Ναυάγιο Endurance: Βρέθηκε σχεδόν άθικτο στην Ανταρκτική μετά από 107 χρόνια το θρυλικό πλοίο του Shackleton - iefimerida.gr

Ναυάγιο Endurance: Βρέθηκε σχεδόν άθικτο στην Ανταρκτική μετά από 107 χρόνια το θρυλικό πλοίο του Shackleton

To θρυλικό ναυάγιο του Εndurance, εντοπίστηκε μετά από 107 χρόνια
To πλοίο «Εndurance» εντοπίστηκε στην Ανταρκτική ύστερα από 107 χρόνια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επιστήμονες βρήκαν και βιντεοσκόπησαν ένα από τα μεγαλύτερα ανεξερεύνητα ναυάγια, 107 χρόνια μετά τη βύθιση του πλοίου.

Το «Endurance», το χαμένο σκάφος του εξερευνητή της Ανταρκτικής Sir Ernest Shackleton, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο βυθό της θάλασσας Weddell.

Το πλοίο είχε συγκρουστεί με παγόβουνο και βυθίστηκε το 1915, αναγκάζοντας τον Sir Ernest Shackleton και τους άνδρες του να κάνουν μια εκπληκτική διαφυγή με τα πόδια και με μικρές βάρκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βίντεο από το ναυάγιο δείχνει ότι το «Endurance» βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Παρόλο που βρισκόταν σε βάθος 3 χιλιομέτρων κάτω από το νερό για πάνω από έναν αιώνα, μοιάζει ακριβώς όπως ήταν την ημέρα του Νοεμβρίου του 1915 που βυθίστηκε.

Τα ξύλα του, αν και έχουν υποστεί ζημιές, είναι ακόμα πολύ καλά ενωμένα και το όνομα -Endurance- είναι ευδιάκριτο στην πρύμνη.

Δείτε το βίντεο του BBC με τις εικόνες του Endurance στο βυθό:

«Χωρίς καμία υπερβολή, αυτό είναι το ωραιότερο ξύλινο ναυάγιο που έχω δει ποτέ -μακράν», δήλωσε ο θαλάσσιος αρχαιολόγος Mensun Bound, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή για την ανακάλυψη του «Endurance» και έχει πλέον εκπληρώσει την ονειρική φιλοδοξία του στη σχεδόν 50χρονη καριέρα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι όρθιο, στέκεται περήφανο στο βυθό, άθικτο και σε εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε στο BBC News.

Το έργο για την ανεύρεση του χαμένου πλοίου οργανώθηκε από το Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT), χρησιμοποιώντας ένα νοτιοαφρικανικό παγοθραυστικό, το «Agulhas II», εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια.

Ο επικεφαλής της αποστολής, ο βετεράνος πολικός γεωγράφος Dr John Shears, περιέγραψε τη στιγμή που οι κάμερες εντόπισαν το όνομα του πλοίου ως μια στιγμή που τους... έφυγε το σαγόνι.

«Η ανακάλυψη του ναυαγίου ήταν ένα απίστευτο επίτευγμα», πρόσθεσε.

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πιο δύσκολη έρευνα ναυαγίου στον κόσμο, παλεύοντας με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο θαλάσσιο πάγο, χιονοθύελλες και θερμοκρασίες που έπεφταν στους -18 βαθμούς Κελσίου. Πετύχαμε αυτό που πολλοί έλεγαν ότι ήταν αδύνατο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλοίο ναυάγιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ