Τρελές ιστορίες κρυογονικής: Μηχανικός TV έκανε χιλιάδες καταψύξεις πτωμάτων -Τα ξεπάγωνε με... πιστολάκι - iefimerida.gr

Τρελές ιστορίες κρυογονικής: Μηχανικός TV έκανε χιλιάδες καταψύξεις πτωμάτων -Τα ξεπάγωνε με... πιστολάκι

Μέλος της Bay Area Cryonics Society ποζάρει δίπλα σε μια δεξαμενή που περιέχει τα κατεψυγμένα νεκρά σώματα δύο ανθρώπων
Μέλος της Bay Area Cryonics Society ποζάρει δίπλα σε μια δεξαμενή που περιέχει τα κατεψυγμένα νεκρά σώματα δύο ανθρώπων / Φωτογραφία: AP /Roberto Borea
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για χρόνια η κρυογονική εξιτάρει τη φαντασία των ανθρώπων και έχει εμπνεύσει ουκ ολίγες φορές, βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Πριν από μερικές δεκαετίες κάποιοι, και μάλιστα μη ειδικοί, προσπάθησαν να καταψύξουν πτώματα με σκοπό την αθανασία, με παράδοξους τρόπους. Ένας από αυτούς ήταν ένας... επισκευαστής τηλεόρασης!

Τώρα η ιστορία της αναζήτησης της αιώνιας ζωής εξιστορείται σε ένα νέο ενδιαφέρον βιβλίο, «Το τίμημα της αθανασίας» (The Price Of Immortality), του Peter Ward.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από μηχανικός τηλεοράσεων, «ειδικός» της κρυογονικής

Μια μέρα με καύσωνα στην Καλιφόρνια, ένας πρώην επισκευαστής τηλεοράσεων ονόματι Μπομπ Νέλσον οδήγησε το φορτηγό του στην έρημο για να εκτελέσει μια παράξενη τελετή κηδείας.

Είχε αφήσει πίσω του τέσσερα ανθρώπινα πτώματα, στριμωγμένα σε έναν μεταλλικό κύλινδρο και αποθηκευμένα σε μια κρύπτη του Λος Άντζελες.

Επί μήνες, ο Νέλσον είχε προσπαθήσει να τα συντηρήσει σε ξηρό πάγο και υγρό άζωτο, αλλά οι προσπάθειές του είχαν αποτύχει. Τώρα επρόκειτο να εγκαταλείψει τα πτώματα στην κρύπτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά πρώτα, ο Νέλσον οργάνωσε μια ιδιωτική τελετή αποχαιρετισμού στην έρημο. Μουρμούρισε μερικά λόγια και κατευθύνθηκε πίσω στο Λος Άντζελες. Αν και μεγάλωσε σε οικογένεια της Μαφίας, ο Μπομπ Νέλσον δεν ήταν κατά συρροή δολοφόνος και αυτά τα πτώματα δεν ήταν αποδεικτικά στοιχεία δολοφονίας.

Ήταν 1970, τότε που ο κόσμος είχε καταπιαστεί με την τρελή αναζήτηση της αθανασίας, γνωστή ως «κρυονική».

Το βιβλίο του Peter Ward "The Price Of Immortality"
Το βιβλίο του Peter Ward "The Price Of Immortality" / Φωτογραφία: Amazon

Ο Νέλσον δεν εφηύρε την παράξενη μόδα για την κατάψυξη των ανθρώπων στιγμές μετά το θάνατο και την αποθήκευση των σωμάτων τους για δεκαετίες, ή ακόμη και αιώνες, έως ότου η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης επιτρέψει την απόψυξη και την αναζωογόνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν καν ο πιο παράξενος από τους παλαβούς, τσαρλατάνους και απατεώνες που προωθούσαν αυτή την αυταπάτη. Αλλά ήταν σίγουρα ο πιο ανίκανος.

Πώς ξεκίνησε η «μόδα» της κρυογονικής

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον Ρόμπερτ Έτινγκερ από το Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος όταν ήταν 13 ετών το 1931, διάβασε μια σειρά ιστοριών στο περιοδικό επιστημονικής φαντασίας Amazing Stories.

Οι μικρές αυτές ιστορίες ακολουθούσαν τις περιπέτειες ενός καθηγητή Τζέιμσον, ο οποίος είχε καταψυχθεί ζωντανός και παγιδευτεί σε πάγο πριν εκτοξευτεί σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Μετά από 40 εκατομμύρια χρόνια, τον ανακάλυψαν εξωγήινοι, οι οποίοι τον επανέφεραν στη ζωή, αντικατέστησαν τα εσωτερικά του όργανα με μηχανήματα και τον έκαναν αθάνατο.

Ο Έτινγκερ λάτρευε αυτές τις ιστορίες. Μεγάλωσε και έγινε καθηγητής φυσικής και ενθουσιάστηκε με την ευγονική, την πίστη των Ναζί ότι η συνετή αναπαραγωγή και οι εκτρώσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανθρώπινη φυλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια παράξενη απεικόνιση της κρυονικής το 1974
Μια παράξενη απεικόνιση της κρυονικής, το 1974 / Φωτογραφία AP

Και δεν ξέχασε ποτέ τον καθηγητή Τζέιμσον. Το 1962 το βιβλίο του «The Prospect Of Immortality» (Η προοπτική της αθανασίας) υποστήριζε τον τερματισμό των ταφών και των αποτεφρώσεων.

Μέσα σε δύο εβδομάδες από τη συμμετοχή του στην πρώτη συνάντηση των ενθουσιωδών της αιωνιότητας στο Λος Άντζελες, το 1966, είχε αναλάβει τον σύλλογο, είχε εκλεγεί πρόεδρος και είχε αλλάξει το όνομά του συλλόγου, σε Cryonics Society of California [CSC].

Μέχρι την άφιξη του Νέλσον, ο σύλλογος είχε πραγματοποιήσει πολλές συζητήσεις, αλλά δεν είχε καταψύξει ουσιαστικά κανέναν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό άλλαξε όταν ένα γραφείο κηδειών στο πλούσιο προάστιο Glendale του Λος Άντζελες επικοινώνησε με τον Νέλσον για να του πει ότι είχε έναν πελάτη του οποίου ο πατέρας ήταν κοντά στο θάνατο και ο οποίος επιθυμούσε να καταψυχθεί.

Ο πρώτος ενδιαφερόμενος να καταψυχθεί από τον CSC

Ο ενδιαφερόμενος ήταν ένας 72χρονος καθηγητής ψυχολογίας, ο Τζέιμς Μπέντφορντ, ο οποίος είχε ανίατο καρκίνο στα νεφρά.

Ο Νέλσον ισχυρίστηκε ότι επισκέφθηκε τον Μπέντφορντ στο νεκροκρέβατό του και συγκινήθηκε όταν άκουσε τον ετοιμοθάνατο να επανέρχεται για αρκετή ώρα ώστε να περιγράψει την κρυονική ως «την αναπόφευκτη ιατρική του μέλλοντος».

Γνώριζε, βέβαια, ότι εφόσον οι πελάτες του ήταν νεκροί, δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί υπεύθυνος για την αποτυχία του να επαναφέρει κάποιον στη ζωή.

Καθώς η διαδικασία στηριζόταν σε επιστήμονες του μέλλοντος, καμία ευθύνη δεν τον βάρυνε. Αλλά η κατάψυξη ενός σώματος δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Περισσότερο από τα τρία τέταρτα του αποτελείται από νερό, το οποίο διαστέλλεται όταν μετατρέπεται σε πάγο. Αυτό προκαλεί καταστροφικές βλάβες στον εγκέφαλο και τα κύρια όργανα, καθώς τα κύτταρα σπάνε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να αποφευχθεί αυτό, η Cryonics Society of California επιστράτευσε ένα ζευγάρι βιολόγων που πρότειναν την έγχυση στο πτώμα χημικών ουσιών για την εξαγωγή και απορρόφηση του νερού.

Αυτό, υποστήριξαν, θα εξασφάλιζε ότι ο πάγος θα σχηματιζόταν έξω από τα κύτταρα, αν και θα κληροδοτούσε επίσης ένα πρόσθετο πρόβλημα στους γιατρούς του μέλλοντος: θα έπρεπε όχι μόνο να ξεπαγώνουν τα σώματα αλλά και να ενυδατώνουν τα κύτταρά τους.

Ωστόσο, προτού προλάβουν να προμηθευτούν όλες τις χημικές ουσίες, ο καθηγητής Μπέντφορντ πέθανε. Το γραφείο τελετών κράτησε το πτώμα του σε πάγο μέχρι να φτάσουν ο Νέλσον και οι βιολόγοι με τον κρυονικό εξοπλισμό τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί δύο ώρες χρησιμοποίησαν μια τεχνητή αντλία για να λειτουργήσει η καρδιά του Μπέντφορντ καθώς συμπλήρωναν την κυκλοφορία του αίματός του με το χημικό τους διάλυμα, το οποίο ήταν ένα είδος αντιψυκτικού.

Η περιπέτεια με την αποθήκευση του κατεψυγμένου πτώματος

Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν το εύκολο μέρος. Το CSC έπρεπε στη συνέχεια να βρει ένα μέρος για να αποθηκεύσει το κατεψυγμένο σώμα… ενδεχομένως για αιώνες.

Ένας από τους βιολόγους προσφέρθηκε να το πάρει σπίτι του και να το βάλει στο γκαράζ του. Αυτή η συμφωνία χάλασε την επόμενη μέρα, όταν το ανακάλυψε η σύζυγός του και απείλησε να καλέσει την αστυνομία.

Το προσωρινά νεκρό σώμα του καθηγητή Μπέντφορντ θα έπρεπε να βρει ένα «νέο σπίτι». Το έτος ήταν 1967 και η υπόθεση εκτυλισσόταν στο Λος Άντζελες.

«Είχα αυτές τις δύο φίλες μου, τις χασικλούδες Σάντρα και Σέλμπι», θυμάται ο Νέλσον, 50 χρόνια αργότερα. «Τηλεφώνησα και τους είπα, έχω ένα πρόβλημα. Έχω αυτόν τον παγωμένο τύπο και δεν έχω πού να τον βάλω. 'Εντάξει', απάντησε η Σάντρα, 'για ποιο λόγο υπάρχουν οι φίλοι, Μπομπ; Φέρ' τον επάνω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέλος της Bay Area Cryonics Society ποζάρει δίπλα σε μια δεξαμενή που περιέχει τα κατεψυγμένα νεκρά σώματα δύο ανθρώπων
Μέλος της Bay Area Cryonics Society ποζάρει δίπλα σε μια δεξαμενή που περιέχει τα κατεψυγμένα νεκρά σώματα δύο ανθρώπων / Φωτογραφία: AP /Roberto Borea

Τελικά, η οικογένεια του Μπέντφορντ πλήρωσε για μια «κρυονική κάψουλα» - ένα ατσάλινο φέρετρο, που ψύχεται με υγρό άζωτο και σχεδιάστηκε από έναν κατασκευαστή περουκών, ονόματι Εντ Χόουπ.

Ο Εντ, του οποίου οι προηγούμενες καριέρες περιλάμβαναν τη διεύθυνση ενός νυχτερινού κέντρου και την εργασία σε πετρελαιοπηγές, τους χρέωσε 4.000 δολάρια.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα πτώμα είχε καταψυχθεί, εν αναμονή της αναζωογόνησης, και έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έτινγκερ, ιδρυτής του κινήματος, προσκλήθηκε στο chat show του Τζόνι Κάρσον για να εξηγήσει την επιστημονική ανακάλυψη. Η άλλη καλεσμένη εκείνο το βράδυ ήταν η Zsa Zsa Gabor.

Με αφορμή αυτή τη δημοσιότητα, άρχισαν να διαδίδονται φήμες ότι ο Walt Disney, ο οποίος είχε πεθάνει το 1966, είχε διατάξει να καταψυχθεί το κεφάλι του. Αυτό ήταν εντελώς αναληθές, αλλά η ιστορία έγινε θρύλος και εξακολουθεί να πιστεύεται ευρέως.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες κατάψυξης πτωμάτων

Οι επόμενες καταψύξεις του Νέλσον δεν πήγαν ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Καλιφόρνια, η Marie Sweet, υπέγραψε για κρυονική συντήρηση. Τέσσερις μήνες αργότερα, πέθανε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Ένας βοηθός του νεκροτομείου βρήκε μια κάρτα στο σώμα της, που ανακοίνωνε την επιθυμία της να καταψυχθεί μετά θάνατον, αλλά δεν μπορούσε να βρει το CSC στον τηλεφωνικό κατάλογο του Λος Άντζελες. Η Marie πέρασε τρεις ημέρες στην κατάψυξη του νεκροτομείου πριν εντοπιστεί ο Νέλσον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με τον καθηγητή Μπέντφορντ, η Marie δεν είχε πλούσια οικογένεια για να πληρώσει για τη μετά θάνατον ζωή της και, με 4.000 δολάρια κόστος, ο Νέλσον δεν μπορούσε να πληρώσει ο ίδιος. Ακόμα κι αν μπορούσε να βρει τα χρήματα, το γέμισμα με υγρό άζωτο θα κόστιζε χιλιάδες δολάρια παραπάνω. Υπήρχε μια φθηνότερη λύση.

Ρόμπερτ Έτινγκερ
Ρόμπερτ Έτινγκερ / Φωτογραφία: YouTube

Ένα φέρετρο γεμάτο ξηρό πάγο ή στερεό διοξείδιο του άνθρακα κόστιζε μόνο 90 λίρες. Αυτή ήταν η οικονομική εναλλακτική λύση. Αλλά οι νόμοι της πολιτείας σήμαιναν ότι δεν μπορούσε να αποθηκευτεί στο νεκροτομείο για περισσότερο από έξι μήνες, οπότε θα έπρεπε να μεταφερθεί.

Ο Νέλσον βρήκε μια υπόγεια κρύπτη στο νεκροταφείο Oakwood Memorial Park στο Chatsworth, ένα άλλο προάστιο του Λος Άντζελες, και τη νοίκιασε, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε άλλα δύο πτώματα στη συλλογή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά ο ξηρός πάγος δεν αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικός όσο ήλπιζε. Εξατμίστηκε και έπρεπε να συμπληρώνεται κάθε εβδομάδα.

Η τύχη του Νέλσον φάνηκε να αλλάζει όταν ο Έντ Χόοου έκλεισε την επιχείρησή του και του έδωσε μια κάψουλα υγρού αζώτου, μαζί με τον κάτοχό της - έναν άνδρα που ονομαζόταν Louis Nisco.

Ήταν μια μεγάλη κάψουλα. Ο Νέλσον είχε μια ιδέα. Άνοιξε τα τρία φέρετρά του, ξεκλείδωσε τη μεταλλική θήκη του Nisco και έβαλε και τα τέσσερα πτώματα μαζί εκεί μέσα. Ήταν μια στενή συμπίεση, αλλά τα κατάφερε. Στη συνέχεια τη γέμισε με υγρό άζωτο, σφράγισε ξανά την κάψουλα με μια αντλία και ανέπνευσε με ανακούφιση. Αλλά η ανακούφισή του δεν κράτησε πολύ.

Η κάψουλα χρειαζόταν ηλεκτρικό ρεύμα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία, αλλά δεν υπήρχε δίκτυο στην κρύπτη. Πάντα πολυμήχανος, ο Νέλσον απέκτησε μια γεννήτρια - αλλά τότε η κάψουλα παρουσίασε διαρροή και το άζωτο διέφυγε. Σε αυτό το σημείο, ο Νέλσον τα παράτησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι απίστευτο ότι επέστρεψε στην κρυονική μέσα σε ένα χρόνο, αφού δύο αδέλφια του πρόσφεραν 10.000 δολάρια για να καταψύξει τη μητέρα τους, Mildred. Λίγο αργότερα, έγινε φίλος με μια καναδική οικογένεια, της οποίας η επτάχρονη κόρη, Ζενεβιέβ, ήταν ανίατα άρρωστη. Ο Νέλσον συνόδευσε την Ζενεβιέβ στη Disneyland για ένα αποχαιρετιστήριο «δώρο» και όταν εκείνη πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα, αποθήκευσε το σώμα της σε ξηρό πάγο - όπως ακριβώς και της Μίλντρεντ.

Ο Νέλσον, που ποτέ δεν μάθαινε από τα λάθη του παρελθόντος, συμφώνησε στη συνέχεια να αποθηκεύσει μια κρυονική κάψουλα, η οποία ήταν επίσης κατειλημμένη από ένα πτώμα.

Για άλλη μια φορά, την άνοιξε και προσπάθησε να φορτώσει μέσα τη Ζενεβιέβ και τη Μίλντρεντ. Αλλά τα σώματά τους δεν χωρούσαν. Είχαν παγώσει σε λάθος θέσεις.

Ξεπάγωνε τα πτώματα... με πιστολάκι μαλλιών

Για να τα κάνει πιο εύκαμπτα, ο Νέλσον τα ξεπάγωσε εν μέρει με ένα πιστολάκι μαλλιών, μέχρι να μπορέσει να τα εμβολίσει στη θέση τους. Για να κρατήσει το μεταλλικό δοχείο κλειστό, προσέλαβε τις υπηρεσίες ενός οξυγονοκολλητή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εργάτης είπε αργότερα ότι η δουλειά διήρκεσε μια ολόκληρη μέρα και ότι, καθώς ένωσε τις ενώσεις με ένα φλόγιστρο οξυγονοακετυλενίου, μπορούσε να μυρίσει τις καμένες τρίχες στο εσωτερικό τους. Ακολούθησαν και άλλες καταστροφές.

Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κρυονικής, ανοίγει μια κάψουλα κρυογονικής αποθήκευσης το 1987
Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κρυονικής, ανοίγει μια κάψουλα κρυογονικής αποθήκευσης το 1987 / Φωτογραφία: AP /Paul Sakuma

Η ηλεκτρική αντλία έπαθε βλάβη ενώ ο Νέλσον βρισκόταν σε διακοπές και επέστρεψε για να διαπιστώσει ότι όλα τα πτώματά του είχαν ξεπαγώσει. Ξαναπάγωσε τους πάντες, αλλά τελικά, το 1979, απλά τα παράτησε και άφησε για άλλη μια φορά τα πτώματα να αποσυντεθούν.

Όταν οι οικογένειες το ανακάλυψαν, έκαναν μήνυση. Ο Νέλσον απεικονίστηκε στο δικαστήριο ως ένας άνθρωπος που απολαμβάνει το μακάβριο και που κυνηγούσε οικογένειες στην πιο ευάλωτη στιγμή τους. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 400.000 δολαρίων και έφυγε κατεστραμμένος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έτινγκερ, ο ευγονιστής του οποίου το πάθος για την επιστημονική φαντασία ξεκίνησε το κίνημα, πέθανε το 2012, σε ηλικία 94 ετών. Το σώμα του έχει καταψυχθεί. Η ιστορία του Νέλσον έχει μετατραπεί σε σενάριο του Χόλιγουντ, με τίτλο Freezing People Is Easy.

Το 2013, οι παραγωγοί ανακοίνωσαν ότι ο Paul Rudd, ο Owen Wilson, η Kristen Wiig και ο Christopher Walken υπέγραψαν συμβόλαιο για να πρωταγωνιστήσουν.

Μετά από έναν τελευταίο γύρο συνεντεύξεων, σε ηλικία 80 ετών, ο Μπομπ Νέλσον πέθανε. Η ταινία του δεν έχει γυριστεί ακόμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κρυογονική απατεώνας αθανασία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ