Patty Hearst: Πώς ένα κορίτσι που έπεσε θύμα απαγωγής έγινε μια διαβόητη εγκληματίας - iefimerida.gr

Patty Hearst: Πώς ένα κορίτσι που έπεσε θύμα απαγωγής έγινε μια διαβόητη εγκληματίας

Η Πάτι Χερστ, λίγες ώρες μετά την καταδίκη της για ληστεία τράπεζας
Η Πάτι Χερστ, λίγες ώρες μετά την καταδίκη της για ληστεία τράπεζας / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 4 Φεβρουαρίου 1974, η Patty Hearst, η 19χρονη εγγονή του εκδότη William Randolph Hearst, απήχθη από το διαμέρισμά της στο Berkeley της Καλιφόρνιας, από τρεις ένοπλους αγνώστους.

Ο αρραβωνιαστικός της, Stephen Weed, ξυλοκοπήθηκε και δέθηκε μαζί με έναν γείτονα που προσπάθησε να βοηθήσει. Μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν τη Hearst να παλεύει, να την κουβαλούν με δεμένα τα μάτια και να τη βάζουν στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Οι γείτονες που βγήκαν στο δρόμο αναγκάστηκαν να καλυφθούν, αφού οι απαγωγείς πυροβόλησαν για να καλύψουν τη διαφυγή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός (SLA), μια μικρή αντάρτικη ομάδα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σε επιστολή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μπέρκλεϊ ότι κρατούσε τη Hearst ως «αιχμάλωτη πολέμου».

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο SLA απαίτησε από την οικογένεια Hearst να δώσει 70 δολάρια σε τρόφιμα σε κάθε άπορο άτομο από τη Σάντα Ρόζα μέχρι το Λος Άντζελες. Μόλις γινόταν αυτό, όπως είπε η SLA, θα ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της Patricia Hearst.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Randolph Hearst έδωσε, διστακτικά, τρόφιμα αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, ο SLA το χαρακτήρισε ανεπαρκές και ζήτησε επιπλέον έξι εκατομμύρια δολάρια. Η Hearst Corporation είπε ότι θα δωρίσει το επιπλέον ποσό εάν η Patty αφεθεί ελεύθερη.

Τον Απρίλιο, ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν μια κάμερα παρακολούθησης τράβηξε μια φωτογραφία της Hearst να συμμετέχει σε ένοπλη ληστεία τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο και εντοπίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε ένα κατάστημα του Λος Άντζελες. Αργότερα δήλωσε, σε μια κασέτα που εστάλη στις αρχές, ότι είχε ενταχθεί στον SLA με δική της βούληση.

Στις 17 Μαΐου, η αστυνομία του Λος Άντζελες εισέβαλε στα μυστικά κεντρικά γραφεία του SLA, σκοτώνοντας έξι από τα εννέα γνωστά μέλη της ομάδας. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο ηγέτης του SLA, Donald DeFreeze, ένας Αφροαμερικανός πρώην κατάδικος που αποκαλούσε τον εαυτό του στρατηγό Field Marshal Cinque. Η Patty Hearst και δύο άλλα μέλη του SLA, που καταζητούνταν για τη ληστεία της τράπεζας τον Απρίλιο, δεν βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Patricia Hearst στο δικαστήριο φορώντας φόρεμα για πρώτη φορά, φτάνει στο ομοσπονδιακό κτίριο στο Σαν Φρανσίσκο, 5 Φεβρουαρίου 1976
Η Patricia Hearst στο δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο, 5 Φεβρουαρίου 1976 / Φωτογραφία: AP

Τελικά, στις 18 Σεπτεμβρίου 1975, αφού διέσχισε τη χώρα με τους απαγωγείς της -ή συνωμότες- για περισσότερο από έναν χρόνο, η Hearst, ή «Tania», όπως αποκαλούσε τον εαυτό της, συνελήφθη σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο για ένοπλη ληστεία. Παρά τον ισχυρισμό της ότι είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου από τoν SLA, καταδικάστηκε στις 20 Μαρτίου 1976 σε επτά χρόνια φυλάκιση. Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή, η ποινή της μειώθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ. Τον Ιανουάριο του 2001 έλαβε χάρη από τον πρόεδρο Κλίντον.

Η Patty Hearst συνοδεύεται από τον πατέρα της Randolph Hearst κατά τη διάρκεια του γάμου της στο Treasure Island στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, 1 Απριλίου 1979
Η Patty Hearst συνοδεύεται από τον πατέρα της Randolph Hearst κατά τη διάρκεια του γάμου της στο Treasure Island, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, 1 Απριλίου 1979 / Φωτογραφία: AP Photo

Αφού έφυγε από τη φυλακή, επέστρεψε σε μια πιο συνηθισμένη ζωή, καθώς παντρεύτηκε τον σωματοφύλακά της, απέκτησε δύο παιδιά και κυνήγησε μια καριέρα στην υποκριτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ