ras / Dr PAVEL REUS

Οι αρχαιολόγοι βάφτισαν την γυναίκα -που φαίνεται ότι ανήκε στην ανώτερη τάξη (ενδεχομένως να ήταν πριγκίπισσα η βασίλισσα)- «Νατάσα» και το ορθογώνιο αντικείμενο που είναι διακοσμημένο με κινεζικά νομίσματα “iPhone” σύμφωνα με την εφημερίδα Siberian Times.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα στη «ρωσική Ατλαντίδα»

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται περί μιας μεγάλης αγκράφας ζώνης και τα νομίσματα που την διακοσμούν πιστεύεται ότι κόπηκαν πριν από 2.137 χρόνια. Έχει διαστάσεις περίπου 18 επί 9 εκατοστά και φέρει ημιπολύτιμους λίθους τυρκουάζ, σάρδιου λίθου και φίλντισι. «Ο Τάφος της Νατάσας με το... iPhone της εποχής Σιονγκνού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο» της «ρωσικής Ατλαντίδας», λέει ο αρχαιολόγος δρ Πάβελ Λέους. «Η ζώνη της ήταν η μόνη διακοσμημένη με κινεζικά νομίσματα, που μας βοήθησαν στη χρονολόγησή της», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H στιγμή που οι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως την αγκράφα της «Νατάσα»

Η «ρωσική Ατλαντίδα» βρίσκεται μέσα στη λίμνη Σαγιάν -έναν τεράστιο ταμιευτήρα νερού κοντά στο φράγμα Σαγιάνο Σουσένσκαγια στον ποταμό Γιενισέι, που καλύπτει έκταση 621 τ. Χλμ- αλλά στη διάρκεια των πρώτων μηνών του καλοκαιριού η στάθμη της υποχωρεί κάπου 15 μέτρα, επιτρέποντας σε περίπου 110 ταφικά σημεία να αναδυθούν στην επιφάνεια στον αρχαιολογικό χώρο Αλα-Τέι.

Το... iPhone που βρήκαν στον τάφο οι αρχαιλόγοι ήταν στην πραγματικότητα η μεγάλη αγκράφα μιας ζώνης.
Το... iPhone που βρήκαν στον τάφο οι αρχαιλόγοι ήταν στην πραγματικότητα η μεγάλη αγκράφα μιας ζώνης / Φωτογραφία: ΙΗΜC Ras / Dr PAVEL REUS

Πρόκειται για μια περιοχή τεράστιου ενδιαφέροντος για τους αρχαιολόγους, που έχουν ανακαλύψει στο παρελθόν τάφους από την εποχή του Τζένκις Χαν. Εκτός από τον τάφο της «Νατάσας» βρέθηκαν και οι εν μέρει μουμιοποιημένες σορούς δύο προϊστορικών γυναικών, που ετάφησαν μαζί με τα σύνεργα της δουλειάς τους. Τη μία, που ήταν ντυμένη στο μετάξι, οι αρχαιολόγοι τη βάφτισαν “Ωραία Κοιμωμένη”. Αρχικά νόμισαν ότι επρόκειτο για κάποια ιέρεια, αλλά πλέον θεωρούν ότι ήταν σχεδιάστρια δερμάτινων ενδυμάτων. Η άλλη ήταν μια υφάντρα, που ετάφη μαζί με το ξύλινο αδράχτι της. Η δρ Μαρίνα Κιλουνόσκαγια του Ινστιτούτου Πολιτισμικής Ιστορίας της Αγίας Πετρούπολης έκανε λόγο για έναν «εκπληκτικό χώρο» τονίζοντας πόσο απίστευτα τυχερή ήταν η ομάδα της που βρήκε «ασύλητους από τυμβωρύχους» αυτούς τους τάφους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ