Ποια είναι η ιντριγκαδόρισσα βασίλισσα της Δανίας -Κάκιωσε μαζί της και ο άνδρας της, «μη με θάψετε πλάι της» - iefimerida.gr

Ποια είναι η ιντριγκαδόρισσα βασίλισσα της Δανίας -Κάκιωσε μαζί της και ο άνδρας της, «μη με θάψετε πλάι της»

Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας / Φωτογραφία: Twitter
Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας / Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελευταίες ημέρες, η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά την απόφασή της να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τέσσερα εγγόνια της.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η 82χρονη Μαργκρέτε στρέφει τα βλέμματα επάνω της, χάρη στην «πολύχρωμη» ζωή της κατά τη διάρκεια των 50 χρόνω της στο θρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννημένη στις 16 Απριλίου 1940, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της κατοχής της Δανίας από τη ναζιστική Γερμανία, η πριγκίπισσα έγινε σύμβολο ελπίδας για πολλούς Δανούς στα χρόνια του πολέμου. Ανήλθε στο θρόνο το 1972, έκανε μακρά καριέρα ως καλλιτέχνης και σχεδιάστρια παραγωγής και αύξησε τη δημοτικότητά της χάρη στις πρωτοχρονιάτικες ομιλίες της.

Η Μαργκρέτε και οι δύο αδερφές της μεγάλωσαν σε διαμερίσματα στο παλάτι του Φρειδερίκου Η’ στο Αμαλιενμπόργκ στην Κοπεγχάγη και στο παλάτι Φρεντενσμπόργκ στη Βόρεια Ζηλανδία. Περνούσε τις καλοκαιρινές της διακοπές με την βασιλική οικογένεια στη θερινή κατοικία των γονέων της στο παλάτι Grasten στη νότια Γιουτλάνδη.

Άλλαξαν το σύνταγμα της Δανίας για να γίνει βασίλισσα η Μαργκρέτε

Όμως, στις 20 Απριλίου 1947, ο βασιλιάς Κριστιάν Χ’ πέθανε και ο πατέρας της Μαργκρέτε ανέβηκε στο θρόνο ως βασιλιάς Φρέντερικ. Σύμφωνα με το περιοδικό Hello, στη βιογραφία «Three Sisters», η πριγκίπισσα Μαργκρέτε δεν ήταν και το πιο φρόνιμο παιδί, καθώς «κάποτε δάγκωσε την αδερφή της Μπενεντίκτε στο χέρι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1953, το Σύνταγμα της Δανίας άλλαξε μετά από δημοψήφισμα στο οποίο πάνω από το 85% των συμμετεχόντων ψήφισαν να επιτραπεί η διαδοχή σε γυναίκες. Προηγουμένως, ο θρόνος περνούσε μόνο σε άνδρες, αλλά η άνοδος του φεμινισμού και το γεγονός πως οι γονείς της, Φρειδερίκος και βασίλισσα Ίνγκριντ, γεννημένη στη Σουηδία, είχαν τρεις κόρες αλλά κανέναν γιο, είχαν επηρεάσει την κοινή γνώμη.

Η βασίλισσα Μαργκρέτε με την αδερφή της πριγκίπισσα Μπενεντίκτε
Η βασίλισσα Μαργκρέτε με την αδερφή της πριγκίπισσα Μπενεντίκτε

Η βασίλισσα Μαργκρέτε έχει πλέον το παρατσούκλι «θεία Νταίζη» από τους (Daisy – από το μαργαρίτα) από τους Ευρωπαίους βασιλείς λόγω των στενών προσωπικών της δεσμών με πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Είναι πρώτη ξαδέρφη του βασιλιά της Σουηδίας και δεύτερη ξαδέρφη του βασιλιά της Νορβηγίας. Είχε επίσης στενή σχέση με την βασίλισσα Ελισάβετ, μακρινή της ξαδέρφη - στην κηδεία της οποίας παραβρέθηκε νωρίτερα τον περασμένο μήνα.

Οι σπουδές της βασίλισσας Μαργκρέτε

Η Μαργκρέτε φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο στην Κοπεγχάγη πριν περάσει ένα χρόνο στο North Foreland Lodge, ένα οικοτροφείο για κορίτσια στο Χαμπσάιρ της Αγγλίας. Αργότερα, σπούδασε προϊστορική αρχαιολογία στο Girton College του Κέιμπριτζ κατά τη διάρκεια του 1960-61 και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους μεταξύ 1961 και 1962. Φοίτησε επίσης στη Σορβόννη το 1963 και το London School of Economics το 1965.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο γάμος της βασίλισσας Μαργκρέτε και του πρίγκιπα Χένρικ
Ο γάμος της βασίλισσας Μαργκρέτε και του πρίγκιπα Χένρικ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο γνώρισε τον Γάλλο διπλωμάτη Χένρι Μαρί Ζαν Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζάτ, τον οποίο στη συνέχεια παντρεύτηκε. Ο γάμος τους έγινε το 1967 και ο Χένρι Μαρί πήρε τον τίτλο «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας». Έναν χρόνο αργότερα, έφεραν στον κόσμο τον πρώτο τους γιο, τον Φρέντερικ και τον δεύτερο Γιοακίμ το 1969.

Η Μαργκρέτε ανέβηκε τελικά στο θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της Φρειδερίκου της Δανίας στις 14 Ιανουαρίου 1972 και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη βασιλεία της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με καλλιτεχνικές αναζητήσεις, έχει κάνει σπουδαία έργα

Το σύνταγμα της Δανίας δεν δίνει στη Μαργκρέτε καμία πραγματική πολιτική εξουσία, αλλά είναι σαφώς γνώστης του δικαίου και γνωρίζει το περιεχόμενο των νομοθετημάτων που καλείται να υπογράψει. «Το κύριο και σημαντικότερο καθήκον μου είναι να είμαι η βασίλισσα της Δανίας και η επικεφαλής του κράτους» δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη. «Αλλά είμαι ευγνώμων που μπορώ επίσης να εκφράζομαι καλλιτεχνικά».

Κι αυτό διότι εκτός από τα 50 χρόνια στο θρόνο, η βασίλισσα Μαργκρέτε έχει μια μακρά καριέρα ως καλλιτέχνης. Από το 1970, ασχολείται ενεργά με διάφορους καλλιτεχνικούς τρόπους έκφρασης και είναι επίτιμο μέλος τη Ένωσης Δανών Σκηνογράφων για την πολυετή εργασία της ως σκηνογράφος στον δανέζικο κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.

Έχει σχεδιάσει τις εικονογραφήσεις για τις δανέζικες εκδόσεις του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε γκαλερί όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Arken στο Ishoj, νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2009 ανέλαβε τη σκηνοθεσία του παραμυθιού φαντασίας The Wild Swans, καθώς και της κινηματογραφικής μεταφοράς μικρού μήκους της Βασίλισσας του Χιονιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 2000. 

Η περιουσία της βασίλισσας Μαργκρέτε

Η βασίλισσα της Δανίας έχει ένα καλοπληρωμένο επίδομα, με το κράτος να της χορηγεί 800.813 λίρες το μήνα, ή 9,6 εκατομμύρια λίρες ετησίως για να διευθύνει το βασιλικό νοικοκυριό, σύμφωνα με το Business Insider. Την ίδια ώρα, το Celebrity Net Worth καταγράφει την καθαρή της αξίας σε περίπου 37 εκατομμύρια λίρες.

Περίπου 183.750 λίρες το μήνα φέρεται να δίνονται στα παιδιά της. Ο πρίγκιπας Φρέντερικ λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό από αυτά τα χρήματα, εκ των οποίων των 10% δίνεται στη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαίρη.

Η κακιά συνήθεια της βασίλισσας Μαργκρέτε - Λατρεύει το κάπνισμα

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η βασίλισσα Μαργκρέτε ζει έναν αρκετά πλούσιο τρόπο ζωής, με μια επιτυχημένη καριέρα, η προσωπική της ζωή δεν ήταν χωρίς αντιπαραθέσεις. Δέχθηκε επί χρόνια επικρίσεις για τη συνήθειά της να καπνίζει, κάτι που συχνά φιλοξενούνταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Δανή βασίλισσα έχει δεχθεί επανειλημμένα πυρά για τη συνήθειά της αυτή, αλλά ποτέ δεν λύγισε στην πίεση και όταν ρωτήθηκε εάν θα το κόψει ποτέ, απάντησε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Μάλιστα, μια σουηδική εφημερίδα εξοργίστηκε όταν η βασίλισσα κάπνισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε ασθματικούς ενοίκους ενός γηροκομείου κατά τη διάρκεια μιας βασιλικής επίσκεψης. Το 2001, μια μελέτη του καθηγητή Hugo Kesteloot επέκρινε τη συνήθειά της αυτή, κατηγορώντας την για το ποσοστό θανάτων γυναικών λόγω καπνίσματος στη Δανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως η βασιλική οικογένεια ήταν αμετακίνητη. Ο σύζυγός της, πρίγκιπας Χένρικ, πρώην καπνιστής και ο ίδιος, δήλωσε τότε: « Δεν πρέπει να εντυπωσιαζόμαστε ή να επηρεαζόμαστε από την πολιτική ορθότητα. Αφήστε τους ανθρώπους να πεθάνουν από το κάπνισμα αν θέλουν. Είναι δική τους δουλειά». Έκτοτε πάντως, η βασίλισσα προσπάθησε να μην κυκλοφορεί δημόσια με ένα τσιγάρο στο στόμα.

Τα παράπονα του συζύγου της

Την ίδια ώρα, και ο γάμος της με τον πρίγκιπα Χένρικ ήταν συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Με τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια βασιλικής περιοδείας στην Ινδονησία
Με τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια βασιλικής περιοδείας στην Ινδονησία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξή του το 2002, ο Χένρικ εξέπληξε τους Δανούς λέγοντας ότι αισθανόταν πως είχε παραμεριστεί στο ίδιο του το σπίτι, όχι μόνο από τη σύζυγό του, αλλά και από τον γιο του.

Στη συνέχεια, το 2015, ανακοίνωσε ότι δε θα μπορέσει να παραστεί στους εορτασμούς για τα 75α γενέθλιά της λόγω ασθένειες – αλλά εντοπίστηκε μερικές ημέρες αργότερα, στις πιο δημοφιλείς πλατείες της Βενετίας.

O Χένρικ δυσανασχετούσε επίσης που η σύζυγός του δεν του απένειμε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά και το 2016, απαρνήθηκε τον τίτλο του πρίγκιπα συζύγου και περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του σε έναν πύργο σε έναν αμπελώνα στη νοτιοδυτική Γαλλία, αν και παρέμεινε παντρεμένος μαζί της και επισήμως εξακολουθούσαν να είναι ζευγάρι.

Σύζυγος Μαργκρέτε: Δε θέλω να με θάψετε μαζί της, έσπασε την παράδοση 459 ετών

Το 2017, ο Χένρικ εξέπληξε ξανά τους Δανούς όταν έσπασε μια παράδοση 459 ετών ανακοινώνοντας την επιλογή του να μην ταφεί στον τάφο που έχει ετοιμαστεί για εκείνον και τη σύζυγό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξή του στο δανέζικο περιοδικό Se og Hør, ο πρίγκιπας εξήγησε πόσο βαθιά ήταν η μνησικακία του για τη βασίλισσα. «Αν θέλει να με θάψει μαζί της, πρέπει να με κάνει βασιλιά. Τελείωσε. Δεν με νοιάζει» είπε, προσθέτοντας: «Η σύζυγός μου δεν μου έδειξε τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει μια συνηθισμένη σύζυγος στον άντρα της… αυτή είναι που με κοροϊδεύει».

Λίγο αργότερα, το παλάτι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι έπασχε από άνοια. Όταν πέθανε το 2018, η βασίλισσα φωτογραφήθηκε να κλαίει στην κηδεία του, παρά την ταραχώδη σχέση τους.

Ξανά στην επικαιρότητα - «Παγωμένο» το κλίμα με τα παιδιά της και τα εγγόνια της

Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν να απολαμβάνει μια στενή σχέση και με τους δύο γιους της και με τα 8 εγγόνια της και έκανε τακτικές εμφανίσεις και με τις δύο οικογένειες. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν μετά την απόφασή της να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα παιδιά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Γιόακιμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρίγκιπας αντέδρασε έντονα, όπως και ο μεγαλύτερος γιος του, με την ίδια να ζητά συγνώμη, ωστόσο να επιμένει στην απόφασή της.

«Το κλίμα είναι παγωμένο μεταξύ της βασίλισσας Μαργκρέτε και των εγγονών της μετά την απόφασή της ότι θα χάσουν τους βασιλικούς τους τίτλους» ανέφερε η κορυφαία δανέζικη εφημερίδα Ekstra Bladet.

«Η είδηση, η οποία έχει ταράξει τόσο τα τέσσερα παιδιά όσο και τους γονείς τους, δεν τους έγινε γνωστή από την ίδια τη βασίλισσα. Δεν τους κάλεσαν στο παλάτι για μια κρύα κόκα κόλα και μια εξήγηση γιατί θα πρέπει στο εξής να είναι γνωστοί ως κόμης και κόμισσα. Δεν έκανε καν αυτό» ανέφερε συγκεκριμένα η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ