Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον μιλάει για τους πιγκουίνους, το κρύο της Ανταρκτικής και τις κάμερες χαμηλού φωτισμού.
Ο Τζέιμς Κάμερον σκηνοθετεί τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής σε μια σειρά που φέρει την υπογραφή του, αλλά και την συμμετοχή της Μπλέικ Λάιβλι. Η σειρά «Secrets of the Penguins» έκανε πρεμιέρα προ μερικών ημερών στο National Geographic, ενώ όλα τα επεισόδια είναι διαθέσιμα για streaming στο Disney+ και το Hulu.
Ο Κάμερον δεν βρισκόταν ακριβώς δίπλα στους πιγκουίνους αυτή τη φορά, αλλά είναι εξαιρετικά εξοικειωμένος με το περιβάλλον τους.
«Όταν πήγα στην Ανταρκτική, είχα μια φωτογραφική μηχανή Nikon προσαρμοσμένη στο κρύο με ειδικά λιπαντικά», λέει ο ίδιοις μιλώντας στο Popular Science. «Πήγα στον Νότιο Πόλο και η κάμερα "έσπασε" στα χέρια μου όταν προσπάθησα να την αλλάξω. Η φωτογραφική μηχανή πάγωσε. Πήρα μια βιντεοκάμερα, την τύλιξα σε ένα ειδικό θερμαντικό πακέτο και έσπασε και αυτή μέσα σε δύο λεπτά».
Μια διετής περιήγηση στα πιο παγωμένα μέρη του πλανήτη
Αυτή τη φορά, ο θρυλικός σκηνοθέτης του Titanic, του Terminator 2, της σειράς Avatar και άλλων ταινιών, ήταν εκτελεστικός παραγωγός του ντοκιμαντέρ. Το «Secrets of the Penguins» (Τα μυστικά των πιγκουίνων) αποτελεί το αποκορύφωμα μιας διετούς περιήγησης σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 70 επιστήμονες και κινηματογραφιστές διέσχισαν τον πλανήτη από το Κέιπ Τάουν και τα νησιά Γκαλαπάγκος μέχρι τον παγετώνα Ekström στην Ανταρκτική για να παρατηρήσουν αυτά τα εμβληματικά πτηνά που δεν μπορούν να πετάξουν.
Στον παγετώνα Ekström, ένα τριμελές κινηματογραφικό συνεργείο άντεξε συνολικά 274 ημέρες καταγράφοντας καθημερινά μια αποικία 20.000 αυτοκρατορικών πιγκουίνων. Η ομάδα κατέγραψε πρωτόγνωρες εικόνες από νεοσσούς που περιπλανιόνταν στον πάγο, πιγκουίνους που χρησιμοποιούσαν τα ράμφη τους για να βγουν από μια σχισμή, και ακόμη και ένα ζευγάρι ενήλικων που φαινόταν να εξασκείται στο κύλισμα ενός μελλοντικού αυγού χρησιμοποιώντας μια χιονόμπαλα.
Αν και ο Κάμερον δεν υπέμεινε τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για το Secrets of the Penguins, βοήθησε στην επεξεργασία των εκατοντάδων ωρών υλικού που συγκεντρώθηκε για τη νέα τριλογία. Και είναι ευγνώμων που η ομάδα ήρθε προετοιμασμένη με κάτι περισσότερο από μια απλή κάμερα Nikon.
«Για να προσαρμόσουμε τα συστήματα στο κρύο χρειάστηκε τεχνολογία drone τελευταίας γενιάς», λέει. «Χρησιμοποίησαν τα drone DJI, τα οποία είναι πολύ καλά για τέτοιου είδους εργασίες».
Αυτό που ενδιέφερε ιδιαίτερα τον Cameron, ο οποίος είναι ο ίδιος πρωτοπόρος στην υποβρύχια και βαθιά θαλάσσια κινηματογραφική τεχνολογία, ήταν οι ειδικά σχεδιασμένες κινηματογραφικές συσκευές που επέτρεπαν να καταγραφούν από κοντά οι αποικίες των πιγκουίνων.

«[Πρέπει] να μπορούν να κατεβαίνουν χαμηλά και να κινούνται ανάμεσα στους πιγκουίνους», λέει ο Cameron. «Είναι μια προσωπική πρόκληση. Πρέπει να νιώσουν άνετα με κάτι παράξενο και καινούργιο στο περιβάλλον τους».
Κάμερες χαμηλού φωτισμού
Αναφέρει επίσης την ανάγκη για κάμερες χαμηλού φωτισμού λόγω των μοναδικών συνθηκών ηλιακού φωτισμού στην Ανταρκτική.
«Ο ήλιος απλώς αγγίζει τον ορίζοντα και τελικά δύει. Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση συνεχούς λυκόφωτος για αρκετές εβδομάδες», λέει ο Κάμερον.
Ενώ οι προηγούμενες εκδόσεις της σειράς «Secrets of» επικεντρώνονταν σε χταπόδια, φάλαινες και ελέφαντες, ο Κάμερον λέει ότι οι πιγκουίνοι τον ελκύουν ιδιαίτερα ως αντικείμενο παρατήρησης - συν την συμμετοχή της Μπλέικ Λάιβλι στην αφήγηση των επεισοδίων.
«Κοίτα, δεν μπορείς να μελετήσεις τους πιγκουίνους χωρίς να έρθεις αντιμέτωπος με την κλιματική αλλαγή... [αλλά] θέλαμε να παρουσιάσουμε το θαύμα της φύσης και να μην κατακρίνουμε τους ανθρώπους για τη συμπεριφορά τους ως ανθρώπινα όντα», είπε.
Αν και ο Κάμερον λέει ότι ο ίδιος και το συνεργείο του προσπάθησαν να μην είναι «υπερβολικά απαξιωτικοί» σχετικά με την κατάσταση, παραδέχεται ότι οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας ήταν πιο εντυπωσιακές από ό,τι στις προηγούμενες δεκαετίες.

«Οι πιγκουίνοι ζουν σε αυτά τα περιθωριακά παράκτια περιβάλλοντα. Πολλοί βρίσκονται στην Ανταρκτική, η οποία έχει επηρεαστεί. Οι πολικές περιοχές είναι οι πρώτες και οι πιο έντονα επηρεασμένες από την κλιματική αλλαγή», λέει.
Ωστόσο, ο Κάμερον τονίζει ότι ο κύριος στόχος του Secrets of the Penguins δεν είναι η απελπισία, αλλά η ελπίδα.
«Ο στόχος της σειράς είναι να προσελκύσει μια νέα γενιά θεατών και να τους κάνει να νιώσουν αγάπη και θαυμασμό για τη φύση», λέει. «Αν σεβόμαστε τη φύση και τη σοφία της για το πώς αυτά τα ζώα έχουν μάθει να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν, ίσως αυτό να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας όταν έρθει η ώρα της αλήθειας».
Για τον Κάμερον, ο κόσμος είναι ακόμα γεμάτος από ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση και τον σεβασμό της φύσης.
«Μου αρέσει να πιστεύω ότι αυτό ισχύει, ότι είμαστε ικανοί για κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι είναι. Δυστυχώς, δεν είναι αρκετοί αυτοί που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία», παραδέχεται. «Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».