Ο παγκόσμιος ταξιδιώτης που δεν έφυγε ποτέ από την πατρίδα του

Plaza Mayor, Trinidad, Cuba / Φωτογραφία: Shutterstock

Ο Λουίς Μαρτίνεζ έχει γράψει χιλιάδες ποιήματα για πόλεις σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ο Κουβανέζος αχθοφόρος λεωφορείων δεν έφυγε ποτέ από την πατρίδα του.

Η Αβάνα μπορεί να είναι η πιο διάσημη πόλη της Κούβας, αλλά το μικρό Τρινιντάντ είναι πιο μαγευτικό. Με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα παλάτια του 18ου και του 19ου αιώνα σε παστέλ χρωματισμούς και τις περιποιημένες μπαρόκ πλατείες, το 500 χρόνων μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών.

Αν περπατήσετε λίγο παραπέρα, μέσα από την πλατεία Mayor προς τη στάση του λεωφορείου και αναζητήσετε έναν άνδρα που κάθεται δίπλα σε ένα καροτσάκι που γράφει στο σημειωματάριό του, θα βρείτε τον Λουίς Μαρτίνεζ.

Ο Μαρτίνεζ έχει γράψει περισσότερα από 3.000 ποιήματα για πόλεις και αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο. Με έντονη λεπτομέρεια και ακρίβεια, περιγράφει κάθε μέρος σαν να το είχε δει με τα μάτια του. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έφυγε ποτέ από την Κούβα. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει εργαστεί ως αχθοφόρος στον σταθμό των λεωφορείων του Τρινιντάντ, κουβεντιάζοντας με τουρίστες την ημέρα και μελετώντας παλιούς άτλαντες τη νύχτα ως έναν τρόπο να «δει» τον κόσμο.

H χρωματιστή πλατεία Mayor / Φωτογραφία: Shutterstock

Για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί Κουβανοί όπως ο Μαρτίνεζ μπορούσαν μόνο να αναρωτηθούν τι βρισκόταν πέρα από τη θάλασσα. Μετά την επανάσταση του 1961, ο τότε πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο θέσπισε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς με σκοπό να εμποδίσει τους Κουβανούς να φύγουν μαζικά. Η απαγόρευση παρέμεινε σε ισχύ για περισσότερα από 50 χρόνια, έως το 2013, όταν ο τότε ηγέτης Ραούλ Κάστρο τερμάτισε την απαίτηση της χώρας από όλους τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να ζητήσουν κυβερνητική άδεια.

Αλλά για πολλούς Κουβανούς, όπως ο Μαρτινέζ, που ήταν παιδιά όταν το έθνος έκλεισε τα σύνορά του και τώρα δεν έχει τα μέσα να ταξιδέψει στο εξωτερικό, το να διαβάζει βιβλία, να μελετά χάρτες και να είναι «φανταστικός τουρίστας» είναι το πιο κοντινό που μπορεί να κάνει, από το να φύγει από τη χώρα.

Σήμερα, παρόλο που ο Μαρτινέζ λέει ότι δεν είναι τόσο υγιής όσο ήταν, συνεχίζει να γράφει, να γνωρίζει νέους φίλους από το εξωτερικό και να φέρνει ολόκληρο τον κόσμο σε αυτόν και στο Τρινιντάντ, με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ