«Ματωμένη Κυριακή»: Για αυτό το tweet το Netflix ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι ήταν απαράδεκτο -Εξόργισε τη Β. Ιρλανδία - iefimerida.gr

«Ματωμένη Κυριακή»: Για αυτό το tweet το Netflix ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι ήταν απαράδεκτο -Εξόργισε τη Β. Ιρλανδία

Πολίτες διαμαρτύρονται για τα έκτροπα που οδήγησαν στην «Ματωμένη Κυριακή» το 1972 στη Βόρεια Ιρλανδία
Πολίτες διαμαρτύρονται για τα έκτροπα που οδήγησαν στην «Ματωμένη Κυριακή» το 1972 στη Βόρεια Ιρλανδία / Φωτογραφία :AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ατυχής ανάρτηση της σειράς του Netflix, για τις περιπέτειες της «Μάγισσας Σαμπρίνα» έφερε μνήμες της «Ματωμένης Κυριακής» σε πολίτες της Βορείου Ιρλανδίας και όχι μόνο.

Τα Χριστούγεννα προβλήθηκε η τέταρτη και τελευταία σεζόν της σειράς, The Chilling Adventures of Sabrina, καθώς το Netflix αποφάσισε να μην συνεχιστεί με περισσότερα επεισόδια. Αφού αναρτήθηκε το τελευταίο σετ επεισοδίων, οι πρωταγωνιστές της σειράς θέλησαν να αναρτήσουν φωτογραφίες από τα παρασκήνια, με μια τους επιλογή να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ατυχή ανάρτηση σειράς του Netflix

Ο επίσημος λογαριασμός στο Twitter, της σειράς του Netflix, The Chilling Adventures of Sabrina προκάλεσε οργή την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, καθώς σε μια από τις αναρτήσεις οι πρωταγωνιστές της σειράς εμφανίζονταν καλυμμένοι με αίμα, με την ανάρτηση να γράφει: «Κυριακή, Ματωμένη Κυριακή».

Η ανάρτηση των πρωταγωνιστών της σειράς του Netflix που προκάλεσε αντιδράσεις και εν συνεχεία αποσύρθηκε
Η ανάρτηση των πρωταγωνιστών της σειράς του Netflix που προκάλεσε αντιδράσεις και εν συνεχεία αποσύρθηκε

«Παρακαλώ πάρτε ένα λεπτό να διαβάσετε την ανάρτησή σας και στη συνέχεια βάλτε το στο Google. Στη συνέχεια απολογηθείτε στους Ιρλανδούς θαυμαστές της σειράς και οποιοδήποτε έχει πληγεί από εκείνες τις φρικαλεότητες» έγραψε ένα από τους χρήστες που διάβασε την ανάρτηση που στη συνέχεια «κατέβηκε» από τον λογαριασμό.

Ηθοποιοί της σειράς Chiling Adventures of Sabrina
Ηθοποιοί της σειράς Chiling Adventures of Sabrina
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αντιδράσεις προκάλεσαν την ανακοίνωση του Netflix, που έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για την απερίσκεπτη ανάρτηση. «Το tweet μας ήταν απαράδεκτο και έχει έκτοτε αφαιρεθεί. Λυπούμαστε πολύ για τον πόνο και την ανησυχία που προκάλεσε» δήλωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ, εκπρόσωπος της πλατφόρμας.

Η σειρά «Οι Ανατριχιαστικές Περιπέτειες της Σαμπρίνα» προσεγγίζει την προέλευση και τις περιπέτειες της έφηβης μάγισσας Σαμπρίνα σαν μια σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης που κινείται ανάμεσα στον τρόμο, τον αποκρυφισμό και, φυσικά, τη μαγεία.

Στο ύφος των ταινιών «Το Μωρό της Ρόζμαρι» και «Ο Εξορκιστής», αυτή η διασκευή του γνωστού κόμικ παρουσιάζει τη Σαμπρίνα –μισή μάγισσα, μισή θνητή– να πασχίζει να συμφιλιωθεί με τη διττή φύση της, ενώ αντιμετωπίζει σατανικές δυνάμεις που απειλούν την ίδια, την οικογένειά της και τον φωτεινό κόσμο των ανθρώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» στη Βόρεια Ιρλανδία

Με τη φράσηΜατωμένη Κυριακή, περιγράφονται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Ντέρρυ της Βόρειας Ιρλανδίας, στις 30 Ιανουαρίου 1972. Κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας, στην περιοχή Μπόγκσαϊντ, 26 άτομα δέχθηκαν πυροβολισμούς από μέλη του Πρώτου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, του οποίου ηγούνταν ο Συνταγματάρχης Ντέρεκ Ουίλφορντ και ο υποδιοικητής (αργότερα Στρατηγός) Μάικ Τζάκσον.

Πολίτες με σταυρούς αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς της «Ματωμένης Κυριακής»
Πολίτες με σταυρούς αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς της «Ματωμένης Κυριακής»

13 άνθρωποι, 6 εκ των οποίων ήταν ανήλικοι, πέθαναν ακαριαία, ενώ άλλος ένας έχασε τη ζωή του ύστερ από τεσσερισήμισι μήνες υποκύπτοντας στα τραύματά του. Δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν από οχήματα του βρετανικού στρατού. Αρκετοί ήταν οι μάρτυρες εκείνη την ημέρα, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, που πιστοποιούν πως όλοι όσοι δέχτηκαν τα πυρά των Βρετανών ήταν άοπλοι. Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός πως πέντε από τα θύματα της «Ματωμένης Κυριακής» πυροβολήθηκαν στην πλάτη.

Βρετανοί στρατιώτες το 1972 κατά την «Ματωμένη Κυριακή»
Βρετανοί στρατιώτες το 1972 κατά την «Ματωμένη Κυριακή»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

38 χρόνια αργότερα, στις 15 Ιουνίου 2010, δημοσιοποιήθηκε το επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής, μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή έρευνα υπό την εποπτεία του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Λόρδου Σεβίλ του Νιούντιγκεϊτ.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η οποία έγινε γνωστή ως «Έκθεση Σεβίλ» κανένα από τα θύματα δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη, ενώ τα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένα. Κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή, ούτε έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, ενώ κάποια από αυτά και τους τραυματίες έφευγαν ή βοηθούσαν άλλους τραυματίες την ώρα των πυροβολισμών.

Εικόνες έντασης στη Βόρεια Ιρλανδία το 1972
Εικόνες έντασης στη Βόρεια Ιρλανδία το 1972

Ο στρατός ήταν αυτός που άνοιξε πυρ απροειδοποίητα και χωρίς να υπάρχει πριν κάποια πράξη εναντίον του (είτε βομβιστική επίθεση, είτε λιθοβολισμός). Στις ημέρες που ακολούθησαν τα γεγονότα, έχουν καταγραφεί ψευδείς μαρτυρίες στρατιωτών, προκειμένου ο βρετανικός στρατός να μπορέσει να δικαιολογήσει τα έκτροπα. Η βρετανική κυβέρνηση μέσω του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το γεγονός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν το Netflix αποτύπωνε τα γεγονότα στη Βόρεια Ιρλανδία

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το Netflix έχει αφιερώσει μια ολόκληρη σειρά στην ένταση μεταξύ Λονδίνου και Βορείου Ιρλανδίας, πολλά χρόνια μετά την Ματωμένη Κυριακή, λίγο πριν την περίφημη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» με την οποία θεωρείται πως έληξαν (εν πολλοίς) οι ένοπλες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Στιγμιότυπο από τη σειρά Derrys Girls που ανέβηκε στο Netflix
Στιγμιότυπο από τη σειρά Derrys Girls που ανέβηκε στο Netflix

Η σειρά τα «κορίτσια του Ντέρι», παραγωγής του Channel 4, επιλέχτηκε από το Netflix, και παρουσιάζει τη ζωή μιας παρέας κοριτσιών που φοιτούν σε ένα καθολικό σχολείο στη Βόρεια Ιρλανδία, με φόντο τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ‘90.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ