Μάργκαρετ Σέινγκερ, η γυναίκα πίσω από το χάπι: Επαναστάτησε μετά τις 18 εγκυμοσύνες της μητέρας της και τις εκτρώσεις στα σοκάκια - iefimerida.gr

Μάργκαρετ Σέινγκερ, η γυναίκα πίσω από το χάπι: Επαναστάτησε μετά τις 18 εγκυμοσύνες της μητέρας της και τις εκτρώσεις στα σοκάκια

Μάργκαρετ Σάνγκερ
Σάνγκερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι κυκλοφόρησε επίσημα στην αμερικανική αγορά πριν από περίπου 60 χρόνια. Πρόκειται για την αποφασιστική νίκη ενός αγώνα 50 ετών που έδωσε μια γυναίκα η Μάργκαρετ Χίγκινς Σέινγκερ.

Νοσοκόμα, ακτιβίστρια στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών στο ζήτημα της αναπαραγωγής και ειδικός σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, η Σέινκερ ήταν εκείνη που διέδωσε τον όρο αντισύλληψη σε μια εποχή που ακόμη και η αναφορά μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές κυρώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σέινγκερ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1879 και στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε μάχη για να διαδώσει τις ιδέες της αντισύλληψης στην Αμερική. Γέννημα θρέμμα νεοϋορκέζα, ήταν το 6ο από 11 παιδιά της οικογένειας Χίγκινς. Η μητέρα της Αν, γεννήθηκε στην Ιρλανδία και μετανάστευσε στον Καναδά με την οικογένειά της. Κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου της βίωσε 18 εγκυμοσύνες και 11 τοκετούς. Πέθανε σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Η Μάγκαρετ Σέινγκερ πάλεψε και διώχθηκε από τις αρχές του αιώνα για τις απόψεις της αναφορικά με την αντισύλληψη
Η Μάγκαρετ Σέινγκερ πάλεψε και διώχθηκε από τις αρχές του αιώνα για τις απόψεις της αναφορικά με την αντισύλληψη / Φωτογραφία: AP Photos

Εχοντας την δυσάρεστη εμπειρία της μητέρας της, αλλά και την υποχρέωση να φροντίζει τα μικρότερα αδέρφια της στην 13μελή οικογένειά της, η Μάργκαρετ θα σπουδάσει με την στήριξη των δύο μεγαλύτερων αδερφών της ως νοσοκόμα. Κατά τη διάρκεια της εργασίας της σε νοσοκομεία και της επαφής της με ανθρώπους της εργατικής τάξης, αλλά και μετανάστες, γνώρισε πολλές γυναίκες που βίωναν το δράμα μια ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, επίπονων αποβολών και αποπειρών έκτρωσης σε ένα περιβάλλον που απαγόρευε κάθε μορφή αντισύλληψης.

Ο θάνατος της γυναίκας που της άλλαξε τη ζωή

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μάργκαρετ Σέινγκερ συχνά περιέγραφε την ιστορία μιας γυναίκας που χρειάστηκε να περιποιηθεί στη Νέα Υόρκη πριν ξεκινήσει την σταυροφορία υπέρ της αντισύλληψης. Η γυναίκα κάλεσε σε βοήθεια έπειτα από μια απόπειρα να ρίξει το παιδί που κυοφορούσε, καθώς ήταν αδύνατο για εκείνη να το μεγαλώσει. Η επικίνδυνη για την υγεία της πράξη την έκανε να ζητά απεγνωσμένα από τον γιατρό τρόπους να αποφύγει μια νέα ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στο μέλλον. Ωστόσο, ο γιατρός της συνέστησε αποχή από το σεξ.

Λίγο καιρό αργότερα, η γυναίκα θα επιχειρούσε άλλη μια έκτρωση, η οποία αυτή τη φορά θα απέβαινε μοιραία για τη ζωή της. «Πέταξα την τσάντα μου στη γωνία και ανακοίνωσα... δεν θα αναλάβω ξανά παρόμοια υπόθεση μέχρι να καταστήσω δυνατό για κάθε εργαζόμενη Αμερικανίδα να διαθέτει τη γνώση για αντισύλληψη» είπε τότε η Σέινγκερ που ξεκίνησε έναν αδιάκοπο και πολυετή αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ακτιβισμός και οι διώξεις που οδήγησαν στην εξορία

Προσπάθησε να περάσει τη φιλοσοφία όσων πρέσβευε μέσα από τις ομιλίες και τα βιβλία της. Η δράση της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα συντηρητικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας και οδήγησε ακόμη και στην δικαστική δίωξη σε βάρος της. Μια διαδικασία που την ανάγκασε να διαφύγει πρόσκαιρα στη Βρετανία, όπου και παρέμεινε ώσπου να μπορεί να ζήσει ξανά ασφαλής στη χώρα της.

Η Μάργκαρετ Σέινγκερ σε με καπέλο και φαρδύ γιακά σε ασπρόμαυρη φωτογραφία
Η δράση της αναγνωρίστηκε τόσο στην Αμερική όσο και διεθνώς ως τα τέλη της δεκαετίας του '50 / Φωτογραφία: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1916 ανοίγει την πρώτη κλινική αντισύλληψης στις ΗΠΑ, όπου και διένειμε πληροφοριακό υλικό για μεθόδους αντισύλληψης σε γυναίκες. Η δράση της οδήγησε στη σύλληψή της, καθώς η συζήτηση γύρω από το θέμα προσέκρουε ακόμη σε αναχρονιστικές νομοθεσίες. Πολλοί από τους πολέμιούς της ταυτίζουν ακόμη και σήμερα την αντισύλληψη με την έκτρωση, όρο ταμπού στην Αμερική, αλλά και ευρύτερα τον κόσμο και η οποία απαγορευόταν στις ΗΠΑ των αρχών του 20ου αιώνα.

Η παρακαταθήκη της για την αντισύλληψη

Η Μάργκαρετ Λουίζ Χίγκινς πίστευε πως προκειμένου οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ως ίσες στην κοινωνία και να ζουν πιο υγιείς ζωές, πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν πότε θα φέρουν παιδιά στον κόσμο. Ελεγε πως μια οργανωμένη και επιστημονική διαδικασία αντισύλληψης θα μπορούσε να αποτρέψει και τις παράνομες εκτρώσεις, τις λεγόμενες και «εκτρώσεις στα σοκάκια», ήταν συχνό φαινόμενο εκείνη την εποχή εξαιτίας της απαγόρευσης. Πίστευε πως, παρότι η έκτρωση θα μπορούσε ανά περίπτωση να δικαιολογηθεί, θα έπρεπε γενικά να αποφεύγεται και αντ’ αυτού προέκρινε την αντισύλληψη ως τη μόνη πρακτική λύση για να αποφύγει μια γυναίκα την έκτρωση.

Το 1921 ίδρυσε την Λίγκα Αμερικανικής Αντισύλληψης, που στη συνέχεια μετονομάστηκε στην Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Τεκνοποίησης των ΗΠΑ. Η κλινική της στη Νέα Υόρκη υπήρξε η πρώτη στην οποία εργάζονταν μόνο γυναίκες γιατροί, ενώ ίδρυσε κλινική στο Χάρλεμ, όπου το συμβούλιο αποτελούνταν αποκλειστικά από Αφροαμερικανούς.

Από το 1929, ηγήθηκε της Εθνικής Επιτροπής για την Νομιμοποίηση της Αντισύλληψης που πίεσε την κεντρική κυβέρνηση να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, από το 1952 ως και 1959. υπήρξε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Τεκνοποίησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «χάπι» της αντισύλληψης πωλείται στην Αμερική

Η Μάργκαρετ Σέινγκερ στη Νέα Υόρκη το 1961, ένα χρόνο μετά την νομιμοποίηση του χαπιού αντισύλληψης
Η Μάργκαρετ Σέινγκερ στη Νέα Υόρκη το 1961, ένα χρόνο μετά την νομιμοποίηση του χαπιού αντισύλληψης / Φωτογραφία: AP Photos

Το «χάπι» όπως αποκαλείται απλοϊκά κυκλοφόρησε νόμιμα για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου 1960. Η Μάργκαρετ Σέινγκερ πέθανε το 1966, έχοντας κερδίσει την εκτίμηση και την αναγνώριση μεγάλης μερίδας της επιστημονικής κοινότητας. Κατάφερε μάλιστα να δει τους κόπους της να αποδίδουν, με την επίσημη εισαγωγή στα φαρμακεία της χώρας της, της πιο διαδεδομένης σήμερα αντισύλληψης (μαζί με τα προφυλακτικά).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αντισύλληψη χάπι σαν σήμερα Αμερική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ