Λαγκάρντ: «Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, μεταρρυθμίσεων και προσήλωσης η επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα» - iefimerida.gr

Λαγκάρντ: «Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, μεταρρυθμίσεων και προσήλωσης η επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα»

Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενη στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημείωσε ότι «αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισε ακόμα ότι απαιτείται συνεχής πειθαρχία, και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν».

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα έχει μια ομαλή πορεία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε:

«Πρώτα απ' όλα πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε τη στιγμή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης, των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας. Τεράστιας ανθεκτικότητας από την πλευρά της χώρας και των πολιτών. Αυτά θα πρέπει να συντηρηθούν, να διατηρηθούν και βέβαια απαιτείται συνεχής πειθαρχία. Την έκφραση εμπιστοσύνης πρέπει να την αξίζεις. Επομένως, είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν».

Για το αν υπάρχουν κίνδυνοι να συμβεί κάτι αντίθετο, η κυρία Λαγκάρντ απάντησε: «Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι. Έτσι είναι η ζωή. Θεωρώ ότι η προσέγγιση στον κίνδυνο είναι να προσπαθούμε να προβλέψουμε, να βρούμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα εκείνα που θα υποστηρίξουν τη δυναμική της οικονομίας και θα αναπτύξουν τις δυνατότητές της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαγκάρντ: Ο τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί στην Ελλάδα

Σχετικά με την προσφορά της UniCredit να πάρει ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο στην Alpha Bank, η Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε:

«Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα, που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα, και επίσης επιδιώκει συνεργασία μαζί της. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι; Πιθανόν. Γνωρίζετε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Για το αν η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε:

«Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το σοκ, είναι η θλίψη με όσα χάνονται, οι απώλειες ζωής, η βία που αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή. Φυσικά, ως τραπεζίτες, ως κεντρικοί τραπεζίτες για την ακρίβεια, πρέπει να κοιτάξουμε την αποστολή μας... Τι επίπτωση θα έχει, και παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε μορφής σύγκρουση. Τι επίπτωση μπορεί να έχει στην οικονομία μας. Η ενέργεια το 2022 ήταν ο κύριος μοχλός για τον πληθωρισμό και γνωρίζουμε πόσο πολύ μας κόστισε αυτό και πόσο υπέφεραν οι πολίτες λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς είναι μια περιοχή στον κόσμο όπου υπάρχει αυξημένη διέλευση δεξαμενοπλοίων, υπάρχουν πετρελαιοπαραγωγές χώρες και, αν υπάρχει αντίκτυπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στον δείκτη εμπιστοσύνης, ο οποίος έχει επίσης σημασία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, αναφορικά με το αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τελικά ανθεκτικές, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε:

«Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει αλλάξει πλήρως από την κρίση 2008-2009. Το ύψος των κεφαλαίων, της ρευστότητας, της μόχλευσης, όλα αυτά έχουν αλλάξει σημαντικά. Αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο λειτουργούν οι τράπεζες έχει γίνει πιο στέρεο. Η εποπτεία είναι πιο αυστηρή, τα τεστ αντοχής είναι πιο τακτικά και θέτουν το σύστημα σε δοκιμασίες. Επομένως, πιστεύω ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς. Τα τελευταία τετ αντοχής του 2023 το έδειξαν, και ελπίζω ότι θα αποδειχθεί ότι έτσι είναι. Αν υπάρξει κάποιο σοκ, το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι “όχι άλλο παρακαλώ”».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαγκάρντ: Οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα

Σε άλλη συνέντευξη, που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως θεωρεί δύσκολο να βρεθούν οι τιμές στα προ κορωνοϊού επίπεδα:

«Τα επίπεδα των τιμών έχουν ανέβει και μάλλον θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα περιοριστούν και θα σταθεροποιηθούν. Αυτή είναι η αποστολή της ΕΚΤ. Σταθερότητα τιμών. Αλλά ξέρετε ότι τα επίπεδα των τιμών έχουν αυξηθεί και δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα, ούτε όμως οι μισθοί θα επιστρέψουν σε αυτή την εποχή. Συνεπώς, περνάμε σε μια διαφορετική περίοδο».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, και για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πληθωρισμού στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε:

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Πρέπει να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο 2%. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να προσέξουμε τις τιμές και τους μισθούς και τις μονάδες κέρδους, για να εντοπίσουμε τους κινδύνους. Είμαστε στον δρόμο πάντως να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ