«Montjoie Saint-Denis»: Τι σημαίνει η μεσαιωνική ιαχή που φώναξε ο άνδρας που χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν - iefimerida.gr

«Montjoie Saint-Denis»: Τι σημαίνει η μεσαιωνική ιαχή που φώναξε ο άνδρας που χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν

Ιππέας με μεσαιωνική αμφίεση
Ιππέας με μεσαιωνική αμφίεση / Φωτογραφία: Shutterstock

Μια μεσαιωνική πολεμική ιαχή, που αντηχούσε μεταξύ των στρατευμάτων του γαλλικού στρατού, φαίνεται πως φώναξε ο άνδρας που χαστούκισε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν σε περιοδεία στο νομό Ντρομ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, όταν πλησίασε συγκεντρωμένο πλήθος προκειμένου να χαιρετήσει τους παρευρισκόμενους. Ένας εξ αυτών τον άρπαξε βίαια από το χέρι και τον χαστούκισε, προκαλώντας αναστάτωση και την άμεση επέμβαση της φρουράς του προέδρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές προσήγαγαν τον άνδρα και έναν ακόμη νεαρό που τον συνόδευε, ενώ σε βάρος των δύο 28χρονων θα ασκηθεί δίωξη για «ηθελημένη βία κατά προσώπου που κατέχει δημόσιο αξίωμα».

Άγνωστα τα κίνητρα των δραστών

«Στην παρούσα φάση τα κίνητρα των προσαχθέντων παραμένουν άγνωστα» δήλωσε ο ανακριτής Αλέξ Περάν, που ανέλαβε την υπόθεση. Κανείς δεν διαθέτει ποινικό μητρώο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ για την ταυτότητα των δύο 28χρονων που έχουν συλληφθεί. Ωστόσο, ένας εκ των δύο, εκείνος που φέρεται να χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι θαυμαστής των πολεμικών τεχνών και της Μεσαιωνικής εποχής.

Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε από τις αρχές πως ο άνδρας που επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν φώναξε «Montjoie Saint Denis» («Κάτω η Μακρονία»), μια ιαχή που ακουγόταν από τα στρατεύματα των βασιλέων της Γαλλίας, του Οίκου των Καπετιδών, που ηγεμόνευαν κατά τον 12ο αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει το BFMTV, η συγκεκριμένη ιαχή εξελίχθηκε σε σύνθημα φιλομοναρχικών ακροδεξιών σχηματισμών στη Γαλλία.

Μια ιαχή που έγινε σλόγκαν στα χείλη της ακροδεξιάς

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πολιτικός στη Γαλλία δέχεται επίθεση υπό την εν λόγω ιαχή. Τον Απρίλιο του 2018, σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberation», ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ερίκ Κοκερέλ, δέχτηκε μια τούρτα στο πρόσωπο από οπαδό της ομάδας «Action francaise».

Η ιαχή αυτή αποτέλεσε σλόγκαν φιλομοναρχικών ομάδων της ακροδεξιάς που επικρότησαν τότε την επίθεση σε βάρος του βουλευτή.

«Montjoie! Saint Denis!» είναι μια ιαχή ανάτασης που επιστράτευαν οι βασιλικές δυνάμεις της Γαλλίας κατά τον Μεσαίωνα. Οι ρίζες της ιαχής θα πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο της δυναστείας των Καπετηδών, αν και οι ιστορικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον ακριβή χρόνο εμφάνισής της. Θεωρητικά επιστρατεύτηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της μάχης της Μπουβίν μεταξύ των στρατευμάτων του Φιλίππου Β’ Αυγούστου και εκείνων του αυτοκράτορα Όθωνα Δ’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το 1214.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λάβαρο του γαλλικού στρατού

Η λέξη Montjoie περιγράφει, μεταξύ άλλων, το λάβαρο, την παντιέρα, πίσω από το οποίο συσπειρωνόταν ο μεσαιωνικός στρατός της Γαλλίας, καθώς βάδιζε προς τη μάχη. Παράλληλα, ο Άγιος Διονύσιος (Saint Denis) αποτελεί παραδοσιακά τον προστάτη των βασιλέων της Γαλλίας, ενώ συχνά εντός του βασιλικού στρατού ξεχώριζε πανό στο οποίο αναγραφόταν το όνομά του. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα, η ιαχή αυτή χρησιμοποιούνταν στη μάχη έως και τον 16ο αιώνα.

Κομμάτια από μεσαιονική πανοπλία / Φωτογραφία: Shutterstock
Κομμάτια από μεσαιωνική πανοπλία / Φωτογραφία: Shutterstock

Φαίνεται πως ο όρος Montjoie χρησιμοποιούνταν επίσης για να αποτυπώσει τους λοφίσκους από πέτρες που σχημάτιζαν άνθρωποι προκειμένου να σημαδεύουν τα μονοπάτια κατά τη μεσαιωνική εποχή. Διαβάζουμε ακόμη πως αποτελούσε μέρος του εθιμοτυπικού προσκυνητών, που έστηναν τέτοιους λοφίσκους, στους οποίους στερέωναν σταυρούς προκειμένου να οριοθετήσουν τον τόπο του προσκυνήματος.

Λέγεται, μάλιστα, πως οι σταυροί που υπήρχαν στους δρόμους του Παρισιού στην περιοχή του Saint Denis, κατά τον 19ο αιώνα, ήταν υπολείμματα αυτών των MontJoie. Φαίνεται λοιπόν πως όταν ο Άγιος καθιερώθηκε ως προστάτης του βασιλείου, το λάβαρο MontJoie ήταν εκείνο που ρύθμιζε τον βηματισμό του στρατού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η μεσαιωνική ιαχή ακούστηκε στον γαλλικό κινηματογράφο

Η έκφραση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής πριν από αρκετά χρόνια, το 1993, καθώς ακουγόταν στην ταινία «Les Visiteurs» από τον Γάλλο ηθοποιό Ζαν Ρενό, στον ρόλο του Γκοντφρουά ντε Μοντμιράιγ.

Η επίθεση σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε τη συσπείρωση όλων των πολιτικών χώρων στη Γαλλία.

Τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο όμως και εκπρόσωποι του κόμματος της γαλλικής δεξιάς, αλλά και ο Ζαν Λικ Μελανσόν καταδίκασαν απερίφραστα τη βία σε βάρος του προέδρου της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ