Πέθανε στη φυλακή ο Μπέρνι Μάντοφ -Ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης στην ιστορία, με κέρδος 17,5 δισ. - iefimerida.gr

Πέθανε στη φυλακή ο Μπέρνι Μάντοφ -Ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης στην ιστορία, με κέρδος 17,5 δισ.

Ο Μπέρνι Μάντοφ που έκανε την μεγαλύτερη απάτη Pozni στην ιστορία
Ο Μπέρνι Μάντοφ, που διέπραξε τη μεγαλύτερη απάτη Pozni στην ιστορία / Φωτογραφία: AP Photos

Πέθανε στη φυλακή ο Μπέρνι Μάντοφ, ο οικονομολόγος που ομολόγησε πως ενορχήστρωσε τη μεγαλύτερη απάτη Ponzi στην ιστορία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Ο Μάντοφ εξέτιε την ποινή του στο ιατρικό κέντρο Μπάτνερ, στη Βόρεια Καρολίνα, και, όπως όλα δείχνουν, πέθανε από φυσικά αίτια.

Την πληροφορία για τον θάνατο του Μάντοφ διέρρευσε άτομο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς δεν του επιτρέπεται να κάνει δημόσιες δηλώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισής του πριν από έναν χρόνο

Πριν από έναν χρόνο, οι δικηγόροι του Μάντοφ κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης του 82χρονου, υποστηρίζοντας πως πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, ενώ ταλαιπωρούνταν από σειρά χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, το αίτημα των δικηγόρων του απορρίφτηκε.

Ο Μάντοφ ίδρυσε την εταιρεία του στις αρχές του '60, μετατρέποντάς τη σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά φαντ στις ΗΠΑ. Η φήμη του άνδρα ως επιτυχημένου οικονομολόγου, χρηματιστή, οικονομικού συμβούλου, αλλά και γενναιόδωρου φιλανθρώπου κατέρρευσε όταν ήρθε στο φως η απάτη που είχε στήσει τα τελευταία 16 χρόνια, ως τη σύλληψή του.

Ο Μάντοφ παραδέχτηκε πως απέσπασε δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από πελάτες στο πέρασμα δεκαετιών, το 2008. Εταιρεία κατάφερε να ανασύρει ποσό 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύνολο 17,5 δισ. τα οποία εμπιστεύθηκαν οι επενδυτές στον Μάντοφ. Την περίοδο της σύλληψής του, εικονικοί λογαριασμοί ενημέρωναν τους πελάτες πως διέθεταν μετοχές συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μέθοδος Ponzi που μεταχειρίστηκε ο Αμερικανός

Η μέθοδος που μεταχειρίστηκε ο Μάντοφ αποτελεί μια μορφή απάτης που δελεάζει επενδυτές να πληρώσουν κέρδη σε νεότερους επενδυτές, οι οποίοι κινούνται με κεφάλαια άλλων επενδυτών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πυραμιδικό σύστημα, στο οποίο οι επενδυτές δεν γνωρίζουν πως η ροή χρημάτων προέρχεται από άλλους συμμετέχοντες στο δίκτυο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύστημα Ponzi, όπως αποκαλείται, από το όνομα του Τσαρλς Πόνζι, που μεταχειρίστηκε τη μέθοδο το 1920, δημιουργεί την εντύπωση μιας βιώσιμης επιχείρησης, με την προϋπόθεση πως νέοι επενδυτές θα βάζουν φρέσκο χρήμα στην πυραμίδα.

Ταινία η ζωή του Μάντοφ, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Η απίθανη ιστορία του Μάντοφ μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από το HBO, το 2017, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον ρόλο του επιχειρηματία και την Μισέλ Φάιφερ στον ρόλο της συζύγου του, Ρουθ Μάντοφ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ