Λίλιαν, η «Σταχτοπούτα» της Σουηδίας: Από κόρη ανθρακωρύχου, πριγκίπισσα -Ζούσε για χρόνια στη σκιά [εικόνες] - iefimerida.gr

Λίλιαν, η «Σταχτοπούτα» της Σουηδίας: Από κόρη ανθρακωρύχου, πριγκίπισσα -Ζούσε για χρόνια στη σκιά [εικόνες]

Η πριγκίπισσα Λίλιαν της Σουηδίας
Η πριγκίπισσα Λίλιαν της Σουηδίας / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ζωή της πριγκίπισσας Λίλιαν θυμίζει παραμύθι και θα μπορούσε να είναι η πραγματική ιστορία της Σταχτοπούτας, καθώς από τις φτωχογειτονιές του Σουόνσι έγινε μέλος της σουηδικής βασιλικής οικογένειας.

Η ιστορία της Λίλιαν ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου 1915. Ήταν παιδί της πωλήτριας Γκλάντις Μέρι Κάρα και του ανθρακωρύχου, που έγινε πωλητής σε αγορά, Γουίλιαμ Ντέβις, ενώ πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε μια φτωχογειτονιά του Σουόνσι, η οποία κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1930.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως παιδί, βοηθούσε τον πατέρα της στη δουλειά του, ενώ εργαζόταν σε ένα πλυντήριο για να κερδίζει περισσότερα χρήματα για την οικογένειά της.

Πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στα 16 της, μετακόμισε στο Λονδίνο, προσδοκώντας μια καριέρα στον χώρο του μόντελινγκ και της ηθοποιίας. Τότε ήταν που αφαίρεσε το ένα «λ» από το όνομά της, πιστεύοντας ότι θα είναι πιο γοητευτικό.

Αρχικά, άρχισε να εργάζεται ως καμαριέρα, προκειμένου να μαζέψει χρήματα για πιο κομψά ρούχα και να διεκδικήσει δουλειές στους χώρους που ονειρευόταν. Κάπως έτσι άρχισε να εμφανίζεται σε διαφημίσεις και σε περιοδικά μόδας, όπως τη Vogue, ενώ κέρδισε και κάποιους μικρούς κινηματογραφικούς ρόλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε, γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο, τον Σκωτσέζο ηθοποιό Ίαν Κρεγκ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1940. Ωστόσο, λίγο μετά τον γάμο τους εκείνος κλήθηκε στον στρατό.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα της, η Λίλιαν έβαλε το δικό της λιθαράκι στην πολεμική προσπάθεια, εργαζόμενη σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε ραδιόφωνα για τους πεζοναύτες και αργότερα σε ένα νοσοκομείο για τραυματισμένους στρατιώτες.

Λίγο πριν κλείσει τα 28 της χρόνια, η ζωή της Λίλιαν άλλαξε. Ήταν το 1943, όταν διοργάνωνε ένα κοκτέιλ πάρτι για να γιορτάσει τα γενέθλιά της. Ένας από τους καλεσμένους ήταν ένας γοητευτικός Σουηδός ναυτικός ακόλουθος, ο οποίος εργαζόταν στη σουηδική πρεσβεία στο Λονδίνο. Δεν ήταν όμως κάποιος τυχαίος, αλλά ο τρίτος γιος του βασιλιά της Σουηδίας, Γουσταύου Στ' Αδόλφου.

Ο έρωτας με τον πρίγκιπα της Σουηδίας και ο φιλικός χωρισμός

Η σπίθα μεταξύ των δύο άναψε αμέσως, αλλά ο γάμος της Λίλιαν στάθηκε εμπόδιο. Αναπολώντας την πρώτη τους συνάντηση, έγραψε στα απομνημονεύματά της: «Ήταν τόσο όμορφος, ο πρίγκιπάς μου. Ειδικά με τη στολή. Τόσο γοητευτικός και ευγενικός. Και τόσο αστείος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο σύζυγός της επέστρεψε από τον στρατό το 1945, δήλωσε ότι ήταν ερωτευμένος με μια Ιταλίδα και έτσι πήραν την απόφαση να χωρίσουν φιλικά.

Λίγο αργότερα, η Λίλιαν μετακόμισε στη Σουηδία για να ξανασμίξει με την αληθινή της αγάπη, τον πρίγκιπα Μπέρτιλ.

Ένα πριγκιπικό ζευγάρι στη «σκιά» -Παντρεύτηκαν μετά από σχεδόν 30 χρόνια

Όμως το ζευγάρι δεν επιτρεπόταν να παντρευτεί για τουλάχιστον 30 χρόνια, μέχρι το 1976, όταν η Λίλιαν ήταν 61 ετών και εκείνος 64. Αυτό συνέβη διότι, δύο χρόνια πριν από την άφιξη της Λίλιαν στη Στοκχόλμη, ο αδελφός του Μπέρτιλ, διάδοχος του θρόνου, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ως αποτέλεσμα, ο μικρός γιος του, που ήταν σχεδόν ενός έτους, ήταν ο επόμενος στη σειρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αδελφός του Μπέρτιλ είχε ήδη παραιτηθεί από τη διαδοχή του θρόνου, αφού χώρισε την πρώτη του σύζυγο και παντρεύτηκε μια κοινή θνητή, αφήνοντας τη χώρα με έναν γηρασμένο μονάρχη και ένα μωρό ως διάδοχο.

Η πιθανότητα να γίνει ο ίδιος ο Μπέρτιλ βασιλιάς της Σουηδίας ήταν ξαφνικά πολύ κοντά. Ο γάμος, όμως, με μια κοινή θνητή και διαζευγμένη θα τον οδηγούσε στην παραίτηση από το δικαίωμα του θρόνου. Ο πατέρας του, ο βασιλιάς Γουσταύος Στ', αρνήθηκε να δώσει την ευλογία του σε έναν γάμο με τη Λίλιαν, ανησυχώντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της σουηδικής μοναρχίας.

Μένοντας μακριά από τη διαμάχη, η Λίλιαν και ο Μπέρτιλ μετακόμισαν στο Sainte-Maxime στη νότια Γαλλία και επέστρεψαν στη Σουηδία το 1957. Για τα επόμενα 33 χρόνια, η Λίλιαν έζησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με ελάχιστους να γνωρίζουν την ύπαρξή της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σουηδική βασιλική οικογένεια έκανε συμφωνία με τον Τύπο για να διασφαλίσει ότι δεν θα αναφέρουν το όνομά της, ενώ η Λίλιαν δεν επιτράπηκε ποτέ να συνοδεύει τον πρίγκιπα Μπέρτιλ σε επίσημα καθήκοντα, παρόλο που δεν έγινε ποτέ βασιλιάς.

«Αν έπρεπε να συνοψίσω τη ζωή μου, όλα είχαν να κάνουν με την αγάπη»

Όταν το 1973 ο πατέρας του πέθανε, ο γιος του αδελφού του Κάρολος ΙΣΤ' Γουσταύος της Σουηδίας ανήλθε στον θρόνο.

Το 1976 έφερε μια αναπάντεχη τροπή στα γεγονότα, αποφασίζοντας να παντρευτεί τη Σίλβια, μια κοινή θνητή.

Καθώς οι καιροί άλλαξαν, η Λίλιαν και ο Μπέρτιλ μπορούσαν να γίνουν και επίσημα ζευγάρι. Λίγους μήνες μετά τον γάμο του βασιλιά της Σουηδίας, το ζευγάρι ενώθηκε και επίσημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρίγκιπας Μπέρτιλ διατήρησε τον τίτλο του και η Λίλιαν, η κόρη του ανθρακωρύχου, έγινε πριγκίπισσα. Μιλώντας στον γάμο τους, ο πρίγκιπας δήλωσε: «Μετανιώνουμε μόνο για ένα πράγμα. Και αυτό είναι ότι δεν μπορέσαμε να παντρευτούμε νωρίτερα και να κάνουμε παιδιά».

Η πριγκίπισσα Λίλιαν έγινε ένα ενεργό και αγαπητό μέλος της βασιλικής σουηδικής οικογένειας. Ο άνδρας της πέθανε στα 84 του χρόνια, το 1997, έχοντας εκείνη στο πλευρό του.

Για 16 χρόνια συνέχισε να ασκεί τα βασιλικά της καθήκοντα, μέχρι που άρχισε να εκδηλώνεται η νόσος Αλτσχάιμερ.

Όταν πέθανε, το 2013, ο βασιλιάς της Σουηδίας δήλωσε: «Ήταν ένας άνθρωπος που μετέδιδε ευτυχία και είχε πάντα την ικανότητα να δημιουργεί γύρω της μια ζεστή και ευγενική ατμόσφαιρα».

Σε μια συνέντευξή της το 1995, με αφορμή τα 80ά γενέθλιά της, η πριγκίπισσα Λίλιαν είπε: «Αν έπρεπε να συνοψίσω τη ζωή μου, όλα είχαν να κάνουν με την αγάπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: DailyMail

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σουηδία πριγκίπισσα ιστορία Λίλιαν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ