Μιχαήλ Τολότος: Ο μοναχός που λέγεται ότι πέθανε χωρίς να έχει δει ποτέ γυναίκα -Ήξερε ότι υπήρχαν μόνο από βιβλία - iefimerida.gr

Μιχαήλ Τολότος: Ο μοναχός που λέγεται ότι πέθανε χωρίς να έχει δει ποτέ γυναίκα -Ήξερε ότι υπήρχαν μόνο από βιβλία

Ένας άνδρας που έζησε μέχρι την ηλικία των 82 ετών, δεν είδε ποτέ ούτε μια γυναίκα
Ένας άνδρας που έζησε μέχρι την ηλικία των 82 ετών, δεν είδε ποτέ ούτε μια γυναίκα / Φωτογραφία: Reddit
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας άνδρας που έζησε 82 χρόνια πέθανε χωρίς να ξέρει ποτέ πώς έμοιαζε μια γυναίκα.

Λέγεται πως ο Μιχαήλ Τολότος, από τη Χαλκιδική, έμαθε για την ύπαρξη γυναικών μόνο από όσα του έλεγαν οι άλλοι, καθώς και από περιγραφές σε βιβλία.

Θεωρείται ότι γεννήθηκε το 1856, αλλά λίγο μετά τη γέννησή του η μητέρα του πέθανε και άφησε ορφανό τον Τολότο. Έτσι, υιοθετήθηκε από oρθόδοξους μοναχούς σε μοναστήρι του Αγίου Όρους, οι οποίοι τον ανέθρεψαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τολότος ζούσε με τους αυστηρούς κανόνες που ίσχυαν στην περιοχή, ένας από τους οποίους ήταν ότι εκεί δεν επιτρέπονταν γυναίκες, κάτι που ισχύει ακόμη και σήμερα. Ο λόγος πίσω από αυτόν τον κανόνα ήταν να διασφαλιστεί ότι οι μοναχοί που ζούσαν σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους θα μπορούσαν να εκπληρώσουν την απαραίτητη προϋπόθεση να παραμείνουν άγαμοι για όλη τους τη ζωή.

Ωστόσο, ο Τολότος θα μπορούσε να τολμήσει να βγει στον ευρύτερο κόσμο και θα μπορούσε εύκολα να συναντήσει ένα μέλος του αντίθετου φύλου, αλλά δεν έφυγε ποτέ από το Άγιον Όρος.

Ένας άνδρας που έζησε μέχρι την ηλικία των 82 ετών δεν είδε ποτέ ούτε μια γυναίκα / Φωτογραφία: Reddit
Ένας άνδρας που έζησε μέχρι την ηλικία των 82 ετών δεν είδε ποτέ ούτε μια γυναίκα / Φωτογραφία: Reddit

Πέθανε το 1938 σε ηλικία 82 ετών, αφού δεν είχε ποτέ την περιέργεια να φύγει από το σπίτι του. Στον μοναχό μάλιστα έγινε ειδική ταφή από όλους τους μοναχούς που ζούσαν στο Άγιον Όρος και πίστευαν ότι ήταν ο μόνος άνδρας στον κόσμο που πέθανε χωρίς να γνωρίζει πώς ήταν μια γυναίκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θάνατος του Τολότου αναφέρθηκε σε ένα άρθρο εφημερίδας, το οποίο σημείωσε ότι οι γυναίκες δεν ήταν το μόνο πράγμα το οποίο δεν είχε δει ποτέ τα μάτια του. Προφανώς δεν είχε δει ποτέ αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή μια ταινία.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Edinburgh Daily Courier με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 1938 έγραφε: «Μοναχός πεθαίνει στην Ελλάδα χωρίς να έχει δει ποτέ γυναίκα. Χωρίς να δει ποτέ γυναίκα στα 82 χρόνια της ζωής του, ο Μιχαήλ Τολότος πέθανε στη Μονή του Αγίου Όρους, στην Ελλάδα».

«Ούτε είχε δει ένα αυτοκίνητο, μια ταινία ή ένα αεροπλάνο. Η μητέρα του πέθανε όταν γεννήθηκε, αναφέρει η Αθήνα, και ανατράφηκε στο μοναστήρι, όπου δεν μπαίνει ποτέ γυναίκα».

Το απόκομμα της εφημερίδας
Το απόκομμα της εφημερίδας

Το άβατον του Αγίου Όρους

Σήμερα, το Άγιον Όρος είναι αναγνωρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, πολλοί από τους οποίους ελκύονται από την πλούσια ιστορία και τις πνευματικές παραδόσεις του.

Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να μην μπορούν να εισέλθουν. Τα τελευταία χρόνια, ο κανόνας του άβατου έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι είναι μεροληπτικός και ξεπερασμένος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 539 μ.Χ., το Άγιον Όρος αποτελεί άβατο, δηλαδή είναι ένας τόπος όπου απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες. Ο σκοπός του περιορισμού αυτού έχει την πνευματική του βάση στην παρθενία των μοναχών και την αφιέρωση του Όρους στη Θεοτόκο. Το Άγιον Όρος θεωρείται κήπος και περιβόλι της Θεοτόκου, και ως εκ τούτου τιμάται ως έφορος και ηγουμένη του και δεν χωρά άλλη γυναίκα.

Ιερά Μονή Εσφιγμένου, Άγιον Όρος
Ιερά Μονή Εσφιγμένου, Άγιον Όρος / Φωτογραφία: Shutterstock

Οι παραβιάσεις από γυναίκες

Όμως σε όλους τους κανόνες υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Γυναίκες κατά καιρούς παραβίασαν τον ιερό νόμο της μοναστικής πολιτείας. Οι περισσότερο γνωστές περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:

382: Η κόρη του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μεγάλου Θεοδοσίου, Πλακιδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1346: Η σύζυγος του αυτοκράτορα των Σέρβων Στεφάνου Δουσάν, Ελένη, που επισκέφτηκε τη Μονή Χιλανδαρίου, όμως δεν εισήλθε εντός.

1404: Η σύζυγος του Ι. Παλαιολόγου, που επισκέφθηκε τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας.

1453: Η παράδοση λέει πως η μητέρα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, Μάρα Μπράνκοβιτς, χριστιανή στο θρήσκευμα, μετά την άλωση της Πόλης επισκέφτηκε τη Μονή Αγίου Παύλου για να προσφέρει τα δώρα των τριών Μάγων, που είχαν αρπάξει οι κατακτητές από την Αγια-Σοφιά.

1929: Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρίζ Σουαζί είχε ισχυριστεί πως το 1929 είχε μπει στο Άγιον Όρος ντυμένη άνδρας και έμεινε έναν μήνα, εμπειρία την οποία περιέγραψε σε βιβλίο.

1930: Η Μις Ευρώπη Αλίκη Διπλαράκου, φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό εφοπλιστή, έπιασε σε αγιορείτικο λιμάνι με τη βοήθεια μοναχού.

1953: Η Μαρία Ποιμενίδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εμπρός», είχε μπει ντυμένη άνδρας και παρέμεινε τρεις ημέρες, επισκεπτόμενη τις περισσότερες μονές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ