Ο άνθρωπος που έστειλε τον Γκαγκάριν στο διάστημα ήταν αιχμάλωτος του Στάλιν -Τον είχε στείλει στα γκούλαγκ - iefimerida.gr

Ο άνθρωπος που έστειλε τον Γκαγκάριν στο διάστημα ήταν αιχμάλωτος του Στάλιν -Τον είχε στείλει στα γκούλαγκ

Άνδρας σε φωτογραφία κατά τη σύλληψή του
Ο Σεργκέι Κορόλιοφ / Φωτογραφία: YouTube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

58 χρόνια από τον πρώτο άνδρα στο Διάστημα, τον Γιούρι Γκαγκάριν, ξεδιπλώνουμε την ιστορία του ανθρώπου πίσω από την επιτυχία της Σοβιετικής Ενωσης στο Διάστημα.

Ο Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ θεωρείται ο πατέρας του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος και ο λαμπρός νους που συνέλαβε την ιδέα της χρήσης τεχνολογίας πυραυλικών συστημάτων για τις πρώτες απόπειρες του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα. Είναι εκείνος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχημένη βόλτα του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ σαν σήμερα, το 1961.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1906 στην πόλη Ζιτομίρ της σημερινής Ουκρανίας. Η ρωσική επανάσταση του 1917 βρίσκει τον Κορολιόφ στην Οδησσό μαζί με τη μητέρα του. Το 1924 φοιτά στο πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Κιέβου και συνεχίζει την έρευνα στην καλύτερη σχολή μηχανική της Ρωσίας στη Μόσχα, την MVTU.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Σεργκέι Κορόλιοφ
Ο Σεργκέι Κορόλιοφ, ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχημένη έξοδο της Σοβιετικής Ενωσης στο διάστημα/ Φωτογραφία: YouTube

Από εκεί, ο Σεργκέι Κορολιόφ μπήκε στο Ινστιτούτο Αερο -Υδροδυναμικής και γρήγορα τέθηκε επικεφαλής της έρευνας για την αεριωθούμενη προώθηση. Οι πρώτες του απόπειρες να μετατρέψει πυραύλους σε επανδρωμένα πυραυλοκίνητα σκάφη λαμβάνουν χώρα εκείνη την περίοδο.

Ρωσικό διαστημόπλοιο με το οποίο ο Γκακάριν βγήκε στο διάστημα
Το διαστημόπλοιο Βοστόκ, το πρώτο που κατάφερε να βγάλει τον άνθρωπο στο διάστημα το 1961 / Φωτογραφία: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο απόγειο των μαζικών διώξεων του Ιωσήφ Στάλιν το 1938, ο Σεργκέι Κορολιόφ συλλαμβάνεται με την κατηγορία της δολιοφθοράς και οδηγείται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Σιβηρία. Δύο χρόνια αργότερα επιστρέφει στις φυλακές της Μόσχας και καταδικάζεται σε καταναγκαστικά έργα οκτώ ετών. Παραμένει στην υπηρεσία ερευνών μαζί με τον Αντρέι Τουπόλεφ (από τον οποίον έχουν ονομαστεί τα ρωσικά αεροσκάφη) συμμετέχοντας στη δημιουργία του βομβαρδιστικού Tu-2 που θα πρωταγωνιστήσει στις σοβιετικές επιχειρήσεις κατά τον Β’ ΠΠ.

Τον Ιούλιο του 1944, ο Κορολιόφ αφήνεται ελεύθερος με αναστολή και ταξιδεύει για λογαριασμό της ΕΣΣΔ στη Γερμανία. Εκεί είναι επιφορτισμένος με την αξιολόγηση και την καταγραφή της γερμανικής τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων.

Πύραυλος εκτοξεύεται στον συννεφιασμένο ουρανό στη Μόσχα
Εκτόξευση μίνι πυραύλου σε πλατεία της Μόσχας ανήμερα της επετείου της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στο διάστημα από τη Σοβιετική Ενωση / Φωτογραφία: AP Photo

Ο Σερκγέι Κορολιόφ οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου στον κόσμο, γνωστού ως R-7, που αποτέλεσε και τη βάση για μια σειρά από προωθητήρες σε διαστημικά αεροσκάφη της Σοβιετικής Ένωσης τις επόμενες δεκαετίες. Μεταξύ των επιτευγμάτων του και ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη γη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο άθλος του Γιούρι Γκαγκάριν

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα έλαβε χώρα σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου του 1961. Λίγα λεπτά μετά τις 09.00 το σκάφος του Γκακάριν εκτοξεύθηκε στον ουρανό και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη γη. Παρέμεινε στο διάστημα για 1 ώρα και 29 λεπτά, σε ύψος 301 χλμ πάνω από την επιφάνεια της γης και ενέτεινε την αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης στο επικίνδυνο και διαρκές μπρα-ντε-φερ του Ψυχρού Πολέμου.

Φωτογραφία αστροναύτη, του πρώτου που βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη. Γιούρι Γκαγκάριν
Ο Γιούρι Γκαγκάριν περνά στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο διάστημα / Φωτογραφία: AP Photo

Η επιτυχία της αποστολής έκανε τον Σοβιετικό κοσμοναύτη διάσημο σε όλο τον κόσμο, αλλά και ήρωα του ανατολικού μπλοκ. Του απονεμήθηκε το βραβείο της Τάξης του Λένιν, ενώ δόθηκε το όνομά του και σε δρόμους σε όλη τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν με στολή κοσμοναύτη και ο Σεργκέι Κορόλιοφ στη Σοβιετική Ενωση.
Ο Σεργκέι Κορόλιοφ συζητά με τον Γιούρι Γκαγκάριν την ημέρα που η Σοβιετική Ενωση κατέκτησε το διάστημα / Φωτογραφία: YouTube
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αφανής ήρωας Κορόλεβ

Η μυστικοπάθεια της Σοβιετικής Ενωσης και η ένταση του Ψυχρού Πολέμου, συνέτειναν ώστε ο Σεργκέι Κορόλεβ να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό για το έργο του. Η πρώτη μη λογοκριμένη βιογραφία του κυκλοφόρησε το 1994, από τον Ρώσο ιστορικό και δημοσιογράφο Γιάροσλαβ Γκολοβάνοβ. Το 2002, η κόρη του Νατάλια δημοσίευσε τη δική της εκδοχή για την συναρπαστική ζωή του πατέρα της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ