Αυτός είναι ο άνθρωπος που έκανε το πρώτο τηλεφώνημα από κινητό -Πριν από 50 χρόνια - iefimerida.gr

Αυτός είναι ο άνθρωπος που έκανε το πρώτο τηλεφώνημα από κινητό -Πριν από 50 χρόνια

Ο Dr. Martin Cooper με το πρώτο κινητό
Ο Dr. Martin Cooper με το πρώτο κινητό. Θεωρείται ο εφευρέτης του πρώτου κινητού τηλεφώνου και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε κλήση σε φορητό κινητό τηλέφωνο τον Απρίλιο του 1973 / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 3 Απριλίου 1973, ο Μάρτιν Κούπερ στάθηκε σε ένα πεζοδρόμιο στην έκτη λεωφόρο στο Μανχάταν με μια συσκευή στο μέγεθος ενός τούβλου και έκανε την πρώτη κλήση από ένα κινητό τηλέφωνο σε έναν από τους άνδρες με τους οποίους συναγωνιζόταν για την ανάπτυξη της συσκευής.

«Σας καλώ από ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο, ένα προσωπικό, φορητό κινητό τηλέφωνο», είπε ο Κούπερ, τότε μηχανικός της Motorola, στο τηλέφωνο στον Τζόελ Ένγκελ, επικεφαλής της Bell Labs που ανήκει στην AT&T.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ τα κινητά τηλέφωνα δεν έγιναν διαθέσιμα στον μέσο καταναλωτή για ακόμα μια δεκαετία αργότερα, όποιος πέρασε δίπλα από τον Κούπερ στον δρόμο εκείνη την ημέρα είδε να γράφεται Ιστορία.

Στα 50 χρόνια από εκείνη την πρώτη κλήση, η ογκώδης συσκευή του Κούπερ έχει εξελιχθεί και έχει αντικατασταθεί από μια μεγάλη γκάμα λεπτότερων, πιο γρήγορων τηλεφώνων που είναι πλέον πανταχού παρόντα και αναδιαμορφώνουν τις βιομηχανίες, τον πολιτισμό και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ μας.

Όμως, ενώ η τεράστια εμβέλεια και ο αντίκτυπος των κινητών τηλεφώνων μπορεί να έχουν πιάσει κάποιους εξ απίνης, ο Κούπερ είπε ότι η πιθανότητα τα κινητά τηλέφωνα κάποια μέρα να θεωρηθούν απαραίτητα για μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν εξεπλάγην που όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο», είπε ο Κούπερ, 94 ετών σήμερα, στο CNN.

Η άνοδος του κινητού τηλεφώνου

Για μήνες πριν από αυτή την πρώτη κλήση, η Motorola αγωνιζόταν να κατασκευάσει ένα κινητό τηλέφωνο ενάντια στην Bell Labs, τον θρυλικό ερευνητικό βραχίονα της AT&T που είχε αναπτύξει το τρανζίστορ και άλλες καινοτομίες.

«Ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και εμείς ήμασταν μια μικρή εταιρεία στο Σικάγο», θυμάται ο Κούπερ. «Απλώς δεν πίστευαν ότι ήμασταν πολύ σημαντικοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως θυμάται, ο αντίπαλός του δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένος λαμβάνοντας την κλήση όσο τον καλούσε ο Κούπερ.

«Ήταν ευγενικός μαζί μου», είπε ο Κούπερ στο CNN. «Μέχρι σήμερα, ο Τζόελ δεν θυμάται αυτό το τηλεφώνημα και υποθέτω ότι δεν τον κατηγορώ».

Μετά την πρώτη κλήση του Κούπερ, τα ζητήματα κατασκευής και η κυβερνητική ρύθμιση επιβράδυναν την πρόοδο φέρνοντας το τηλέφωνο στο κοινό, όπως είπε. Για παράδειγμα, ο Κούπερ θυμάται την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, μια υπηρεσία στην οποία τώρα υπηρετεί ως σύμβουλος, που αγωνίζεται να διευθετήσει πώς να χωρίσει τα ραδιοφωνικά κανάλια για να εξασφαλίσει τον ανταγωνισμό.

Χρειάστηκε μια δεκαετία για να βγει στην αγορά μια έκδοση αυτού του τηλεφώνου DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), με το υπέρογκο ποσό των 3.900 δολαρίων. Το τηλέφωνο, παρόμοιο με αυτό που κρατούσε ο Γκόρντον Γκέκο στην ταινία «Wall Street», ζύγιζε 2,5 κιλά και είχε ύψος περίπου 30 εκατοστά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Dr. Martin Cooper με το πρώτο κινητό
Ο dr Martin Cooper με το πρώτο κινητό / Φωτογραφία: Getty Images

«Προσπαθώντας να βελτιώσω την ανθρώπινη εμπειρία»

Μόλις τη δεκαετία του 1990 το σύγχρονο κινητό τηλέφωνο απογειώθηκε, καθώς συρρικνώθηκε πολύ σε μέγεθος και έγινε πολύ πιο φιλικό προς τον χρήστη. Σήμερα, το 97% των Αμερικανών κατέχει κάποιο κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 από το Pew Research Center.

Στα χρόνια που πέρασαν από εκείνη την πρώτη κλήση, ο Κούπερ έγραψε ένα βιβλίο για τη μεταμορφωτική δύναμη του κινητού τηλεφώνου, ξεκίνησε εταιρείες και έκανε περιοδείες ομιλίας και εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά δεν αγκαλιάζει απαραίτητα κάθε πτυχή των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων.

«Πάρα πολλοί μηχανικοί είναι απορροφημένοι σε αυτό που αποκαλούν τεχνολογία και τα gadgets, το υλικό, και ξεχνούν ότι ο σκοπός της τεχνολογίας είναι να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη», είπε ο Κούπερ. «Οι άνθρωποι το ξεχνούν αυτό και πρέπει να τους το υπενθυμίζω συνέχεια. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ανθρώπινη εμπειρία. Αυτό είναι το νόημα της τεχνολογίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοιτάζοντας πίσω τα τελευταία 50 χρόνια, ωστόσο, ο Κούπερ εγκρίνει σε μεγάλο βαθμό πού μας οδήγησε το τηλέφωνο. Χρήστης iPhone ο ίδιος (και χρήστης της Samsung πριν από αυτό), λατρεύει να χρησιμοποιεί το Apple Watch του για να παρακολουθεί την κολυμβητική του δραστηριότητα και να συνδέει τα ακουστικά του στο τηλέφωνό του. Επίσης, ο Κούπερ είπε ότι βλέπει την πρόοδο της τεχνολογίας ως καθαρά θετική για την κοινωνία.

«Είμαι αισιόδοξος. Ξέρω ότι το κινητό έχει μειονεκτήματα. Έχουμε ανθρώπους που εθίζονται σε αυτό. Έχουμε ανθρώπους που περνούν τον δρόμο μιλώντας στα κινητά τους τηλέφωνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Συνολικά, νομίζω ότι το κινητό τηλέφωνο έχει αλλάξει την ανθρωπότητα προς το καλύτερο και αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κινητό κινητό τηλέφωνο τηλεφώνημα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ