Η ιστορία του πιο διάσημου εξωφύλλου άλμπουμ -Πώς είναι σήμερα, 27 χρόνια μετά, το υποβρύχιο μωρό από το Nevermind των Nirvana - iefimerida.gr

Η ιστορία του πιο διάσημου εξωφύλλου άλμπουμ -Πώς είναι σήμερα, 27 χρόνια μετά, το υποβρύχιο μωρό από το Nevermind των Nirvana

Το εξώφυλλο του θρυλικού άλμπουμ των Nirvana, Nevermind
Το εξώφυλλο του θρυλικού άλμπουμ των Nirvana, Nevermind

Αν σας ζητούσε κανείς να φέρετε στο μυαλό σας ένα διάσημο εξώφυλλο δίσκου, ποιο θα ήταν αυτό; Εχουμε την αίσθηση πως πολλοί από εσάς θα αναφέρατε το Nevermind των Nirvana.

Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος από το 1991 δεν περιελάμβανε απλώς το πιο δημοφιλές ίσως κομμάτι τους, το Smells Like Teen Spirit, αλλά κυκλοφόρησε με ένα πρωτοποριακό εξώφυλλο, που έγραψε από μόνο του ιστορία. Ενα μωρό μέσα στο νερό κολυμπάει για να πιάσει ένα δολάριο που βρίσκεται μπροστά του ως δόλωμα, πιασμένο σε ένα αγκίστρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φωτογράφος που τράβηξε το βρέφος κάτω από το νερό – η λήψη μέσα στο νερό είναι πραγματική, το δολάριο προστέθηκε στη συνέχεια – μιλά στον Guardian για την λήψη που κατά τη γνώμη του αποτελεί την καλύτερη φωτογραφία της καριέρας του.

Ο Κερκ Γουέντλ ήταν 32 ετών το 1991, αλλά όπως λέει γνωστός ήδη για τις λήψεις του κάτω από το νερό. Η δισκογραφική εταιρία τον πλησίασε έχοντας ήδη την ιδέα του μωρού κάτω από το νερό. «Ημουν τυχερός που οι φίλοι μου είχαν ένα μωρό, τον Σπένσερ και μου το εμπιστεύθηκαν», αναφέρει για τον διάσημο Σπένσερ, το μωρό στο εξώφυλλο, που σήμερα είναι 27 χρόνων.

Το μωρό των Nirvana κάτω από το νερό

Η επιτυχία των Nirvana θα ξεκινούσε ουσιαστικά μετά την κυκλοφορία του Nevermind, οπότε η φωτογράφηση δεν είχε κανέναν λόγο να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας και φυσικά δεν μπορούσε να γίνει με ιδιαίτερα υψηλό μπάτζετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γουέντλ αμείφθηκε όπως λέει με 1000 δολάρια όλα κι όλα για την θρυλική λήψη του άλμπουμ που έμελλε να πουλήσει εκατομμύρια. «Νομίζω πήρα 1000 δολάρια – αυτό ήταν για όλα, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής για ένα έξτρα ναυαγοσώστη» σημειώνει ο φωτογράφος και περιγράφει πως οργάνωσε την ιδιαίτερη φωτογράφηση.

Εστησε την κάμερά του σε ένα τριπόδι στον πυθμένα της πισίνας, ρύθμισε το πλάνο και το φως και ξεκίνησε. «Πρώτα κάναμε πρόβα με μια κούκλα. Στη συνέχεια πήραμε τον μικρό, του φυσήξαμε λίγο αέρα στο πρόσωπο και τον ακουμπήσαμε στο νερό» θυμάται ο Γουέντλ.

Στην πρώτη απόπειρα του μωρού κάτω από το νερό κατάφερε να πάρει πέντε λήψεις. Οι γονείς του βρίσκονταν συνέχεια πλάι στο μωρό και δοκίμασαν να επαναλάβουν τη βουτιά μια ακόμη φορά. «Αρχισε να κλαίει» σημειώνει ο φωτογράφος και εξηγεί πως κάπως έτσι σταμάτησαν τη φωτογράφηση. Είχε στο μεταξύ προλάβει να πάρει 25 λήψεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα άλλα μωρά και η επιλογή του... Σπένσερ των Nirvana

Το 1991 η ψηφιακή φωτογραφία ήταν απλά ένα μακρινό όνειρο. Ο φωτογράφος λοιπόν θα έπρεπε να είναι σίγουρος για τις λήψεις του, γιατί μετά την απομάκρυνση από το... σημείο της φωτογράφησης, ουδέν λάθος θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Ο Κερκ αναφέρει πως γνώριζε ότι η λήψη του Σπένσερ ήταν καλή, διατηρούσε όμως κάποιες επιφυλάξεις. «Το μόριό του ήταν πολύ προβεβλημένο στη φωτογραφία...» λέει ο φωτογράφος που ανησυχούσε αυτό θα δυσαρεστούσε τη δισκογραφική.

«Πήγα σε μια σχολή κολύμβησης και πήρα έξι μωρά για να επαναλάβω τις λήψεις στο νερό. Ηταν ένα κορίτσι 10 μηνών που μπορούσε να κολυμπήσει, οπότε την φωτογράφησα από το πλάι» εξηγεί. Σε κάθε περίπτωση, η δισκογραφική επέλεξε τελικά τον Σπένσερ, το πρώτο μωρό που φωτογράφησε ο Γουέντλ.

Οταν ο φωτογράφος επανέλαβε τη φωτογραφία των Nirvana

Τα χρόνια πέρασαν και το εξώφυλλο του Nevermind γινόταν κλασικό, σύμβολο του συγκροτήματος και σημείο αναφοράς για πολλούς ακόμη φωτογράφους που ήθελαν να μιμηθούν το... υγρό στοιχείο του άλμπουμ. Ο Γουέντλ αναφέρει πως επανέλαβε τη λήψη με τον Σπένσερ όταν ήταν 10 ετών, ενώ κρατά ακόμη επαφή μαζί του 27 χρόνια μετά.

Ο φωτογράφος είχε κληθεί να φωτογραφήσει λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Nevermind τα μέλη του συγκροτήματος των Nirvana, μέσα στο νερό. Οπως θυμάται, το αποτέλεσμα δεν άρεσε στην δισκογραφική που αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει τότε την φωτογράφηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι φωτογράφηση του συγκροτήματος κάτω από το νερό μετά την επιτυχία του άλμπουμ Nevermind

«Πίστευα πως όταν αυτό το παιδί γίνει 16 θα με μισήσει!» αναφέρει o Γουέντλ. Οπως περιγράφει, το μόνο που μετανιώνει το θρυλικό μωρό, 27 ετών άνδρας σήμερα, είναι πως από όλη αυτή τη δόξα εκείνος δεν έχει αποκομίσει τίποτα (σε χρήματα). Ο Σπένσερ απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης πριν από τρία χρόνια και με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από την κυκλοφορία του Nevermind. Ο 27χρονος σήμερα είχε προσπαθήσει μάλιστα να αναπαράγει τη φωτογραφία εκείνη μέσα στο νερό, ως ενήλικος άνδρας πια.

«Ακόμη σήμερα παρατηρώ νέα στοιχεία στην φωτογραφία. Πρόσφατα συνειδητοποίησα πως μπορεί κανείς να παρατηρήσει ένα δαχτυλικό αποτύπωμα στο στήθος του Σπένσερ. Αν κοιτάξει προσεκτικά – είναι το αποτύπωμα του πατέρα του!» αποκαλύπτει ο φωτογράφος του θρυλικού εξώφυλλου. Ο Κερκ Γουέντλ θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αποθανάτισε το μωρό στο εξώφυλλο των Nirvana και γι’ αυτό θεωρεί πως αυτή η φωτογραφία είναι η σπουδαιότερη της καριέρας του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Nirvana άλμπουμ Μουσική Νιρβάνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ