Μπυραρία αυξάνει τις τιμές δύο φορές την ημέρα και ο ιδιοκτήτης δηλώνει: «Ο φιλοξενούμενος είναι βασιλιάς» - iefimerida.gr

Μπυραρία αυξάνει τις τιμές δύο φορές την ημέρα και ο ιδιοκτήτης δηλώνει: «Ο φιλοξενούμενος είναι βασιλιάς»

Μπυραρία με πολλά βαρέλια στην κεντρική Ευρώπη
Μπυραρία με πολλά βαρέλια στην κεντρική Ευρώπη / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύξηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% επιβάλλει τις πολύ βραδινές ώρες στους πελάτες του ο ιδιοκτήτης μιας μπυραρίας στην Αυστρία και υποστηρίζει την πρακτική αυτή με επιχειρήματα.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, τα καταστήματα εστίασης που μένουν ανοιχτά τις «μεγάλες ώρες» αυξάνουν τις τιμές τους μετά τα μεσάνυχτα ή μετά τις 2 τα ξημερώματα, με το σκεπτικό ότι εκείνες τις ώρες τα κόστη για τις σχετικές άδειες αλλά και τις αμοιβές του προσωπικού είναι αυξημένα. Όμως ένας ιδιοκτήτης μιας πανσιόν μπύρας στην Αυστρία, επιβάλλει έξτρα χρεώσεις από τις 10 κιόλας το βράδυ. Δίνει ωστόσο στους πελάτες του μια επιλογή για να τις αποφύγουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραγγέλνεις μια μπύρα στις 9:50 μ.μ. και χρεώνεσαι - έστω - 5 ευρώ. Παραγγέλνεις μια μπύρα στις 10:05 μ.μ. και χρεώνεσαι 7,5 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πελάτες μιας πανσιόν μπύρας στη βορειοδυτική Αυστρία - δηλαδή μιας μπυραρίας όπου υπάρχει και δυνατότητα διαμονής - και η πολιτική αυτής της επιχείρησης έχει προκαλέσει ποικίλες κριτικές.

Διπλή αναπροσαρμογή τιμών μέσα στην ημέρα

Στην εν λόγω μπυραρία γίνεται διπλή αναπροσαρμογή τιμών μέσα στην ημέρα. Η πρώτη εφαρμόζεται μετά το κλείσιμο της κουζίνας, στις 10 μ.μ. και η δεύτερη μετά τα μεσάνυχτα. Οι επιβαρύνσεις είναι σημαντικές, μεταξύ 35 και 50%. Ο ιδιοκτήτης Καρλ Τσούζερ δικαιολογεί την πρακτική αυτή λέγοντας πως η επιχείρησή του μπορεί να μην απογοητεύει τους τακτικούς πελάτες της παραμένοντας ανοιχτή, μόνο υπό την προϋπόθεση των έξτρα χρεώσεων.

Ο Τσούζερ υποστηρίζει πως οι χρεώσεις σχετίζονται με αύξηση των αμοιβών του προσωπικού που επιτάσσει ο νόμος όταν η εργασία θεωρείται «νυχτερινή». Αφού εξηγεί πώς διαμορφώνονται τα κόστη εκείνες τις ώρες, ο επιχειρηματίας «πουλάει» την περίεργη τιμολογιακή πολιτική ως το απαραίτητο τίμημα για να μένει η μπυραρία ανοιχτή όταν οι πελάτες του θέλουν να πιουν αργά το βράδυ, με το αμφιλεγόμενο σλόγαν «ο πελάτης είναι βασιλιάς».

Ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας παραδέχεται ότι δέχτηκε μια «καταιγίδα» αρνητικών κριτικών στην ιστοσελίδα heute.at. Απαντά πως οι χρεώσεις δεν του αποφέρουν επιπλέον έσοδα. «Με προστατεύουν μόνο από το κόστος», λέει. Εμφανίζεται μάλιστα υπερήφανος για την ειλικρίνεια με την οποία επικοινωνεί τις έξτρα χρεώσεις, επιμένοντας πως τα χρήματα αυτά δεν είναι κέρδος για την επιχείρηση. Πιστεύει ότι οι διαφανείς προσαρμογές τιμών είναι καλύτερες από το να κλείσει εντελώς η επιχείρηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πελάτες έχουν εναλλακτική επιλογή

Σύμφωνα με τον αυστριακό Νόμο για το ωράριο εργασίας, οι υπερωρίες πρέπει γενικά να πληρώνονται με προσαύξηση τουλάχιστον 50%. Η νυχτερινή εργασία μεταξύ 10 μ.μ. και 5 π.μ. απαιτεί πρόσθετη αμοιβή, με ειδικούς κανονισμούς στον κλάδο της εστίασης. Γερμανοί και Αυστριακοί εστιάτορες αισθάνονται πίεση στα κόστη, με όλο και περισσότερους να εφαρμόζουν αυξήσεις στις τιμές, ανάλογες με αυτές του Τσούζερ.

Εκείνος όμως, δίνει τους πελάτες του μια εναλλακτική. Στην είσοδο της μπυραρίας έχει ένα ψυγείο γεμάτο με μπύρες, σαν αυτόματος πωλητής. Εάν οι πελάτες πάρουν από εκεί μπύρα, θα πληρώσουν στις κανονικές τιμές, αυτές δηλαδή που ισχύουν πριν τις 10 μ.μ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ