fbpx Περιστέρια, κοράκια και δελφίνια: Οι «απόλυτοι» πράκτορες της CIA στον Ψυχρό Πόλεμο | STORIES | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
STORIES
ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΝΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Περιστέρια, κοράκια και δελφίνια: Οι «απόλυτοι» πράκτορες της CIA στον Ψυχρό Πόλεμο

Περιστέρια σαν κι αυτά σε περβάζι κτιρίου στη Μόσχα εκπαίδευε η CIA στον Ψυχρό Πόλεμο
15|09|2019 | 12:15
Περιστέρια σαν κι αυτά σε περβάζι κτιρίου στη Μόσχα εκπαίδευε η CIA στον Ψυχρό Πόλεμο / Φωτογραφία αρχείου: Pixabay

Τις λεπτομέρειες μυστικών αποστολών της CIA στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με πρωταγωνιστές ...ασυνήθιστους πράκτορες, όπως περιστέρια, κοράκια και δελφίνια, αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα.

Όπως αποδεικνύεται δεν είναι μόνον η Ρωσία η Ουκρανία, που χρησιμοποιούν ζώα για στρατιωτικές αποστολές, αφού οι φάκελοι της CIA φέρνουν στο φως τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύτηκαν περιστέρια για να φωτογραφίζουν σημαντικές εγκαταστάσεις εντός της ΕΣΣΔ, κοράκια για να ρίχνουν «κοριούς» σε περβάζια παραθύρων και δελφίνια για υποβρύχιες αποστολές καθώς η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρούσε ότι κάποια ζώα θα μπορούσαν να μετάσχουν στο πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών με τρόπο «μοναδικό».

Η «Επιχείρηση Tacana» της CIA

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Tacana της CIA στη δεκαετία του 1970 διερεύνησε τη χρήση περιστεριών εφοδιασμένων με μικροσκοπικές κάμερες για την αυτόματη λήψη φωτογραφιών, καθώς τα περιστέρια διαθέτουν τη μοναδική ικανότητα να προσανατολίζονται ακόμη και σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων και να βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής στην αφετηρία τους.

  H CIA εκπαίδευε και κοράκια όπως αυτό της φωτογραφίας  για μυστικές αποστολές.
H CIA εκπαίδευε και κοράκια όπως αυτό της φωτογραφίας για μυστικές αποστολές. Ένα απ’ αυτά, ονόματι “Do Da” ήταν πολλά υποσχόμενο, αλλά εξαφανίστηκε καταμεσής της δοκιμής στις αρχές του 1974 / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Της επιχείρησης αυτής είχαν προηγηθεί πειράματα στη δεκαετία του 1960 με διάφορα ζώα. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η CIA είχε εκπαιδεύσει μάλιστα ένα κοράκι για να αφήνει και να παραλαμβάνει αντικείμενα βάρους έως 40 γραμμαρίων από τα περβάζια πανύψηλων κτιρίων με μια ακτίνα laser να προσελκύει τα πτηνά στο στόχο. Σε μια περίπτωση η CIA κατάφερε να τοποθετήσει με τη βοήθεια ενός πτηνού μυστικά έναν κοριό κάπου στην Ευρώπη, αν και δεν μπόρεσε να συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες.

Τα τρία μυστικά προγράμματα της CIA με ζώα

Παράλληλα η CIA ερεύνησε κατά πόσον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποδημητικά πτηνά για να τοποθετήσουν αισθητήρες που θα ανίχνευαν αν η ΕΣΣΔ είχε προβεί σε δοκιμές χημικών όπλων. Φαίνεται επίσης ότι έγιναν πειράματα διέγερσης του εγκεφάλου με ηλεκτρικά σήματα για τον τηλεχειρισμό σκύλων, αν και πολλές από τις λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη απόρρητες.

Ρινοδέλφινο κολυμπά κοντά στις εγκαταστάσεις του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Ρινοδέλφινο κολυμπά κοντά στις εγκαταστάσεις του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Στο Κι Γουέστ της Φλόριντα μια ομάδα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ρινοδέλφινα για υποβρύχιες επιθέσεις κατά εχθρικών πλοίων, ενώ έγιναν επίσης πειράματα με δελφίνια εφοδιασμένα με αισθητήρες, που θα κατέγραφαν τους ήχους σοβιετικών πυρηνικών υποβρυχίων ή θα αναζητούσαν ίχνη πυρηνικών ή βιολογικών όπλων κοντά σε μυστικές εγκαταστάσεις καθώς και δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δελφίνια για να τοποθετούν ή να ανακτούν συσκευές από πλοία εν κινήσει.

Μέχρι το 1967 η CIA δαπάνησε πάνω από 600.000 δολάρια σε τρία προγράμματα: το “Oxygas” με δελφίνια, το “Axiolite” με πτηνά και το “Kechel” με γάτες και σκύλους. Ένα από τα έγγραφα αποκαλύπτει ότι εκπαιδεύονταν και καναδέζικα γεράκια πάνω σ’ ένα πλοίο, ενώ έγιναν πειράματα και μ’ ένα είδος παπαγάλου.

Τα περιστέρια ήταν οι πιο αποτελεσματικοί «πράκτορες» της CIA

Τα πιο αποτελεσματικά απ’ όλα τα ζώα που μετείχαν στα πειράματα αποδείχθηκαν τα περιστέρια και η CIA άρχισε να τα δοκιμάζει σε διάφορες εκπαιδευτικές αποστολές, όπως πάνω από μια φυλακή και μια άλλη πάνω από εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσιγκτον.

Τα περιστέρια αποδείχθηκαν τα πιο αποτελεσματικά από τα ζώα που χρησιμοποίησε η CIA στα πειράματά της.
Τα περιστέρια αποδείχθηκαν τα πιο αποτελεσματικά από τα ζώα που χρησιμοποίησε η CIA στα πειράματά της / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Η μικροκάμερα κόστους 2.000 δολαρίων ζύγιζε μόλις 35 γραμμάρια και οι ιμάντες που τη συγκρατούσαν στο σώμα του περιστεριού λιγότερο από 5 γραμμάρια. Το πείραμα έδειξε ότι περίπου οι μισές από τις 140 φωτογραφίες του φιλμ ήταν καλής ποιότητας -και μάλιστα καλύτερης από εκείνες των κατασκοπευτικών δορυφόρων που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη. Φοβούμενοι μήπως κάποιος πολίτης συλλάμβανε ένα περιστέρι με κάμερα κι υπέθετε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατασκοπεύει τους ίδιους τους Αμερικανούς οι υπεύθυνοι του προγράμματος είχαν επινοήσει και μια αληθοφανή ιστορία συγκάλυψης. Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένει άγνωστο πόσες πραγματικές αποστολές έκαναν οι «ιπτάμενοι πράκτορες» της CIA, αφού οι σχετικές λεπτομέρειες παραμένουν απόρρητες.

ΣΧΟΛΙΑ