Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ -Έρευνα οδήγησε σε ύποπτο-έκπληξη - iefimerida.gr

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ -Έρευνα οδήγησε σε ύποπτο-έκπληξη

Η Άννα Φρανκ
Η Άννα Φρανκ / Φωτογραφία: Instagram/annefrankhouse_official
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Μια έρευνα έξι χρόνων για την ανεξιχνίαστη υπόθεση του προσώπου που πρόδωσε την Άννα Φρανκ οδήγησε σε έναν ύποπτο-έκπληξη για τον θάνατό της.

Η έφηβη συγγραφέας του διάσημου ημερολογίου βρέθηκε στην κρυψώνα της, δίπλα σε κανάλι του Άμστερνταμ, και πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί το 1945.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα σχετικά άγνωστο πρόσωπο, ο Εβραίος συμβολαιογράφος Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, κατονομάστηκε από την ερευνητική ομάδα, που περιελάμβανε τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI Βίνσεντ Πάνκοκ και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς δεδομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό ο πατέρας της Άννα Φρανκ να γνώριζε τα πάντα γι' αυτό που είχε κάνει ο Βαν ντεν Μπεργκ.

Περισσότερα από 75 χρόνια μετά την επιδρομή των ναζί στο κτίριο αυτό στο Άμστερνταμ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι «πολύ πιθανόν» ο Βαν ντεν Μπεργκ να κατέδωσε την οικογένεια Φρανκ προκειμένου να σώσει τη δική του οικογένεια, δήλωσε σήμερα ο Πίτερ βαν Τουίσκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, στην εφημερίδα «NBC».

Ποιος ήταν ο Βαν ντεν Μπεργκ

O Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ ήταν μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου του Άμστερνταμ, που δημιουργήθηκε από τους ναζί για να επιβλέπει τους εβραϊκούς πληθυσμούς που εξόντωναν. Κάθε συμβούλιο είχε πρόσβαση σε έναν πλήρη κατάλογο των ντόπιων Εβραίων.

Ο Πανκόκ και η ομάδα του διαπίστωσαν πως ο Βαν ντε Μπεργκ δεν στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προς το τέλος του πολέμου, όταν οι ναζί άρχισαν να διαλύουν τα εβραϊκά συμβούλια. Τώρα πιστεύουν πως προκειμένου να σώσει τη ζωή του και την οικογένειά του, πρόδωσε άλλους Εβραίους, μεταξύ αυτών και την Άννα Φρανκ. Τελικά, ο Βαν ντεν Μπεργκ πέθανε από άγνωστα αίτια στο Λονδίνο το 1950.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πίσω από αυτή την βιβλιοθήκη ήταν η κρυψώνα της Άννας Φρανκ
Πίσω από αυτή τη βιβλιοθήκη ήταν η κρυψώνα της Άννας Φρανκ

Η Άννα ανακαλύφθηκε στις 4 Αυγούστου 1944, αφού κρυβόταν για δύο χρόνια. Η Μιπ Γκις, μία από τους βοηθούς της οικογένειας, κράτησε το ημερολόγιο της Άννας με ασφάλεια μέχρι τη δημοσίευσή του από τον πατέρα της Άννας, τον Ότο, το 1947, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της κόρης του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν, σε ηλικία 15 ετών. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, που έχει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες.

Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ταυτότητα του προδότη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην άσκηση δίωξης, αλλά να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σελίδες από το Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ
Σελίδες από το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, δημιουργήθηκε μια κύρια βάση δεδομένων με καταλόγους από συνεργάτες των ναζί, πληροφοριοδότες, ιστορικά έγγραφα, αστυνομικά αρχεία και προηγούμενες έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία.

Δεκάδες σενάρια και θέσεις υπόπτων οπτικοποιήθηκαν σε έναν χάρτη προκειμένου να αναγνωριστεί ο προδότης, βάσει της γνώσης της κρυψώνας, του κινήτρου και των ευκαιριών που υπήρχαν.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας θα δημοσιευθούν στο βιβλίο της Καναδής συγγραφέως Ρόζμαρι Σάλιβαν «Ο προδότης της Άννας Φρανκ», που θα κυκλοφορήσει αύριο, Τρίτη.

Δεκάδες ύποπτοι είχαν κατονομαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ποτέ πριν δεν είχαν εφαρμοστεί τόσο εκτεταμένα σύγχρονες ερευνητικές τεχνικές για την αναγνώριση ενός υπόπτου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ