Η μεγαλύτερη τηλεοπτική γκάφα -Oταν το NBC έκοψε σε κρίσιμο σημείο αγώνα ποδοσφαίρου για να προβάλει τη «Χάιντι» - iefimerida.gr

Η μεγαλύτερη τηλεοπτική γκάφα -Oταν το NBC έκοψε σε κρίσιμο σημείο αγώνα ποδοσφαίρου για να προβάλει τη «Χάιντι»

Στιγμιότυπο από τον αγώνα ποδοσφαίρου που έμεινε στην ιστορία ως «Heidi Game»
Στιγμιότυπο από τον αγώνα ποδοσφαίρου που έμεινε στην ιστορία ως «Heidi Game» / Φωτογραφία: AP Photos

Η απόλυτη τηλεοπτική γκάφα κατά τη διάρκεια αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου συνέβη πριν από 51 χρόνια, όταν διεκόπη τηλεοπτικά ο αγώνας για να προβληθεί η Χάιντι. Και έγινε... χαμός.

Μπορεί στην Ελλάδα οι κανονισμοί που διέπουν έναν αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου να μην είναι ευρύτερα γνωστοί, ωστόσο, σε κάθε φίλαθλο και φανατικό των σπορ, ένας κανόνας παραμένει ιερός. Ποτέ και για κανέναν λόγο, δεν διακόπτεις το ματς στην τηλεόραση. Ειδικά, όταν μιλάμε για ντέρμπι και βρισκόμαστε στο τελευταίο λεπτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν 17 Νοεμβρίου του 1968 και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC φιλοξενούσε σε ζωντανή μετάδοση τον αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου ανάμεσα στους Τζετς της Νέας Υόρκης και τους Ρέιντερς από το Όκλαντ. Ο αγώνας είχε πάρει φωτιά, καθώς στο χορτάρι, αγωνίζονταν 10 από τους μετέπειτα αθλητές που κέρδισαν μια θέση στο Hall Of Fame του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Δεν απέμενε παρά κάτι περισσότερο από ένα λεπτό για το τέλος του αγώνα και οι δύο ομάδες βρίσκονταν ισόπαλες 29-29, όταν η ομάδα της Νέα Υόρκης σκόραρε και πήρε προβάδισμα 32-29. Τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν είχαν μια επική ανατροπή με δύο συνεχόμενα «τατσντάουν» (όρος του αθλήματος, όταν ο παίκτης διασχίσει το γήπεδο και ακουμπήσει την μπάλα πέρα της γραμμής του αντιπάλου) από την ομάδα του Όκλαντ. Ωστόσο, κανείς στην Αμερική, πλην φυσικά εκείνων που βρίσκονταν μέσα στο στάδιο «Όκλαντ Κολοσσαίο», δεν μπόρεσε να δει την εξέλιξη.

Η Χάιντι που προκάλεσε πανικό σε όλη τη χώρα

Το κανάλι είχε προγραμματίσει να προβάλει στις 7 το απόγευμα μια νέα παιδική ταινία για την γνωστή ιστορία της μικρής Χάιντι. Όταν λοιπόν έφτασε η ώρα και παρότι ο αγώνας δεν είχε ολοκληρωθεί, το NBC ξεκίνησε την προβολή της ταινίας. Όπως διαβάζουμε, οι υπεύθυνοι του σταθμού είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν κανονικά με το πρόγραμμά τους, καθώς πίστευαν πως το φιλμ θα τους χάριζε υψηλή τηλεθέαση, ό, τι και να συνέβαινε με τον αγώνα ποδοσφαίρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήμουν ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που ανακουφίστηκε από το γεγονός» αναφέρει σε ντοκιμαντέρ για το τηλεοπτικό γεγονός που άφησε ιστορία στις ΗΠΑ, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Χάιντι», Ντέλμπερτ Μαν.

«Γνωρίζαμε πως είχαμε κερδίσει το παιχνίδι, οι θεατές στο γήπεδο γνώριζαν πως είχαμε νικήσει, αλλά οι τηλεθεατές έμειναν με την εντύπωση πως είχαμε χάσει» θυμάται ο αρχηγός της ομάδας τον Ρέιντερς τότε, Τζον Μάντεν. Ο Τζόνι Σαμπλ, από την άλλη, ποδοσφαιριστής των Τζετς, εξιστορεί πως φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, ο πατέρας του τον περίμενε πανευτυχής για τη νίκη. Δεν είχε δει τον αγώνα ως το φινάλε και πίστευε πως η ομάδα του γιου του είχε κερδίσει.

Βίντεο: Ο υπεύθυνος του σταθμού δεν έλαβε ποτέ το επίμαχο τηλεφώνημα

«Περίμενα και περίμενα» ανέφερε αργότερα σε ειδική εκπομπή για το περιστατικό, ο Ντικ Κλάιν, ο άνθρωπος στο κοντρόλ του σταθμού, που ήταν υπεύθυνος για την εναλλαγή των προγραμμάτων στον αέρα του καναλιού. «Δεν άκουσα τίποτα. Όταν έφτασε εκείνη η μαγική ώρα σκέφτηκα “αφού δεν μου δόθηκε αντίθετη εντολή, τότε θα κάνω αυτό που συμφωνήσαμε"» έλεγε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διευθυντές του NBC είχαν αλλάξει βέβαια γνώμη, αφού ο αγώνας είχε τεράστιο ενδιαφέρον, όμως δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο ροής προγράμματος. Όλες οι τηλεφωνικές γραμμές την ώρα της αλλαγής ήταν κατειλημμένες. Αρχικά, χιλιάδες τηλεθεατές καλούσαν για να παραπονεθούν, καθώς δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η «Χάιντι». Τους πρώτους, διαδέχτηκαν ορδές άλλων που έπαιρναν εξοργισμένοι για την επιλογή του σταθμού να μην προβάλει το τελευταίο λεπτό του αγώνα ποδοσφαίρου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήρθε όταν το NBC μετέδωσε με σούπερ (με κείμενο που πέρασε κάτω από την οθόνη των τηλεοράσεων) το τελικό σκορ του αγώνα ποδοσφαίρου. Έξω φρενών, οι φίλαθλοι συνέχισαν να καλούν ώσπου το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού κατέρρευσε. Η οργή των τηλεθεατών όμως δεν σταμάτησε και έτσι συνέχισαν να καλούν στην εταιρία τηλεπικοινωνιών, στην εφημερίδα New York Times και στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, των οποίων επίσης οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης κατέρρευσαν.

Βίντεο: Το απόσπασμα του αγώνα «Χάιντι» που δεν μεταδόθηκε ποτέ

Ο αγώνας εκείνος έμεινε στην ιστορία ως «αγώνας Χάιντι» και τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν και δεν μεταδόθηκαν, παρακολούθησαν μόνο ελάχιστοι τυχεροί στη δυτική ακτή. Τα λεπτά στο τέλος του αγώνα, διέρρευσαν αργότερα και στο διαδίκτυο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γραμμή «Χάιντι» που δημιούργησε έκτοτε το NBC

Το περιστατικό ανάγκασε όλους του εμπλεκόμενους να λάβουν τα μέτρα τους. Αρχικά, η ομοσπονδία αμερικανικού ποδοσφαίρου NFL, εισήγαγε όρο στα τηλεοπτικά συμβόλαια με τους τηλεοπτικούς σταθμούς να εγγυώνται την προβολή του αγώνα ως τη λήξη του, τουλάχιστον για μεταδόσεις των της χώρας.

Επιπλέον, το NBC δημιούργησε μια νέα τηλεφωνική γραμμή, τη «γραμμή Χάιντι» όπως την ονόμασε, ανεξάρτητη από το υπόλοιπο τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού και απευθείας στον χώρο όπου πραγματοποιείτο η ροή προγράμματος του καναλιού. Οι υπεύθυνοι του σταθμού υπόσχονταν να μην συμβεί ξανά μια παρόμοια καταστροφή.

Ο αγώνας, η 68η αναμέτρηση των Τζετς με τους Ρέιντερς ψηφίστηκε ως ο καλύτερος αγώνας όλων των εποχών στην κανονική περίοδο του αμερικανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και όπως σημειώνουν οι ειδικοί, αυτό δεν συνέβη για τα όσα εντυπωσιακά έγιναν στο χορτάρι, αλλά για τα μάτια της… Χάιντι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ