«Killing Eve»: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη δολοφόνο της σειράς -Ναρκισσίστρια, μέλος της ΕΤΑ, σκότωσε 23 ανθρώπους - iefimerida.gr

«Killing Eve»: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη δολοφόνο της σειράς -Ναρκισσίστρια, μέλος της ΕΤΑ, σκότωσε 23 ανθρώπους

Killing Eve
Killing Eve
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσοι βλέπουν σειρές με μυστικούς πράκτορες που κυνηγούν πληρωμένους δολοφόνους, σίγουρα έχουν παρακολουθήσει το «Killing Eve».

Η σειρά είναι βασισμένη στη σειρά βιβλίων του Λουκ Τζένινγκς, με τον τίτλο «Κωδικό Όνομα Βιλανέλ» (Villanelle). Το Killing Eve επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ της δολοφόνου Βιλανέλ (Τζόντι Κόμερ) και της Ιβ Πολάστρι, μιας Βρετανίδας πράκτορα, την οποία ενσαρκώνει η 48χρονη Σάντρα Ο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έμπνευση από μια αληθινή δολοφόνο

Όπως έχει πει ο ίδιος ο συγγραφέας, εμπνεύστηκε τη Βιλανέλ, την οποία υποδύεται η Τζόντι Κόμερ, από έναν υπαρκτό πρόσωπο: τη δολοφόνο Idoia López Riaño, της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ETA, η οποία καταδικάστηκε για τη δολοφονία 23 ατόμων τη δεκαετία του 1990.

O Τζένινγκς περιέγραψε τη Riaño – η οποία πήρε το παρατσούκλι La Tigresa (Η τίγρη) από τον ισπανικό Τύπο - ως «ψυχοπαθή» και «εντελώς χωρίς ενσυναίσθηση». Ο 67χρονος συγγραφέας, έμαθε για τη Riaño, διαβάζοντας ιστορίες για αυτήν στις εφημερίδες.

Η Τζόντι Κόμερ που υποδύεται την ψυχοπαθή δολοφόνο στη σειρά Killing Eve
Η Τζόντι Κόμερ που υποδύεται την ψυχοπαθή δολοφόνο στη σειρά Killing Eve / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενα μέλος της ΕΤΑ, είχε μιλήσει για έναν αστυνομικό που παρακολουθούσαν με σκοπό να τον σκοτώσουν, όταν τελικά η Riaño έχασε την ευκαιρία της, επειδή ήταν πολύ απασχολημένη θαυμάζοντας την αντανάκλασή της. Εκτός από μια αρρωστημένη δολοφόνος, η Riaño ήταν ματαιόδοξη και της άρεσε να είναι πάντα στιλάτη.

Την κρίσιμη στιγμή, η Idoia, η οποία υποτίθεται ότι εκτελούσε τις δολοφονίες, δεν τον είδε, επειδή ήταν τόσο ενθουσιασμένη με τη βιτρίνα ενός μοδάτου καταστήματος και την ίδια της την αντανάκλαση πάνω σε αυτή.

Μια ισπανική πηγή είπε ότι η 56χρονη σήμερα Riaño, μπορεί τώρα να ζει με την αδερφή της στην Ανδόρα, ένα ανεξάρτητο πριγκιπάτο μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Και στη σειρά, η δολοφόνος λατρεύει τη μόδα και τα ακριβά ρούχα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δράση της δολοφόνου και η συγγνώμη της

Σε επιστολές που γράφτηκαν πριν από την απελευθέρωσή της, η Riaño , η οποία ήθελε να γίνει πυροσβέστης όταν ήταν μικρή, είχε εκφράσει ότι είχε μετανιώσει για τις πράξεις της.

Περιγράφοντας την προσχώρησή της από την ΕΤΑ σε ηλικία 15 ετών, έγραψε σε έναν δικαστή: «Έκανα ένα τεράστιο, τρομερό και απαίσιο λάθος που πίστεψα ότι θα έπρεπε να είμαι μέλος της EΤΑ».

«Ασχολήθηκα με την ΕΤΑ σε πολύ νεαρή ηλικία, γεμάτη ρομαντικές και ιδεαλιστικές ιδέες, και αυτοί που με πλησίασαν, ήξεραν αμέσως πώς να με κάνουν να επιλέξω: "Θα προτιμούσες να σώσεις μερικούς ανθρώπους ως πυροσβέστης ή μια ολόκληρη η πόλη; Χρειαζόμαστε αφοσιωμένα παιδιά όπως είσαι εσύ"».

Η Idoia López Riaño

Η Idoia López Riaño / Φωτογραφία: El Mundo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρασε 10 χρόνια πολεμώντας με την αυτονομιστική οργάνωση, από το 1984 έως το 1994, παίρνοντας μέρος σε δεκάδες επιθέσεις σε ολόκληρη την Ισπανία. Η πιο διαβόητη επίθεσή της, ήταν το 1986, όταν έβαλε βόμβα σε ένα αυτοκίνητο σε μια πλατεία στη Μαδρίτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα της Ισπανικής Πολιτοφυλακής και να τραυματιστούν 50 άνθρωποι.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, έβαλε ξανά βόμβα σε ένα αυτοκίνητο, η οποία στοίχισε άλλες πέντε ανθρώπινες ζωές, ενώ σκότωσε πυροβολώντας, πολλούς αστυνομικούς και τέσσερις στρατιώτες. Αποπειράθηκε επίσης να δολοφονήσει έναν δικαστή ανώτατου δικαστηρίου.

Ωστόσο, παρά την τρομακτική φήμη της, η Riaño, δεν μπορούσε να αντισταθεί στην αποπλάνηση αστυνομικών πριν από μια προγραμματισμένη επίθεση. Οι σύντροφοί της λέγεται ότι είχαν κουραστεί από τη συμπεριφορά της και την απέσυραν στα νότια της Γαλλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «στιλάτη δολοφόνος» εντοπίστηκε στην πόλη Aix-en-Provence και συνελήφθη το 1994. Πέρασε κάποιο χρόνο κρατούμενη στη Γαλλία για κατηγορίες τρομοκρατίας και εκδόθηκε στην Ισπανία το 2001. Το 2003 καταδικάστηκε σε 2.000 χρόνια φυλάκισης.

Η Riaño βγήκε από τη φυλακή το 2017 έχοντας εκτίσει 23 χρόνια, ένα χρόνο για κάθε άτομο που είχε σκοτώσει. Θα μπορούσε να έχει εκτίσει μόνο 30 χρόνια κατά το ανώτατο όριο σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία.

Το 2011, ενώ ήταν ακόμα στη φυλακή, η Riaño απελάθηκε από την ομάδα αφού καταδίκασε δημόσια τη χρήση βίας και εξέφρασε τη συγγνώμη της στους συγγενείς των θυμάτων της.

Η ανακοίνωσή της, οδήγησε την Ομάδα των Πολιτικών Κρατουμένων των Βάσκων (EPPK) να αφαιρέσει το όνομά της από τη λίστα κρατουμένων της ΕΤΑ που διανέμει στους υποστηρικτές της. Είπαν ότι ήταν πλέον persona non grata.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ