ΛΟΑΤΚΙ+: Μισός αιώνας κινητοποιήσεων για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του ατόμου - iefimerida.gr

ΛΟΑΤΚΙ+: Μισός αιώνας κινητοποιήσεων για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του ατόμου

Athens Pride άνδρας με πολύχρωμα ρούχα έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα
Athens Pride / Φωτογραφία: Μ.Νταλούκας

Φαίνεται πως κάτι πάει ν’ αλλάξει: Έτοιμος να προασπίσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον πρόσφατο χαιρετισμό του στο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον.

«Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στο επιτελείο μου περιλαμβάνονται και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας », πρόσθεσε, τονίζοντας πως «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μην ξεχνάμε, ότι και το 2017, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε δώσει συνέντευξη στο antivirusmagazine. Το περιοδικό, αφορά στην λεσβιακή, τρανς, γκέι, bisexual και άλλων τάσεων, κοινότητα στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας, που έγινε μάλιστα και εξώφυλλο στο τεύχος που κυκλοφόρησε τότε, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει:

«Να είστε περήφανοι γι' αυτό που είστε…»

Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έχουν χαιρετίσει τις εκδηλώσεις του Athens Pride. Στους υπερασπιστές αυτών των δικαιωμάτων καταγράφονται και οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης και πολλοί άλλοι πολιτικοί.

Όμως, δεν αρκούν αυτοί οι χαιρετισμοί, όσο υπάρχει ακόμα βαθιά ριζωμένη, μια κακή νοοτροπία, σε κάποιους που προσπαθούν να επηρεάσουν για το αντίθετο την ελληνική κοινωνία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πάνω από μισό αιώνα Έλληνες ομοφοβικοί πολέμησαν (και κάποιοι συνεχίζουν να πολεμούν) το δικαίωμα της επιλογής του σεξουαλικού προσανατολισμού και, γενικότερα, την ελεύθερη έκφραση του ατόμου. Υπάρχει μια ματωμένη πτήση για την απελευθέρωση της επιθυμίας και στον ελληνικό χώρο.

Στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια, ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, τραβεστί και άλλοι «παράξενοι», αντιμετωπίζονταν από κάποιους σαν μιάσματα.

κοπέλα κρατά πινακίδα don't be shy
Στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αντιμετωπίζονταν με ρατσισμό / Φωτογραφία: Μ. Νταλούκας

Ομοφοβικές αντιδράσεις

Στις μέρες μας, ανάμεσα στους Έλληνες ομοφοβικούς, καταγράφονται κυρίως οι μητροπολίτες Αμβρόσιος και Άνθιμος. Ο πρώτος χαρακτήριζε την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, οπαδούς «της ανωμάλου σαρκικής συνάφειας» που διοργανώνουν «ένα Φεστιβάλ ανωμαλίας και ατιμίας». Ο δεύτερος, μάζευε και υπογραφές από το εκκλησίασμα για να μην γίνεται το Φεστιβάλ Περηφάνιας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν δύο χρόνια, το 2018, ο βουλευτής της χρυσής Αυγής Ήλιας Παναγιώταρος, με ομοφοβικό λόγο σχολίασε την απόφαση του προέδρου της Βουλής να φωταγωγηθεί το κοινοβούλιο στα χρώματα του gay pride που θα γινόταν στο Σύνταγμα. Ο Παναγιώταρος επιτέθηκε στον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, λέγοντας πως θα πρέπει να βάλει και ένα κόκκινο φανάρι έξω από τη Βουλή, για να δείχνει το τι συμβαίνει μέσα.

Πριν τα ιστορικά γεγονότα στο Stonewall, εμείς είχαμε τον Καιάδα. Στις 28 Οκτωβρίου 1968, η αστυνομία εισβάλλει σε σπίτι στην Καλογρέζα, όπου έχει πληροφορίες, πως γλεντούν ομοφυλόφιλοι.

Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, που περιγράφει την φασιστική αυτή επέμβαση, στο βιβλίο του «Καιάδας».

Εμπνευστής της αστυνομικής επιχείρησης, ήταν ο συνταγματάρχης Λαδάς, ο οποίος είχε βάλει σκοπό να ξεκαθαρίσει την Ελλάδα από τους ομοφυλόφιλους, που έβλεπε σαν πανούκλα. Αυτή η αστυνομική επιχείρηση, έχει και ένα καλό αποτέλεσμα, την συγγραφή ενός βιβλίου, που γίνεται λίγο μετά, έναυσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις υπέρ της ορατότητας και του σεβασμού κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης φύλου και στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς γεννήθηκε το κίνημα απελευθέρωσης των ΛΟΑΤΚΙ+

Από το 2005 το Athens Pride αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. που φέτος όμως αναβάλλεται (λόγω κορωνοϊού) για την εβδομάδα 4 – 12 Σεπτεμβρίου 2020.

κόσμος κρατά μεγάλη σημαία ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο Σύνταγμα
Τ ο Athens Pride αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας / Φωτογραφία: Μ. Νταλούκας

Το κίνημα απελευθέρωσης των ΛΟΑΤΚΙ+ γεννιέται μετά την πτώση της χούντας.
Μια σύντομη ιστορία, των πρώτων χρόνων, ακολουθεί:

1976: Ιδρυτική Διακήρυξη του ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας). Την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί και το βιβλίο «Καιάδας» του Λουκά Θεοδωρακόπουλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1977 (31 Ιουλίου). Συνέντευξη ομοφυλόφιλων στην Ελευθεροτυπία.
Η Λένα Δουκίδου παίρνει συνέντευξη από την ιδρυτική ομάδα του ΑΚΟΕ.

1978. Εκδίδεται το περιοδικό ΑΜΦΙ. Πρώτος εκδότης ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος.

1980 (28 Ιουνίου). Πρώτο Pride στην Ελλάδα. Όχι βέβαια με την μορφή που έχει σήμερα, αλλά ως ολιγάριθμη εκδήλωση.

1980 (Ιούλιος). Το περιοδικό Σφίγγα. Ένα μοναδικό τεύχος, με θέματα φεμινιστικά και του λεσβιακού χώρου.

1981. Το Κράξιμο. Η τραβεστί Πάολα βγάζει το περιοδικό Κράξιμο. Το πρώτο τεύχος έχει στο εξώφυλλο το σύνθημα: «Κάθε εργασία με σκοπό το κέρδος είναι πορνεία» και περιλαμβάνει την απολογία - καταγγελία της Πάολας, με τίτλο «Εγώ η Πόρνη». Αυτή ακριβώς η εναλλακτική θεματολογία καθώς και ο ιδιαίτερος και ντόμπρος συγγραφικός τρόπος γραφής συντέλεσαν ώστε το περιοδικό αυτό να περάσει στην ιστορία. Το Κράξιμο (βγήκε σε 14 συνολικά τεύχη) είχε ως στόχο να προκαλέσει, να μιλήσει για αυτά που απασχολεί τη ζωή των ομοφυλόφιλων και των τρανς ατόμων χωρίς να εξωραΐσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κόσμος σε Athens Pride
Το Athens Pride φέτος αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού / Φωτογραφία: Μ. Νταλούκας

1981 (26 Ιανουαρίου). Η πρώτη δημόσια εκδήλωση του ΑΚΟΕ.
Γίνεται στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου, στην Αθήνα. Διαδηλώνουν κατά της εισαγωγής στην Βουλή του νομοσχεδίου «Περί της εξ αφροδισίων νοσημάτων προστασίας και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων», που απειλούσε τους Ομοφυλόφιλους με ενός χρόνου φυλάκιση, αν τους συνελάμβανε η αστυνομία ν' αναζητούν σύντροφο δημόσια. Το Νομοσχέδιο ήταν απομεινάρι της χούντας, που λόγω των κινητοποιήσεων και της γενικής κατακραυγής δεν ψηφίστηκε.

1982 (Μάρτιος). Κυκλοφορεί το περιοδικό ΛΑΒΡΥΣ. Στο κύριο άρθρο του, με τίτλο «Ποιές είμαστε», σημειώνεται «Είμαστε Γυναίκες, είμαστε Λεσβίες, είμαστε Φεμινίστριες». Το περιοδικό εκδόθηκε σε τρία συνολικά τεύχη, ως τον Μάρτο του 1983.

1982 (Νοέμβριος). Σεξουαλικότητες και Πολιτική. Συνέδριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Διοργανώνεται από το περιοδικό ΑΜΦΙ, που εκδίδει το ΑΚΟΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1983 (19 Δεκεμβρίου). Συναυλία για την Απελευθέρωση της Ομοφυλόφιλης Επιθυμίας, στο Σπόρτιγκ. Διοργανώνεται από τα περιοδικά Κράξιμο και ΑΜΦΙ. Συμμετέχουν οι: Παύλος Σιδηρόπουλος, Αφροδίτη Μάνου, Φατμέ, Αρλέτα, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Νικόλας Άσιμος, Σπυριδούλα κ.α.

Credits – Όλες οι φωτογραφίες από τα Athens Pride, Μ.Νταλούκας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ