Γιατί οι ABBA, ενώ έκαναν θραύση, διαλύθηκαν στα 10 χρόνια -Οι τραγωδίες που τους σημάδεψαν, πικρά διαζύγια, τραγικοί χαμοί, φοβίες - iefimerida.gr

Γιατί οι ABBA, ενώ έκαναν θραύση, διαλύθηκαν στα 10 χρόνια -Οι τραγωδίες που τους σημάδεψαν, πικρά διαζύγια, τραγικοί χαμοί, φοβίες

Abba γιατί διαλύθηκαν
Τι συνέβη με τους Abba; /Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από 46 χρόνια, ένα συγκρότημα από τη Σουηδία, ήρθε να ταράξει τα νερά της Eurovision και της ποπ μουσικής γενικά στην Ευρώπη, κάνοντας τη μία επιτυχία μετά την άλλη. Ο λόγος φυσικά για τους ABBA.

Οι Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ, Μπένι Άντερσον, Ανιέτα Φέλτσκογκ και Μπιόρν Ουλβίους έγιναν γνωστοί ως ABBA, όταν το 1974 κέρδισαν τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, με το τραγούδι «Waterloo», το οποίο έγινε στη συνέχεια παγκόσμια επιτυχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν η στιγμή που οι ABBA θα ξεκινούσαν μια λαμπρή καριέρα και θα γίνονταν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στην ιστορία της ποπ. Μάλιστα, το συγκρότημα τιμήθηκε στην 50η επέτειο της Eurovision το 2005, όταν η επιτυχία του «Waterloo» επιλέχθηκε ως το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού.

Τα τραγούδια τους «Dancing Queen», «Mamma Mia!», «Gimme, Gimme, Gimme!», «Money, Money, Money», «The Winner Takes It All», παίζονται ακόμα και σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα έμοιαζαν να κυλούν τέλεια. Οι ΑΒΒΑ ήταν ασταμάτητοι. Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Αλλά έτσι ξαφνικά όπως έκαναν το μεγάλο «μπαμ», έτσι και αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην ανοδική τους πορεία. Μετά από 10 χρόνια, το συγκρότημα διαλύθηκε.

Η αρχή του τέλους για τους ΑΒΒΑ

Όταν οι ΑΒΒΑ πρωτοεμφανίστηκαν στη μουσική σκηνή, αποτελούνταν από δύο παντρεμένα ζευγάρια: την Ανιέτα Φέλτσκογκ και τον Μπιόρν Ουλβίους, και την Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ με τον Μπένι Άντερσον.

Τη στιγμή που το συγκρότημα αποφάσισε να διαλυθεί, και τα δύο ζευγάρια είχαν πάρει διαζύγιο, μέσα από πικρούς χωρισμούς και «ουλές» που ακόμα δεν φαίνεται να έχουν πλήρως θεραπευθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπένι και ο Μπιορν έχουν γράψει όλες τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος και πιστεύεται ότι έχουν βγάλει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια λίρες ο καθένας. Μετά τους ΑΒΒΑ, δεν γύρισαν την πλάτη τους στον κόσμο της ποπ, καθώς έκαναν σόλο καριέρες και έγραφαν επιτυχίες για το βρετανικό μουσικό συγκρότημα, Steps.

6 Απριλίου 1974: Οι ABBA πανηγυρίζουν τη νίκη τους στη Eurovision
6 Απριλίου 1974: Οι ABBA πανηγυρίζουν τη νίκη τους στη Eurovision / Φωτογραφία: AP Photo/Robert Dear

Στο απόγειο της καριέρας των ΑΒΒΑ, ο Μπιορν και η Ανιέτα, που έχουν δυο παιδιά μαζί, χώρισαν. Λέγεται πως μέσα σε μία βδομάδα ο Μπιορν είχε ήδη προχωρήσει και είχε αποκτήσει καινούρια σύντροφο, ενώ η Ανιέτα χρειαζόταν συμβουλευτική υποστήριξη μετά τον χωρισμό.

Ο Μπιορν τώρα είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Lena Kallersjo, με την οποία έχει αποκτήσει άλλα δύο παιδιά. Το διαζύγιό του με την Ανιέτα, ήταν πολύ δύσκολο και λέγεται ότι αποτέλεσε μια από τις αιτίες πίσω από τη διάλυση του γκρουπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ανιέτα ήδη δυσκολευόταν με τη ζωή της ως μέλος των Abba. Ένιωθε ένοχη που περνούσε τόσο πολύ χρόνο μακριά από τα δυο μικρά της παιδιά, τη Λίντα και τον Πίτερ, την ώρα που το συγκρότημα πετούσε σε όλο τον κόσμο, κάνοντας εξαντλητικές περιοδείες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Ανιέτα μισούσε τα αεροπλάνα, κάτι που γινόταν ολοένα και πιο αγχωτικό για αυτήν. Υπέφερε επίσης από άγχος όταν ήταν να βγει στη σκηνή, ενώ φοβόταν τα πλήθη και τους τεράστιους χώρους.

Οι ABBA σε συναυλία
Οι ABBA σημείωσαν τεράστια επιτυχία / Φωτογραφία: AP Photo/Ron Frehm, FILE

Όταν τελικά οι ABBA διαλύθηκαν, μετακόμισε σε ένα εξοχικό σπίτι στο δάσος, στην πατρίδα της, τη Σουηδία. Όπως έχει παραδεχθεί η ίδια, έγινε αντικοινωνική, μια ερημίτισσα χωρίς φίλους. Ωστόσο, παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, τον γιατρό Τόμας Σόνενφιλντ. Ο γάμος τους όμως κράτησε μόλις τρία χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπάνια έκανε κάποια δημόσια εμφάνιση μετά τη διάλυση των ABBA. Μία από τις ελάχιστες εμφανίσεις, της ήταν στην πρεμιέρα της ταινίας «Mama Mia» το 2008, όταν φωτογραφήθηκε με τη Μέριλ Στριπ και το άλλο γυναικείο μέλος των ABBA, την Άνι-Φριντ.

Η Μέριλ Στριπ με τις Ανιέτα Φέλτσκογκ (κέντρο) και την Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ (δεξιά)
Η Μέριλ Στριπ με τις Ανιέτα Φέλτσκογκ (κέντρο) και την Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ (δεξιά) / Φωτογραφία: AP Photo / Leif R Jansson

Παρ' όλα αυτά, ο φωτογραφικός φακός, δεν κατάφερε να τους απαθανατίσει και τους τέσσερις μαζί, αν και βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, καθώς ο πρώην σύζυγος της Ανιέτα, είχε εξασφαλίσει ότι αυτή θα καθόταν όσο πιο μακριά του, γινόταν.

Τραγωδία για την Ανιέτα -Αυτοκτόνησε η μητέρα της

Τα χτυπήματα της μοίρας για την Ανιέτα, δεν είχαν σταματήσει εδώ. Το 1994, η μητέρα της, Μπρίτζετ, αυτοκτόνησε στο διαμέρισμά όπου έμενε με τον πατέρα της. Αυτός δεν άντεξε, και πέθανε έναν χρόνο αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για την προσωπική της ζωή, πήγαινε απ' το κακό, στο χειρότερο. Η ξανθιά τραγουδίστρια των ABBA, ανακάλυψε ότι ο άντρας με τον οποίο έβγαινε για δύο χρόνια, ο οδηγός φορτηγού, Γκερτ βαν ντερ Γκράαφ, άρχισε να την παρακολουθεί.

Οι ABBA το 1978. Από αριστερά: Μπένι Άντερσο, Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ, Ανιέτα Φέλτσκογκ και Μπιορν Ουλβίους
Οι ABBA το 1978. Από αριστερά: Μπένι Άντερσον, Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ, Ανιέτα Φέλτσκογκ και Μπιορν Ουλβίους / Φωτογραφία: AP

Είχε εμμονή μαζί της από τότε που ήταν παιδί και η Ανιέτα χρειάστηκε να λάβει δικαστική απόφαση για να απελαθεί ο Γκερτ στην Ολλανδία. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε. Μετά από μόλις τρία χρόνια, επέστρεψε στη Σουηδία και συνέχισε να την παρακολουθεί, κάτι που ανάγκασε την τραγουδίστρια να τον πάει στα δικαστήρια για δεύτερη φορά.

Μετά όμως από την εμφάνισή της στην πρεμιέρα της ταινίας «Mama Mia», η Ανιέτα άρχισε σιγά-σιγά να επιστρέφει στη δημόσια ζωή. Την επόμενη χρονιά κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο στη Σουηδία για την δουλειά της με τους ABBA και το 2013 εργαζόταν σε νέο υλικό για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαζύγιο και για το άλλο ζευγάρι των ABBA

Δύο χρόνια μετά τη διαζύγιο της Ανιέτα και του Μπιορν, ο Μπένι και η Ανι-Φριντ, έβαλαν κι αυτοί τέλος στον γάμο τους.

H Ανι-Φριντ είχε ξαναπαντρευτεί πριν από τον Μπένι και είχε δύο παιδιά. Η κόρη της Ανν Λιζ-Λοτ πέθανε σε τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1998. Ήταν μόλις 30 ετών.

Οι ABBA το 1982. Από αριστερά: Μπένι Άντερσον, Ανιέτα Φέλτσκογκ, Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ, και Μπιόρν Ουλβίους
Οι ABBA το 1982. Από αριστερά: Μπένι Άντερσον, Ανιέτα Φέλτσκογκ, Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ, και Μπιόρν Ουλβίους / Φωτογραφία: AP Photo/Dave Caulkin, FILE

Το 1992 παντρεύτηκε για τρίτη φορά, με τον Heinrich Ruzzo, Πρίγκιπα του Οίκου του Ρόις (Prince of House of Reuss), και μέχρι τώρα είναι καλή φίλη με τη βασίλισσα της Σουηδίας. Δυστυχώς, ο Heinrich πέθανε από λέμφωμα το 1999 και η Άνι-Φριντ σήμερα ζει στο Λονδίνο, με τον Βρετανό σύντροφό της, Χένρι Σμιθ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει επίσης κυκλοφορήσει σόλο υλικό, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει την επιτυχία που σημείωσε με τους ABBA.

Η επανένωση των ABBA

Για χρόνια το συγκρότημα επέμενε ότι δεν θα ξανά ενωνόταν ποτέ, με τον Μπένι να λέει κάποια στιγμή: «Πραγματοποιήσαμε ένα διάλειμμα το '82 - και έπρεπε να είναι ένα διάλειμμα. Είναι ακόμα ένα διάλειμμα και θα παραμείνει έτσι. Δεν θα μας δείτε ποτέ στη σκηνή και πάλι».

Ο Μπέντι Άντερστον (δεξιά) και ο Μπιρον Ουλβίους (αριστερά) το 2018
Ο Μπέντι Άντερστον (δεξιά) και ο Μπιρον Ουλβίους (αριστερά) το 2018 / Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP

Αλλά το 2016, σε ένα πάρτι που γιορτάζονταν τα 50 χρόνια φιλίας του Μπένι και του Μπιορν, οι ABBA επανενώθηκαν για πρώτη φορά, σχεδόν μετά από τέσσερις δεκαετίες, για να τραγουδήσουν το «Me and I» μπροστά σε μια μικρή ομάδα κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, το 2018, ανακοινώθηκε ότι οι ABBA είχαν ηχογραφήσει μαζί δύο νέα τραγούδια. Η μπάντα δεν εμφανίστηκε μαζί στη σκηνή, αλλά χρησιμοποιήθηκαν avatars. Αυτό και μόνο, ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

Η εκπρόσωπος τους, Gorel Hanser είπε για τις ηχογραφήσεις: «Ήταν σαν τον παλιό καιρό, πολύ εύκολο. Δεν φάνηκε περίεργο που δεν είχαν μπει στο στούντιο μαζί για 35 χρόνια». Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Μπιορν, δήλωσε σε μία συνέντευξή του, πως μέσα στο 2020, πρόκειται να κυκλοφορήσουν 5 καινούρια τραγούδια των ABBA.

Αυτό που μένει τώρα να δούμε, είναι αν η μπάντα θα κάνει το χατίρι των θαυμαστών του και θα κυκλοφορήσει περισσότερη μουσική στο μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ABBA συγκρότημα Σουηδοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ