Αγνωστη ιστορία: Οταν η Κάλλας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και βρακοφόροι Κρητικοί τραγούδησαν μαζί ριζίτικα σε έναν κήπο στη Γλυφάδα - iefimerida.gr

Αγνωστη ιστορία: Οταν η Κάλλας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και βρακοφόροι Κρητικοί τραγούδησαν μαζί ριζίτικα σε έναν κήπο στη Γλυφάδα

Μαρία Κάλλας
Η συγκλονιστική Μαρία Κάλλας, με τη μεγαλειώδη φωνή, μια βραδιά στη Γλυφάδα τραγούδησε ριζίτικα / Armando Trovati Ap Images

Μια αδημοσίευτη ιστορία, μοναδικής ομορφιάς και σπάνιας συνύπαρξης στον κήπο του οικογενειακού σπιτιού της, μας αφηγείται η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, με πρωταγωνιστές την αξεπέραστη ντίβα της όπερας Maρία Κάλλας, τον πατέρα της και τους ψηλούς Κρητικούς μέσα σε σύννεφα καπνού να τραγουδούν στον κήπο ένα βράδυ του καλοκαιριού.

Οι ιστορίες από την παιδική μας ηλικία που μπορούν να αναδυθούν και να κινήσουν συμπεριφορές και επιλογές μας, έχουν πάντα ξεχωριστή αξία. Ετσι, μιλώντας με την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, συνιδρύτρια του Canto, του Φεστιβάλ Ανθρώπινης Φωνής που θα γίνει για πρώτη φορά φέτος στη Ρόδο, μια μοναδική ιστορία ήρθε στην επιφάνεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς το πρώτο φεστιβάλ που διοργανώνουν ο Δημήτρης Τηλιακός, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και η Μυρτώ Βουνάτσου θα τιμήσει τη Μαρία Κάλλας, το iefimerida ρώτησε την κυρία Μητσοτάκη αν μπορεί να θυμηθεί πότε άκουσε για πρώτη φορά τη φωνή της Ελληνίδας σοπράνο που άλλαξε την ιστορία της όπερας. Η απάντησή της ήταν μια πραγματική έκπληξη.

«Ήταν σε μια γιορτή του πατέρα στο σπίτι μας στη Γλυφάδα, και ήμουν μικρό παιδάκι. Ο Ωνάσης και η Κάλλας ήταν γείτονές μας, είχαν αγοράσει το σπίτι του παππού μου και οι γονείς μου είχαν κρατήσει ένα μικρό σπίτι στον κήπο. Οι κήποι συνόρευαν και ακούγοντας τη μουσική ήρθαν στην παρέα.
Θυμάμαι τη Μαρία Κάλλας ανάμεσα σε κάτι ψηλούς Κρητικούς με την παραδοσιακή φορεσιά και μέσα στον καπνό των τσιγάρων τους. Κάποια στιγμή, αργά τη νύχτα, έρχεται και ενώνει τη φωνή της μαζί τους στα τραγούδια τα ριζίτικα. Ήταν μια εμπειρία που χαράχτηκε βαθιά μέσα μου», περιγράφει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη στο iefimerida.gr.

Mια μοναδικής ομορφιάς ιστορία αφηγείται στο iefimerida η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη / Γιώργος Μαυρόπουλος
Mια μοναδικής ομορφιάς ιστορία αφηγείται στο iefimerida η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη / Γιώργος Μαυρόπουλος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aυτή η σχεδόν μυθική στιγμή της συνάντησης του μεγαλείου της Κάλλας με το ριζωμένο δέος των ριζίτικων στον κήπο της Γλυφάδας, προφανώς έχει εγγραφεί με έναν αυστηρά προσωπικό και ισχυρό τρόπο στη μνήμη της κυρίας Μητσοτάκη. «Ουσιαστικά τώρα το συνειδητοποιώ, που σας μιλάω, ότι και αυτό ήταν στη λογική του Canto, πως δηλαδή η φωνή έχει την ίδια δύναμη είτε πρόκειται για κλασικό είτε για παραδοσιακό τραγούδι. Ίσως αυτή η ανάμνηση από τα πρώτα μου χρόνια να με έκανε να πάρω τόσο αβίαστα την απόφαση να συνδημιουργήσω αυτό το Φεστιβάλ. Και όταν ακούω στο τρέιλερ του Φεστιβάλ τον Δημήτρη τον Τηλιακό να τραγουδά τη "Φλαμουριά" του Σούμπερτ, δίπλα στη φωνή της Δόμνας Σαμίου και της Κάλλας, νιώθω την ίδια συγκίνηση. Μάλιστα, σε όσους φίλους μου το έχω δείξει στο εξωτερικό, εντυπωσιάζονται και λένε "υπάρχει στην Ελλάδα ένας τέτοιος θεσμός, σε ένα τέτοιο μέρος; Θέλουμε να το ζήσουμε"».

Η Κάλλας και ο Ωνάσης στο σκάφος του στις Μπαχάμες το 1976 / Αp Images
Η Κάλλας και ο Ωνάσης στο σκάφος του στις Μπαχάμες το 1976 / Αp Images

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που έχει ως θεματική το Ταξίδι και θα παρουσιαστεί από τις 5 ως τις 12 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται και έκθεση αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας που θα λάβει χώρα στο κατάλυμα της Γλώσσας της Γαλλίας στην οδό Ιπποτών. «Περιλαµβάνει επιλεγμένα (από τη µεγάλη συλλογή) προσωπικά αντικείµενα της µεγάλης τραγουδίστριας, µέσα σε ένα ηχοτοπίο από τις ανάσες, τη φωνή που µιλάει και το τραγούδι της, έτσι θέλουμε να είναι µια βιωµατική επίσκεψη στον βαθύτερο κόσµο και το “Tαξίδι της φωνής της”», λέει στο iefimerida o κ. Τηλιακός. Συνθέτης του ηχοτοπίου είναι ο Παναγιώτης Βελιανίτης και την υλοποίηση της έκθεσης επιµελείται η αρχιτέκτονας Σεβαστιάνα Κωνστάκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ