Ετσι κέρδισε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας την εύνοια του Τραμπ: Οι κολακείες, οι επιθέσεις στον Ομπάμα, τα χρυσά deals - iefimerida.gr

Ετσι κέρδισε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας την εύνοια του Τραμπ: Οι κολακείες, οι επιθέσεις στον Ομπάμα, τα χρυσά deals

Σαλμάν Τραμπ
Πώς ο Μπιν Σαλμάν... γοήτευσε τον Τραμπ /ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με κολακείες, επιθέσεις κατά των Ομπάμα και Κλίντον και χρυσά επιχειρηματικά deal κατάφερε ο φιλόδοξος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να κερδίσει την εύνοια του Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτει ένα νέο βιβλίο.

Οι δημοσιογράφοι της Wall Street Journal Μπράντλεϊ Χόουπ και Τζάστιν Σεκ στο βιβλίο τους με τίτλο “Blood and Oil” («Πετρέλαιο και Αίμα»), όπου αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων και τα πάρτι οργίων του Μπιν Σαλμάν
με μοντέλα σε ιδιωτικά νησιά, αναφέρουν ότι ο MBS, όπως είναι γνωστός ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, είχε ενθουσιαστεί με τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, επειδή ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έπνεε μένεα κατά της συμφωνίας του Ομπάμα με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και δεν έδειχνε να πολυνοιάζεται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αντίθεση με την «εκνευριστική» Χίλαρι Κλίντον. Ο 35χρονος MBS θεωρούσε ότι ο Τραμπ ανήκε στους ανθρώπους «που θα μπορούσε να γοητεύσει κανείς με λίγη κολακεία», καθώς και χρυσές εμπορικές συμφωνίες για αμερικανικές εταιρείες. Πέραν τούτων ο Μπιν Σαλμάν έβλεπε με καλό μάτι την κριτική που ασκούσε ο Τραμπ στους υπερσυντηρητικούς μουσουλμάνους, οι οποίοι επηρέαζαν αρνητικά τις απόψεις στη Δύση για το Ισλάμ και τη Σαουδική Αραβία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σχέσεις του Μπιν Σαλμάν με τον γαμπρό του Τραμπ

Από τη στιγμή που ο Τραμπ διάβηκε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, το Ριάντ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τον Περσικό Κόλπο στο πρώτο του ταξίδι με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Σε προπαρασκευαστικό τηλεφώνημα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στον Τραμπ «θαυμαστής» του και τον ενημέρωσε ότι τα του ταξιδιού θα φροντίσει ο γιος του, Μπιν Σαλμάν, υιοθετώντας μάλιστα μια έκφραση που χρησιμοποιούσε ο Τραμπ όταν παρουσίαζε το reality show “Τhe Apprentice”: «Αν θεωρείς ότι δεν κάνει καλή δουλειά [ο MBS] μπορείς να του πεις: “Απολύεσαι”»!

Το εξώφυλλο του βιβλίου των δύο δημοσιογράφων της WSJ για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
Το εξώφυλλο του βιβλίου των δύο δημοσιογράφων της WSJ για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Πριν την επίσκεψη στο Ριάντ ο Μπιν Σαλμάν πήγε στο Λευκό Οίκο, όπου έτυχε θερμής υποδοχής και εξαπέλυσε φραστικά πυρά κατά του Ομπάμα, ενώ χαρακτήρισε «ασεβή» την Κλίντον. Στη συνέχεια, λένε οι δύο δημοσιογράφοι της WSJ, έστρεψε την προσοχή του στον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, που θεωρούσε εαυτόν φορέα αλλαγών στη Μέση Ανατολή. Οι δυο τους αντήλλαξαν μηνύματα στο WhatsApp με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα να εξηγεί ότι προωθεί μια μετριοπαθέστερη εκδοχή του Ισλάμ στον Κούσνερ, ο οποίος είχε επισημάνει σε Σαουδάραβες αξιωματούχους ότι το βασίλειο πρέπει να εκσυγχρονιστεί, π.χ. επιτρέποντας την οδήγηση στις γυναίκες. Οι απόψεις που παρέθεσε ο Μπιν Σαλμάν έπεισαν τον Κούσνερ ότι ο MBS ασκεί τεράστια επιρροή στη χώρα του κι ότι είναι «μεταρρυθμιστής». (Τελικά η σχετική απαγόρευση οδήγησης ήρθη τον Ιούνιο του 2018 στη Σαουδική Αραβία, όταν επετράπη για πρώτη φορά σε γυναίκες να καθίσουν πίσω απ’ το βολάν.)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Ντόναλντ Τραμπ και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε επίσημο γεύμα στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο του 2017, παρουσία του Τζάρεντ Κούλσνερ κι άλλων αξιωματούχων
O Ντόναλντ Τραμπ και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε επίσημο γεύμα στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο του 2017, παρουσία του Τζάρεντ Κούλσνερ κι άλλων αξιωματούχων / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Παράλληλα ο Μπιν Σαλμάν προσπαθούσε να εδραιώσει τη θέση του στο βασίλειο. Όταν εξελέγη ο Τραμπ, ο MBS ήταν τρίτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, πίσω από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, που είχε πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο Κούσνερ και ο τότε σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, τον διαβεβαίωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα έβαζε εμπόδια στην ανέλιξή του. Κι όταν τελικά παραμέρισε τον Μπιν Νάγιεφ το 2017 για να γίνει ο ίδιος διάδοχος του θρόνου, η Ουάσιγκτον δεν έβγαλε άχνα.

Ο Μπιν Σαλμάν γνώριζε πώς να χειριστεί τον Τραμπ

Οι δύο δημοσιογράφοι υποστηρίζουν στο βιβλίο τους ότι ο Μπιν Σαλμάν γνώριζε πώς να χειριστεί τον Τραμπ.

«Είχε μεγαλώσει σε μια μεγάλη οικογένεια, όπου κυριαρχούσαν φιλόδοξοι, ηλικιωμένοι πρίγκιπες που φοβόντουσαν τον εξευτελισμό και διψούσαν για σεβασμό, αλλά και πώς να αυξήσουν τις περιουσίες που κληρονόμησαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ο Μοχάμεντ έμαθε να κερδίζει την εύνοια αυτών των εύθραυστων, γηραλέων ανδρών»…

Το ταξίδι του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία

Ο Τραμπ έφθασε στη Σαουδική Αραβία τον Μάιο του 2017 και κατέλυσε σε χωριστές σουίτες με τη Μελάνια στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ – μια επίσκεψη που χαιρετίστηκε τότε ως τεράστια επιτυχία για τη Σαουδική Αραβία καθώς σηματοδοτούσε «μια νέα εταιρική σχέση στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» μετά τον πάγο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα.

Αλλά το ταξίδι έκρυβε και κάποιους κινδύνους, αφού οι συνεργάτες του Τραμπ γνώριζαν ότι ο βασιλιάς σκόπευε να του απονείμει χρυσό μετάλλιο, αλλά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απεχθανόταν να τον αγγίζουν. Ενώ ειδοποίησαν το Ριάντ να απομακρύνει τον τραγουδιστή της κάντρι, Τόμπι Κιθ που είχαν φέρει οι Σαουδάραβες για να κολακεύσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, επειδή ο Τραμπ «τον μισεί».

Οι οικοδεσπότες σέρβιραν στον Τραμπ Cola διαίτης σε παραδοσιακό φλιτζάνι του καφέ και μετά τα χρυσά deals που έκλεισε στη Σαουδική Αραβία ο μεν Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επέστρεψε στις ΗΠΑ με τις βαλίτσες γεμάτες δώρα, όπως παλτά από γούνα τίγρης και διαμαντοστόλιστα σπαθιά, ενώ ο Μπιν Σαλμάν ένιωσε να εδραιώνεται στη θέση του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H βοήθεια του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία στην κόντρα με το Κατάρ

Ο Τραμπ διευκόλυνε με τη στάση του τη Σαουδική Αραβία όταν η τελευταία σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτος «στρίμωξαν» έναν μήνα αργότερα με αποκλεισμό το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει το Ιράν.
Οι σύμβουλοι του Ρεπουμπλικανού προέδρου του επεσήμαναν ότι 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται σε βάσεις στο Κατάρ κι ότι ο αποκλεισμός του θα προκαλούσε χάος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να δυσκολεύονται να βρουν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους, ακόμη και γάλα... Ο Τραμπ, όμως, φέρεται να απάντησε στον τότε ΥΠ ΕΞ του, Ρεξ Τίλερσον, ότι «δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το γάλα» και να είπε στον Κούσνερ να αφήσουν τους Σαουδάραβες να χειριστούν μόνοι τους το όλο θέμα, όπως νόμιζαν καλύτερα.

Η σιωπή του Τραμπ για τη δολοφονία Κασόγκι

Τον επόμενο χρόνο, όταν η υφήλιος είχε μείνει άναυδη με τις αποκαλύψεις για τη στυγερή δολοφονία στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και σφοδρού επικριτή του καθεστώτος στο Ριάντ, ο Τραμπ κάλυψε τον Μπιν Σαλμάν, για τον οποίο «υπάρχουν λόγοι για υποψίες» όπως είπε πέρυσι ειδική ερευνήτρια του ΟΗΕ. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «φρικτό έγκλημα» τη δολοφονία, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για μια σκληρή απάντηση της Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι το 2019 η Σαουδική Αραβία ήταν «μεγάλος παραγωγός θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ κι αγοραστής αμερικανικών προϊόντων.

Ο Μπιν Σαλμάν αρνείται ακόμη ότι αυτός διέταξε την δολοφονία Κασόγκι, αλλά η υπόθεση αμαύρωσε τη φήμη του στη Δύση κι οδήγησε ορισμένους επενδυτές να αποχωρήσουν από τη Σαουδική Αραβία. Ανάμεσά τους και ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και της Washington Post, όπου αρθρογραφούσε ο Κασόγκι, ο οποίος σχεδίαζε μια επένδυση δύο δισ. δολαρίων της Amazon στη Μέση Ανατολή, αλλά έκανε πίσω, ενώ τον Ιανουάριο αποκάλυψε ότι Σαουδάραβες πράκτορες πιθανώς χάκαραν το κινητό του. Ωστόσο, άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις διατηρούν τους δεσμούς τους με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, που μπορεί να παραμείνει επί δεκαετίες στην εξουσία κι είναι λίαν πολύτιμος εταίρος, για να τον χάσουν…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ