Ραφαήλ: Πέθανε από υπερβολικό σεξ; -Η ζωή, το έργο και οι περιπέτειες του ιδιοφυούς ζωγράφου της Αναγέννησης - iefimerida.gr

Ραφαήλ: Πέθανε από υπερβολικό σεξ; -Η ζωή, το έργο και οι περιπέτειες του ιδιοφυούς ζωγράφου της Αναγέννησης

Προτομή του Raffaello Sanzio, γνωστού ως Ραφαήλ
Προτομή του Raffaello Sanzio, γνωστού ως Ραφαήλ / Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Ο Ραφαήλ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Αναγέννησης.

Ήταν ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες της εποχής του, του οποίου η φήμη και η αξία υπήρξαν ανάλογες με εκείνες του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ο Ραφαήλ πέθανε απρόσμενα Μεγάλη Παρασκευή, στις 6 Απριλίου 1520, που ήταν πιθανότατα τα 37α γενέθλιά του. Η ηλικία του Ραφαήλ κατά τον θάνατό του αμφισβητείται από κάποιους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Ραφαήλ πέθανε σε ηλικία 34 ετών, ενώ μερικοί επιχειρηματολογούν ότι πέθανε στα 33 του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον ιστορικό του 16ου αιώνα, Τζόρτζιο Βαζάρι, ο Ιταλός καλλιτέχνης πέθανε από εξάντληση που προκλήθηκε από αδιάκοπα ρομαντικά ενδιαφέροντα ενώ εργαζόταν στην Loggia. Στην ουσία δηλαδή ότι πέθανε από το πολύ σεξ.

Μεταγενέστεροι ιστορικοί έχουν αναφέρει αρκετές άλλες εκδοχές. Κατά την οξεία ασθένειά του, η οποία διήρκεσε δεκαπέντε ημέρες, ο Ραφαήλ ήταν αρκετά ήρεμος για να εξομολογηθεί τις αμαρτίες του, να κοινωνήσει και να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του. Υπαγόρευσε την διαθήκη του, με την οποία άφησε αρκετά χρήματα για την φροντίδα της ερωμένης του. Η εκτέλεση της διαθήκης του ανατέθηκε στον πιστό υπηρέτη του Baviera, και άφησε το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του εργαστηρίου του στον Giulio Romano και Penni. Κατόπιν επιθυμίας του, ετάφη στο Πάνθεον.

Ο Βαζάρι μίλησε για την «επιδίωξη του Ραφαήλ για… σαρκικές απολαύσεις», προσθέτοντας ότι «ήταν ένα πολύ ερωτικό άτομο, που απολάμβανε πολύ τις γυναίκες και ήταν πάντα έτοιμος να τις υπηρετήσει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποστηρίζει ότι ο Ραφαήλ πέθανε το 1520 σε ηλικία μόλις 37 ετών, χάρη σε κάποια απερίσκεπτη αφαίμαξη που του είχε συνταγογραφηθεί για πυρετό, ο οποίος προκλήθηκε από την «περισσότερο από τη συνηθισμένη [σεξουαλική] υπερβολή» του Ραφαήλ.

Το σεξ κανονικά δεν προκαλεί πυρετό - αλλά και πάλι, είναι αλήθεια ότι ο Ραφαήλ ήταν ένας έντονος εραστής, με μια πολύπαθη αρραβωνιαστικιά και μια ερωμένη.

Ο διάσημος πίνακας La Fornarina του Ραφαήλ σε γραμματόσημο
Ο διάσημος πίνακας La Fornarina του Ραφαήλ σε γραμματόσημο / Φωτογραφία: Shutterstock

Όταν ζωγράφιζε τις μεγαλειώδεις τοιχογραφίες του στη Villa Farnesina, στις όχθες του Τίβερη στη Ρώμη, πονούσε για την εκπληκτική ερωμένη του Margherita Luti, γνωστή ως La Fornarina, «την κόρη του φούρναρη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, τα σπουδαιότερα έργα του Ραφαήλ, συμπεριλαμβανομένου του ιδιαίτερα φορτισμένου πορτραίτου της La Fornarina, θα παρουσιαστούν σε μια νέα μεγάλη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Ο καλλιτέχνης συνδέεται συχνότερα με τους γαλήνιους πίνακές του που απεικονίζουν την Παναγία σε ποιμενικά σκηνικά με φόντο τον γαλάζιο ουρανό. Αλλά στον πίνακα La Fornarina, βλέπουμε μια πολύ διαφορετική πλευρά του μεγάλου δασκάλου.

Η έκθεση, που καθυστέρησε από τον Covid, ήταν προγραμματισμένη για το 2020, την 500ή επέτειο από τον θάνατο του Ραφαήλ και αποκαλύπτει την τεράστια προσφορά του ζωγράφου στη σύντομη ζωή του.

«Σε μια 20ετή καριέρα, ο Ραφαήλ έφερε επανάσταση στη δυτική τέχνη και ο αντίκτυπός του έγινε αισθητός για εκατοντάδες χρόνια, διαμορφώνοντας αναμφισβήτητα την ευρωπαϊκή παράδοση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη πριν ή μετά», λέει ο David Ekserdjian, συν-επιμελητής της έκθεσης της Εθνικής Πινακοθήκης και συν-συγγραφέας του βιβλίου Raphael, που συνοδεύει την έκθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βαζάρι, εκτός από την επισήμανση της προτίμησης του Ραφαήλ για σεξουαλικές υπερβολές, αναγνώρισε ότι ήταν ο ottimo universale ή παγκόσμιος καλλιτέχνης.

Όταν πέθανε -από οποιαδήποτε αιτία- θάφτηκε στον ιερό των αγίων της Ρώμης, το Πάνθεον, τον αρχαίο ναό στην καρδιά της πόλης. Εκεί βρίσκεται ακόμη και σήμερα και ο λατινικός επιτάφιος του, που μεταφράζεται ως εξής: «Εδώ κείται ο διάσημος Ραφαήλ, από τον οποίο η Φύση φοβόταν ότι θα την νικούσε όσο ήταν ζωντανός. Όταν εκείνος πέθαινε, φοβόταν ότι θα πέθαινε και εκείνη».

Ο Ραφαήλ ζωγράφισε αυτό τον κλασικό αναγεννησιακό πίνακα Madonna and Child στη Φλωρεντία
Ο Ραφαήλ ζωγράφισε αυτό τον κλασικό αναγεννησιακό πίνακα Madonna and Child στη Φλωρεντία / Φωτογραφία: Shutterstock

Ο Ραφαήλ ήταν τόσο σεβαστός, που ορισμένοι πενθούντες ισχυρίστηκαν λανθασμένα ότι, αντί να είναι 37 ετών, ήταν 33 - η ίδια ηλικία με τον Ιησού κατά τον θάνατό του. Το γεγονός ότι πέθανε τη Μεγάλη Παρασκευή ενίσχυσε την ημι-θεϊκή του ιδιότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζωή και το έργο του Ραφαήλ

Ο ζωγράφος γεννήθηκε ως Ραφαήλ Σάντι στο Ουρμπίνο το 1483. Σε όλη του τη ζωή αποκαλούσε τον εαυτό του Ραφαήλ "da Urbino" (από το Ουρμπίνο).

Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν μόλις οκτώ ετών. Ο πατέρας του, Τζιοβάνι Σάντι, ήταν ζωγράφος γνωστός στους κύκλους της αυλής του Ουρμπίνο. Έδωσε στον Ραφαήλ στέρεες καλλιτεχνικές βάσεις πριν πεθάνει, όταν ο γιος του ήταν μόλις 11 ετών.

Η μεγάλη ευκαιρία του Ραφαήλ ήταν να διοριστεί μαθητευόμενος του Περουτζίνο, ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της Ιταλίας, ο οποίος επηρέασε σημαντικά το πρώιμο στυλ του Ραφαήλ.

Μια από τις φήμες που κυνηγούσαν τον Ραφαήλ ήταν ότι ήταν λογοκλόπος. Ο θανάσιμος αντίπαλός του Μιχαήλ Άγγελος σίγουρα το πίστευε αυτό. Ο Μιχαήλ Άγγελος υποπτευόταν ακόμη ότι ο Ραφαήλ μπήκε με δόλο στην Καπέλα Σιξτίνα για να αντιγράψει την οροφή που είχε ζωγραφίσει εκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιτυχία του Ραφαήλ ήταν τόσο ζηλευτή στην πραγματικότητα, που ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πρόωρος θάνατός του οφειλόταν σε δηλητηρίαση με αρσενικό από έναν αντίπαλο και όχι σε υπερβολικό σεξ.

Πορτρέτο του Ραφαήλ
Πορτρέτο του Ραφαήλ / Φωτογραφία: Shutterstock

Στην πραγματικότητα, ο Ραφαήλ ήταν εντελώς πρωτότυπος. Όπως είπε ο Βαζάρι, ο Ραφαήλ «μελετώντας τις προσπάθειες των παλαιών και των σύγχρονων δασκάλων, πήρε το καλύτερο από τον καθένα τους και, συγκεντρώνοντας όλα αυτά μαζί, εμπλούτισε την τέχνη της ζωγραφικής».

Στην ηλικία των 17 ετών, είχε ήδη χαρακτηριστεί ως μάγιστρος (master). Ενώ ζούσε στην Περούτζια, έδειξε ότι είχε κατακτήσει το ύφος του Περουτζίνο στο έργο του «Στέψη της Παναγίας» για το παρεκκλήσι Oddi.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν μετακόμισε στη Φλωρεντία στις αρχές της δεκαετίας του '20, βελτίωσε τις ικανότητές του σχεδιάζοντας αντίγραφα έργων του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Μιχαήλ Άγγελου. Διαφοροποιήθηκε με την κόκκινη κιμωλία, την πένα και το μελάνι, και κατέκτησε την τέχνη του tondo - της στρογγυλής ζωγραφικής.

Στη Φλωρεντία, ζωγράφισε μερικές από τις καλύτερες εικόνες του με την Παναγία και το Παιδί (τον μικρό Χριστό). Αλλά ήταν στη Ρώμη που ο Ραφαήλ έφτασε στο αποκορύφωμά του, χάρη στον μεγάλο του προστάτη Πάπα Ιούλιο Β'.

Ο Ιούλιος Β' ανέθεσε στον Ραφαήλ να διακοσμήσει τα δωμάτια του Βατικανού. Οι τοιχογραφίες του εκεί περιλάμβαναν τον πιο διάσημο πίνακα του: Η Σχολή των Αθηνών, μια συλλογή από τους μεγαλύτερους στοχαστές της Αρχαίας Ελλάδας, συγκεντρωμένους γύρω από τους φιλοσόφους Πλάτωνα και Αριστοτέλη.

Ένα μυστήριο πλανάται πάνω από την ύστερη προσθήκη ενός μελαγχολικού χαρακτήρα στο προσκήνιο, που στηρίζεται σε μια πέτρα. Επισήμως, είναι ο Ηράκλειτος, ο διάσημος Έλληνας φιλόσοφος. Αλλά ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν δυστυχισμένο Μιχαήλ Άγγελο, θυμωμένο που ο νεότερος αντίπαλός του αποκτούσε μερικές από τις καλύτερες παραγγελίες στη Ρώμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λεπτομέρεια της Σχολής των Αθηνών του Ραφαήλ
Λεπτομέρεια της Σχολής των Αθηνών του Ραφαήλ / Φωτογραφία: Shutterstock

Ο Μιχαήλ Άγγελος είχε δίκιο. Ο νεαρός Ραφαήλ δεν δούλευε μόνο για τον Πάπα. Μέχρι το 1510 ζωγράφιζε το προσωπικό παρεκκλήσι του Agostino Chigi, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της πόλης. Σύντομα, ζωγράφισε τοιχογραφίες στη βίλα του Chigi, τη σημερινή Villa Farnesina. Εδώ ανέπτυξε το χάρισμά του για τα γυναικεία και ανδρικά γυμνά καθώς και για τα μυθολογικά θέματα.

Συνεχίζοντας το έργο του στη Στάνζα του Βατικανού, ζωγράφισε σκηνές που συνδύαζαν αρμονικά τις αντικρουόμενες πηγές φωτός: το φυσικό φως από το παράθυρο σε συνδυασμό με το φως του φεγγαριού, το φως της φωτιάς, τους πυρσούς, τα κεριά και το ουράνιο φως που προσκολλάται στις θεϊκές μορφές.

Ωστόσο, ο κόσμος της ζωγραφικής δεν μπορούσε να τον περιορίσει και εξερευνούσε διαρκώς νέους τομείς, γινόταν δεξιοτέχνης της χαρακτικής. Το 1514, σε ηλικία 31 ετών, έγινε αρχιτέκτονας του σημαντικότερου κτιρίου της πόλης, του καθεδρικού ναού του Αγίου Πέτρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ραφαήλ έγινε ο αγαπημένος του νέου Πάπα, Λέοντα Ι', ο οποίος του ανέθεσε τη φροντίδα των αρχαιοτήτων στη Ρώμη. Για τον Λέοντα Ι' ο Ραφαήλ δημιούργησε το επόμενο αριστούργημά του - τις ταπισερί για την Καπέλα Σιξτίνα.

Οι παραγγελίες του Λέοντα Ι' έρχονταν πυκνά και γρήγορα. Η πινακοθήκη του στο Βατικανό περιλάμβανε τόσες πολλές βιβλικές σκηνές - 48 από την Παλαιά Διαθήκη και τέσσερις από την Καινή Διαθήκη - που έγινε γνωστή ως η Βίβλος του Ραφαήλ.

Τότε, ξαφνικά, ήρθε το τέλος. Με τον θάνατό του, ένας Ρωμαίος, ο Παντόλφο Πίκο, δήλωσε ότι, όπως ακριβώς και κατά τον θάνατο του Χριστού στην Καινή Διαθήκη, «οι βράχοι σχίστηκαν» - δηλαδή, τα ίδια τα τείχη της Ρώμης διαλύθηκαν.

Καθώς πέθαινε, ο Πάπας Λέων Ι' έστειλε μήνυμα στον Ραφαήλ έξι φορές για να δείξει την αφοσίωσή του σε αυτόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ραφαήλ ζωγράφος Αναγέννηση σεξ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ