Ντίλερ και Κούπερ: Η παρέα του Τζεφ Μπέζος στην κρουαζιέρα στο Αιγαίο -Ηγέτες στους τομείς τους, με απίστευτες ζωές

O Αντερσον Κούπερ με την DVF και τον Μπάρι Ντίλερ / Getty-Ideal images

O δημόσιος λόγος τους «σπάει κόκαλα», είναι ηγέτες στους τομείς τους, ο ένας μεγιστάνας του Χόλιγουντ και της Σίλικον Βάλεϊ, ο άλλος αριστοκράτης ακτιβιστής δημοσιογράφος του CNN. Γνωρίστε τούς Μπάρι Ντίλερ και Αντερσον Κούπερ, οι οποίοι κάνουν διακοπές με τον ΤζεφΜπέζος στο Αιγαίο.

Aπό τις 25 Ιουνίου, ένα από τα πλέον πολυτελή και μεγάλα γιοτ στον κόσμο, το αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων EOS (ναυπηγημένο στο περίφημο Lurrsen στη Γερμανία) πλέει στις ελληνικές θάλασσες. Οι συζητήσεις ως τώρα εστίαζαν στην οικοδέσποινά του: την κορυφαία σχεδιάστρια Diane von Fürstenberg, τη γυναίκα που σχεδίασε το wrap dress και αποτέλεσε (και αποτελεί) πρότυπο για την ενδυνάμωση των γυναικών.

Η Νταϊάν ξαπλωμένη στα σοκάκια των νησιών, η Νταϊάν να αγοράζει χειροποίητα κεραμικά από τη Σίφνο για το σπίτι της με την αισθητική του Φρανκ Γκέρι στο Mπέβερλι Χιλς ή το πεντχάουζ στο Μανχάταν. Η Νταϊάν με τον Κωνσταντίνο Κακανιά, που επίσης βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές, η Νταϊάν με την Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων Αντωνία Καρρά.

Αν παρατηρούσε κανείς προσεκτικά σε φωτογραφίες που ανέβαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Νταϊάν, κυρίως μέσα από το γιοτ, θα έβλεπε στο βάθος τη γυρισμένη πλάτη ενός ηλικιωμένου άντρα. Με τον δαιμόνιο δημοσιογράφο της μόδας και των κοσμικών σελίδων Ντέρεκ Μπλάσμπεργκ να γράφει «γεια σου Mπάρι». Είναι ο Μπάρι Ντίλερ, ο σύζυγός της και ιδιοκτήτης του γιοτ.

Όταν μιλάει ο Ντίλερ, Χόλιγουντ και Σίλικον Βάλεϊ σιωπούν

Όταν ο Μπάρι, ο απόλυτος μεγιστάνας του ίντερνετ και των μίντια, μιλάει, ακόμα και όταν βήχει, η Σίλικον Βάλεϊ και το Χόλιγουντ ακούν προσεκτικά. Στο EOS, το σκάφος του, φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι μερικούς από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους των επιχειρήσεων και των media. Ετσι η σύνθεση του 2021 έχει φέρει στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Τζεφ Μπέζος, και τον διάσημο παρουσιαστή του CNN Αντερσον Κούπερ.

O Kούπερ επισκέπτεται συχνά το EOS, ο δε Μπέζος ταξίδεψε για πρώτη φορά με το γιοτ το καλοκαίρι του 2019. Για λίγο ακόμα: ήδη ετοιμάζεται το σκάφος που έχει παραγγείλει, το μεγαλύτερο όλων των εποχών, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα χρειάζεται ένα δεύτερο γιοτ να το ακολουθεί για τις υποστηρικτικές εργασίες.

Το καλοκαίρι του 2021, το καλοκαίρι που σηματοδοτεί παγκοσμίως το σπάσιμο της καραντίνας και την επιστροφή στην ελευθερία, ο Μπέζος δέχεται την αβρή φιλοξενία του μεγιστάνα φίλου του και την εκλεκτή παρέα της Νταϊάν, του Αντερσον και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, που απλώς ακόμα δεν έχουν αρχίσει να αναρτούν εικόνες στα social media.

Ποιοι είναι όμως οι Ντίλερ και Αντερσον, οι καλοκαιρινοί συνοδοιπόροι του Τζεφ Μπέζος;

O Αντερσον με μαύρη καταδυτική στολή -πίσω, στη μέση- σε παλαιότερο ταξίδι με το EOS, και δίπλα του ο σύντροφός του, με τον οποίο έχει πλέον χωρίσει. Μαζί του, μεταξύ άλλων, η Ιρίνα Σάικ με τον τότε σύντροφό της, Μπράντλεϊ Κούπερ, και η Αλισον Γουίλιαμς / Instagram

Όταν ο Ντίλερ συνέκρινε τον Μπιλ Γκέιτς με σαλιγκάρι

Οποτε μιλάει ο Μπάρι Ντίλερ, όλοι σταματούν για να τον ακούσουν. Μια του φράση μπορεί να βουλιάξει μετοχές. Και η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά vocal, όπως λένε οι Αμερικανοί. Μιλάει συχνά, μιλάει πολύ και κάθε φορά προκαλεί μικρούς κραδασμούς. Όπως πριν από περίπου έναν μήνα: καθισμένος στο Little Island, το μικρό πλωτό νησί που δημιούργησε στον ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης, έναντι 260.000.000 ευρώ, ένα πάρκο μέσα στη θάλασσα, κοντά στη 13th Street, κατακεραύνωσε την Apple. Χαρακτήρισε ληστρική την πολιτική της να παίρνει υψηλό ποσοστό από κάθε αγορά που πραγματοποιείται μέσω των εφαρμογών της. «Μας υπερχρεώνουν με έναν τρόπο αηδιαστικό» είπε, και αμέσως γύρω του συσπειρώθηκαν κολοσσιαίες εταιρείες που στηρίζονται στις εφαρμογές της Apple.

Ο Μπάρι Ντίλερ τον Μάιο στο Little Island που δημιούργησε ως ελεύθερο χώρο και πάρκο για όλη τη Νέα Υόρκη, πάνω στον ποταμό Χάτσον / ASSOCIATED PRESS

Έναν μήνα μετά οι πιέσεις στην Αpple είναι αφόρητες, αλλά ο Ντίλερ έχει ήδη περάσει στα επόμενα σχέδιά του, στους επόμενους στόχους. Δεν διστάζει να μιλάει ευθαρσώς, ίσως με μεγαλύτερη ρητορική βαρύτητα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Εχει πει για τον Μπιλ Γκέιτς πως, όταν τον γνώρισε, νόμιζε ότι «είχε συναισθηματικό δείκτη νοημοσύνης αντίστοιχο με ενός σαλιγκαριού. Και τώρα μπορείς να τον δεις να κλαίει». Είχε χρησιμοποιήσει αυτή την αναλογία για να δείξει ότι οι μεγιστάνες της τεχνολογίας που ξεκίνησαν ως ψυχροί, nerds, χωρίς κοινωνικές δεξιότητες, έχουν εξελιχθεί.

Η Νταϊάν δεν θεωρεί τον Μπάρι «γουρούνι»

Μην τον παρεξηγείτε όμως, «δεν είναι ένα γουρούνι», λέει η σύζυγός του, Diane von Fürstenberg. Πίσω από αυτή την ορμή, την επιθετικότητα, τη διεκδικητικότητα, κρύβεται ένας ντροπαλός άνδρας.

Με την Nταϊάν γνωρίστηκαν πριν από 45 χρόνια και παντρεύτηκαν το 2001, όταν αυτός ήταν ήδη 59 ετών. Την ίδια χρονιά ο δημοσιογράφος Maer Roshan έγραφε στο «New York Magazine» ότι πριν από τον γάμο ο Ντίλερ δεν είχε ζήσει σαν καλόγερος, αλλά συχνά αναφέρονταν σε αυτόν σαν να ήταν αμφισεξουαλικός και περισσότερο ή λιγότερο ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

Στις μεγάλες του συνεντεύξεις για εφημερίδες ή περιοδικά, συνηθίζει να σταματάει τη συζήτηση για να ρωτήσει αν είναι βαρετός, με πραγματική αγωνία. Όταν δημοσιογράφος των «New York Times» τον διαβεβαίωσε ότι δεν βαριέται, απάντησε σκεπτικά: «Ναι, καλά. Μην με παραπλανάτε. Μπορεί κάποιος εύκολα να με παραπλανήσει, να με σαγηνεύσει».

Ο Ντίλερ είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Expedia και της IAC, που, μεταξύ άλλων, έχει στο χαρτοφυλάκιό της διαδικτυακές εταιρείες, όπως τα Vimeo, Dictionary.com, Investopedia, Tinder, Match και OkCupid. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες του άλλαξαν τον τρόπο που οι άνθρωποι φλερτάρουν, συναντιούνται, γίνονται ζευγάρι, εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους. Λέει περήφανα ότι στο Match.com οφείλονται πολλοί περισσότεροι γάμοι από αυτούς που έχουν προκύψει από τυχαίες συναντήσεις σε μπαρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο συνδημιουργός και ιδρυτής του μιντιακού Fox Corporation μαζί με τον Ρούπερτ Μέρντοχ, αλλά αποχώρησε πριν εξελιχθεί στο «τέρας» που έγινε.

Τι κι αν είναι παντρεμένος με μια από τις πλέον επιδραστικές γυναίκες στον χώρο της μόδας; Το στιλ του Ντίλερ παραμένει ιδιαίτερο και αυστηρά προσωπικό / Associated Press

Όταν ο Γουάινστιν ήθελε να πετάξει τον Ντίλερ από την ταράτσα

Ο Ντίλερ δεν φοβάται να συγκρουστεί με τους ισχυρούς. Αλλωστε λένε ότι αυτός και δυο-τρεις άλλοι από μόνοι τους συνιστούν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου -ναι, συγκρίνοντάς τους με οικονομίες χωρών. Δεν φοβάται να πει τη γνώμη του ακόμα και αν κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα, όπως όταν μια μέρα στις Κάννες ο Χάρβεϊ Γουάινστιν επιχείρησε να τον πετάξει από το μπαλκόνι. Η Στέισι Σνάιντερ, διοικητική διευθύντρια του κινηματογραφικού στούντιο Universal, που επίσης ανήκει στον Ντίλερ, του είχε πει ότι της φέρθηκε φρικτά ο πανίσχυρος ακόμα τότε Γουάνστιν, ότι την έκανε να κλάψει. Όταν την επόμενη μέρα ο Ντίλερ συνάντησε τον Γουάινστιν στην ταράτσα του Hotel du Cap στις Κάννες, ούρλιαξε: «Χάρβεϊ, μην ξαναμιλήσεις ποτέ έτσι σε άνθρωπο που εργάζεται σε επιχείρησή μου». Ο πανύψηλος Γουάινστιν, «σαν γορίλας πραγματικά», άρχισε να κινείται εναντίον του Ντίλερ, φωνάζοντας ότι «θα σε πετάξω από την ταράτσα. Ο Ντίλερ φοβήθηκε, αλλά ακαριαία το σώμα του πήρε τη στάση της επίθεσης. Ο ''γορίλας'' πάγωσε, δεν περίμενε αυτή την αντίδραση και σταμάτησε την επίθεση».

To EOS βγήκε στις θάλασσες το 2006 / Lurssen

Η μεγάλη κόντρα του Ντίλερ με τον Τραμπ

Βέβαια, αυτό που υπέστη ο άνδρας που ήταν η κορυφή του παγόβουνου για το κίνημα Metoo στο Χόλιγουντ δεν είναι τίποτα μπροστά στον τρόπο με τον οποίο μιλά για τον Τραμπ ο Ντίλερ. Εδωσε εξάλλου αγώνα για να μην επανεκλεγεί και για να καταρρίπτει δημοσίως κάθε ισχυρισμό του. «Είναι πραγματικά κακός άνθρωπος. Αυθεντικά κακός. Ουγκ, Τραμπ».

Όλα αυτά τα χρόνια έκανε μια σειρά ιδιαιτέρως αιχμηρών tweets για τον Τραμπ, με τον τότε «πλανητάρχη» να γράφει στο twitter: «Ο μικρός Μπιλ Ντίλερ, που έχασε μια περιουσία με το Newsweek και το Daily Beast, γράφει μόνο άσχημα για εμένα. Είναι τόσο θλιβερός».

Από την άλλη, έχει εξαιρετική σχέση με τους Κλίντον, και η θυγατέρα τους, Τσέλσι, είναι μέλος σε δύο διαφορετικά Δ.Σ. του ομίλου του.

Nυχτερινή όψη του ΕΟS / Lurssen

Ο Ντίλερ είναι άνθρωπος που κλωνοποίησε το αγαπημένο του Jack Russel τεριέ, τη Σάνον, και απέκτησε με αυτό τον τρόπο τρία σκυλάκια, πανομοιότυπα της Σάνον -στην αρχή η Νταϊάν είχε φρικάρει με την ιδέα, αλλά μετά τα λάτρεψε. Του στοίχισε 100.000 δολάρια, το έκανε μέσω μιας νοτιοκορεατικής εταιρείας και έπεισε τη στενή του φίλη Μπάρμπρα Στρέιζαντ να κλωνοποιήσει τη δική της σκυλίτσα, τη Σαμάνθα.

Κλωνοποίηση, δημιουργία ενός δημόσιου πάρκου μέσα στον ποταμό -μοιάζει με ένα μπουκέτο από τουλίπες που αναδύεται από τη θάλασσα και ενώνεται ψηλά σε μια κοινή μεγάλη έκταση-, τεράστια επένδυση για τη δημιουργία του ιπτάμενου Hyde Park στη Νέα Υόρκη, έντονη πολιτική παρουσία, αγάπη για την αρχιτεκτονική και τον Φρανκ Γκέρι (το σπίτι του έχει επιρροές από αυτόν, ενώ τα γραφεία του φέρουν την υπογραφή του Γκέρι). Ενας απολαυστικός, ιδιοσυγκρασιακός μεγιστάνας, που λατρεύει την Ελλάδα.

Ο ατρόμητος, αριστοκράτης Νεοϋορκέζος δημοσιογράφος

Και βέβαια ο αγέρωχος, πραγματικά κομψός Αντερσον Κούπερ, ο δημοσιογράφος-θρύλος του CNN, που μπορεί να κάνει το αίμα σου να παγώσει, βρίσκεται στην παρέα του ΕOS. Ο Κούπερ έχει πολλές φορές απολαύσει διακοπές στο σκάφος, με διαφορετικές συνθέσεις. Εχει ενδιαφέρον, βέβαια, να δει κανείς πώς θα αξιοποιεί τις πληροφορίες που ακούει από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Μπέζος, και τον μεγιστάνα και ισχυρό του διαδικτύου, Ντίλερ. Όμως το χρήμα και η εξουσία δεν αποτελεί κάτι νέο για τον Κούπερ. Μπορεί να μην είναι μεγιστάνας, αλλά προέρχεται από μια οικογένεια της τάξης του «παλαιού χρήματος» της αριστοκρατίας του Μανχάταν. Εξάλλου, μητέρα του ήταν η θρυλική Γκλόρια Βάντερμπιλντ, κληρονόμος δισεκατομμυρίων, πολυσχιδής προσωπικότητα και σχεδιάστρια μόδας που δημιούργησε σχολή -τα τζιν παντελόνια της ήταν τα πιο επιθυμητά που δημιουργήθηκαν ποτέ για τις γυναίκες, μέχρι να εμφανιστούν τα billboards του Calvin Klein, με την Μπρουκ Σιλντς να δηλώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα μεταξύ του δέρματός της και του τζιν της.

Ο Αντερσον δεν είναι ο δημοσιογράφος του στούντιο. Εχει βρεθεί σε τόπους τραγωδιών την ώρα της κρίσης και έχει κάνει εκπληκτικά ρεπορτάζ σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως όταν ο τυφώνας «Κατρίνα» σάρωσε ακτές και προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους. Σε πολεμικές συγκρούσεις στη Ρουάντα, τη Σομαλία, τη Βοσνία. Με τον ίδιο τρόπο, με κρύο αίμα και την αίσθηση ότι ελέγχει απόλυτα την είδηση, κάνει συνεντεύξεις στο στούντιο με τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες και πολιτικούς, χωρίς να έχει όρια σε αυτά που επιθυμεί να ρωτήσει. Αλλά συναρπάζει και με τις συνεντεύξεις του με άγνωστους πολίτες που έχουν μια μοναδική ιστορία να αφηγηθούν. Καθόλου άσχημα για έναν δημοσιογράφο που ξεκίνησε απαντώντας στα τηλεφωνήματα του τηλεοπτικού δικτύου ABC -αν και ήταν απόφοιτος του Yale.

O Koύπερ βοήθησε τον επικεφαλής της Apple να δηλώσει ότι είναι gay

Ηταν ο πρώτος ισχυρός δημοσιογράφος στις ΗΠΑ που παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος το 2012 -μάλιστα, όταν ο επικεφαλής της Αpple, Τιμ Κουκ, αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος, τηλεφώνησε στον Αντερσον και του ζήτησε τη συμβουλή του για τον σωστό τρόπο να το κάνει. Το 2016 ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος, μέλος της LGBTQ κοινότητας, που συντόνισε ένα ντιμπέιτ υποψηφίων προέδρων για τις ΗΠΑ.

Ο ασπρομάλλης γοητευτικός Αντερσον Κούπερ, με το πρόσωπο που θυμίζει τον Κλαρκ Κεντ, τον σούπερμαν, έχει φίλους που επίσης ξεχωρίζουν για το ταλέντο, την επιμονή και την έντονη προσωπικότητά τους. Ο διάσημος σεφ Αντονι Μπουρντέν, που αυτοκτόνησε, ήταν στενός του φίλος και η είδηση του θανάτου του τον συνέτριψε.

Φυσικά, μισεί τον Τραμπ και έκανε τα πάντα για να μην επανεκλεγεί. Oι αποστροφές του έχουν αφήσει ιστορία: μιλάει σαν μικρό παιδί. Είναι σαν μια παχύσαρκη χελώνα που χτυπιέται ανάσκελα κάτω από τον ήλιο. Είναι θλιβερός. Ναι, η μέχρι σήμερα καριέρα του και ο δημόσιος λόγος του δεν κάνουν τον Κούπερ μόνο έναν πανίσχυρο και φυσικά βαθύπλουτο δημοσιογράφο. Τον καθιστούν και έναν πραγματικά ακτιβιστή δημοσιογράφο.

Kαι όμως, η συναισθηματική του πλευρά παραμένει ισχυρή. Από νωρίς εξοικειώθηκε με τον πόνο, με την απώλεια. Εχασε νωρίς τον πατέρα του, Γουάιτ, όταν αυτός υπέστη μια σειρά εμφραγμάτων κατά τη διάρκεια επέμβασης στην καρδιά -ο Αντερσον ήταν 16 ετών μόλις. Εδωσε το όνομα του πατέρα του, που λάτρευε, στον γιο που απέκτησε με παρένθετη μητέρα τον Απρίλιο του 2020. Δεν ήταν αυτή η μοναδική απώλεια στη ζωή του: όταν ο Αντερσον ήταν 21 ετών, ο αδελφός του, Κάρτερ, 23 ετών, αυτοκτόνησε πηδώντας από τον 22ο όροφο του σπιτιού του στο Μανχάταν. Χρόνια μετά, το 2020, ο στενός του φίλος, Αντονι Μπουρντέν, βρέθηκε κρεμασμένος στο ξενοδοχείο του στη Γαλλία.

Iσως όλα αυτά να συνέβαλαν στην επιτυχία του ως δημοσιογράφος. Όπως λέει, εξάλλου, «αν νιώθεις ως outsider, έχεις την τάση να παρατηρείς περισσότερο». Εξαιρετικό προσόν για έναν ταλαντούχο δημοσιογράφο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ