Ο πόλεμος της μίνι φούστας στα χρόνια της δικτατορίας [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Ο πόλεμος της μίνι φούστας στα χρόνια της δικτατορίας [εικόνες & βίντεο]

Ο Παττακός με τη «Μις μίνι φούστα 1967»
Ο Παττακός με τη «Μις μίνι φούστα 1967»

Ενας άγνωστος στους σημερινούς νέους, πόλεμος, διεξήχθη στα χρόνια της δικτατορίας, μεταξύ δικτατόρων και... μίνι φούστας. Οι συνταγματάρχες προσπάθησαν αρχικά να απαγορεύσουν τις μίνι φούστες, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Εκτός από τους ξένους δημοσιογράφους που έγραφαν πύρινα άρθρα εναντίον της απόφασης απαγόρευσης, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις Ελληνίδες μινιφορούσες που δεν συμμορφώνονταν (και μπράβο τους) προς τις χουντικές υποδείξεις. Ετσι, ο πόλεμος αυτός τελείωσε με νίκη της μίνι φούστας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρονικό της... μάχης

Από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε η χούντα, για την «αναμόρφωση» και την «ευπρέπεια» της νεολαίας, ήταν και η απαγόρευση της μίνι φούστας.

Τον Απρίλιο του 1967, λίγες μόνο μέρες μετά το πραξικόπημα, ο φερόμενος σαν υπουργός Εσωτερικών, ταξίαρχος Στ. Παττακός, ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με τον Καλαμποκιά («υπουργός» Παιδείας), θα λάβει μέτρα για την «μαθητιώσαν νεολαίαν». Τα μέτρα, πρόβλεπαν την απαγόρευση των μακριών μαλλιών, τα κλαμπ, τα ξενύχτια, τα ακατάλληλα αναγνώσματα και κινηματογραφικά έργα, αλλά και την απαγόρευση της μίνι φούστας.

Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της 25 Απριλίου, 1967.
Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της 25 Απριλίου, 1967. Ο Παττακός, αποφάσιζε, εκτός των άλλων και την απαγόρευση της μίνι φούστας.

Ακολούθησαν δημοσιεύματα, στον ξένο τύπο, που περιέγραφαν τους χουντικούς, σαν τύπους μισότρελους, και δικτατορίσκους, που τα έβαλαν ακόμα και με τις μίνι φούστες. Οι δικτάτορες έγιναν ρεζίλι, από όλες τις εφημερίδες του εξωτερικού.
Αυτό, δεν άρεσε καθόλου στους χουντικούς οι οποίοι ποτέ δεν παραδέχονταν ότι είχαν επιβάλλει δικτατορία (μιλούσαν πάντα για …επανάσταση). Έτσι, για να δείξουν ένα δημοκρατικό πρόσωπο στο εξωτερικό, μηχανεύτηκαν ένα σχέδιο, κάνοντας μια σταδιακή «κωλοτούμπα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικές εβδομάδες μετά τις ανακοινώσεις Παττακού, Γάλλοι δημοσιογράφοι πήραν συνέντευξη από τον Γ.Παπαδόπουλο και τον Στ.Παττακό, στην Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους, υπήρχε και μία Γαλλίδα που είχε επίτηδες φορέσει μίνι φούστα.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαβάσαμε στις εφημερίδες πως απαγορεύετε τις μίνι φούστες στα κορίτσια και τα μακριά μαλλιά στα αγόρια
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Γ.Παπαδόπουλου): Το πρώτον μεν απορρίπτεται αφ εαυτού, διότι έχομεν εδώ την δεσποινίδα Γαλλίδα δημοσιογράφον. Η κοντή φούστα απηγορεύθη μόνον δια τας Ελληνίδας μαθητρίας και εις αυτό, φαντάζομαι συνηγορείτε και εσείς. *(Από συνέντευξη του Γ.Παπαδόπουλου σε Γάλλους δημοσιογράφους. Θεσσαλονίκη 28 Μαΐου 1967).
Η τραγουδίστρια Δέσποινα Γλέζου
Η τραγουδίστρια Δέσποινα Γλέζου, μία από τις πιο ένθερμες μινιφορούσες της εποχής, στο δωμάτιό της, με την ψυχεδελική της κιθάρα. 1969.

Ομως, δημοσιογράφοι, του BBC, απομόνωσαν τον Παττακό, από τον οποίο και έμαθαν τα πραγματικά του πιστεύω: Γι αυτόν, και για πολλούς άλλους χουντικούς, η μίνι φούστα, θεωρείτο …προβοκάτσια κατά της αντρικής εργασίας!

Η άποψή του, απαθανατίστηκε στο βίντεο που ακολουθεί:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται, πως μετά τα ξένα δημοσιεύματα, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις Ελληνίδες που μπροστά στη μόδα, δεν φοβόντουσαν χούντα. Λέγεται ότι οι χουντικοί, δεν μπορούσαν να συμμορφώσουν ούτε τις κόρες τους, οι οποίες και αυτές φορούσαν τα μίνι. Έτσι, αναγκάστηκαν γρήγορα να αλλάξουν άποψη και να φανούν …υπερασπιστές και θαυμαστές της μίνι φούστας!

Επιστολή Γαλλίδας 14χρονης μαθήτριας προς τον Παττακό, όπως δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες τον Μάιο του 1967. Η νεαρή, διαμαρτύρεται για την απαγόρευση του μίνι στην Ελλάδα. Ο Παττακός, της απαντά ότι της … επιτρέπει να φοράει μίνι, αν είναι ωραία όσο οι Ελληνίδες θεές!
Επιστολή Γαλλίδας 14χρονης μαθήτριας προς τον Παττακό, όπως δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες τον Μάιο του 1967. Η νεαρή, διαμαρτύρεται για την απαγόρευση του μίνι στην Ελλάδα. Ο Παττακός, της απαντά ότι της … επιτρέπει να φοράει μίνι, αν είναι ωραία όσο οι Ελληνίδες θεές!

Η παράδοξη αυτή «κωλοτούμπα» καταγράφεται τον Σεπτέμβριο του 1967, οπότε διοργανώνονται Καλλιστεία μίνι φούστας στη Γιορτή του Κρασιού. Εκεί, ανακηρύσσεται «Μις Μίνι Φούστα 1967», κάποια Νταίζη Τσίνου. Με αυτή φωτογραφίζεται ο Παττακός, επίτηδες για να δείξει πως, αντίθετα με ό,τι λέγεται στο εξωτερικό, αυτός, είναι πολύ δημοκράτης. Την Νταίζη Τσίνου, την στέλνουν στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο του 1968, όπου, περιφερόταν εδώ κι εκεί, προσπαθώντας να πείσει, ότι είναι γνήσια εκπρόσωπος της ελληνικής νεολαίας, και ότι οι χουντικοί… αγαπούσαν τις μίνι φούστες!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία του Παττακού, με την «Μις Μίνι Φούστα 1967»
Φωτογραφία του Παττακού, με την «Μις Μίνι Φούστα 1967», που χρησιμοποίησαν οι χουντικοί για να δείξουν ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τις μινιφορούσες.

Στην Ελλάδα, η μίνι φούστα αντιμετωπίστηκε με τον γνωστό κουτοπόνηρο χουντικό τρόπο. Από την μια απαγορεύτηκε, από την άλλη "επετράπη". Από την μια, χτυπήθηκε, από την άλλη, χρησιμοποιήθηκε, για να αποδείξει την …δημοκρατικότητα της «Επαναστατικής Κυβερνήσεως».

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε, ότι οι χουντικοί, με το μίνι τα βρήκαν μπαστούνια. Κυρίως γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν γυναίκες. Και ως γνωστόν, τρία είναι αυτά που δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί τους: Η θάλασσα, η φωτιά και η γυναίκα!

Η Αννα Μάχη Μάλαμα. «Μις Μίνι Φούστα 1969»
Η Αννα Μάχη Μάλαμα. «Μις Μίνι Φούστα 1969», στον Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΕΟΤ στη Γιορτή Κρασιού, στο Δαφνί.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καμία σχεδόν Ελληνίδα, είτε μαθήτρια, είτε φοιτήτρια, είτε μεγαλύτερη σε ηλικία, δεν υπολόγισε τις αρχικές προσταγές της χούντας. Έτσι και Καλλιστεία Μίνι Φούστας συνέχισαν να διοργανώνονται, και οι νέες φορούσαν μίνι και χόρευαν στα κλαμπ και ο Παττακός έγινε αναγκαστικά… μηρολάτρης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μίνι φούστα μίνι φούστες δικτατορία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ