«Νιώθω ένοχος»: Πώς το ταξίδι ενός άνδρα για μια συναυλία έβαλε μια ολόκληρη κοινότητα σε κίνδυνο κορωνοϊού - iefimerida.gr

«Νιώθω ένοχος»: Πώς το ταξίδι ενός άνδρα για μια συναυλία έβαλε μια ολόκληρη κοινότητα σε κίνδυνο κορωνοϊού

Άνθρωποι περπατούν στο Λονδίνο με μάσκες
Πώς μια συναυλία στο Λονδίνο οδήγησε σε καραντίνα μια κοινότητα στην Μελβούρνη/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκ των υστέρων, ο Τζόναθον Καρτράιτ έπρεπε να είχε μείνει σπίτι. Σίγουρα αυτό πιστεύει η γυναίκα του, η Κριστίν. Αλλά τότε, στις αρχές Μαρτίου, δεν είχαν εκδοθεί κυβερνητικές ταξιδιωτικές οδηγίες για το Λονδίνο. Στην Αυστραλία, υπήρχαν κάποια κρούσματα κορωνοϊού κάθε μέρα, αλλά δεν υπήρχε εντολή για παραμονή στο σπίτι.

Έτσι, ο 42χρονος Καρτράιτ πέταξε στο Λονδίνο με έναν από τους καλύτερους φίλους του, τον Καλ, για να δει από κοντά το αγαπημένο του συγκρότημα, τους Supergrass. Το συγκρότημα είχε διαλυθεί πριν από μια δεκαετία και ξανασχηματίστηκε, με αποτέλεσμα, να μην θέλει να χάσει με τίποτα την συναυλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συναυλία στην Αγγλία

Οι δύο άνδρες έφτασαν με φίλους στο Λονδίνο, πήγαν σε μπαρ και πολυσύχναστα εστιατόρια. Η συναυλία ξεπέρασε τις προσδοκίες, με 6.000 άτομα να ζουν ξανά την δεκαετία του 1990. «Ήταν μία από τις καλύτερες συναυλίες που είχα πάει ποτέ» λέει ο Καρτράιτ. Ο Μπόρις Τζόνσον, που επικρίθηκε αργότερα επειδή άργησε πολύ να ανταποκριθεί στην απειλή του κορωνοϊού, πήγε στον αγώνα ράγκμπι Αγγλίας – Ουαλίας εκείνο το βράδυ.

Ο Τζόναθον Καρτράτι με τον φίλο του Καλ, στο Λονδίνο
Ο Τζόναθον Καρτράτι με τον φίλο του Καλ, στο Λονδίνο

Ήταν ένα γρήγορο ταξίδι – έφυγαν από την Μελβούρνη την Πέμπτη 5 Μαρτίου, πήγαν στην συναυλία στις 7 Μαρτίου, μια επίσκεψη στην γκαλερί Tate την Κυριακή και επιστροφή την Τρίτη το βράδυ. «Σαν πραγματικός εργασιομανής» ο Καρτράιτ βρισκόταν στο γραφείο του στις 9 π.μ. το επόμενο πρωί. Είναι διευθύνων σύμβουλος της Downstream, μιας εταιρείας συμβούλου σχεδιασμού και είχε δεκάδες συναντήσεις με το προσωπικό και τους πελάτες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνο το Σαββατοκύριακο, ο Καλ του τηλεφώνησε. «Πως νιώθεις;» ρώτησε. «Του είπα ότι είμαι καλά κι αυτός μου απάντησε πως εκείνος δεν ήταν». Ο Καλ δεν ένιωθε πολύ καλά κατά την επιστροφή στην Αυστραλία αλλά πλέον ήταν σοβαρά άρρωστος, με τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού – υψηλό πυρετό και έντονη φαγούρα. Είπε στον Καρτράιτ πως θα πήγαινε να κάνει το τεστ. Την επόμενη μέρα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Η ζωή του άλλαξε από την μία στιγμή στην άλλη μόλις έμαθε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό

Ο Καρτράιτ είχε μια ήπια έλλειψη οσμής, αλλά τίποτε παραπάνω και έμεινε απομονωμένος στο σπίτι του στο Μπρούσγουικ στη Μελβούρνη. Στις 16 Μαρτίου έκανε κι αυτός το τεστ στο νοσοκομείο της πόλης και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Από εκείνη την στιγμή, όλα άλλαξαν. Η σύζυγός του Κριστίν Γουάιτ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Walter & Eliza Hall, έπρεπε να εγκαταλείψει την δουλειά της και να μπει σε καραντίνα. Οι τρεις κόρες τους, η 11χρονη Όντρεϊ, η 8χρονη Νίνα και η 5χρονη Στέλλα, σταμάτησαν το σχολείο.

Ο Καρτράιτ ήταν σε απομόνωση στην κρεβατοκάμαρα για ένα δεκαπενθήμερο, με το φαγητό να του το πηγαίνουν στην πόρτα, 3 φορές την ημέρα. Όλοι με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή από τότε που επέστρεψε από το Λονδίνο, έπρεπε να εντοπιστούν και να τους ενημερώσει πως έπρεπε να απομονωθούν. Κανονικά την ιχνηλάτηση την κάνουν ειδικοί, αλλά ο Καρτράιτ ήθελε να μιλήσει προσωπικά με τους δικούς του ανθρώπους, και ιδιαιτέρως με την ομάδα του στην δουλειά. Μέσα στην ίδια μέρα, άρχισαν όλοι να εργάζονται από το σπίτι.

Η ημέρα που ο 42χρονος Τζόναθον βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό
Η ημέρα που ο 42χρονος Τζόναθον βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένιωσα λίγο σαν τον τύπο που πρέπει να κάνει τα τηλεφωνήματα σε όλες τις πρώην συντρόφους του για να τις πει ότι είχε σεξουαλικών μεταδιδόμενο νόσημα» λέει. «Ένιωθα τρομερές ενοχές. Ένιωσα πως έπρεπε να απολογηθώ που ουσιαστικά η κατάστασή μου είχε προκαλέσει τόσα προβλήματα και είχε αλλάξει την ζωή τόσων πολλών ανθρώπων και των οικογενειών τους».

Έξαλλη η σύζυγός του- Σε απομόνωση στην κρεβατοκάμαρα ο 42χρονος

Η σύζυγός του Κριστίν, ήταν έξαλλη. «Δεν ήθελε να πάω στο Λονδίνο ευθύς εξαρχής, οπότε όπως καταλαβαίνετε άκουγα διαρκώς ένα ‘σου το είπα εγώ’» λέει ο 42χρονος και συνεχίζει. «Είχε δίκιο. Έκανα λάθος. Πήρα το ρίσκο και τα κατέστρεψα όλα».

Αρχικά ήταν ασυμπτωματικός, αλλά καθώς βρισκόταν κλεισμένος στην κρεβατοκάμαρα, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. «Άρχισα να χάνω την αίσθηση της γεύσης. Άρχισα να χάνω την αίσθηση της όσφρησης. Υπό νορμάλ συνθήκες, είμαι ένα άτομο που κοιμάται περίπου 3 ώρες το βράδυ, με δουλειά, οικογένεια και γυμναστική και πολλά άλλα. Ξαφνικά, άρχισα να κοιμάμαι για 12 – 13 ώρες την ημέρα».

Τα ρουθουνίσματα «έγιναν πιο έντονα και ένιωθα διαρκώς να κρυώνω». Σε σύγκριση με άλλους, τα συμπτώματά του ήταν ήπια προς μέτρια. Ο Καλ, που δεν ήθελε να γίνει γνωστό το επίθετό του, είναι παρόμοιας ηλικίας και φυσικής κατάστασης, αλλά πέρασε πιο σοβαρά τον κορωνοϊό, με υψηλό πυρετό, βήχα και πόνο στο σώμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο φορές την ημέρα, κάποιος από το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, τηλεφωνούσε, ρωτώντας εάν ο Καρτράιτ ήταν καλά και έλεγχε τα συμπτώματά του. «Ήταν εξαιρετικοί» λέει, τονίζοντας πόσο επιμελής ήταν στην ανίχνευση των φίλων και των πελατών του.

Εικόνες αποκάλυψης στην πρώτη του έξοδο - Η ζωή είχε αλλάξει

Όταν πέρασε, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Καρτράιτ ήταν να βγει και να τρέξει. «Ήθελα καθαρό αέρα, να κινήσω τα πόδια μου». Ο κόσμος είχε αλλάξει από τότε που είχε μπει σε καραντίνα – τα μη απαραίτητα καταστήματα έκλεισαν, τα σχολεία είχαν κλείσει και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους. «Ήταν σαν μια ταινία ζόμπι ή αποκάλυψης» λέει. «Όταν βγήκα για πρώτη φορά, ήταν όλα τελείως διαφορετικά».

Ο Καρτράιτ ξέρει ότι είναι τυχερός. Πέρασε την απομόνωση με άνεση και πολλή υποστήριξη. Δεν έχασε την δουλειά του. Ζει σε μια χώρα με εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη. Λέει ότι η εμπειρία του τον έκανε να ξανασκεφτεί τι ήταν πιο σημαντικό. Και σκέφτηκε τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από αυτή την κρίση.

«Όλο αυτό έχει να κάνει με την εκτίμηση εκείνων των ανθρώπων που παραδοσιακά δεν έχουν εκτιμηθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε: επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και επαγγελματίες της κοινότητας. Είναι αυτοί που πραγματικά βοηθούν στην διατήρηση του ιστού της κοινωνίας μας αυτή την στιγμή, και δεν έχουν αναγνωριστεί με τον τρόπο που θα έπρεπε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καρτράιτ ανάρρωσε και η ιχνηλάτηση των επαφών του αποκάλυψε πως δεν είχε κολλήσει κορωνοϊό κανέναν άλλο. Συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι και βοηθά τα παιδιά του στα μαθήματα εξ αποστάσεως. Νιώθει τυχερός που την γλύτωσε τόσο ελαφρά. Αλλά υπάρχει και η Κριστίν, που παραμένει έξαλλη μαζί του επειδή έβαλε σε κίνδυνο τόσο την δική του υγεία όσο και αυτή της οικογένειας και των φίλων του.

Φωτογραφίες: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ