Μπιαρίτς, η βασίλισσα των παραλιών και η παραλία των βασιλιάδων -Η αγαπημένη πόλη της αριστοκρατίας που υποδέχεται το G7 - iefimerida.gr

Μπιαρίτς, η βασίλισσα των παραλιών και η παραλία των βασιλιάδων -Η αγαπημένη πόλη της αριστοκρατίας που υποδέχεται το G7

Η γαλλική πόλη Μπιαρίτς που θα γίνει χώρος υποδοχής της Συνόδου G7
Η γαλλική πόλη Μπιαρίτς που θα γίνει χώρος υποδοχής της Συνόδου G7 / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Μπιαρίτς, που συγκεντρώνονται οι 7 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, στη σύνοδο G7 απολάμβανε κάποτε τα μπάνια της η αυτοκράτειρα Ευγενία και όλη η αριστοκρατία της Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μπιαρίτς είναι γαλλική κοινότητα που βρίσκεται στο διαμέρισμα των Ατλαντικών Πυρηναίων στη διοικητική περιοχή Νέα Ακουιτανία, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Εκεί ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου μια δύσκολη Σύνοδος των G7.

Η μικρή πόλη Μπιαρίτς βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και έχει ακτογραμμή μήκους 4 χιλιομέτρων, στην κοιλότητα του Βισκαϊκού Κόλπου. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, λιγότερο από 25 χλμ. από τα σύνορα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Έφιπποι αστυνομικοί μπροστά στην φρεσκοκαθαρισμένη άμμο της παραλίας στην Μπιαρίτς / Φωτογραφία: AP Photos
Έφιπποι αστυνομικοί μπροστά στην φρεσκοκαθαρισμένη άμμο της παραλίας στην Μπιαρίτς / Φωτογραφία: AP Photos

Το παλιό φαλαινοθηρικό λιμάνι της Γαλλίας

Από τον 12ο αιώνα, το Μπιαρίτς ήταν ένα ψαροχώρι με βασική απασχόληση των ψαράδων το κυνήγι φαλαινών. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οικόσημο της πόλης είναι μια φάλαινα, κάτω από μια βάρκα με πέντε ψαράδες. Πάνω στο οικόσημο είναι γραμμένο: "Aura, sidus, mare, adjuvant me", δηλαδή «Ο αέρας, τα αστέρια και οι θάλασσες με βοηθούν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι παραλίες στην Μπιαρίτς είναι πάντα γεμάτες από κόσμο τα καλοκαίρια
Οι παραλίες στην Μπιαρίτς είναι πάντα γεμάτες από κόσμο τα καλοκαίρια / Φωτογραφία: AP Photos

Στο Μεσαίωνα, ένα παρατηρητήριο χτίστηκε στην μεγάλη ακτογραμμή της πόλης, περιμένοντας, μέρα και νύχτα, την εμφάνιση της φάλαινας. Όποτε οι φύλακες στην Μπίαριτς έβλεπαν μια φάλαινα, δημιουργούσαν καπνό και έτσι έστελναν το μήνυμα στους συμπατριώτες τους. Τελικά όμως ο πύργος εξαφανίστηκε.

Μια υπέροχη γέφυρα στην παραλία της Μπιαρίτς
Μια υπέροχη γέφυρα στην παραλία της Μπιαρίτς / Φωτογραφία: Shutterstock

Τον 16ο αιώνα, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων ή για άλλους λόγους, οι φάλαινες μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές. Έναν αιώνα αργότερα, εξαιτίας της απαγόρευσης της αλιείας στα ανοικτά των ακτών της Αμερικής και της αγκυροβόλησης των Άγγλων και Ολλανδών αλιέων, ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών από το Μπιαρίτς μειώθηκε και σήμερα, ο τομέας της αλιείας του Μπιαρίτς σε εκείνες τις περιοχές έχει λήξει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα σοκάκια της πόλης Μπιαρίτς σήμερα
Τα σοκάκια της πόλης Μπιαρίτς σήμερα / Φωτογραφία: Shutterstock

Μπιαρίτζ, η βασίλισσα των παραλιών

Η αυτοκράτειρα Ευγενία, σύζυγος του Ναπολέοντα ΙΙΙ, αποφάσισε να κάνει την Μπιαρίτς τόπο παραθεριστικής κατοικίας της μετά δίμηνη παραμονή της εκεί το 1854 και έκτισε ένα παλάτι. Από τότε άρχισαν να συγκεντρώνονται όλοι οι εστεμμένοι της Ευρώπης και η πόλη γίνεται «η βασίλισσα των παραλιών και η παραλία των βασιλιάδων».

Η τεράστια παραλία στην Μπιαρίτς που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό / Φωτογραφία: AP Photos
Η τεράστια παραλία στην Μπιαρίτς που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό / Φωτογραφία: AP Photos

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ευχάριστο και όμορφο μέρος σαν το Μπιαρίτς... Ο μόνος μου φόβος είναι ότι θα γίνει της μόδας... Θα βάλουν λεύκες στους λόφους, ράμπες στους αμμόλοφους, σκάλες στους γκρεμούς, περίπτερα στους βράχους, παγκάκια στις σπηλιές του...» έγραφε από τότε ο διάσημος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είκονα της Μπιαρίτς από ψηλά με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό
Είκονα της Μπιαρίτς από ψηλά με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό / Φωτογραφία: AP Photos

Το Μπιαρίτς είναι σήμερα μια πόλη με περίπου 25.000 κατοίκους, πολυτελής παραθαλάσσιος τουριστικός προορισμός. Η οικονομία παραμένει στραμμένη στον τριτογενή τομέα, με βασικό φορέα τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα κέντρα αναζωογόνησης και τη θαλάσσια αναψυχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία G7 γαλλική πόλη ιστορία ΜΠΙΑΡΙΤΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ