Franca Fendi: Αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο για να δουλέψει, πώς έκανε αυτοκρατορία το μαγαζί με τις γούνες - iefimerida.gr

Franca Fendi: Αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο για να δουλέψει, πώς έκανε αυτοκρατορία το μαγαζί με τις γούνες

Οι αδελφές Fendi με τον Karl Lagerfeld
Οι αδελφές Fendi με τον Karl Lagerfeld
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Franca Fendi, η μία από τις πέντε θρυλικές αδελφές που ενήργησαν σαν τα δάχτυλα ενός χεριού, ενωμένες από μικρές και για πάντα κάνοντας τον οίκο μόδας του πατέρα τους ένα παγκόσμιο brand, έφυγε από τη ζωή το περασμένο βράδυ.

Η Franca Fendi η οποία πέθανε στο σπίτι της στη Ρώμη, ήταν η τρίτη από τις πέντε αδελφές Fendi του ιστορικού ιταλικού οίκου μόδας, η οποία, μαζί με τις Paola, Anna, Carla (που απεβίωσε το 2017) και Alda, είχαν αναλάβει από τη μεταπολεμική περίοδο τα ηνία του οίκου μόδας που ιδρύθηκε το 1925 από τους γονείς της Edoardo και Adele, μετατρέποντάς τον με την πάροδο του χρόνου σε ένα από τα πιο γνωστά και διάσημα ιταλικά brands στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννημένη το 1935, συμμετείχε από πολύ νεαρή ηλικία στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία, από τη δεκαετία του 1960 και μετά, άνθισε υπό την ηγεσία των πέντε αδελφών της.

Οι 5 αδελφές Fendi το 1977. Alda. Paola. Franca. Carla και Anna στο ατελιέ τους
Οι 5 αδελφές Fendi το 1977. Alda. Paola. Franca. Carla και Anna στο ατελιέ τους (Photo by: AGF/Universal Images Group via Getty Images)

Franca Fendi: Μεγάλωσε σε ένα συρτάρι με γούνα, αντί για κούνια, αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο

Είχε μεγαλώσει στο εργαστήριο στη Via del Plebiscito, όπως και οι αδελφές της Carla, Alda, Anna και Paola. Το συρτάρι λειτουργούσε ως κούνια, παραγεμισμένη με κομμάτια γούνας. Η μητέρα τους Adele τους έβαζε να κοιμούνται εκεί, ενώ εκείνη εξυπηρετούσε τους πελάτες στο κατάστημα δερμάτινων ειδών.

Ήταν μόλις 14 ετών όταν ο πατέρας της υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και αναγκάστηκε να αφήσει τα ηνία της εταιρείας. Η μητέρα της Adele, η λιονταρίνα, όπως τη θυμόταν η Franca, κάλεσε τις αδελφές της να τη βοηθήσουν: «Η Paola και η Anna, η μεγαλύτερη, είχαν την ευκαιρία να τελειώσουν το λύκειο», είχε πει κάποτε η Franca, «ενώ εγώ ήμουν η μεσαία αδελφή, η βοήθεια που έλειπε από τη μητέρα μου, επειδή η Carla και η Alda ήταν πολύ μικρές, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σχολείο». Με ενέργεια μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην εργασία στο ατελιέ και στο να είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς οι 5 αδελφές Fendi έκαναν το οικογενειακό μαγαζί αυτοκρατορία

Πάντα μαζί, οι πέντε αδελφές μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση και τη δεκαετία του 1960 ανακάλυψαν εκ νέου τη γούνα, μετατρέποντάς την από ένα βαρύ, δύσκολο ρούχο σε ένα πολύχρωμο, υπερσύγχρονο και πολύτιμο αντικείμενο του πόθου.

1977. Οι αδελφές Fendi Alda. Paola. Franca. Carla και Anna επίσης στο ατελιέ τους
1977. Οι αδελφές Fendi Alda. Paola. Franca. Carla και Anna επίσης στο ατελιέ τους (Photo by: AGF/Universal Images Group via Getty Images)

Στρατηγικά, οι αδελφές Fendi μοίρασαν εξίσου τους ρόλους τους από την αρχή: η Franca έγινε διευθύντρια αγορών και διευθύντρια του καταστήματος Via Borgognona.

Εκείνη την εποχή, το 1965, γεννήθηκε η σχέση με τον Karl Lagerfeld, ο οποίος έγινε δημιουργικός διευθυντής του οίκου μόδας, που ήταν αποκλειστικά γυναικείος, αρχικά, και έμελλε να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά brand στον κόσμο της μόδας. Ήταν ο Γερμανός σχεδιαστής που παρομοίασε τις αδελφές Fendi με τα πέντε δάχτυλα ενός χεριού: αδιαχώριστα, αλληλοσυνδεόμενα, πάντα συνεργαζόμενα. Αυτή ήταν και η συμβουλή της μητέρας της Franca. Τους είχε διδάξει την έννοια της αδελφικότητας: «Πρέπει να μείνετε μαζί, είστε σαν τα δάχτυλα ενός χεριού», τους επαναλάμβανε. Και μαζί δημιούργησαν μια αυτοκρατορία που επεκτάθηκε από τη γούνα στα δερμάτινα είδη και στα έτοιμα ρούχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Karl Lagerfeld και δίπλα του από αριστερά η Carla και δεξιά η Alda. Πίσω του από αριστερά, η Franca, η Anna και η Paola. (Photo by Vittoriano Rastelli/Corbis via Getty Images)
Ο Karl Lagerfeld και δίπλα του από αριστερά η Carla και δεξιά η Alda. Πίσω του από αριστερά, η Franca, η Anna και η Paola. (Photo by Vittoriano Rastelli/Corbis via Getty Images)

«Οι πέντε αδελφές Fendi ήταν οι πρώτες που έμπαιναν στο γραφείο και οι τελευταίες που έσβηναν το φως», θυμάται η Silvia Venturini Fendi, κόρη της Anna και εγγονή της Franca. «Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν κόκκινα χαλιά, δεν υπήρχε ορατότητα. Όλα έγιναν από πάθος. Η μητέρα μου και οι θείες μου ετοίμαζαν τις συλλογές τη νύχτα, με τα γραφεία κλειστά. Το ατελιέ ήταν ένας τόπος ενέργειας, συνάντησης, συζήτησης».

Franca Fendi: Τα συγκλονιστικά λόγια για τον σύζυγό της

Όπως και σε όλη τη φατρία των Fendi, οι οικογενειακές σχέσεις ήταν πολύ σημαντικές για τη Franca: «Ήταν πάντα θεμελιώδεις οι οικογενειακές σχέσεις, τόσο με τους γονείς μας, τις πέντε μας, όσο και με τα παιδιά μας, παίρναμε πάντα τις σημαντικές αποφάσεις μαζί», είχε πει κάποτε.

Οι 4 από τις 5 αδελφές Fendi μαζί, το 2013. Από αριστερά Franca Fendi, Anna Fendi, Paola Fendi και Carla Fendi
Οι 4 από τις 5 αδελφές Fendi μαζί, το 2013. Από αριστερά Franca Fendi, Anna Fendi, Paola Fendi και Carla Fendi (Photo by Elisabetta A. Villa/Getty Images)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Νοέμβριο του 1999 αποφάσισαν να πουλήσουν το 51% της εταιρείας στο οικονομικό δίδυμο Prada-Bernard Arnault. Και παρέμειναν ενωμένες ακόμη και όταν η Prada πούλησε το μερίδιό της στον γαλλικό όμιλο Lvmh του Arnault, ο οποίος σήμερα κάνει το ιταλικό brand να λάμπει στις πασαρέλες και στις βιτρίνες των καταστημάτων του κόσμου. Και την αίσθηση της μόδας συνεχίζει η εγγονή της Franca, Silvia Venturini Fendi (κόρη της Anna), μαζί με τη σχεδιάστρια Kim Jones, η οποία έχει αναλάβει τη θέση του μεγάλου Karl Lagerfeld.

Οι τρεις από τις πέντε αδελφές, Paula, Carla και Franca, στο σόου του Giambattista Valli τον Οκτώβριο του 2012 στο Παρίσι για την παρουσίαση της συλλογής Womenswear Spring / Summer 2013
Οι τρεις από τις πέντε αδελφές, Paula, Carla και Franca, στο σόου του Giambattista Valli τον Οκτώβριο του 2012 στο Παρίσι για την παρουσίαση της συλλογής Womenswear Spring / Summer 2013 (Photo by Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Υπάρχει όμως μια σχέση συγκεκριμένα στην οποία θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής γράφοντας ένα βιβλίο: Αυτή με τον σύζυγό της Luigi Formilli. Στα απομνημονεύματα «Είσαι μαζί μου. Η μεγάλη, μοναδική ιστορία αγάπης μας», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Rizzoli το 2018, η Franca Fendi άνοιξε για πρώτη φορά ένα παράθυρο στην ιδιωτική της ζωή και ανέτρεξε στην ιστορία της ζωής της γιορτάζοντας τη μεγάλη αγάπη που την έδεσε με τον σύζυγό της για τόσα πολλά χρόνια.

«Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, όπως η πραγματικότητα στην οποία μπόρεσα να κατοικήσω, το αληθινό και μοναδικό προνόμιο για μένα ήταν να σε γνωρίσω», γράφει η Franca Fendi απευθυνόμενη απευθείας σε εκείνον. «Όσοι έχουν γνωρίσει την αληθινή αγάπη ξέρουν ότι η πληρότητα βρίσκεται και στο κενό που αφήνει», συνεχίζε. «Στο χέρι μου που κρύβει ένα δάχτυλο. Στο σώμα μου, όπου λείπει ένα όργανο που δώρισα πριν από τόσα χρόνια από αγάπη». Αυτό που αναφέρει η Franca Fendi δεν είναι μια μεταφορά: Είχε η ίδια δωρίσει όντως έναν νεφρό στον σύζυγό της, ο οποίος χρειαζόταν μεταμόσχευση λόγω ασθένειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Franca τον γνώρισε όταν ήταν μόλις 15 ετών και τον παντρεύτηκε στα 21 της. Εκείνος πέθανε το 2001 ύσερα από μακριά ασθένεια. Αφήνει πίσω της τον Γκουίντο, τη Φεντερίκα, τον Αντρέα και τον Λούκα, καθώς και πολλά εγγόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Fendi οίκος μόδας Ιταλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ