Κωνσταντίνος και Άννα-Μαρία: 60 χρόνια μαζί, η κοινή τους πορεία - iefimerida.gr

Κωνσταντίνος και Άννα-Μαρία: 60 χρόνια μαζί, η κοινή τους πορεία

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Άννα-Μαρία
Φώτο:Getty
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος πέρασε ολόκληρη τη ζωή του, με την σύζυγο του πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα -Μαρία και μαζί απέκτησαν μια μεγάλη, δεμένη οικογένεια που μετράει 5 παιδιά και 9 εγγόνια.

Η ζωή του τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου και της γυναίκας του πριγκίπισσας της Δανίας, Άννας- Μαρία τα είχε όλα στον υπερθετικό βαθμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νεαρός διάδοχος του θρόνου, γνωρίζει την όμορφη, γαλανομάτα πριγκίπισσα, ερωτεύονται και αντί για πρόταση γάμου της εξιστορεί πως θα είναι η ζωή τους στα βασιλικά ανάκτορα της Ελλάδας. Μιας χώρας που κυριαρχεί ο ήλιος και το γαλάζιο της θάλασσας, σε αντίθεση με την μουντή και μελαγχολική Κοπεγχάγη όπου εκεί μεγάλωσε η μικρότερη κόρη του Βασιλιά Φρειδερίκου της Δανίας.

Το ζευγάρι ακολουθεί, κατά γράμμα, το Πρωτόκολλο. Αρραβωνιάζεται στα ανάκτορα της Δανίας, όπου ζει η τρίτη κόρη του Βασιλιά της χώρας, Άννα- Μαρία, και παντρεύεται με κάθε μεγαλοπρέπεια στη Μητρόπολη Αθηνών. Ενδιάμεσα, ο διάδοχος έχει γίνει Βασιλιάς της Ελλάδας και μετά την τέλεση του γάμου η Άννα- Μαρία γίνεται Βασίλισσα. «Σε λίγες ώρες οι Έλληνες θα έχουν την πιο όμορφη Βασίλισσα του κόσμου» αναφέρει με στόμφο ο εκφωνητής που κάλυπτε τον βασιλικό γάμο.

Ακολούθησαν το πραξικόπημα, η αυτοεξορία της βασιλικής οικογένειας και μετέπειτα η κατάργηση της μοναρχίας. Ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδας θα φύγει με την οικογένεια του αρχικά για να ζήσει στη Ρώμη και μετά στη Μεγάλη Βρετανία. Λίγο μετά το 2013 ο τέως μαζί με την σύζυγο του πούλησαν την πολυτελή έπαυλή τους στο Λονδίνο και επέστρεψαν μόνιμα στην Ελλάδα επιλέγοντας το Πόρτο- Χέλι ως τόπο κατοικίας τους.

Φώτο: Getty
Φώτο: Getty
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γνωριμία

Ο (τότε) διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνος, συνάντησε για πρώτη φορά την νεαρή πριγκίπισσα της Δανίας, το 1959, σε ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει η οικογένεια του στην Σκανδιναβία. Η Άννα- Μαρία ήταν μόλις 13 ετών.

Τρία χρόνια αργότερα, συναντήθηκαν ξανά στην Αθήνα. Αφορμή για την επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας ήταν ο γάμος της πριγκίπισσας Σοφίας, αδερφής του Κωνσταντίνου, με τον πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Σύμφωνα με τους κοσμικούς κύκλους της εποχής, ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου δεν σταμάτησε όλο το βράδυ να χορεύει με την πριγκίπισσα. Μάλιστα, είχε εξομολογηθεί στους γονείς του, τον Βασιλιά Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη πως επιθυμεί να παντρευτεί την Άννα- Μαρία.

Το 1963 είναι η χρονιά που αρραβωνιάστηκε την 17χρονη πριγκίπισσα της Δανίας. Ο αρραβώνας τους πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα της Δανίας με κάθε επισημότητα. Όπως είχε γίνει γνωστό από τα Μέσα, η χώρα φόρεσε τα γιορτινά της για το χαρμόσυνο γεγονός και οι σημαίες κυμάτιζαν στο μελαγχολικό σκανδιναβικό ουρανό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η αγαπημένη φωτογραφία των πεθερικών μου» έχει γράψει στο προφίλ της στο Instagram η Μαρί Σανταλ/ Φώτο @mariechantal22
«Η αγαπημένη φωτογραφία των πεθερικών μου» έχει γράψει στο προφίλ της στο Instagram η Μαρί Σανταλ/ Φώτο @mariechantal22

Ο Κωνσταντίνος, στη βιογραφία του, είχε αναφερθεί στη πρόταση γάμου, αλλά και στον τρόπο που είχε ζητήσει το χέρι της μέλλουσας συζύγου του, από τον πατέρα της, Βασιλιά Φρειδερίκο. «Θέλω να παντρευτώ την πριγκίπισσα Άννα- Μαρία. Ζητώ το χέρι της κόρης σας» είπε στον Βασιλιά με τον τελευταίο να τον κλειδώνει στην τουαλέτα του γραφείου του. Αργότερα, ο μελλοντικός πεθερός του του εξήγησε πως τον κλείδωσε προκειμένου να μιλήσει με την σύζυγο του, η οποία τον προέτρεψε να τον ξεκλειδώσει και να φέρει σαμπάνια για να γιορτάσουν το ευτυχές γεγονός.

Ο βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη Αθηνών

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964 ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παντρεύτηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια την Άννα-Μαρία, η οποία μετά το γάμο έγινε η Βασίλισσα της Ελλάδας.

Πριν τελεστεί ο γάμος τους στη Μητρόπολη Αθηνών ακολουθήθηκε κάθε επίσημο τελετουργικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ξεκίνησε από την προβλήτα του Φαλήρου για να υποδεχτεί την μέλλουσα σύζυγο του, πριγκίπισσα της Δανίας που σε λίγο θα γινόταν η βασίλισσα της Ελλάδας. Από το κοσμικό γεγονός δεν έλειπε κανείς. Ένας ένας έφταναν οι επίσημοι και μετά την άφιξη του πρωθυπουργού, Γεωργίου Παπανδρέου, ήρθαν η Βασίλισσα Φρειδερίκη, η Βασίλισσα της Δανίας και η πριγκίπισσα Ειρήνη, αδερφή του Κωνσταντίνου. Όλοι μαζί είχαν υποδεχτεί το σκάφος που έφερνε την πριγκίπισσα Άννα- Μαρία.

«Η υποδοχή είναι θερμή όπως ταιριάζει σε μια πριγκιποπούλα, σε μια όμορφη και χαμογελαστή κοπέλα. Οι οιωνοί είναι άριστοι. Όμορφη και γαλανή η πριγκίπισσα. Λεβέντης ο Βασιλιάς. Νέοι και οι δύο γεμάτοι ελπίδες και όνειρα» ανέφερε ο εκφωνητής που κάλυπτε το χαρμόσυνο γεγονός.

Οι μελλοντικοί σύζυγοι έφτασαν στο Καλλιμάρμαρο, όπου είχαν συγκεντρωθεί 70.000 άτομα και ενθουσιασμένοι περίμεναν το ζευγάρι.

Η Άννα- Μαρία με ένα γαλάζιο φόρεμα και καπέλο ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ενώ ο Κωνσταντίνος φορούσε, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο, τη βασιλική του στολή. Έφτασαν αγκαζέ μέσα στο στάδιο χαιρετώντας το πλήθος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνο το βράδυ, στην πριγκίπισσα Άννα- Μαρία προσφέρθηκε συμβολικά ένα αραχνοΰφαντο πέπλο της θεάς Αθηνάς, ενώ από τη γιορτή δεν έλειψαν οι παραδοσιακοί χοροί με τσάμικα.

Η δεξίωση που δόθηκε στα ανάκτορα μια ημέρα πριν τον βασιλικό γάμο/ Φώτο: Getty Images
Η δεξίωση που δόθηκε στα ανάκτορα μια ημέρα πριν τον βασιλικό γάμο/ Φώτο: Getty Images

Ακολούθησαν οι δεξιώσεις στα ανάκτορα Τατοΐου όπου «γύρω στις 8.000 αντιπρόσωποι όλων των τάξεων του ελληνικού λαού προσέρχονται να ευχηθούν στους μελλόνυμφους» όπως είχε σχολιάσει ο εκφωνητής.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι έφταναν από κάθε γωνιά του κόσμου, μεταξύ άλλων ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεϊν με τη γυναίκα του Βασίλισσα Μόνα, ο πρίγκιπας του Εδιμβούργου, Φίλιππος, ο πρίγκιπας της Ισπανίας, με τον Κωνσταντίνο να τους υποδέχεται ο ίδιος στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επιπλέον, είχαν καταφτάσει δημοσιογράφοι και κινηματογραφιστές από διάφορα μέρη του πλανήτη προκειμένου να μεταδίδουν με κάθε λεπτομέρεια το ευχάριστο γεγονός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

18 Σεπτεμβρίου 1964. «Η μεγάλη ημέρα ανατέλλει πανέμορφη. Σήμερα παντρεύεται των Ελλήνων ο Βασιλιάς» έλεγε ο εκφωνητής στην τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, μαζί με την μητέρα του Φρειδερίκη, είχε φύγει από τα ανάκτορα και με ανοιχτή άμαξα είχε φτάσει στη Μητρόπολη Αθηνών. Λίγα λεπτά αργότερα, την ίδια ακριβώς διαδρομή ακολούθησε η Άννα- Μαρία. Το ζευγάρι αντάλλαξε όρκους αγάπης και αντί για τα κλασικά στέφανα είχε κορώνες.

Φώτο: Getty Images
Φώτο: Getty Images
Φώτο: AP Images
Φώτο: AP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα πυροβόλα του Λυκαβηττού αναγγέλλουν βροντερά πως στην Ελλάδα βασιλεύει τώρα ο Κωνσταντίνος με τη Βασίλισσα Άννα- Μαρία στο πλάι του» ανέφερε ο τηλεοπτικός εκφωνητής.

Με την ανοιχτή άμαξα το ζευγάρι έκανε μια μεγάλη βόλτα στην Αθήνα χαιρετώντας το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τους δει από κοντά.

Η δημιουργία οικογένειας και τα χρόνια στην εξορία

Ο Κωνσταντίνος με την Άννα- Μαρία δημιούργησαν μια μεγάλη οικογένεια. Απέκτησαν πέντε παιδιά: την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους γεννήθηκαν στην Ελλάδα: η Αλεξία στα ανάκτορα του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, εκεί όπου είχε γεννηθεί και ο Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππος, και ενώ ο Παύλος, ο οποίος προοριζόταν για διάδοχος του θρόνου, στα ανάκτορα του Τατοϊου. Ο τρίτος γιος του ζευγαριού γεννήθηκε στη Ρώμη και τα δύο μικρότερα παιδιά τους, η Θεοδώρα με τον Φίλιππο στο Λονδίνο. Εκεί η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας έζησε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της κοινής τους ζωής μέχρι την στιγμή που μετακόμισε στο Πόρτο Χέλι.

Μετά το πραξικόπημα και την αλλαγή του πολιτεύματος, όπου η Ελλάδα ψηφίζει για το τέλος της μοναρχίας, ο Κωνσταντίνος και η Άννα- Μαρία ζούσαν στο εξωτερικό και παρά τις δυσκολίες παρέμειναν μαζί και αγαπημένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απέκτησαν 5 παιδιά και 9 εγγόνια/Φώτο: Getty
Απέκτησαν 5 παιδιά και 9 εγγόνια/Φώτο: Getty

Η εγκατάσταση στην Ελλάδα

Ύστερα από πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ο τέως μαζί με την σύζυγο του πούλησαν την έπαυλη τους στο Λονδίνο και επέστρεψαν στην Ελλάδα επιλέγοντας το Πόρτο- Χέλι ως τόπο κατοικίας τους. Η καθημερινότητα τους ήταν πλέον διαφορετική, ενώ η οικογένεια τους είχε μεγαλώσει περισσότερο καθώς είχαν αποκτήσει πέντε εγγόνια από τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους, την Αλεξία και τον Παύλο.

Το πρώην βασιλικό ζευγάρι είχε δώσει μια μεγάλη δεξίωση, τον Σεπτέμβριο του 2014, για να γιορτάσει την χρυσή επέτειο του γάμου του, στον Ναυτικό Όμιλο του Πειραιά. Ανάμεσα στους καλεσμένους το παρόν είχαν δώσει μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Το 2014 στην επέτειο του γάμου τους στο ΝΟΠ/ Φώτο: AP Images
Το 2014 στην επέτειο του γάμου τους στο ΝΟΠ/ Φώτο: AP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο τέως με την Άννα- Μαρία περνούσαν όμορφες στιγμές στην πολυτελή έπαυλη τους στο Πόρτο Χέλι, ενώ τα καλοκαίρια επισκέπτονταν συχνά τις Σπέτσες.

Στα 60α γενέθλια της πριγκίπισσας της Δανίας, Άννας- Μαρία, ο τέως της είχε πάρει δώρο ένα ξεχωριστό ιστιοπλοϊκό, την «Αφροέσσα». «Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι να ανοίγουμε πανιά να έρχονται τα εγγόνια και τα παιδιά μου και όλοι μαζί να κάνουμε βόλτες στη θάλασσα. Θέλω να τους δείξω τις ομορφιές της χώρας μας» μου είχε πει σε παλαιότερη συνάντηση που είχα μαζί του το 2012.

Το ζευγάρι ήταν μαζί πάνω από μισό αιώνα
Το ζευγάρι ήταν μαζί πάνω από μισό αιώνα

Τα τελευταία χρόνια ο τέως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά πάντα στο πλευρό του είχε την σύντροφο και συνοδοιπόρο της ζωή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ