Ο Νικόλας Σαμαράς περιγράφει στο iefimerida την έκπληξή του όταν αντίκρισε στο βυθό στο Στρατώνι τον ιππόκαμπο με τη μάσκα -Παγκόσμιο viral η φωτό - iefimerida.gr

Ο Νικόλας Σαμαράς περιγράφει στο iefimerida την έκπληξή του όταν αντίκρισε στο βυθό στο Στρατώνι τον ιππόκαμπο με τη μάσκα -Παγκόσμιο viral η φωτό

Η φωτογραφία που διακρίθηκε
Η φωτογραφία του Νικόλα Σαμαρά που διακρίθηκε / Φωτογραφία: nicholas_samaras / Instagram
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες, μια συγκλονιστική φωτογραφία, την οποία τράβηξε Έλληνας φωτογράφος, έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας αίσθηση με τα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα που δημιουργεί.

Αυτή η φωτογραφία, που μοιάζει με σουρεαλιστικό πίνακα ζωγραφικής, δείχνει έναν ιππόκαμπο, στην ουρά του οποίου έχει μπλεχτεί μια χειρουργική μάσκα. Το ιδιαίτερο αυτό στιγμιότυπο με το πανέμορφο ζώο να σέρνει μαζί του τη μάσκα στο βυθό της θάλασσας, απαθανάτισε o υποβρύχιος φωτογράφος Νικόλας Σαμαράς πέρσι τον Σεπτέμβριο, στο Στρατώνι Χαλκιδικής, τη μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια εικόνα που είναι ταυτόχρονα όμορφη και θλιβερή, που στέλνει το δικό της μήνυμα. Ενώ τη θαυμάζεις σαν να βλέπεις ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, την ίδια στιγμή οργίζεσαι και αναρωτιέσαι, «τι δουλειά έχει μια χειρουργική μάσκα» στα σμαραγδένια νερά της Χαλκιδικής, στο σπίτι τόσων θαλάσσιων ειδών. Γιατί κάτι τόσο απλό, όπως η προστασία της θάλασσας και γενικότερα του περιβάλλοντος, είναι τόσο δύσκολο για τον άνθρωπο;

Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, το οποίο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς δείχνει με λυπηρό τρόπο πόσο ασεβείς είμαστε απέναντι στο περιβάλλον, κατάφερε να διακριθεί, καθώς επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.500 άλλες και ήταν υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year στα βραβεία Ocean Photography Awards 2021, ενώ απέσπασε τιμητικό έπαινο.

Ο άνθρωπος πίσω από αυτή τη φωτογραφία, που εντυπωσιάζει αλλά και προβληματίζει ταυτόχρονα, Νικόλας Σαμαράς, μίλησε στο iefimerida για τη στιγμή που πάτησε το «κλικ», ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τη θαλάσσια ρύπανση παγκοσμίως κι έστειλε το δικό του μήνυμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Νικόλας Σαμαράς ασχολείται αποκλειστικά με την υποβρύχια φωτογραφία, έχει διακριθεί δεκάδες φορές σε διαγωνισμούς με φωτογραφίες τραβηγμένες σε θάλασσες σε όλο τον κόσμο.

  • Πρόσφατα η φωτογραφία που τραβήξατε με τον ιππόκαμπο να τραβά με την ουρά του μια χειρουργική μάσκα, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, προκάλεσε αίσθηση και διακρίθηκε. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν τη διάκριση. Το περιμένατε;

Η χαρά και η τιμή όταν κάποια φωτογραφία μου διακρίνεται σε έναν διαγωνισμό είναι πάντα μεγάλη, πόσο μάλλον όταν ο διαγωνισμός είναι ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο και το πάνελ των κριτών απαρτίζεται από κορυφαίους και καταξιωμένους φωτογράφους άγριας φύσης. Σε έναν διαγωνισμό ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την πορεία του έργου σου. Για να πάρεις μέρος σίγουρα πιστεύεις σε αυτό και ελπίζεις σε μια καλή θέση αλλά υπάρχουν και φορές που όλα ανατρέπονται.

  • Πότε και πού τραβήχτηκε η φωτογραφία;

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Στρατώνι Χαλκιδικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Τι νιώσατε μόλις είδατε αυτή την εικόνα μπροστά σας;

Η πρώτη αντίδραση ήταν έκπληξη! Έχω δει αρκετές φορές μάσκες στην παραλία γενικότερα, όχι μόνο στο Στρατώνι αλλά και σε άλλα σημεία που επισκέπτεται κόσμος. Φυσικά η πρώτη μου σκέψη ήταν να αποτυπώσω το γεγονός. Δυστυχώς το συναίσθημα της έκπληξης διαδέχθηκε αυτό της απογοήτευσης σκεπτόμενος ότι η μόλυνση είχε αρχίσει να παίρνει άλλες διαστάσεις λόγω της πανδημίας.

  • Φαντάζομαι είδατε κι άλλα σκουπίδια στο συγκεκριμένο σημείο… Μιλήστε μας λίγο για την περιοχή.

Το Στρατώνι είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής. Το 2011 αριθμούσε 1057 κατοίκους, που εργάζονται στα μεταλλωρυχεία αλλά και σε αλιευτικά επαγγέλματα. Η περιοχή κατοικούνταν από τα αρχαιότατα χρόνια και η μεταλλευτική δραστηριότητα στο Στρατώνι και στα γύρω χωριά ανάγεται στο 3.000 π.Χ. . Οι ανασκαφές του 1962 έδειξαν ότι το Στρατώνι κτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Στρατονίκης. Μέσα στον κόλπο του Στρατωνίου δεν υπάρχουν δυνατά ρεύματα που θα βοηθούσαν κατά κάποιο τρόπο στον καθαρισμό του, οπότε ό,τι πέφτει μέσα μένει εκεί για καιρό. Έχω δει πολλές φορές από παρατημένα δίχτυα, πλαστικές σακούλες και κουτάκια αναψυκτικών, μέχρι είδη οικιακής χρήσης.

Νικόλας Σαμαράς, ο άνθρωπος πίσω από τη φωτογραφία με τον ιππόκαμπο και τη μάσκα /
Νικόλας Σαμαράς, ο άνθρωπος πίσω από τη φωτογραφία με τον ιππόκαμπο και τη μάσκα / Φωτογραφία: Nicholas Samaras Underwater Photography / Facebook
  • Ετοιμάζετε κι ένα βιβλίο σχετικά με την αποικία στο Στρατώνι...

Το βιβλίο είναι μια συλλογή φωτογραφιών που ξεκίνησε 10 χρόνια πριν όταν έκανα εκεί την πρώτη μου κατάδυση. Θα αποτελείται από περίπου 100 ανέκδοτες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη ζωή αυτής της μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα αποικίας ιππόκαμπων, μέσα από τον φακό μου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Πρόκειται να εκτυπώσετε αντίτυπα της φωτογραφίας με τον ιππόκαμπο;

Δέχτηκα πάρα πολλά μηνύματα ώστε να ανεβάσω στο site μου την φωτογραφία που έγινε viral παγκοσμίως. Προφανώς έχει αγγίξει πολύ κόσμο και ο καθένας τη μεταφράζει με τον τρόπο του. Η φωτογραφία θα κυκλοφορήσει σε 150 μόνο αντίτυπα τα οποία θα είναι αριθμημένα και θα συνοδεύονται με πιστοποιητικό γνησιότητας. Ένα μέρος του ποσού των πωλήσεων θα διατεθεί σε έναν οργανισμό για την προστασία του περιβάλλοντος της επιλογής μου. 

  • Πότε ξεκινήσατε τις υποβρύχιες λήψεις; Πείτε μας λίγα πράγματα για το επάγγελμα σας, πώς το επιλέξατε;

Ξεκίνησα τις καταδύσεις το 1997 και 2 χρόνια μετά πήρα την πρώτη μου υποβρύχια κάμερα. Ένας βασικός λόγος ήταν γιατί μετά από κάθε μου κατάδυση οι φίλοι και γνωστοί με ρωτούσαν το τι είδα. Οπότε κάπου εκεί «πάντρεψα» την αγάπη μου για την φωτογραφία και τον έρωτα για την θάλασσα. Τα λόγια πολλές φορές είναι φτωχά για να περιγράψουν μια εικόνα οπότε η φωτογραφία ήταν το καλύτερο μέσο για να φέρω στην επιφάνεια την μαγεία του βυθού. Υπήρχε βέβαια και μια φυσική έλξη για την θάλασσα. Τα ντοκιμαντέρ του Ζακ-Υβ Κουστώ κάθε Κυριακή ήταν η χαρά μου σαν μικρό παιδί. Μέσα από την δουλειά μου προσπαθώ να αναδείξω την ομορφιά του βυθού και όχι απλά να τον καταγράψω καθώς και να θίξω περιβαλλοντικά πρόβλημα που συναντώ. Η φωτογραφία είναι ένα δυνατό μέσο για να το κάνω αυτό!

  • Έχετε ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου… Έρχεστε κι εκεί αντιμέτωπος με τέτοιες εικόνες;

Το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης είναι παγκόσμιο. Σε χώρες όπως η Ινδονησία και Φιλιππίνες το πρόβλημα είναι τεράστιο. Εκτός των μεγάλων πόλεων που διαθέτουν ένα σύστημα συλλογής και απόρριψης των σκουπιδιών, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι εκτός αυτών, θεωρούν πολύ φυσικό τα σκουπίδια τους να καταλήγουν σε ποτάμια και δρόμους και στη συνέχεια στη θάλασσα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλα αυτά γυρίζουν πίσω σε αυτούς μιας και η διατροφή τους στηρίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη θάλασσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Είστε ένας από τους Leaders του LoveGreece.com; Θα θέλατε να μας πείτε περί τίνος πρόκειται;

Το LoveGreece.com γεννήθηκε μέσα στην ελληνική κρίση, εμπνευσμένο από το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του ελληνικού επιχειρηματικού πνεύματος. Στόχος του η ανάδειξη και η προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από τα πρόσωπα χαρισματικών Ελλήνων που σηματοδοτούν την εξωστρεφή Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία δίνει φωνή σε επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, δημιουργούς και ειδικούς να μιλήσουν εκ μέρους της Ελλάδας παρουσιάζοντας το δημιουργικό και καινοτόμο δυναμικό της. Με το ήθος και το όραμά τους, συνιστούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα μας που αξίζει να αναδειχθεί στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το LoveGreece.com εστιάζει σε βασικούς πυλώνες της οικονομίας, αναζητώντας προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό στίβο, την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την τέχνη και την εκπαίδευση. Η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια την εντιμότητα και το βαθμό δημιουργικότητας, καινοτομίας, εξωστρέφειας και αυθεντικότητας των εγχειρημάτων τους, γνωρίσματα που αποδίδουν προστιθέμενη αξία σε μια συντονισμένη και συστηματική δραστηριότητα.

Στόχος μας να γεννηθούν συμφωνίες, εγχώριες και διεθνείς, να αυξήσουμε τη ζήτηση των προϊόντων μας, να χρηματοδοτηθούν νέες ιδέες και να δοθούν ευκαιρίες στα Ελληνικά αγαθά και στις υπηρεσίες.

Ήταν μεγάλη μου χαρά όταν το 2004 το LoveGreece.com διέκρινε όλα αυτά που πρεσβεύει σε εμένα και με τίμησε με την πρόσκληση του χαρακτηρίζοντας με ως leader στον τομέα μου.

  • Είστε ο εμπνευστής της φωτογραφίας με πρωταγωνιστή τον Παραολυμπιονίκη μας Αντώνη Τσαπατάκη, που στέλνει ένα δυνατό μήνυμα.. Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας.

Η συνεργασία με τον φίλο πλέον Αντώνη Τσαπατάκη έγινε το 2007 όταν τον συνάντησα σε ένα κολυμβητήριο κατά τύχη. Μέσο ενός κοινού γνωστού του ζήτησα να τον φωτογραφίσω μέσα στο νερό… η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ακόμα το concept στο μυαλό μου… όταν μου μετέφεραν ότι δέχτηκε σχεδόν αυτόματα, μου ήρθε η ιδέα η οποία πέραν από το προφανές, δηλαδή την ελευθερία που νιώθει κάποιος μέσα στο νερό λόγο της άνωσης, όχι μόνο το γεγονός ότι το νερό θεραπεύει το σώμα και την ψυχή, αλλά σε πιο πνευματικό επίπεδο το αίσθημα της ισότητας, την απεικόνιση της υπέρβασης των εμποδίων, του δεν τα παρατάω, ακόμη και από έναν άνθρωπο που είχε ήδη καταφέρει να πετύχει τα πάντα παρά τον τραυματισμό του, ένας άνθρωπος που είναι σύμβολο δύναμης και θάρρους. Ο σκοπός μου ήταν να δείξω αυτό που βλέπω στον Αντώνη, έναν ισχυρό άντρα που αποφάσισε να μην τα παρατήσει, έναν άνθρωπο που παλεύει και κερδίζει όχι μόνο στην πισίνα αλλά κυρίως στην πραγματική ζωή, εμπνέοντας τους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στον κόσμο;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ένα και είναι πολύ απλό. ΣΕΒΑΣΜΟΣ! Σεβασμό στον πλανήτη που ζούμε, στον άνθρωπο, στα ζώα, και φυσικά σεβασμό στον ίδιο μας τον εαυτό!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ