Μαρία Κάλλας-νέο βιβλίο αποκαλύπτει: Σεξουαλικά βασανιστήρια στα χέρια του Ωνάση, εκμετάλλευση από τους γονείς της και το άδοξο τέλος - iefimerida.gr

Μαρία Κάλλας-νέο βιβλίο αποκαλύπτει: Σεξουαλικά βασανιστήρια στα χέρια του Ωνάση, εκμετάλλευση από τους γονείς της και το άδοξο τέλος

Η Μαρία Κάλλας χαμογελαστή ανάμεσα σε περιστέρια στη Ρώμη
Η Μαρία Κάλλας χαμογελαστή ανάμεσα σε περιστέρια στη Ρώμη / Φωτογραφία: AP Photos

Συνταρακτικές λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής της Μαρίας Κάλλας φέρνει στο φως μια νέα βιογραφία για τη μεγαλύτερη σοπράνο του 20ού αιώνα.

Η συγγραφέας Λίντσι Σπενς μελέτησε επί δύο χρόνια μια σειρά από αδημοσίευτες έως σήμερα επιστολές της σοπράνο και ημερολόγια φίλων της, στις οποίες βασίζει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον πρώτο της σύζυγο, τον Αριστοτέλη Ωνάση, που παρουσιάζει στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Cast A Diva: The Hidden Life of Maria Callas» ( «Cast A Diva: Η Κρυφή Ζωή της Μαρίας Κάλλας»).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
νέο βιβλίο με τίτλο «Cast A Diva: Η άγνωστη ζωή της Μαρία Κάλας»
Nέο βιβλίο με τίτλο «Cast A Diva: Η άγνωστη ζωή της Μαρίας Κάλλας»

Η τραυματική σχέση της Μαρίας Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η Μαρία Κάλλας αποκαλύπτει σε μια επιστολή της στη γραμματέα της, το 1966, πως ο Έλληνας κροίσος την απείλησε ακόμη και με σωματική βία.

Η Γκρέις και ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό με τους Αριστοτέλη Ωνάση και Μαρία Κάλλας
Η Γκρέις και ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό με τον Αριστοτέλη Ωνάση και τη Μαρία Κάλλας / Φωτογραφία: AP Photos

Η συγγραφέας υποστηρίζει, βάσει του ημερολογίου μιας από τις καλύτερες φίλες της ντίβας, πως ο Ωνάσης «τη νάρκωνε, κυρίως για σεξουαλικούς σκοπούς -(ενέργειες) που σήμερα θα χαρακτηρίζονταν ως βιασμός». Σε γράμμα προς τη γραμματέα της, η Μαρία Κάλλας αναφέρει: «Δεν θα ήθελα να μου τηλεφωνήσει (ο Ωνάσης) και να ξεκινήσει και πάλι να με βασανίζει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα νέα ντοκουμέντα από την ταραχώδη ζωή της Μαρίας Κάλλας αποκαλύπτεται και η τραυματική σχέση της με τον σύζυγό της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι.

«Ο σύζυγός μου εξακολουθεί να με κοροϊδεύει αφότου έκλεψε πάνω από τη μισή μου περιουσία, βάζοντας όλα τα χρήματα στο όνομά του από την ημέρα που παντρευτήκαμε… Ημουν ανόητη που τον εμπιστεύτηκα», έγραφε η σοπράνο, και σημείωνε δηκτικά πως ο σύζυγός της «περνιέται για εκατομμυριούχος, αλλά δεν έχει δεκάρα».

Η Μαρία Κάλλας με τον σύζυγό της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι / Φωτογραφία: AP Photos
Η Μαρία Κάλλας με τον σύζυγό της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι / Φωτογραφία: AP Photos

Άλλο γράμμα της Μαρίας Κάλλας περιγράφει τη βαθιά προσβλητική σχέση που είχε με τον τότε πρόεδρο της μουσικής σχολής Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, έναν παντρεμένο, που έστρεψε ολόκληρο τον εκπαιδευτικό οργανισμό εναντίον της, από τη στιγμή που τον απέρριψε ερωτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε επιστολή της προς τον νονό της έλεγε: «Ο Πίτερ Μένιν με ερωτεύτηκε. Έτσι, φυσικά, καθώς δεν ένιωθα το ίδιο, στράφηκε εναντίον μου».

Μιλώντας στον «Guardian», η Σπενς αποκάλυψε πώς απέκτησε πρόσβαση σε μια μεγάλη συλλογή προσωπικών επιστολών της Μαρίας Κάλλας, που ήταν διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία και δεν είχαν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η Μαρία Κάλλας μισούσε τη μητέρα της

Ανάμεσα σε αυτά που έρχονται στο φως είναι και η ιδιαίτερα άσχημη συμπεριφορά της μητέρας της, όταν η οικογένεια της Μαρίας Κάλλας βρισκόταν ακόμη στην Ευρώπη.

«Η Κάλλας μισούσε τη μητέρα της, η οποία δούλευε ως ιερόδουλη κατά τη διάρκεια του Πολέμου, επειδή προσπάθησε να την προωθήσει σε στρατιώτες των ναζί», υποστηρίζει σήμερα η Λίντσι Σπενς.

Η μητέρα της Μαρίας Κάλλας, Ευαγγελία / Φωτογραφία: AP Photos
Η μητέρα της Μαρίας Κάλλας, Ευαγγελία / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βιβλίο υποστηρίζει πως η μητέρα της πουλούσε ιστορίες της κόρης της στον Τύπο και την εκβίαζε με αυτές προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της. Γράφοντας στη διάσημη κόρη της, η μητέρα της Μαρία Κάλλας έλεγε: «Ξέρεις τι κάνουν οι κινηματογραφικοί αστέρες με ταπεινή καταγωγή μόλις γίνουν πλούσιοι; Τον πρώτο μήνα ξοδεύουν τα χρήματά τους για να φτιάξουν ένα σπιτικό για τους γονείς τους και να τους κακομάθουν με λούσα… Τι έχεις να πεις γι’ αυτό, Μαρία;».

«Αν είχε σταθεί ως αληθινή μητέρα στο πλευρό μου εδώ και πολύ καιρό, θα την αγαπούσα», σχολίασε η Μαρία Κάλλας.

Αλλά ούτε ο πατέρας της τής φέρθηκε όπως της άξιζε, λέει η Σπενς. Στο βιβλίο της περιγράφει πως έγραψε στην κόρη του ένα γράμμα υποστηρίζοντας ότι λιμοκτονούσε σε πτωχοκομείο, για να της αποσπάσει χρήματα. «Στην πραγματικότητα δεν είχε παρά μια κοινή, ασήμαντη ασθένεια», σημειώνει η συγγραφέας της βιογραφίας τής Μαρίας Κάλλας.

«Έχω βαρεθεί τον εγωισμό των γονιών μου, την αδιαφορία τους απέναντί μου. Δεν θέλω να έχω σχέσεις μαζί τους. Ελπίζω μόνο να μην το πάρουν είδηση οι εφημερίδες, για να μην καταραστώ την ώρα και τη στιγμή που είχα ποτέ γονείς», έγραφε η ίδια η Μαρία Κάλλας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βεντέτα με την Ιταλίδα σοπράνο Τεμπάλντι

Στο βιβλίο, όμως, δίνονται περισσότερες πληροφορίες αναφορικά και με τη θρυλούμενη βεντέτα ανάμεσα στη Μαρία Κάλλας και την αντίζηλό της, Ρενάτα Τεμπάλντι. Η ντίβα φέρεται να συνέκρινε τη φωνή της με μια ακριβή σαμπάνια, και εκείνη της Τεμπάλντι με μια Κόκα Κόλα. Η ίδια βέβαια η σοπράνο ισχυρίστηκε πως ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο κι ότι, αντίθετα, παρομοίασε τη φωνή της Τεμπάλντι με κονιάκ.

Αν και οι δύο καλλιτέχνιδες διέψευσαν πως υπήρχε κόντρα μεταξύ τους, ωστόσο στα νέα ντοκουμέντα του βιβλίου φαίνεται πως η Μαρία Κάλλας ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη από την εμμονή της Τεμπάλντι με το πρόσωπό της.

Η Μαρία Κάλλας
Η Μαρία Κάλλας / Φωτογραφία: AP Photos

Σε επιστολή που χρονολογείται από το 1957, αποκαλύπτεται ότι λόγω της αντιπάθειας που έτρεφε η Ελληνίδα σοπράνο για την Ιταλίδα αντίζηλό της την κατηγόρησε ότι έχτισε το όνομά της απλώς ως αντίπαλός της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω βαρεθεί όλες αυτές τις εμετικές υποθέσεις της Ρενάτα», έγραφε η Μαρία Κάλλας. «Δεν αρέσουν στον Θεό τέτοιες μέθοδοι, που αποσκοπούν στη δημοσιότητα, μόνο και μόνο για να στραφεί εναντίον μου», συνέχιζε.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας της Μαρίας Κάλλας

Το βιβλίο όμως ρίχνει φως και στα προβλήματα υγείας που ταλαιπώρησαν τη Μαρία Κάλλας ως τον θάνατό της, το 1977, σε ηλικία μόλις 53 ετών. «Εντόπισα έναν νευρολόγο που την παρακολουθούσε πριν από τον θάνατό της. Η Κάλλας υπέφερε από νευρομυική διαταραχή, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται για πρώτη φορά τη δεκαετία του '50, ωστόσο τότε οι γιατροί τη χαρακτήριζαν απλώς “τρελή”. Αυτό εξηγεί επίσης πώς έχασε τη φωνή της, κάτι που ουσιαστικά έβαλε τέλος στην καριέρα της», λέει η συγγραφέας.

«Μόνη στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, βασιζόταν στην αποξενωμένη αδελφή της, Τζάκι, και τη φίλη της, Βάσω Δεβετζή, προκειμένου να προμηθεύεται παυσίπονα. Η ζωή της ήταν γεμάτη τραγωδίες, αλλά εγώ θέλησα να της ξαναδώσω τη φωνή της» σημειώνει σήμερα η Λίντσι Σπενς, αναφορικά με το νέο βιβλίο της για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ