Tα ασυγκράτητα, παθιασμένα χειροφιλήματα του Ζακ Σιράκ σε ισχυρές γυναίκες – Oι τρεις Ελληνίδες που σαγήνευσε [εικόνες]

Ο Ζακ Σιράκ αρπάζει και φιλάει με κλειστά μάτια το χέρι της Μέρκελ τον Σεπτέμβριο του 2006/ AP Photo/ITAR-TASS, Presidential Press Service, Vladimir Rodinov)

Eνας ηγέτης που ήξερε να σαγηνεύει πολιτικά, με θερμές χειραψίες στους άνδρες και πάντα μα πάντα φλογερά χειροφιλήματα στις γυναίκες ήταν ο Ζακ Σιράκ.

Με την Μέρκελ να έχει εξασφαλίσει τα περισσότερα, πολλές ηγέτιδες ή σύζυγοι αρχηγών κρατών «έλιωσαν» βλέποντας να τους φιλάει το χέρι κοιτάζοντάς τις στα μάτια.

Push the flesh. Αυτή η αγαπημένη έκφραση των αμερικανών υποψηφίων πολιτικών. Το να πιέζεις την σάρκα, να κάνεις έντονες, δυνατές χειραψίες, να έρχεσαι σε επαφή με τον συνομιλητή, πολίτη, ψηφοφόρο: είναι μια βασική αρχή της πολιτικής επικοινωνίας. Ο Ομπάμα ήταν αυτός που το χρησιμοποίησε όσο λίγοι, μαζί με την προσωπική του γοητεία τον έκανε ακαταμάχητο. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεκαετίες πριν, ο Ζακ Σιράκ ο οποίος έφυγε σήμερα από το πρωί, αυτό το «υπέροχο πολιτικό ζώο» όπως έχει χαρακτηριστεί, εφάρμοζε αυτή την τακτική, με μοναδική αφοσίωση και πάθος.

Aύγουστο του 2006 η Μέρκελ βρέθηκε για μια μέρα στο Παρίσι. Η αγαπημένη τους συνήθεια επαναλήφθηκε, σαν να μην τους νοιάζουν τα φωτογραφικά φλας (AP Photo/Christophe Ena)

Λένε ότι μετά από τις επισκέψεις του σε δημόσιο χώρο με μεγάλο κοινό, έβαζε το χέρι του σε ένα μπολ με πάγο για να ηρεμήσει και να υποχωρήσει το οίδημα από τις έντονες χειραψίες που έκανε. Ομως, ως Γάλλος, βαθιά ευγενής και ρομαντικός, ως κλασικός λάτρης των γυναικών (φαίνεται να είναι προαπαιτούμενο για τη θέση του Γάλλου προέδρου ή απλώς ένα στερεότυπο που λατρεύουμε να αναπαράγουμε) αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα χειροφιλήματά του.

Ισως το πρώτο χειροφίλημα του Σιράκ στην Μέρκελ, όταν ήταν πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών το 2000/ (AP Photo/Fritz Reiss)

Δεν ήταν μια απλή ένδειξη τιμής και σεβασμού προς τις γυναίκες. Ηταν κάτι πιο ισχυρό, με έντονη θεατρικότητα. Καλά εξασκημένος, με αποφασιστικές κινήσεις και σταθερότητα, άρπαζε το χέρι της γυναίκας και με τα δυο του χέρια και έσκυβε κρατώντας για δευτερόλεπτα κολλημένα τα χείλη του στο δέρμα τους, λίγο κάτω από τον καρπό όσο αυτές των κοιτούσαν γοητευμένες. Αλλες φορές έπιανε με το ένα χέρι του τον αγκώνα του άλλου χεριού της γυναίκας σαν για να την ακινητοποιήσει ή να μεταδώσει τη θέρμη του. Κοιτώντας τα δεκάδες χειροφιλήματα που έχει κάνει στην Μέρκελ μπορεί κανείς να δει σχεδόν τον πλήρη χάρτη διαφορετικών ειδών χειροφιλημάτων του Γάλλου ηγέτη.

Φωτογραφίες: Τα χειροφιλήματα του Σιράκ σε Γιάννα, Ντόρα, βασίλισσα Σοφία

Και η αλήθεια είναι ότι ήταν ίσως ο τελευταίος ηγέτης που είχε αυτή τη συνήθεια φιλοφρόνησης, χαιρετισμού, που πάντα γοήτευε τις γυναίκες. Στην εποχή της πολιτικής ορθότητας τέτοιες κινήσεις μοιάζουν παράταιρες. Oι Ελληνίδες που εντοπίσαμε σε φωτογραφίες να δέχονται το χειροφίλημα του Σιράκ ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη ως δήμαρχος της Αθήνας (σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις) και η Γιάννα Αγγελοπούλου ως προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2004, στο Παρίσι. Και φυσικά η τότε βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία...

Ο Σιράκ και η Γιάννα Αγγελοπούλου στο Παρίσι λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 /ANA/VANGELIS VARDOULAKIS

Χαμογελαστή Ντόρα Μπακογιάννη δέχεται το χειροφίλημα...

To χειροφίλημα του Ζακ Σιράκ στη Ντόρα Μπακογιάννη/ (AP Photo/Charles Platiau, pool)

Οπως και η κυρία Μπακογιάννη, έτσι και η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκαν στο Παρίσι λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ενα ακόμα χειροφίλημα στη Ντόρα Μπακογιάννη, στον καρπό του χεριού της (AP Photo/Patrick Kovarik, Pool)

Χειροφίλημα από τον Σιράκ και για την βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία.

Toν Μάρτιο του 2006 φιλά το χέρι της τότε βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας. Η γυναίκα του Μπερναντέτ παρακολουθεί/ AP Photo/Francois Mori, File)

Φωτογραφίες: Τα χειροφιλήματα του Σιράκ

Και φυσικά το άλμπουμ των φωτογραφιών με τα χειροφιλήματα του Σιράκ μοιάζει ατελείωτο. Από την Μαντλίν Ολμπράιτ:

Με μια από τις ισχυρότερες γυναίκες της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής ιστορίας, την τότε υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ (AP Photo/Remy de la Mauviniere)

Και την Τανσού Τσιλέρ:

Με την πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ το 1995 στη Μαδρίτη (AP Photo/Javier Bauluz)

Μέχρι την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Λόρα Μπους:

Mε τη Λόρα Μπους, σύζυγο του πλανητάρχη. Η μόνη που πήρε τα μάτια της από τον Σιράκ και κοίταξε τον φακό (AP Photo/Remy de la Mauviniere)

Αλλά και την σύζυγο του τενίστα Μπόρις Μπέκερ:

Με τη σύζυγο του πρωταθλητή του Τένις Μπόρις Μπέκερ, Μπάρμπαρα (AP Photo/Fritz Reiss)

Χειροφίλημα και στην Ινγκριντ Μπετανκούρ:

Με ιδιαίτερη θέρμη φιλά το χέρι της Ινγκριντ Μπετανκούρ που μόλις έχει απελευθερωθεί από τη Κολομβία όπου την κρατούσαν όμηρο. Ο θαυμασμός του για τη δύναμη αυτής της γυναίκας είναι προφανής AP Photo/Philippe Wojazer/Pool)

Η ζωή του Ζακ Σιράκ

Δείτε τη ζωή του Ζακ Σιράκ στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ