Koρωνοϊός: Πώς το Πράτο στην Ιταλία (παρά τις προβλέψεις) γλίτωσε από τον κορωνοϊό χάρη στους 2.000 Κινέζους κατοίκους της - iefimerida.gr

Koρωνοϊός: Πώς το Πράτο στην Ιταλία (παρά τις προβλέψεις) γλίτωσε από τον κορωνοϊό χάρη στους 2.000 Κινέζους κατοίκους της

Άποψη του Πράτο, της «Μικρής Κίνας» της Ιταλίας
Άποψη του Πράτο, της «Μικρής Κίνας» της Ιταλίας / Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, πολλοί θεωρούσαν ότι το Πράτο κοντά στην Φλωρεντία θα ήταν από τις πρώτα αστικά κέντρα που θα πληγούν από την Covid-19 στην Ιταλία, καθώς η μεσαιωνική πόλη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Κινέζων κατοίκων στην Ευρώπη.

Αλλά αντί να διευκολύνει τη διασπορά του κορωνοϊού η κινεζική κοινότητα του Πράτο βοήθησε με την έγκαιρη υιοθέτηση αυστηρών μέτρων απομόνωσης στην προστασία της πόλης από μια πανδημία, που έχει προκαλέσει πάνω από 27.000 θανάτους στην Ιταλία. Μόλις 479 κρούσματα -λιγότερα από οποιαδήποτε άλλη επαρχία στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης – έχει καταγράψει το Πράτο κι ούτε ένας από τους κινεζικής καταγωγής κατοίκους του, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού του, δεν έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα τέλη Ιανουαρίου, αρκετές μέρες προτού καταγραφεί στην Ιταλία το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, πολλοί από τους Κινέζους κατοίκους του Πράτο κατέβασαν ρολά στις επιχειρήσεις τους και κλείστηκαν στα σπίτια τους με τα παιδιά τους τηρώντας σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Η αυτοπειθαρχία που έδειξαν επηρέασε θετικά και τους Ιταλούς κατοίκους της πόλης στο να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του κινδύνου, δίνοντας έτσι στην πόλη ένα προβάδισμα στη μάχη κατά του ιού και εκτονώνοντας τις εθνοτικές εντάσεις και τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά Κινέζων που παρατηρήθηκαν σε άλλες ιταλικές πόλεις. «Η κινεζική κοινότητα έδωσε το καλό παράδειγμα», λέει ο δήμαρχος του Πράτο, Ματέο Μπιφόνι, σύμφωνα με το Politico. «Η σοβαρότητα του κινδύνου του κορωνοϊού κατανοήθηκε εδώ ίσως νωρίτερα από οπουδήποτε αλλού στην Ιταλία και χάρη στο παράδειγμά τους, συμμορφωθήκαμε όλοι».

Οι φόβοι για την κινεζική κοινότητα του Πράτο

Την περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού σάρωνε κυρίως την Ασία, το Πράτο – η «Μικρή Κίνα» της Ιταλίας, όπως αποκαλείται, φάνταζε ως λίαν ευάλωτη καθώς κάπου 2.000 Κινέζοι αναμενόταν να επιστρέψουν από την πατρίδα τους, όπου είχαν γιορτάσει την Κινεζική Πρωτοχρονιά στις 12 Φεβρουαρίου. Το Πράτο, κόμβος κλωστοϋφαντουργίας από τον Μεσαίωνα, είχε αρχίσει να προσελκύει εργάτες από την ανατολική κυρίως Κίνα τη δεκαετία του 1990. Αν και στην επαρχία του Πράτο υπάρχουν κάπου 30.000 επίσημα καταγεγραμμένοι Κινέζοι, ορισμένοι εκτιμούν ότι λόγω της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να φθάνουν τις 50.000.

Άποψη της China Town στο Πράτο
Άποψη της China Town στο Πράτο της Τοσκάνης / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Κινέζοι μετανάστες έπιασαν αρχικά δουλειά σε ιταλικές εταιρείες που ειδικεύονταν σε υψηλής ποιότητας υφάσματα, αλλά με την πτώση των τιμών και την εξαφάνιση θέσεων εργασίας λόγω της παγκοσμιοποίησης, Κινέζοι επιχειρηματίες έστησαν δικές τους επιχειρήσεις. Η κινεζική κοινότητα του Πράτο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι δεν ενδιαφέρεται για την ενεργό ένταξη των μελών της στην τοπική κοινωνία και για φοροδιαφυγή κι η πανδημία του κορωνοϊού απείλησε αρχικά να αναμοχλεύσει τα ρατσιστικά πάθη ρίχνοντας λάδι στο μύλο της ξενοφοβικής ρητορείας των ιταλικών ακροδεξιών οργανώσεων. «Πολλοί φοβόντουσαν επειδή ζούσαν σε μια πόλη με τόσους πολλούς Κινέζους, που είχαν στενούς δεσμούς με την πατρίδα τους, αλλά αποδείχθηκε ότι έσφαλαν αφού ο ιός μας ήλθε από τη Λομβαρδία», δήλωσε ο Λορέντσο Ρόκι, μέλος της τοπικής οργάνωσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι Κινέζοι του Πράτο μπήκαν εθελοντικά σε καραντίνα

Οι περισσότεροι από τους Κινέζους του Πράτο κατάγονται από το λιμάνι του Γουενζού - κάπου 1.600 χλμ. μακριά από την Ουχάν – που είχε μπει σε καραντίνα, όπως και πολλές άλλες κινεζικές πόλεις πριν την Πρωτοχρονιά τους. Πολλοί εξ’ αυτών που έφθασαν εκεί από το Πράτο πέρασαν τις γιορτές σε απομόνωση κι όταν γύρισαν στην Ιταλία ξαναμπήκαν σε καραντίνα για άλλες δύο εβδομάδες υπό το άγρυπνο βλέμμα της ηγεσίας της κινεζικής κοινότητας, όπως ανέφεραν και σχετικά ρεπορτάζ ιταλικών δικτύων, σαν αυτό του La 7 που ακολουθεί:

Η πειθαρχία επιβλήθηκε με τη χρήση εισαγόμενων από την Κίνα μεθόδων: η κοινότητα χρησιμοποιούσε την κινεζική εφαρμογή WeChat για να κυκλοφορεί καταλόγους ονομάτων, διευθύνσεων, τηλεφώνων και ημερομηνιών επιστροφής. Παράλληλα ένας γείτονας αναλάμβανε να κάνει τα αναγκαία ψώνια για όσους βρίσκονταν σε καραντίνα, ενώ τους τηλεφωνούσαν τακτικά ζητώντας τους να ελέγξουν αν έχουν πυρετό, σε μια αυτοσχέδια εκδοχή των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων στην Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν οι Κινέζοι του Πράτο άρχισαν να μαθαίνουν από συγγενείς τους τα άσχημα μαντάτα από την Κίνα, ανησύχησαν για την έλλειψη προετοιμασίας των Αρχών στην Ιταλία. Προσπάθησαν να τις προειδοποιήσουν να δράσουν νωρίτερα, να υποχρεώσουν τον κόσμο να φορά μάσκες. Κι οι Ιταλοί κάτοικοι της πόλης δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι οι Κινέζοι συμπολίτες τους έπαιρναν την επιδημία στα σοβαρά. «Έλεγαν μέσα τους, ότι αν οι Κινέζοι που εργάζονται ολημερίς έχουν πάψει να πηγαίνουν στις δουλειές τους, τότε τα πράγματα θα πρέπει να είναι πραγματικά σοβαρά», λέει ο δήμαρχος του Πράτο. «Κι έτσι η πόλη κατάφερε να οργανωθεί καλύτερα και να αντιδράσει ταχύτερα όταν έφθασε και εκεί ο κορωνοϊός», συμπληρώνει.

Πώς άλλαξαν οι Κινέζοι το αρνητικό κλίμα με χειρονομίες καλής θέλησης

Με το ξέσπασμα της επιδημίας ορισμένα κινεζικά εργοστάσια άρχισαν να κατασκευάζουν προστατευτικό εξοπλισμό για το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Ένα απ’ τα μεγαλύτερα εξ’ αυτών τροφοδοτεί με μάσκες προσώπου την περιοχή της Τοσκάνης, ενώ Κινέζοι επιχειρηματίες μεσολάβησαν για την αποστολή από την Κίνα ανθρωπιστικής βοήθειας, που περιλάμβανε αναπνευστήρες, χειρουργικές στολές και μάσκες.

Ιταλοί περιμένουν στην ουρά σε τοποθεσία του Μιλανου για να παραλάβουν μάσκες, που έστειλε η Κίνα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ιταλοί περιμένουν στην ουρά σε τοποθεσία του Μιλανου για να παραλάβουν μάσκες, που έστειλε η Κίνα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας / Φωτογραφία: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι χειρονομίες καλής θέλησης σε συνδυασμό με την υποδειγματική συμπεριφορά της κινεζικής κοινότητας παρά το οικονομικό άχθος από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα συνέβαλαν στο να ανεβούν στα μάτια των Ιταλών οι Κινέζοι του Πράτο. «Τουλάχιστον βγήκε κάτι καλό από αυτή την κρίση», λέει ο Μάρκο Γουόνγκ, ο πρώτος κινεζικής καταγωγής δημοτικός σύμβουλος της πόλης.« Μας βοήθησε να γίνουμε όλοι μια κοινότητα»…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός πανδημία Ιταλία Κίνα Κινέζοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ