Το Λούβρο θέλει δανεικό τον «Σωτήρα του κόσμου» -Εργο Ντα Βίντσι, ανήκε στον Ριμπολόβλεφ - iefimerida.gr

Το Λούβρο θέλει δανεικό τον «Σωτήρα του κόσμου» -Εργο Ντα Βίντσι, ανήκε στον Ριμπολόβλεφ

Το Λούβρο θέλει δανεικό τον «Σωτήρα του κόσμου» που ανήκε στον Ριμπολόβλεφ
Το Λούβρο θέλει δανεικό τον «Σωτήρα του κόσμου» έργο του Ντα Βίντσι που ανήκε στο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ

Στην έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι που ανοίγει τις πύλες στο Λούβρο στις 24 Οκτωβρίου, οι υπεύθυνοι του Μουσείου επιθυμούν διακαώς δίπλα στη Μόνα Λίζα να βρεθεί το έργο Salvator Mundi , η αλλιώς «Ο Σωτήρας του Κόσμου» που έχει καταλήξει σε Αραβικά χέρια μετά από περιπετειώδη περιπλάνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο περίφημος πίνακας του Ντα Βίντσι -παρ'ότι κάποιοι πιστεύουν μέχρι σήμερα ότι ήταν έργο φοιτητή του- έγινε αφορμή να ξεσπάσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της τέχνης που έφερε αντιμέτωπους τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμιτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτη του Σκορπιού και τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ.

Δικαστικός «πόλεμος»

Ο «Σωτήρας του Κόσμου» πιστεύεται ότι ήταν ο τελευταίος πίνακας του σπουδαίου ζωγράφου που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη και φιλοτεχνήθηκε μετά το 1505 μΧ. Είχε αγοραστεί το 1958 στη Βρετανία για 45 λίρες και ενώ το 2005 πωλήθηκε από οίκο δημοπρασιών στη Νέα Ορλεάνη προς 1.175 δολάρια. Ο νέος ιδιοκτήτης Αλεξάντερ Πάρις , έμπορος τέχνης από τη Νέα Υόρκη, αφού αποκατέστησε τον πίνακα τον πούλησε μέσω του Ιβ Μπουβιέ στον Ριμπολόβλεφ εξασφαλίζοντας 83 εκ. δολάρια αλλά ο Μπουβιέ είπε στον Ρώσο μεγιστάνα ότι κοστίζει 127,5 εκ δολάρια.

Ντμιτρι Ριμπολόβλεφ
O Ντμιτρι Ριμπολόβλεφ -Φωτογραφία: AP Photo/Lionel Cironneau

Οταν ο Ρώσος κροίσος ανακάλυψε την πραγματική τιμή αγοράς και ότι είχε πληρώσει τον πίνακα με γενναίο «καπέλο» ξεκίνησε ο δικαστικός πόλεμος με τον Ελβετό έμπορο που τον είχε συμβουλεύσει για την αγορά πάνω από 30 έργων τέχνης συνολικά, χειραγωγώντας σύμφωνα με τον πλευρά του Ριμπολόβλεφ τις τιμές και εξασφαλίζοντας μεγάλες προμήθειες. Μέχρι σήμερα εκκρεμούν αγωγές σε δικαστήρια διάφορων χωρών από το Μονακό μέχρι στην Σιγκαπούρη, μέσω τον οποίων ο «Ρίμπο» αξιώνει ως αποζημίωση το ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 δις δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας

Η δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο στην αλματώδη αύξηση της αξίας του πίνακα παρ’ ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ήταν έργο του ίδιου του Ντα Βίντσι ή φιλοτεχνήθηκε από φοιτητή του. Το 2017 πωλήθηκε έναντι 450 εκ. δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη σε μια διαδικασία που κράτησε μόλις 19 λεπτά. Πλειοδότης αναδείχθηκε o Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν και το έργο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι. Η συμπλήρωση 500 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου ενδέχεται να γίνει αφορμή για να φιλοξενηθεί ο «Σωτήρας του κόσμου» στο Λούβρο του Παρισιού , που προσπαθεί να τον δανειστεί , όπως παραδέχθηκε , μιλώντας σε Ελβετική ιστοσελίδα, εκπρόσωπος του μουσείου.

«Ο Σωτήρας του Κόσμου»
«Ο Σωτήρας του Κόσμου»
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ