Ο Πολ Τόμσεν βγήκε στη σύνταξη: Ο Τροϊκανός που στοίχειωσε την Ελλάδα -Ιστορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες με τους υπουργούς - iefimerida.gr

Ο Πολ Τόμσεν βγήκε στη σύνταξη: Ο Τροϊκανός που στοίχειωσε την Ελλάδα -Ιστορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες με τους υπουργούς

Ο Πολ Τόμσεν
Ο Πολ Τόμσεν / Φωτογραφία: Intime, ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας στο ΔΝΤ και την εμπλοκή σε 44 χώρες- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ο Πoλ Τόμσεν βγήκε στη σύνταξη.

Με μια ανακοίνωση- ύμνο για τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, το Ταμείο και η επικεφαλής του Κ. Γκεοργκίεβα αποχαιρέτισαν τον ψιλόλιγνο Δανό, χωρίς φυσικά να ερωτηθεί η κοινή γνώμη των κρατών που βίωσαν τις... συνταγές Τόμσεν σε αυτήν τη «μαύρη» περίοδο για την Ευρώπη, όπου οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί παρέδωσαν τα κλειδιά στο ΔΝΤ, δηλώνοντας αδυναμία να διαχειριστούν τα του Οίκου τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη… γνωριμία της Ελλάδας με τον Τόμσεν

Πότε οι Έλληνες είχαν την πρώτη τους… γνωριμία με τον τεχνοκράτη του Ταμείου; Ήταν Μάιος του 2010. Η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός αγορών κι έχει μπει σε μια από τις πιο «σκοτεινές» περιόδους της Ιστορίας της. Στην Αθήνα, ζαλισμένοι υπουργοί της τότε κυβέρνησης υπογράφουν όπως- όπως τους όρους της διάσωσης από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι πάνε, όμως, χέρι- χέρι με τους υποτίθεται εξειδικευμένους σε τέτοιες αποστολές: τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

Πριν καλά- καλά συνειδητοποιήσουν τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και οι «μουδιασμένοι» πολίτες, τι ακριβώς συνεπάγεται η υπογραφή του «Μνημονίου», με την αποκαλούμενη «Τρόικα», φάνηκε ποιος ακριβώς θα έχει το πάνω χέρι στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. Ο Δανός τεχνοκράτης του Ταμείου, ο ψιλόλιγνος Πολ Τόμσεν γίνεται γρήγορα ο φόβος και ο τρόμος των υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων, όντας σε ανοικτή επικοινωνία με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η περίοδος της κηδεμονίας από το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει.

Οι σκληρές αλλαγές του Τόμσεν στην φορολογία

Τα επεισόδια με τον Τόμσεν, πριν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα για να αναλάβει επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, δηλαδή πριν αναλάβει να κινεί τα νήματα από πιο ψηλά, ήταν πολλά. Συγκροτώντας ένα δίδυμο- φωτιά με τον Ολλανδό Μπομπ Τραά, πέρασαν τις πιο σκληρές αλλαγές στη φορολογία, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο Δημόσιο. Στις ατελείωτες ώρες διαβουλεύσεων στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, πίσω από τις κλειστές πόρτες, επέβαλαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πολλές φορές εκβιαστικά, τη συνταγή της «εσωτερικής υποτίμησης» που εφάρμοσε το Ταμείο κυρίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπουργός των πρώτων κυβερνήσεων αποκαλύπτει ότι ο Π. Τόμσεν, ξέφυγε πολλές φορές από τα όρια της ευπρέπειας και ήταν επιθετικός υπέρ το δέον, σαν να συνομιλεί ή μάλλον παρατηρεί υφιστάμενους του, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση ακόμα και των πιο ήρεμων. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και στη θεωρητικά στρωμένη περίοδο μετά την υπογραφή του 2ου Μνημονίου και το PSI, ώθησαν πολλές φορές τις συζητήσεις στα άκρα. Το Σεπτέμβριο του 2012, οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στα όρια του κραχ, καθώς όπως είχε δήλωσε τότε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, ο Π. Τόμσεν εμφανίστηκε ξαφνικά ιδιαιτέρως αρνητικός απέναντι σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα στο Δημόσιο, είτε απορρίπτοντας τα στο σύνολο, είτε υποεκτιμώντας την απόδοση τους, ζητώντας νέες μειώσεις μισθών.

Οι απαιτήσεις Τόμσεν και οι περικοπές σε συντάξεις, αφορολόγητο

Ακόμα και στη διάρκεια του 3ου Μνημονίου, όπου υποτίθεται οι Ευρωπαίοι είχαν τον πρώτο ρόλο, η τότε επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου, η γνωστή Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου σε ανοικτή γραμμή με τον προϊστάμενο της Πολ Τόμσεν, φρόντιζε συχνά- πυκνά να ανάβει... φωτιές στα τετ-α-τετ που γίνονταν στις αίθουσες του Χίλτον, φέρνοντας τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό και τη φορολογία, πίσω από τις οποίες κρύβονταν οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν αποχωρήσει κι επισήμως το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Π. Τόμσεν πέτυχε το τελευταίο μεγάλο «κόλπο» του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση: την... προληπτική νομοθέτηση περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, ως όρο συμμετοχής του Ταμείου.

Οι «χρυσοί» μισθοί στο Ταμείο

Φυσικά ουδείς θα μάθει με πόση σύνταξη αποχωρεί ο Δανός, που συχνά- πυκνά
«πυροβολούσε» για τις συντάξεις στην Ελλάδα. Από δημοσιευμένα στοιχεία (για το 2017) προκύπτει, πάντως, ότι οι μισθοί στο Ταμείο ξεκινάνε από τις 32.000 δολάρια για τους… νέους και κλιμακώνονται ως τις 400.000 δολάρια για τους επικεφαλής Διευθύνσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από δημοσιευμένα στοιχεία- ανώνυμα- μισθοδοσίας 41 κατώτερων στελεχών του ΔΝΤ, προκύπτει ότι οι μέσες αποδοχές διαμορφώνονται σε περίπου 48.000 δολάρια, ενώ για τους αναλυτές/ερευνητές ο πήχης ξεπερνά τις 71.000 δολάρια.

Το ίδιο το Ταμείο, άλλωστε, προκειμένου να προσελκύσει στελέχη, διαφημίζει ανταγωνιστικούς μισθούς, «πακέτα» υγείας, «πακέτα» αδειών για γονείς, διευκολύνσεις τηλεργασίας, διευκολύνσεις για… συζύγους προκειμένου να προσαρμοστούν ευκολότερα στην Ουάσινγκτον (έδρα του ΔΝΤ), ειδικά συνταξιοδοτικά προνόμια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ