Παύλος Σιδηρόπουλος: Η νέα γενιά της ελληνικής μουσικής τιμά τον Πρίγκιπα του ελληνικού ροκ -Εκπληκτικές διασκευές [βίντεο] - iefimerida.gr

Παύλος Σιδηρόπουλος: Η νέα γενιά της ελληνικής μουσικής τιμά τον Πρίγκιπα του ελληνικού ροκ -Εκπληκτικές διασκευές [βίντεο]

Παύλος Σιδηρόπουλος
Παύλος Σιδηρόπουλος / Φωτογραφία αρχείου: Μανώλης Νταλούκας/1984

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Τιμώντας τη μνήμη του, οκτώ από τους καλύτερους τραγουδοποιούς της πρωτοποριακής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα παρουσιάζουν διασκευές τραγουδιών του.

Με τον Παύλο συμβαίνει το παράξενο, κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι να είναι οι θαυμαστές του, και τα τραγούδια του, 30 χρόνια μετά, εξακολουθούν να εμπνέουν νέους δημιουργούς. Αυτό δεν είναι τυχαίο ή αποτέλεσμα ενός μάρκετινγκ. Γίνεται, γιατί ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν αυθεντικός καλλιτέχνης και η πραγματική τέχνη δεν σβήνει στον χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, στην επέτειο του θανάτου του (πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου 1990), η Ειρήνη Σκυλακάκη, η Lia Hide, η Lou, ο Γιώργος Ρους, ο Πάνος Μπίρμπας, η Αμάρια Κατσανεβάκη με το συγκρότημα Άνεμοι, το συγκρότημα Echo Tides και η Μάρβα Βούλγαρη από το συγκρότημα Marva von Theo δημιουργούν ένα πανέμορφο tribute στον αξέχαστο Παύλο. Τα τραγούδια μεταδόθηκαν χθες από την εκπομπή «Δημόσια Διαβούλευση» του Μ. Νταλούκα (Δεύτερο, ΕΡΤ 103.7 ).

Ακούστε τα τραγούδια και διαβάστε τι δηλώνουν οι καλλιτέχνες:

1. Ειρήνη Σκυλακάκη -«Στην Κ.»

«Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί το τραγούδι ''Στην Κ.'' του Παύλου Σιδηρόπουλου είναι το πρώτο τραγούδι που προσέγγισα και ολοκλήρωσα μόνη μου. Είναι και η πρώτη φορά που ηχογραφώ τραγούδι με ελληνικό στίχο. Είναι μεγάλη τιμή και τρομερή αίσθηση να μπαίνω στο έργο του Παύλου, τον οποίο θαυμάζω και θα θαυμάζω για πάντα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Anemi -«Το 69 με κάποιον φίλο»

Η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Αμάρια Κατσανεβάκη, μας είπε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε τραγούδι σε ελληνικό στίχο είναι για να τιμήσουμε τη μνήμη του Παύλου. Το έργο του Παύλου είναι διαχρονικό και πέρα από ηλικίες. Εγώ δεν τον γνώρισα σε πραγματικό χρόνο, αλλά μεγάλωσα με τα τραγούδια του. Ο Γιάννης Λογοθέτης, που είναι ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, δηλώνει πως είναι μεγάλη του τιμή που συμμετέχει σε αυτή τη διασκευή, γιατί ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν ένας από του λόγους που άρχισε να μαθαίνει κιθάρα».

3. Lia Hide -«Η ώρα του stuff»

Η τραγουδοποιός Lia Hide, δήλωσε:

«Είναι από τα λίγα κομμάτια της ελληνικής τραγουδοποιίας που με συγκλονίζουν. Είναι αφηγηματικό, διατρέχει στιχογραφικά, από το σούρουπο μέχρι την αυγή, την ιστορία ενός ζευγαριού που κλείνεται από τον μεγάλο φόβο. Περιγράφει μία σχέση αυτοκαταστροφική. Αριστοτεχνικό κομμάτι, που δείχνει το τεράστιο ταλέντο του Παύλου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Γιώργος Rous -«Εν κατακλείδι»

«Ανήκω σε μια διαφορετική γενιά από τον Παύλο. Για μας τους νεότερους είναι ένας από τους μεγάλους μύθους του ροκ, μύθος με την καλή έννοια, βέβαια. Έχει γράψει τραγούδια εκπληκτικά, που και σήμερα ακούγονται φρέσκα. Τα ακούς και λες πως αποκλείεται να έχουν περάσει 30 χρόνια από τον θάνατο αυτού που τα έγραψε. Από όσο έχω μελετήσει το έργο του, καταλαβαίνω ότι ο Παύλος ήταν ένας λαϊκός λόγιος, ανοιχτός σε καινούργια πράγματα, και αν άκουγε τις διασκευές που κάνουν σήμερα τα νέα παιδιά μιας άλλης αισθητικής και τεχνοτροπίας, είμαι σίγουρος ότι θα του άρεσαν. Θέλω να πω επίσης πως εμείς, δεκαοκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Παύλου, είδαμε έναν άλλο θάνατο, τον θάνατο του Αλέξη, επίσης στις 6 Δεκέμβρη… Μια τραγική σύμπτωση, που μας έδωσε μια συνειδητοποίηση…».

5. Πάνος Μπίρμπας -«Μου ’πες θα φύγω»

«Γνώρισα τη μουσική του Παύλου σε μικρή ηλικία μέσα από τον πατέρα μου, που ήταν θαυμαστής του. Ο Παύλος συνδέει όλες τις γενιές, είναι η αρχή μιας μαζικότητας του ελληνόφωνου ροκ εν ρολ. Για μένα ήταν ένας λαϊκός ήρωας, ένας Έλληνας Μικ Τζάγκερ. Το τραγούδι ''Μου ’πες θα φύγω'', που διάλεξα να διασκευάσω, είναι ο ύμνος του φόβου της μοναξιάς, με τον μοναδικό τρόπο που περιγράφει ο Παύλος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6. Echo Tides -«Κάποτε θα ’ρθουν»

Ο Pan Pan (Παναγιώτης Πανταζής), μέλος του συγκροτήματος Echo Tides, μας είπε:

«Το τραγούδι ''Κάποτε θα ’ρθουν'', που διασκευάσαμε (σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη), το γνωρίσαμε από την υπέροχη ερμηνεία του Παύλου στο φιλμ ''Ασυμβίβαστος''. Είναι ένα κομμάτι που μας αρέσει πάρα πολύ και επίσης είναι ένα κομμάτι που εξακολουθεί να είναι επώδυνο, θυμίζοντάς μας κάθε επώδυνη κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Marva von Theo -«Πού να γυρίζεις»

Η Μάρβα Βούλγαρη, τραγουδίστρια του συγκροτήματος Marva von Theo, μας είπε:

«Αν και ανήκω σε μια άλλη γενιά και σε άλλη μουσική σχολή, το κομμάτι αυτό του Παύλου με έχει εντυπωσιάσει. Πανέμορφο και χωρίς στολίδια περιττά. Είναι λιτό, έτσι προσπάθησα κι εγώ να το πω λιτά, με ένα πιάνο. Οι στίχοι του είναι άμεσοι, πολύ δυνατοί, και πρέπει να έχεις βιώσει μια ίδια κατάσταση για να τους πεις με τον μοναδικό τρόπο που τους τραγούδησε ο Παύλος».

8. Lou -«Πες μου αν θέλεις κάτι»

Η Lou (Ελένη Παπαλίτσα), νεαρή τραγουδοποιός με μουσικές σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στην Ακαδημία Σιμπέλιους, παρουσίασε μια εντελώς πειραματική διασκευή του «Πες μου αν θέλεις κάτι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το διασκεύασα, αλλά σε ένα σημείο ''πείραξα'' και τον στίχο. Στο σημείο που λέει ''κι εγώ μπορώ να σου δώσω αγάπη'', δεν αναφέρω τη λέξη αγάπη. Δεν είναι ότι δεν πιστεύω στην αγάπη, το αντίθετο... Πιστεύω πολύ στην αγάπη και το θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει (όπως υπάρχει σε όλο το τραγούδι), γι' αυτό δεν το είπα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ