Ήταν Δεκέμβριος του 2022 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ ανακοίνωνε τα έργα «μεταμόρφωσης» του ΟΑΚΑ.
Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για χρόνια είχαν μείνει χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα το ένα πρόβλημα να φέρνει το άλλο. Ελλειψη θέρμανσης, νερά που έσταζαν από τις οροφές, φθορές σε αγωνιστικό χώρο, ήταν μερικά μόνο από τα προβλήματα του ΟΑΚΑ.
Αυτό που κινητοποίησε ωστόσο γρήγορα τις διαδικασίες για να προχωρήσουν τα έργα με ένα καταρτισμένο σχέδιο, ήταν το γεγονός ότι τα στέγαστρα Καλατράβα στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ...

Σε συνδυασμό με την ταλάντωση στις κερκίδες, ο αναπλ. υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης, έκλεισε προσωρινά τα γήπεδα, βελτίωσε τα κενά ασφαλείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις με νομοθέτηση και τα έργα τρέχουν με πολύ έντονους ρυθμούς.
Η αλήθεια είναι πως στο διάστημα που είναι στη διοίκηση του ΟΑΚΑ επικεφαλής ο Κώστας Χαλιορής, η «μεταμόρφωση» των εγκαταστάσεων παίρνει σάρκα και οστά. Ηδη ένα σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων είτε έχει ολοκληρωθεί, είτε έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Εξωτερικά γύρω από τις εγκαταστάσεις, αν κάνει κάποιος μια βόλτα θα νομίζει πως είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.
Κι όμως, παρά τις εργασίες, η διοίκηση του ΟΑΚΑ έχει καταφέρει να μην επηρρεαστούν ούτε αθλητικές διοργανώσεις, αλλά ούτε και εκδηλώσεις, με τον κόσμο να δίνει κανονικά το παρόν. Ενα δύσκολο πρότζεκτ που έχουν φέρει εις πέρας και το οποίο όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Κ. Χαλιορής, θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 μήνες από τώρα.

Σε τι φάση είναι τα έργα αυτη τη στιγμής Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος;
Το ΟΑΚΑ βρίσκεται σε φάση αναγέννησης, και οι μηχανές μας δουλεύουν στο φουλ! Σαράντα τρία χρόνια μετά τα εγκαίνια του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου και περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τόσο εκτενές, απαιτητικό και φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακαίνισης όλων των εγκαταστάσεών του, με έργα κόστους άνω των 155 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Αθλητισμού, το Υπερταμείο και την Περιφέρεια Αττικής. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμά μας, εκτελείται σύμφωνα με τα ορόσημα.

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα ποτέ εκτιμάς ότι θα είναι έτοιμες όλες οι εγκαταστάσεις;
Το ορόσημο ολοκλήρωσης είναι τον Ιούνιο του 2026, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των έργων, και δεν μπορούν να υπάρξουν υπερβάσεις.
Όταν προέκυψε το θέμα με το στέγαστρο σε κεντρικό στάδιο και ποδηλατοδρόμιο υπήρχε αρκετή αναστάτωση λόγω της ταλάντωσης. Ωστόσο, όσοι έχουν πάει αρκετές φορές στο ΟΑΚΑ δεν τους είναι άγνωστη η αίσθηση αυτή της ταλαντωτής στο πάνω διάζωμα. Θεωρείς ότι ήταν λίγο υπερβολική όλη αυτή η φασαρία την περίοδο εκείνη;
Την ταλάντωση είχε παρατηρήσει στέλεχος της UEFA στην εξέδρα των οπαδών της Μπάγερν κατά τον αγώνα με την ΑΕΚ για το Champions League (2018), το οποίο ενημέρωσε την ΕΠΟ. Αν και το ζήτημα πήρε υπερβολικές διαστάσεις από το βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, ουδέποτε υπήρξε θέμα στατικότητας, καθώς ο τρόπος κατασκευής του Κεντρικού Σταδίου επιτρέπει την ταλάντωση-μετακίνηση των κερκίδων του. Αυτό πιστοποιείται άλλωστε από την έκθεση κλιμακίου μηχανικών της ΓΓΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν μακροσκοπικό έλεγχο στο άνω διάζωμα.

Αρχικά υπήρχε η αίσθηση ότι το ΟΑΚΑ λόγω έργων θα μείνει κλειστό για ένα χρόνο. Τελικά θα συνεχίζονται τα έργα και παράλληλα θα γίνονται και διοργανώσεις. Πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι αυτό; Επηρεάζει την παρουσία του κόσμου στις διοργανώσεις;
Πρόκειται όντως για ένα απαιτητικό και πολυσύνθετο εγχείρημα. Πρώτιστο μέλημά μας, κατά την περίοδο εκτέλεσης των έργων, είναι η ασφάλεια του κόσμου. Θεωρώ ότι με σωστό συντονισμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών, με συνεχείς ελέγχους από το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό του ΟΑΚΑ αλλά και από τους τεχνικούς των κατασκευαστικών εταιρειών και φυσικά με τη συνεργασία του κοινού και των αθλητών, μπορούμε και πετυχαίνουμε τον στόχο μας: κρατάμε τις εγκαταστάσεις μας ασφαλείς και ανοιχτές σε αθλητές, επισκέπτες και φιλάθλους, όσο είναι σε εξέλιξη τα έργα. Ενδεικτικά, να σου αναφέρω ότι το Cup Davis φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ, τους επόμενους μήνες, είναι ήδη προγραμματισμένες και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το τουρνουά ATP 250 και το Final Four της Eυρωλίγκας, και η πολυαναμενόμενη sold-out συναυλία των Metallica.

Για το στέγαστρο υπήρχε χρόνια η συζήτηση ότι θέλει συντήρηση και δεν έγινε ποτέ μέχρι που τέθηκε θέμα από το υπουργείο. Και προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε προανήγγειλε τις εργασίες σε ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ. Ποιο κομμάτι του εγχειρήματος θεώρησες το πιο δύσκολο και απαιτητικό;
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση του Συντονιστή Γενικού Διευθυντή, ένιωσα το βάρος της ευθύνης που μου είχε ανατεθεί όχι μόνο απέναντι στο ΟΑΚΑ, έναν ιστορικό φορέα αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά και απέναντι στο έργο της αναβάθμισής του, καθώς και απέναντι και σε όσους περίμεναν να δουν το ΟΑΚΑ να ανασυγκροτείται και να ανανεώνεται.
Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να διαχειριστώ την αγωνία του χρόνου και να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις υψηλές απαιτήσεις της ανακαίνισης του Ολυμπιακού μας Συγκροτήματος. Κάθε βήμα είχε και έχει τις δικές του προκλήσεις, τεχνικές αλλά και οργανωτικές. Υπήρξαν στιγμές που με άγχωσαν, κυρίως γιατί ήξερα πως δεν υπήρχε περιθώριο για λάθη −οι προσδοκίες είναι μεγάλες, και δικαιολογημένα. Παρ’ όλα αυτά, το να βλέπω τις αλλαγές να παίρνουν σάρκα και οστά, μου δίνει δύναμη και με γεμίζει πίστη ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλες και όλους. Αυτό που με καθοδηγεί είναι η πεποίθηση ότι αξίζει τον κόπο, όσο δύσκολη κι αν είναι η διαδρομή.

Έχουμε δει ομολογουμένως εντυπωσιακές αλλαγές σε κολυμβητήριο, στα γήπεδα τένις… βέβαια υπάρχουν ακόμη ζητήματα όπως αυτό στο κεντρικό κολυμβητήριο ειδικά στις βροχερός ημέρες. Έχει λυθεί αυτό το πρόβλημα;
To πρόβλημα της στεγανοποίησης της οροφής της κλειστής κολυμβητικής δεξαμενής έχει λυθεί. Απομένουν μόνο κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να μας παραδοθεί το έργο, το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες ότι όλες οι εγκαταστάσεις και οι κολυμβητικές δεξαμενές του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου έχουν ενταχθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα της αναβάθμισης του ΟΑΚΑ.

Έχει ειπωθεί από την κυβέρνηση ότι θέλει να επενδύσει στον αθλητικό τουρισμό και να πάρει διοργανώσεις. Με δεδομένο το φάιναλ της ευρωλίγκας του χρόνου, το τουρνουά του τένις στο κλειστό τον Νοέμβριο, να περιμένουμε κι άλλα αθλητικά μεγάλα events στο ΟΑΚΑ;
Ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, όπως το Final Four της Ευρωλίγκας ή το τουρνουά τένις που φιλοξενούμε, δεν είναι μόνο μια στιγμή γιορτής. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η χώρα μας μπορεί να συνδυάσει τις υψηλού επιπέδου διοργανώσεις με τον σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και το οικονομικό όφελος για τη χώρα μας.

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μια δυναμικά εξελισσόμενη αγορά, και η στρατηγική μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, προσελκύοντας κι άλλα events που θα αφήσουν μόνιμο θετικό αποτύπωμα στην Ελλάδα. Ναι, η φιλοδοξία μας είναι να δούμε περισσότερες διοργανώσεις στο ΟΑΚΑ, αλλά πάντα με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη: επενδύσεις που αναβαθμίζουν τις εγκαταστάσεις, ενισχύουν την τοπική οικονομία και προσφέρουν στο ελληνικό και διεθνές κοινό εμπειρίες που σέβονται τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Για τις εγκαταστάσεις του τένις, έχει γίνει μια εντυπωσιακή δουλειά. Υπάρχει κάποιο πρότζεκτ αξιοποίησης τους; Έχουν υπάρξει πρόσωπα που ενδιαφέρονται να τα εκμεταλλευτούν για χρήση και να φέρνουν και έσοδα σε σταθερή βάση;
Το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης έχει μισθωθεί στην εταιρεία ΣΤΑΔΙΟ 2020, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση και τη λειτουργία του.

Του χρόνου τον Μάιο υπάρχει ο τελικός του κυπέλλου και η συναυλία των Μetallica που είναι το μουσικό γεγονός της χρονιάς, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Υπάρχει ζήτημα με τις ημερομηνίες λόγω των έργων;
Η αναβάθμιση και η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ είναι ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο εγχείρημα ευρείας κλίμακας. Όλες και όλοι εργαζόμαστε πυρετωδώς για να ανταποκριθούμε στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των έργων, διατηρώντας το ΟΑΚΑ λειτουργικό ως προς τις υποχρεώσεις του απέναντι στους αθλητές και στο κοινό.

Το κεντρικό στάδιο έχει μείνει στις μνήμες μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους τελικούς στο Champions League, αλλά κυρίως για τον στίβο τόσο με το ευρωπαϊκό όταν πρωτοάνοιξε, όσο και με το παγκόσμιο του 97. Θεωρείς πως θα μπορούσε να έρθει μια τέτοια διοργάνωση ξανά;
Για μένα, η ιδέα να φιλοξενήσει ξανά το ΟΑΚΑ μια μεγάλη διοργάνωση δεν είναι μόνο ρεαλιστική, αλλά και συναρπαστική! Από οικονομική σκοπιά, μια τέτοια διοργάνωση θα είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη: προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο, τόνωση του τουρισμού και της κατανάλωσης, νέες θέσεις εργασίας, αλλά και ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Παράλληλα, ένα παρόμοιο event παγκόσμιας ή πανευρωπαϊκής ακτινοβολίας θα λειτουργούσε ως αφορμή για την περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών, κατά τρόπον ώστε να υπηρετείται η βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργείται μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αθλητών και πολιτών. Με άλλα λόγια, δεν θα ήταν απλώς ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Θα ήταν μια επένδυση με μακροπρόθεσμη αξία για την κοινωνία και την οικονομία μας.

Εκτός του ΟΑΚΑ, έχεις αναλάβει και την ευθύνη των εγκαταστάσεων στη Παιανία που ήταν για μια δεκαετία εντελώς εγκαταλελειμμένες. Αυτό φέτος άλλαξε κι εσύ έχει να διαχειριστείς δύο διαφορετικές εγκαταστάσεις.
Η ταυτόχρονη διαχείριση ενός μεγάλου αθλητικού συγκροτήματος όπως το ΟΑΚΑ και μιας εγκατάστασης υπό πλήρη ανακατασκευή είναι πράγματι ένα σύνθετο εγχείρημα. Το ΟΑΚΑ πρέπει να συντηρείται διαρκώς, κατά τρόπον ώστε να ανταποκρίνεται στις υψηλές διεθνείς προδιαγραφές, ενώ παράλληλα απαιτήθηκε από όλες και όλους μας συστηματική δουλειά στην Παιανία επί πολλούς μήνες, ώστε να καταστεί απολύτως ασφαλής και λειτουργική, χάρη στη συνδρομή του Υπουργείου Αθλητισμού και της Lamda Development.

Σήμερα, οι εγκαταστάσεις της Παιανίας φιλοξενούν τις αθλήτριες και τους αθλητές του ΣΕΓΑΣ και αποτελούν πλέον τη μόνιμη έδρα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. Επίσης, στην Παιανία γίνονται αγώνες ταεκβοντό, ζίου ζίτσου και άλλων αθλημάτων, ενώ διεξάγονται και προγραμματίζονται αγωνιστικές ενότητες ευρωπαϊκού, βαλκανικού −και φιλοδοξούμε ακόμα και παγκοσμίου− επιπέδου.

Επιπλέον, ανακαινίστηκαν οι ξενώνες μας, οι οποίοι μπορούν να υποδεχτούν 30 αθλήτριες και αθλητές, ενώ διαμορφώθηκε και δωμάτιο για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Η πρόκληση είναι να συνδυάσουμε τη διαχείριση της καθημερινότητας με τον στρατηγικό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που διασφαλίζει ότι και οι δύο χώροι αξιοποιούνται με τρόπο βιώσιμο και αποδοτικό ως προς τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη τους. Η μέχρι τώρα πρόοδος δείχνει ότι, όταν υπάρχει σχέδιο και συνέπεια, μπορούμε να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες ανάπτυξης.
Δείτε εικόνες από την εξέλιξη των έργων στο ΟΑΚΑ:












