Η άγνωστη σχέση ζωής της Νάνας Μούσχουρη με Γάλλο φαν της -Η αληθινή, συγκινητική ιστορία που έγινε παράσταση - iefimerida.gr

Η άγνωστη σχέση ζωής της Νάνας Μούσχουρη με Γάλλο φαν της -Η αληθινή, συγκινητική ιστορία που έγινε παράσταση

Νταβίντ Λελαί-Ελό Νάνα Μούσχουρη
Ο Νταβίντ Λελαί-Ελό με τη Νάνα Μούσχουρη.
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Ο Γάλλος συγγραφέας και βιογράφος Νταβίντ Λελαί-Ελό μιλά στο iefimerida για τη συγκινητική ιστορία που τον δένει με τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα σταρ Νάνα Μούσχουρη.

Ένα δεκατριάχρονο αγόρι που μεγαλώνει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γαλλίας ακούει για πρώτη φορά ένα τραγούδι της Νάνας Μούσχουρη στην τηλεόραση και παθιάζεται μαζί της κεραυνοβόλα. Για χρόνια την παρακολουθεί σε συναυλίες, αγοράζει τα άλμπουμ της, συλλέγει δημοσιεύματα και φωτογραφίες της, καταφέρνοντας κάποια στιγμή όχι απλώς να τη γνωρίσει από κοντά, αλλά να γίνει μέρος της ζωής της. Ο συγγραφέας Νταβίντ Λελαί-Ελό, βιογράφος γυναικών με ισχυρή προσωπικότητα, όπως οι Μαρία Κάλλας, Μπαρμπαρά, Δαλιδά, Εβίτα Περόν, Ρόμυ Σνάιντερ, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα: έχτισε μια μακροχρόνια φιλία με τη Νάνα Μούσχουρη, με σχεδόν καθημερινή επικοινωνία, αλλά και με συχνές συναντήσεις στο Παρίσι, τη Γενεύη και την Αθήνα. Η αληθινή ιστορία της φιλίας τους έχει γίνει μάλιστα θεατρικό έργο από τον ίδιο τον Νταβίντ Λελαί-Ελό, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2019 στη Γαλλία, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, με εξαιρετική επιτυχία, ενώ από από τον Οκτώβριο 2023 θα παιχτεί στο Παρίσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Νάνα Μούσχουρη με τον άλλοτε φανατικό θαυμαστή της και νυν κολλητό της φίλο, τον Γάλλο συγγραφέα Νταβίντ Λελαί-Ελό.
Η Νάνα Μούσχουρη με τον άλλοτε φανατικό θαυμαστή της και νυν κολλητό της φίλο, τον Γάλλο συγγραφέα Νταβίντ Λελαί-Ελό.

Η παράσταση «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» θα παρουσιαστεί και στο ελληνικό κοινό αυτό το καλοκαίρι, ξεκινώντας την πορεία της από το Φεστιβάλ Θεατρικού Μονολόγου Ερμιόνης στις 8 Ιουλίου και στις 14 Ιουλίου θα συνεχίσει στο Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» 2023 των δήμων Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού. Από τις αρχές Οκτωβρίου θα ανεβεί στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, στο Μεταξουργείο, για τη σεζόν 2023-24.

Η πρώτη συνάντηση του Νταβίντ Λελαί-Ελό με το παιδικό του ίνδαλμα, τη Νάνα Μούσχουρη, έγινε όταν εκείνος ήταν 25 ετών. Τη θαύμαζε με λατρεία από τα 13 του χρόνια. Δώδεκα χρόνια μετά τη συνάντησε ως δημοσιογράφος για συνέντευξη.
Η πρώτη συνάντηση του Νταβίντ Λελαί-Ελό με το παιδικό του ίνδαλμα, τη Νάνα Μούσχουρη, έγινε όταν εκείνος ήταν 25 ετών. Τη θαύμαζε με λατρεία από τα 13 του χρόνια. Δώδεκα χρόνια μετά τη συνάντησε ως δημοσιογράφος για συνέντευξη.

Το iefimerida μίλησε με τον Γάλλο Νταβίντ Λελαί-Ελό και έμαθε τα πάντα για την πραγματική ιστορία, για τη μοναδική σχέση ζωής που ανέπτυξε η θρυλική Νάνα Μούσχουρη με έναν από τους μεγαλύτερους φαν της. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αληθινή ιστορία μιας δυνατής φιλίας: Από γκρούπι κολλητός

Ποια είναι η πραγματική σας σχέση με τη Νάνα Μούσχουρη και πώς εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου; Αφηγηθείτε μας, με λίγα λόγια, την αληθινή ιστορία πίσω από το βιβλίο και το θεατρικό έργο...

Η Νάνα ήταν αρχικά το είδωλο μου, η εικόνα μπροστά στην οποία ονειρευόμουν ως παιδί. Ήμουν 13 ετών, και σε αυτή την ηλικία ψάχνεις για πρότυπα, δεν ξέρεις ακόμα τι δρόμο να ακολουθήσεις. Η Νάνα μου τον έδειξε χωρίς να το ξέρει, μόνο και μόνο με την δύναμη της φωνής της... Την ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά. Σαράντα χρόνια αργότερα η σχέση μας έχει προφανώς αλλάξει. Παλιά ήταν απρόσιτη, αλλά τώρα είναι μια πολύ στενή φίλη, σαν μέλος της οικογένειας μου. Τηλεφωνιόμαστε αρκετές φορές κάθε εβδομάδα και μιλάμε πολύ. Μερικές φορές ξεχνάω ότι είναι η τραγουδίστρια που με βοήθησε να μεγαλώσω… Η σχέση μας έχει αποσαρκοποιηθεί και έχει γίνει απλά ανθρώπινη και τρυφερή. Για μένα σήμερα είναι η Νάνα, είδωλο των παιδικών μου χρόνων και ταυτόχρονα φίλη για πάντα.

Πώς ήταν η πρώτη σας συνάντηση; Μπορείτε να περιγράψετε τα συναισθήματά σας, αλλά και όσα έγιναν εκείνη την ημέρα;

Στα 15 μου, την είδα για πρώτη φορά από κοντά, τραγουδούσε στο Olympia, στο Παρίσι. Εκείνη την ημέρα, κατά τη διάρκεια του σόου, βρήκα το κουράγιο να πλησιάσω και να καθίσω σε μία άκρη της σκηνής για να αισθανθώ πιο κοντά της. Ήμουν παιδί, με είδε αλλά δεν αντέδρασε, με άφησε να σταθώ εκεί. Μεγαλώνοντας, λίγα χρόνια αργότερα, κατάφερα να την ξαναδώ αρκετές φορές περιμένοντάς την με το γκρουπ των φαν μετά από μία συναυλία ή ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Αλλά ποτέ δεν ήμουν ο θαυμαστής που την ακολουθούσε παντού. Ήταν μέρος του ονείρου μου και το κρατούσα ακόμα κρυφό. Η πραγματική συνάντηση, η πραγματική συνομιλία, έγινε όταν ήμουν 25 ετών και είχαμε ραντεβού για συνέντευξη. Σαν νέος δημοσιογράφος, έπρεπε να της αποδείξω πως ήμουν επαγγελματίας, αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατήσω όλη την εφηβική μου αγάπη και το ενθουσιασμό που είχα μέσα μου. Ήμουν τόσο συγκινημένος, σαν ακροβάτης πάνω σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην έξαρση και την αγωνία! Ήταν πολύ ευγενική μαζί μου, και πραγματικά χάρηκε όταν της εξομολογήθηκα το θαυμασμό μου. Αλλά η πιο αστεία στιγμή (που τη διηγούμαι και στο μυθιστόρημα μου) ήταν όταν αναγνώρισα τα παπούτσια που φορούσε... Ήταν εμβληματικά για μένα γιατί τα φορούσε στο εξώφυλλο του πρώτου δίσκου που είχα αγοράσει σαν έφηβος: ποζάριζε με αυτές τις ασπροκόκκινες γόβες και με φόντο το ακρωτήρι του Σουνίου. Εκείνη την ώρα ήταν σαν το όνειρο και η πραγματικότητα να είχαν ξαφνικά γίνει ένα... Και μπορώ να σας εμπιστευτώ ότι τελικά, πριν από μερικά χρόνια, η Νάνα μου έκανε δώρο αυτά τα παπούτσια. Σαν σουβενίρ από την παλιά εποχή...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Νάνα Μούσχουρη φωτογραφημένη στο Σούνιο με ένα ζευγάρι γόβες που χάρισε ως ενθύμιο στον Νταβίντ Λελαί-Ελό.
Η Νάνα Μούσχουρη φωτογραφημένη στο Σούνιο με ένα ζευγάρι γόβες που χάρισε ως ενθύμιο στον Νταβίντ Λελαί-Ελό.

Νάνα Μούσχουρη: Η 2η τραγουδίστρια με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, ανάμεσα στη Madonna και τη Céline Dion

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η Νάνα Μούσχουρη έγινε το φαινόμενο που είναι; Ποιο ή ποια στοιχεία από την προσωπικότητα και τα ταλέντα της συνέβαλαν στη δημιουργία του μύθου;

Αναμφίβολα η φωνή της, με το αμίμητο ηχόχρωμα και το βάθος της που γοητεύει τόσους και τόσους εδώ και 65 χρόνια. Το εύρος του ρεπερτορίου της είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα ατού της. Η παλέτα της είναι μεγάλη, και χάρη σ΄αυτή μπόρεσε να εκφράσει τη δική της ταυτότητα αγκαλιάζοντας πολλά και διαφορετικά στυλ, σε πολλές γλώσσες και χώρες. Ποιος άλλος μπορεί να τραγουδήσει εξίσου τέλεια τον Michel Legrand, τον Νίκο Γκάτσο, τον Χατζιδάκι, τον Ξαρχάκο ή τον Θεοδωράκη, παράλληλα με τον Schubert, τον Verdi, τον Leonard Cohen, τον Bob Dylan, τον Elvis Presley, την Dolly Parton, τους Beatles… και δεκάδες άλλους; Είναι η μοναδική. Είναι η απόλυτη ρέκορντγούμαν, έχοντας ηχογραφήσει 2000 τραγούδια σε 22 γλώσσες – και η 2η τραγουδίστρια με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, ανάμεσα στη Madonna και τη Céline Dion. Θα έλεγα πως η μακροβιότητά της έχει ενισχύσει το μύθο της. Και η οικουμενικότητά της, τον έχει θεμελιώσει: έχει κάνει μια πολύ μεγάλη καριέρα, γεννήθηκε στην Ευρώπη και έχει εξάγει την ευρωπαϊκή κουλτούρα σε όλο τον κόσμο, υιοθετώντας ταυτόχρονα και άλλες κουλτούρες.

Ο Νταβίντ Λελαί-Ελό εκτός από το θεατρικό έργο για τη Νάνα Μούσχουρη έχει γράψει και τη βιογραφία της Μαρίας Κάλλας, με τίτλο «Μαρία Κάλλας-Έζησα με τέχνη έζησα με έρωτα», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.
Ο Νταβίντ Λελαί-Ελό εκτός από το θεατρικό έργο για τη Νάνα Μούσχουρη έχει γράψει και τη βιογραφία της Μαρίας Κάλλας, με τίτλο «Μαρία Κάλλας-Έζησα με τέχνη έζησα με έρωτα», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από αυτό το βιβλίο και το θεατρικό έργο για τη Νάνα Μούσχουρη, έχετε γράφει βιογραφίες για πολλές ακόμα θρυλικές γυναίκες: την Κάλας, τη Δαλιδά, τη Ρόμι Σνάιντερ κ.ά. Στα χρόνια των social media και της ψηφιακής πληροφορίας όπου ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα παίρνουν την πρωτοκαθεδρία από τον Χολιγουντιανού τύπου μύθο (αφού πλέον βλέπουμε τις σταρ στην καθημερινότητά τους), μπορεί να χτιστούν μύθοι όπως αυτοί που χτίζονταν κάποτε; Η ψηφιακή εποχή απομαγεύει τον κόσμο ή τελικά απλώς δημιουργεί μια μαγεία άλλου τύπου;

Όχι, τα μάγια έχουν σπάσει. Η μαγεία δεν υπάρχει πια και δεν θα υπάρξουν άλλες μεγάλες καριέρες όπως της Νάνας. Η Νάνα κατάφερε να διατηρήσει την τέλεια εικόνα της, ανέπαφη, κάτι που είναι πολύ σπάνιο σ΄αυτή τη δουλειά. Η σόουμπιζ σήμερα είναι συχνά βρώμικη, επιδειξιομανής, και το κοινό είναι ηδονοβλεψίας. Ο κόσμος μας είναι τώρα ευμετάβλητος, όλα κινούνται πολύ γρήγορα, το κοινό κάνει πλέον ζάπινγκ από τη μια θεά στην άλλη, η λατρεία είναι βραχύβια και οι καριέρες σπάνια μακροχρόνιες. Υπάρχει μια συνεχής ανάγκη για νέο αίμα, για νέες συγκινήσεις, και η μνήμη, δυστυχώς, μικραίνει συνεχώς. Μου αρέσει να θυμάμαι, να τιμώ το παρελθόν. Δεν λέμε πως όσοι δεν καταλαβαίνουν την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν;

Μετά από φιλία πολλών χρόνων με τη Νάνα Μούσχουρη, πόσα πράγματα από αυτά που πιστεύατε ως φαν κάποτε καταρρίφθηκαν και πόσα επιβεβαιώθηκαν;

Έφηβος, δεν είχα ποτέ τολμήσει να ονειρευτώ ότι μια μέρα θα γινόμασταν φίλοι... Η ζωή φρόντισε γι' αυτό. Ανακάλυψα έναν άνθρωπο με σάρκα και οστά, ζωντανό, ενώ εγώ φανταζόμουν ένα εξωπραγματικό ον. Δεν μπορείς να τα συγκρίνεις αυτά τα δύο, είναι πολύ διαφορετικά. Παιδί, δεν μπορούσα καν να πιστέψω ότι η Νάνα Μούσχουρη υπήρχε αληθινά. Αυτή είναι η μαγεία της παιδικής ηλικίας, αυτή η υπέροχη αφέλεια που μια μέρα μας εγκαταλείπει. Επειδή ενηλικιωνόμαστε, εξοικειωνόμαστε με την πραγματικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Νταβίντ Λελαί-Ελό αποκαλύπτει στο iefimerida πώς είναι σαν άνθρωπος η θρυλική σταρ Νάνα Μούσχουρη.
Ο Νταβίντ Λελαί-Ελό αποκαλύπτει στο iefimerida πώς είναι σαν άνθρωπος η θρυλική σταρ Νάνα Μούσχουρη.

Η αληθινή γυναίκα πίσω από τον μύθο

Ποια είναι η σχέση σας με τη Νάνα Μούσχουρη σήμερα; Πώς είναι ως άνθρωπος όταν τα φώτα της σόουμπιζ σβήνουν; Πώς είναι η καθημερινότητα μιας θρυλικής καλλιτέχνιδας που έχει γνωρίσει τόση επιτυχία και μια τόσο συναρπαστική ζωή;

Η σχέση μας είναι πολύ φιλική, συγγενική κατά κάποιο τρόπο. Μεταξύ μας, υπάρχει κάτι σαν μετάδοση. Μιλάμε πολύ για τη ζωή, φιλοσοφούμε για ώρες. Και οι δυο μας αναζητούμε το νόημα της ζωής και, πάνω απ' όλα, την αλήθεια. Η αναζήτηση της αλήθειας είναι η μεγαλύτερη εμμονή της Νάνας, τραγουδάει όλη της τη ζωή για να την βρει... Και θα την τραγουδήσει ακόμα. Αυτό είναι σίγουρα το μυστικό της επιθυμίας της να ζει και να τραγουδάει σε ηλικία σχεδόν 89 ετών.

Από όλα τα τραγούδια της, ποιο είναι το αγαπημένο σας και γιατί;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι τόσα πολλά... Στα ελληνικά, έχω ένα πολύ ιδιαίτερο δέσιμο με το Χαρτίνο το φεγγαράκι, το Μια φορά κι έναν καιρό ή το Βάλε τον ήλιο σύνορο. Σε άλλες γλώσσες, μου αρέσουν το Solitaire, When I dream, L'étranger, Le temps qu'il nous reste, Que je sois un ange... Είναι τόσα πολλά.

Κονκάρδα με σκίτσο της Νάνας Μούσχουρη, από τα props της παράστασης «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη».
Κονκάρδα με σκίτσο της Νάνας Μούσχουρη, από τα props της παράστασης «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη».

Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα; Αν σας ζητούσαμε να περιγράψετε τη χώρα μας όπως την αντιλαμβάνεστε, πώς θα την περιγράφατε;

Την αγαπώ από τότε που ήμουν 18 ετών. Την ανακάλυψα με ένα σακίδιο στον ώμο. Και ανάμεσα σε δύο επισκέψεις αρχαιολογικών χώρων, έψαχνα τους δίσκους της Νάνας (γέλια). Θα έλεγα ότι εδώ βρίσκονται η μνήμη του κόσμου και τα θεμέλια μιας σοφίας που μερικές φορές είναι πολύ ενοχλητικά για την σύγχρονη Ελλάδα. Αυτή η χώρα, σαν μητέρα του δυτικού μας κόσμου, φέρει στους ώμους της μια συντριπτική ευθύνη. Η Γαλλία έχει πάθος για την Ελλάδα. Είμαστε κοντά, από όλες τις πλευρές. Και εγώ προσωπικά αισθάνομαι πολύ κοντά στη χώρα σας, ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς μου παραμένει εδώ και έρχομαι κάθε χρόνο ανελλιπώς. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είμαι για λίγες μέρες στη Σκύρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε σε όλους όσους θα δουν την παράστασή σας στην Ελλάδα, και ειδικότερα στα νέα παιδιά; 

Θα τους έλεγα, πιστέψτε στο πεπρωμένο σας και στη δύναμη των ονείρων σας. Μπορεί να σας περάσουν για τρελούς, αλλά τίποτα δεν πρέπει να σβήσει τη μικρή φλόγα μέσα στην ψυχή σας, τη σπίθα που φωτίζει το δρόμο σας και σας οδηγεί στον προορισμό σας. Θα τους έλεγα επίσης να ακούσουν τη Νάνα Μούσχουρη, να ανακαλύψουν τα τραγούδια της, γιατί στη φωνή της, στο ρεπερτόριό της, κρύβονται θησαυροί που ισχύουν για κάθε εποχή και απευθύνονται σε όλες τις γενιές. Με λίγα λόγια, είναι διαχρονικά.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης θα υποδυθεί τον Νταβίντ Λελαί-Ελό στην παράσταση «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη».
Ο Μάνος Καρατζογιάννης θα υποδυθεί τον Νταβίντ Λελαί-Ελό στην παράσταση «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη».

Έχοντας πραγματοποιήσει ο ίδιος ένα όνειρο ζωής, όχι απλώς γνωρίζοντας από κοντά ένα παιδικό σας ίνδαλμα, αλλά χτίζοντας μια τόσο στενή σχέση μαζί της, πείτε μας, από τι υλικό είναι τελικά φτιαγμένα τα όνειρα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα όταν είναι ειλικρινή και προέρχονται από τα βάθη της καρδιάς. Ο ιστός των ονείρων είναι πολύ απλά το βάθος της ψυχής μας.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη.

Info: «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» του Νταβίντ Λελαί-Ελό, σε σκηνοθεσία Ελισσαίου Βλάχου, με τον Μάνος Καρατζογιάννη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 
Πού: Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού», Βύρωνας
Πότε: Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 21:00
Εισιτήρια: Από 12 €
Προπώληση: VIVA.GR

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ